La Huppe fasciée (Upupa epops) est une espèce d'oiseau, l'une des trois représentantes de la famille des Upupidae et du genre Upupa. Les deux autres espèces, la Huppe africaine Upupa africana et la Huppe de Madagascar Upupa marginata, ont longtemps été considérées comme des sous-espèces de la Huppe fasciée. Ces espèces sont parfois placées par certains auteurs dans leur propre ordre, les Upupiformes.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • La Huppe fasciée (Upupa epops) est une espèce d'oiseau, l'une des trois représentantes de la famille des Upupidae et du genre Upupa. Les deux autres espèces, la Huppe africaine Upupa africana et la Huppe de Madagascar Upupa marginata, ont longtemps été considérées comme des sous-espèces de la Huppe fasciée. Ces espèces sont parfois placées par certains auteurs dans leur propre ordre, les Upupiformes.
  • Dudek, dudek zwyczajny (Upupa epops) – gatunek średniej wielkości ptaka wędrownego z rodziny dudków (Upupidae).
  • Hupo tunggal (Upupa epops) adalah spesies burung dalam famili Upupidae.
  • A poupa-eurasiática (Upupa epops) é uma ave da ordem Bucerotiformes (incluida nos Coraciiformes ou Upupiformes segundo algums classificações).A poupa-eurasiática possui 27 cm de comprimento. Apresenta formas e coloridos característicos: longa crista alaranjada, com extremidades negras, que ela pode abrir ou fechar em leque à vontade; bico comprido e cavado, asas e cauda pintalgadas de negro e branco.Vive em locais secos e quentes: pomares, vinhas abandonadas, parques e orlas de florestas. Alimenta-se de larvas, vermes e pequenos lagartos.== Referências ==
  • Dudek chocholatý (Upupa epops) je pták z řádu srostloprstých. Od května roku 2008 je národním ptákem státu Izrael.
  • The Hoopoe /ˈhuːpuː/ (Upupa epops) is a colourful bird that is found across Afro-Eurasia, notable for its distinctive 'crown' of feathers. It is the only extant species in the family Upupidae. One insular species, the Saint Helena Hoopoe, is extinct, and the Madagascar subspecies of the Hoopoe is sometimes elevated to a full species. Like the Latin name upupa, the English name is an onomatopoeic form which imitates the cry of the bird.
  • De hop (Upupa epops) is een vogel uit de familie hoppen (Upupidae).
  • L'upupa (Upupa epops Linnaeus, 1758) è un uccello bucerotiforme della famiglia degli Upupidi, nell'ambito della quale rappresente l'unica specie vivente. L'upupa gigante, infatti, si è estinta nel XVI secolo, mentre l'elevazione al rango di specie di alcune sottospecie di questo uccello non viene accettata da tutti gli autori.L'upupa è l'uccello nazionale dello Stato d'Israele dal maggio 2008.Il nome di questo uccello deriva dall'onomatopea latina del verso che soprattutto i maschi sono soliti emettere durante il periodo riproduttivo, e che suona come un cupo hup-hup-hup trisillabico.L'upupa è sicuramente uno degli uccelli più appariscenti diffusi alle nostre latitudini: la colorazione molto accesa, rosso-arancio con ali e coda a bande bianche e nere, il lungo becco leggermente ricurvo e la cresta erettile sulla testa risultano inconfondibili fra gli uccelli nostrani, sebbene risulti abbastanza difficile avvistare un'upupa in virtù delle sue abitudini schive e della sua predilezione per le aree rurali e scarsamente antropizzate.L'upupa è un uccello amante degli spazi aperti e dei climi miti: pur occupando un areale estremamente vasto (che comprende gran parte di Europa, Asia ed Africa), essa tende a migrare verso siti più caldi solo nelle aree temperate, mentre in quelle tropicali e subtropicali risulta stanziale.
  • La o el puput o la palput en la parla valenciana (Upupa epops) és un ocell de la família dels upúpids i de l'ordre dels coraciformes present a Europa (llevat d'Escandinàvia) i Àsia (fins al nord-est de l'Índia), i hiverna a Àfrica, sud d'Àsia i alguns indrets del sud d'Europa. És comuna als Països Catalans.
  • İbibik (Upupa epops), çavuş kuşu adı ile de bilinen, Gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımının, ibibikgiller (Upupidae) familyasında yer alan tek kuş türü. Uzunluğu 28 cm kadar, gagası uzun yay biçiminde, tüyleri turuncu-kahverengi olup başı sorguçlu, kısa kanatlı bir kuştur. Bazı Türkiye Türkçesi ağızlarında baltalı olarak da geçer.Hüthüt veya hüdhüd (Arapça: هدهد / hudhud) olarak da isimlendirilir. Bu adı eşleşme dönemlerinde çıkardıkları sesten dolayı aldığı düşünülür.
  • Удо́д (лат. Upupa epops) — небольшая яркоокрашенная птица с длинным узким клювом и хохолком, иногда раскрываемым в виде веера. Широко распространён в южных и центральных областях Европы и Азии, а также почти на всей территории Африки. Излюбленным местом обитания является открытая местность с редким кустарником или деревьями, такая как саванна, луг или пастбище. Также встречается на культивируемых ландшафтах во фруктовых садах и виноградниках. Осторожна, но не пуглива — как правило, сторонится человека и улетает при его приближении. Много времени проводит на земле, охотясь на насекомых.Единственный представитель семейства удодовых (Upupidae), отряда ракшеобразных. Мнения орнитологов о систематическом положении этого вида весьма разнообразны. Некоторые учёные рассматривают подвиды обыкновенного удода как отдельные виды, а также выделяют удодов в отдельный отряд удодообразных (Upupiformes).По данным Международного союза охраны природы, довольно многочисленный вид. Несмотря на то, что общая популяция птиц за последние годы снизилась, её динамика в настоящее время не позволяет рассматривать этот вид как уязвимый. В Международной Красной книге удод имеет статус таксона минимального риска (категория LC).В толковом словаре Даля для удода указаны 2 синонима — пустушка и потатуйка. В настоящее время в обиходе эти названия используются редко.
  • 후투티는 머리에 화려한 댕기가 있고, 날개와 꼬리에는 검은색과 흰색의 줄무늬가 있는 새이다. 몸길이 27~29cm 정도이고 유럽, 아시아와 아프리카의 온대지역에 분포한다. 추장새라고도 불린다. 후투티는 한국 중부 이북 어디서나 볼 수 있지만 흔치 않은 여름철새이다. 먹이의 80%는 땅강아지이다.
  • A búbos banka (Upupa epops) a madarak osztályának a szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes) rendjéhez tartozó a bankafélék (Upupidae) családjába tartozó Upupa nem egyetlen faja.Izrael nemzeti madara. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1989-ben és 1990-ben „Az év madarává” választotta.Korábban több rendszer (némelyik ma is) különálló fajként fogadta el az afrikai alfajt Upupa africana néven. Ennél a madárnál az evezőkön látható fehér sávok, fehér folttá olvadtak össze. Ez volt az elkülönítés alapja. A két feltételezett faj hangja, viselkedése és szaporodás biológiája oly mértékben megegyezett, hogy jelenleg legtöbbször azonos fajba sorolják őket.A Természetvédelmi Világszövetség külön fajként tartja nyilván a Madagaszkáron élő madarakat, Upupa marginata néven. A legtöbb rendszerben azonban ezeket is csak alfajnak tartják.Egy korábban élt nagy testű, feltehetően röpképtelen rokon faj Szent Ilona szigetén fodult elő. Ez a Szent Ilona-szigeti búbos banka (Upupa antaios), mely csak csontmaradványok alapján ismert. Kipusztulását a vadászat és a meghonosodott emlős ragadozók (mindenekelőtt macskák) okozták, röviddel azután, hogy a szigetet 1502-ben felfedezték.
  • Argi-oilarra (Upupa epops) upupidae familiako hegaztia da. Bere familiaren kide bakarra da.Europan, Asian, iparraldeko Afrikan, Sahara azpiko Afrikan eta Madagaskarren bizi den hegazti hau neguan eskualde tropikaletara migratzen da.
  • ヤツガシラ(戴勝 八頭、学名Upupa epops)は、ブッポウソウ目ヤツガシラ科に分類される鳥類の一種である。
  • Папуняк, наричан още Евразийски папуняк или Циганско петле (Upupa epops) е птица от семейство Папунякови. Среща се и в България.
  • Der Wiedehopf (Upupa epops) ist die einzige Art oder nach anderer Auffassung eine von mehreren Arten aus der Vogelfamilie der Wiedehopfe (Upupidae). Die Wiedehopfe werden gemeinsam mit der etwas artenreicheren Familie der Baumhopfe (Phoeniculidae) in die Ordnung der Bucerotiformes gestellt. Die Zuordnung zu den Rackenvögeln (Coraciiformes) ist nicht mehr üblich. Die Anzahl der Unterarten schwankt je nach wissenschaftlicher Auffassung zwischen fünf und zehn. Bis auf die in Ägypten vorkommende Subspezies U. e. major werden zurzeit die früher als Unterarten von U. epops aufgefassten afrikanischen Wiedehopfe häufig als selbstständige Arten betrachtet.In Mitteleuropa kommt die Nominatform U. e. epops vor. Sie ist ein in ihrem Bestand stark zurückgehender, seltener, in weiten Teilen ihres früheren Verbreitungsgebietes verschwundener Brutvogel.
  • La abubilla (Upupa epops) es una especie de ave coraciforme de la familia Upupidae; pertenece al mismo orden que los martines pescadores, los abejarucos, y las carracas No obstante, en la taxonomía de Sibley-Ahlquist, Upupa es separado en un orden propio, los Upupiformes, diferente de los Coraciiformes. Especie diurna, solitaria, territorial y migratoria.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 117449 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 17469 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 163 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 109278094 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Upupa epops
prop-fr:espèce
  • Huppe fasciée
prop-fr:url
  • http://www.xeno-canto.org/europe/browse.php?query=upupa+epops
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Upupa epops
dcterms:subject
rdfs:comment
  • La Huppe fasciée (Upupa epops) est une espèce d'oiseau, l'une des trois représentantes de la famille des Upupidae et du genre Upupa. Les deux autres espèces, la Huppe africaine Upupa africana et la Huppe de Madagascar Upupa marginata, ont longtemps été considérées comme des sous-espèces de la Huppe fasciée. Ces espèces sont parfois placées par certains auteurs dans leur propre ordre, les Upupiformes.
  • Dudek, dudek zwyczajny (Upupa epops) – gatunek średniej wielkości ptaka wędrownego z rodziny dudków (Upupidae).
  • Hupo tunggal (Upupa epops) adalah spesies burung dalam famili Upupidae.
  • Dudek chocholatý (Upupa epops) je pták z řádu srostloprstých. Od května roku 2008 je národním ptákem státu Izrael.
  • The Hoopoe /ˈhuːpuː/ (Upupa epops) is a colourful bird that is found across Afro-Eurasia, notable for its distinctive 'crown' of feathers. It is the only extant species in the family Upupidae. One insular species, the Saint Helena Hoopoe, is extinct, and the Madagascar subspecies of the Hoopoe is sometimes elevated to a full species. Like the Latin name upupa, the English name is an onomatopoeic form which imitates the cry of the bird.
  • De hop (Upupa epops) is een vogel uit de familie hoppen (Upupidae).
  • La o el puput o la palput en la parla valenciana (Upupa epops) és un ocell de la família dels upúpids i de l'ordre dels coraciformes present a Europa (llevat d'Escandinàvia) i Àsia (fins al nord-est de l'Índia), i hiverna a Àfrica, sud d'Àsia i alguns indrets del sud d'Europa. És comuna als Països Catalans.
  • İbibik (Upupa epops), çavuş kuşu adı ile de bilinen, Gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımının, ibibikgiller (Upupidae) familyasında yer alan tek kuş türü. Uzunluğu 28 cm kadar, gagası uzun yay biçiminde, tüyleri turuncu-kahverengi olup başı sorguçlu, kısa kanatlı bir kuştur. Bazı Türkiye Türkçesi ağızlarında baltalı olarak da geçer.Hüthüt veya hüdhüd (Arapça: هدهد / hudhud) olarak da isimlendirilir. Bu adı eşleşme dönemlerinde çıkardıkları sesten dolayı aldığı düşünülür.
  • 후투티는 머리에 화려한 댕기가 있고, 날개와 꼬리에는 검은색과 흰색의 줄무늬가 있는 새이다. 몸길이 27~29cm 정도이고 유럽, 아시아와 아프리카의 온대지역에 분포한다. 추장새라고도 불린다. 후투티는 한국 중부 이북 어디서나 볼 수 있지만 흔치 않은 여름철새이다. 먹이의 80%는 땅강아지이다.
  • Argi-oilarra (Upupa epops) upupidae familiako hegaztia da. Bere familiaren kide bakarra da.Europan, Asian, iparraldeko Afrikan, Sahara azpiko Afrikan eta Madagaskarren bizi den hegazti hau neguan eskualde tropikaletara migratzen da.
  • ヤツガシラ(戴勝 八頭、学名Upupa epops)は、ブッポウソウ目ヤツガシラ科に分類される鳥類の一種である。
  • Папуняк, наричан още Евразийски папуняк или Циганско петле (Upupa epops) е птица от семейство Папунякови. Среща се и в България.
  • La abubilla (Upupa epops) es una especie de ave coraciforme de la familia Upupidae; pertenece al mismo orden que los martines pescadores, los abejarucos, y las carracas No obstante, en la taxonomía de Sibley-Ahlquist, Upupa es separado en un orden propio, los Upupiformes, diferente de los Coraciiformes. Especie diurna, solitaria, territorial y migratoria.
  • Удо́д (лат. Upupa epops) — небольшая яркоокрашенная птица с длинным узким клювом и хохолком, иногда раскрываемым в виде веера. Широко распространён в южных и центральных областях Европы и Азии, а также почти на всей территории Африки. Излюбленным местом обитания является открытая местность с редким кустарником или деревьями, такая как саванна, луг или пастбище. Также встречается на культивируемых ландшафтах во фруктовых садах и виноградниках.
  • A búbos banka (Upupa epops) a madarak osztályának a szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes) rendjéhez tartozó a bankafélék (Upupidae) családjába tartozó Upupa nem egyetlen faja.Izrael nemzeti madara. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1989-ben és 1990-ben „Az év madarává” választotta.Korábban több rendszer (némelyik ma is) különálló fajként fogadta el az afrikai alfajt Upupa africana néven. Ennél a madárnál az evezőkön látható fehér sávok, fehér folttá olvadtak össze.
  • L'upupa (Upupa epops Linnaeus, 1758) è un uccello bucerotiforme della famiglia degli Upupidi, nell'ambito della quale rappresente l'unica specie vivente.
  • Der Wiedehopf (Upupa epops) ist die einzige Art oder nach anderer Auffassung eine von mehreren Arten aus der Vogelfamilie der Wiedehopfe (Upupidae). Die Wiedehopfe werden gemeinsam mit der etwas artenreicheren Familie der Baumhopfe (Phoeniculidae) in die Ordnung der Bucerotiformes gestellt. Die Zuordnung zu den Rackenvögeln (Coraciiformes) ist nicht mehr üblich. Die Anzahl der Unterarten schwankt je nach wissenschaftlicher Auffassung zwischen fünf und zehn.
  • A poupa-eurasiática (Upupa epops) é uma ave da ordem Bucerotiformes (incluida nos Coraciiformes ou Upupiformes segundo algums classificações).A poupa-eurasiática possui 27 cm de comprimento. Apresenta formas e coloridos característicos: longa crista alaranjada, com extremidades negras, que ela pode abrir ou fechar em leque à vontade; bico comprido e cavado, asas e cauda pintalgadas de negro e branco.Vive em locais secos e quentes: pomares, vinhas abandonadas, parques e orlas de florestas.
rdfs:label
  • Huppe fasciée
  • Argi-oilar
  • Búbos banka
  • Dudek
  • Dudek chocholatý
  • Hoopoe
  • Hop (vogel)
  • Hupo tunggal
  • Poupa-eurasiática
  • Puput
  • Upupa epops
  • Upupa epops
  • Wiedehopf
  • İbibik
  • Папуняк
  • Удод
  • ヤツガシラ
  • 후투티
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is prop-fr:peuplementAvifaune of
is foaf:primaryTopic of