Vulpes vulpes • Renard commun, Renard rougeLe Renard roux (Vulpes vulpes), appelé aussi Renard commun, Renard rouge ou, rarement encore, Goupil, est une espèce de Canidés de taille moyenne. Il s'agit du renard le plus répandu en Eurasie, en Amérique du Nord, en Afrique du Nord et en Australie. C'est un mammifère au pelage roux marqué de blanc sous le ventre et la gorge, au museau pointu, aux oreilles droites et à la queue touffue.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Vulpes vulpes • Renard commun, Renard rougeLe Renard roux (Vulpes vulpes), appelé aussi Renard commun, Renard rouge ou, rarement encore, Goupil, est une espèce de Canidés de taille moyenne. Il s'agit du renard le plus répandu en Eurasie, en Amérique du Nord, en Afrique du Nord et en Australie. C'est un mammifère au pelage roux marqué de blanc sous le ventre et la gorge, au museau pointu, aux oreilles droites et à la queue touffue. L'espèce est classée dans l'ordre des Carnivora, mais il a un régime alimentaire omnivore à prédominance carnivore, et se nourrit surtout de rongeurs et de lapins, mais aussi d'insectes, de poissons ou de fruits. Il est ainsi très opportuniste, ce qui lui permet de s'adapter à des milieux très différents et de modifier son alimentation suivant le mois de l'année. Le Renard roux se reproduit en février, pour une mise bas de mars à mai. Celle-ci s'effectue à l'abri d'un terrier, alors que, le reste de l'année, le renard vit presque exclusivement au grand air. Les petits sont d'abord nourris par le lait de leur mère, puis, petit à petit, le couple de parents leur amène de la viande. Ils commencent à sortir du terrier au bout de quatre semaines, sont sevrés à neuf semaines, et, après avoir passé l'été avec leurs parents, ils se dispersent à l'automne. L'ampleur de la dispersion et la taille des portées varient suivant les ressources alimentaires du milieu et la mortalité, permettant à l'espèce de maîtriser ses effectifs. Son opportunisme et sa grande faculté d'adaptation, qui lui ont permis de coloniser une grande partie de l'hémisphère nord, en font un des mammifères les plus répandus de la planète.Le Renard roux est un animal considéré comme rusé, et souvent représenté ainsi dans les contes, comme dans les fables d'Ésope, que le fabuliste Jean de La Fontaine reprend plus tard, ou dans les légendes asiatiques, où il apparaît comme malicieux et doté de pouvoirs magiques. Il est chassé pour sa fourrure, pour le plaisir, pour ses déprédations sur les petits animaux d'élevage et aussi parce que le renard est un des vecteurs de la rage et de l'échinococcose alvéolaire, mais une campagne de vaccination anti-rabique a rapidement permis d'éradiquer la rage d'Europe de l'Ouest. En Europe les chasses à courre sont progressivement interdites depuis le XXe siècle. Le Renard roux investit, petit à petit, les villes, se nourrissant de déchets et se réfugiant dans les parcs et jardins des quartiers résidentiels. Des élevages ont été créés pour approvisionner le marché de la fourrure.
  • El zorro común o zorro rojo (Vulpes vulpes) es una especie de mamífero muy conocida, de la familia de los cánidos, de distribución holártica, aunque también fue introducido en Australia en el siglo XIX. Es un animal silencioso y muy cauteloso, que caza sobre todo por la noche. Durante el día permanece oculto entre los matorrales o en sus madrigueras, excavadas en parajes secos y escondidos, a menudo entre las rocas, los barrancos herbosos y las espesuras.Su nombre científico, Vulpes vulpes, no es más que la repetición de la palabra latina, vulpes, que significa zorro. Su nombre común de zorro rojo viene de su coloración más habitual en la naturaleza, el pardo rojizo, aunque existen individuos de una gran gama de colores, dándose variedades como el denominado zorro plateado, que es de tonos grises y que se ha criado en cautividad con fines peleteros.El zorro común es de lejos la especie de zorro más abundante, encontrándose en casi cualquier hábitat del hemisferio norte, ya sean bosque caducifolios o de coníferas, praderas, zonas costeras, la tundra alpina, la taiga o las mesetas montañosas. Es un generalista capaz de coexistir con especies más especializadas de zorros como el zorro ártico. El zorro es capaz de sobrevivir en zonas urbanizadas y densamente pobladas por el hombre.El zorro está presente en la mitología de muchas culturas y también aparece en innumerables cuentos y fábulas generalmente representando la astucia y la inteligencia.
  • La volpe rossa o semplicemente volpe (Vulpes vulpes Linnaeus, 1758) è un mammifero onnivoro appartenente alla famiglia Canidae.
  • A raposa-vermelha (Vulpes vulpes) é um mamífero, onívoro, de médio porte, com os pelos geralmente castanho-avermelhados (nos filhotes essa pelagem é castanho-escura, e só depois dos primeiros 6 meses de vida sua coloração se torna igual a dos adultos). É também um dos carnívoros com maior distribuição no mundo. Tem hábitos noturnos e crepusculares (exceto em lugares de pouca movimentação, onde pode ser vista durante o dia), come diariamente, em média, 500g de comida. Caça geralmente animais pequenos como coelhos e lebres, mas seu cardápio pode se estender a roedores, aves, insetos, peixes, ovos, e frutos. Possui cerca de 20 esconderijos para comida e é capaz de se lembrar de todos eles. Caso seja necessário, esse animal pode se alimentar de restos de comida humana e de animais mortos, o que demonstra sua grande capacidade de adaptação. Nos EUA é conhecida como "ladra de galinheiros".
  • アカギツネ(赤狐、Vulpes vulpes )は、ネコ目イヌ科キツネ属に属する哺乳動物の1種。全北区を中心に世界中に広く分布し、特にユーラシア大陸北部と北米大陸の住民にとって、最も身近なキツネである。その名のとおり、毛皮は赤みを帯びた褐色を基調とするが、天然の灰色の遺伝的多型(ギンギツネ)が見られる。さらに、ギンギツネの家畜化によって、人に慣れた品種も生み出されている。日本には、他のキツネ属の動物は自然分布しないため、日本語で単に「キツネ」というときは、通常アカギツネを指す。英語でもイギリスとアイルランドでは、他の野生のイヌ科動物が棲息しないため、アカギツネが単にFox と呼ばれる。
  • Kızıl tilki (Vulpes vulpes), bayağı tilki olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının en yaygın tilkisidir. Avrupa'nın büyük bir farkla en sık rastlanılan köpekgildir. Bu yüzden Avrupa'da "tilki" (Fox, Fuchs vs.) denildiğinde neredeyse hep bu tür kast edilir.
  • A vörös róka (Vulpes vulpes) a rókák legismertebb és egyúttal a Vulpes nem legnagyobb termetű faja. A valódi kutyaformáktól külsőleg a napvilágon tojásdad alakú pupillája, lapos szembolti íve és aránylag kicsiny felső tépőfogai különböztetik meg; életmódja többnyire magányos, míg a kutyáké inkább csapatos.Az emberek általában irtják. Mint a többi vadállatot, betegségek terjesztőjének, emellett a házi szárnyasok tolvajának tekintik. Sokan mégis kedvelik, mert pusztítják a termény kártevőit. A rókák fontosak a szőrmeipar számára is. A természetfilmek és rajzfilmek rokonszenves rókaszereplői az utóbbi időben sokat javítottak a vörös rókák megítélésén. A kutyás rókavadászat nagy hagyományú kulturális esemény volt több országban is, különösen Angliában, ahol azonban 2005 februárjától az állatvédők kampánya következtében betiltották. Prémjéért tenyésztett, háziasított formája az ezüstróka.
  • Azeri arrunta (Vulpes vulpes) Canidae familiako haragijale txikia da. Otsoa eta txakurra bezala, mutur zorrotza, belarri handi eta hirukiak eta buztan luzea dauzka.
  • La guineu, guilla, rabosa, guineu comuna o guineu roja (Vulpes vulpes) és un mamífer de l'ordre dels cànids. Té la distribució geogràfica més gran que qualsevol altre carnívor terrestre, habitant al Canadà, Alaska, en una gran part dels Estats Units, d'Europa, d'Àfrica del Nord i gairebé tota l'Àsia (incloent-hi el Japó). Fou introduïda a Austràlia durant el segle XIX. Com un dels seu noms suggereix, el color predominant a la seva pell és un vermell-marró, però també hi ha varietats amb colors grisosos conegudes amb el nom de guineus platejades.
  • De vos (Vulpes vulpes) (ook wel gewone of rode vos genoemd) is een lid van de hondachtigen. De vos is een van de grootste roofdieren die nog vrij in de Benelux voorkomen.
  • Rubah merah (Vulpes vulpes) adalah mamalia pada ordo karnivora. Di Britania Raya dan Irlandia, tempat tidak ada lagi canid liar asli, rubah merah disebut "rubah". Rubah ini habitatnya terletak di Kanada, Alaska, Amerika Serikat, Eropa, Afrika Utara dan Asia, termasuk Jepang. Rubah merah diperkenalkan di Australia pada abad ke-19. Seperti namanya, bulu rubah ini berwarna merah kecoklatan.
  • 붉은여우(Vulpes vulpes)는 여우속 중에서 가장 개체 수가 많은 종으로 일반적으로 여우라 하면 이 종을 지칭하는 경우가 많다. 붉은여우의 몸집은 지역적, 계절적으로 편차가 심하다. 몸무게는 수컷의 경우 평균적으로 5.5kg에서 7.5kg, 암컷의 경우 평균적으로 5kg에서 6.5kg 사이이다. 이보다 더 무거운 개체(14.5kg까지 발견되었다)는 드물다. 몸길이(꼬리제외)는 수컷의 경우 65cm에서 75cm, 암컷의 경우 62cm에서 68cm까지 이른다. 꼬리길이는 각각 35cm~45cm, 30cm~42cm이다.(모든 수치는 유럽지역 붉은여우의 평균값이다.)대체로 몸빛은 붉은 색이며 배는 하얗고 귓등과 다리는 검은색이다. 붉은 색 기운은 진홍색에서 노란색까지, 배쪽 털의 기운은 새하얀색에서 푸르스름한 회색까지 확산지역과 개체에 따라 다르다. 색에 따라 두가지 변이종이 있는데, 25%의 십자여우는 검은색 줄무늬가 두드러지며, 10%의 은빛여우는 은색이나 검은색을 하고 있다. 전 세계에 걸쳐 분포하나, 오스트레일리아에는 존재하지 않다가 19세기 중반 영국의 귀족들처럼 여우 사냥을 하고 싶어하는 일부 식민지인들의 계획으로 먹이가 될 토끼와 함께 방사되었는데, 이들은 널리 번식하며 토종 포유류 및 조류들의 생존을 극심하게 위협하고 있어 세계 최악의 100대 생태계 교란종으로 분류되기도 했다.붉은여우는 사회적 동물로, 새끼 양육을 전담하는 한 쌍의 암수가 이끄는 가족 집단을 형성하며, 그 하위로서 주로 아성체가 새로 태어난 부모의 새끼를 돌보는데 일조하는 방식으로 생활이 이루어진다. 붉은여우는 잡식성으로, 주로 작은 설치류를 먹잇감으로 하나 토끼류나 꿩, 파충류, 무척추 동물 및 우제류의 새끼 등도 먹이가 되며, 이외에 과일이나 채소도 때때로 섭취한다. 한편 여우는 보다 소형인 경쟁자나 다른 붉은여우를 내쫓거나 죽일 수 있는 능력을 갖추고 있으나, 자칼, 코요테, 늑대 및 중대형 고양이과 동물과 같은 상위 포식자의 공격에는 극히 취약한 모습을 보인다. 대한민국에서 붉은여우는 유일한 여우속 동물이며, Vulpes vulpes peculiosa Kishida라는 아종에 속한다. 가죽을 노린 남획과 쥐약살포의 결과로 1978년 3월 지리산에서 사체 발견 이후 야생에서 멸종된 것으로 생각되었을 만큼 수가 줄어들었으나, 2004년 강원도 양구군 동면에서 수컷 시체가 발견되어 일부 개체가 살아남은 것으로 여겨진다.
  • The red fox (Vulpes vulpes) is the largest of the true foxes and the most abundant member of the Carnivora, being distributed across the entire Northern Hemisphere from the Arctic Circle to North Africa, Central America and Asia. Its range has increased alongside human expansion, having been introduced to Australia, where it is considered harmful to native mammals and bird populations. Because of these factors, it is listed as Least Concern by the IUCN. Due to its presence in Australia, it is included among the list of the "world's 100 worst invasive species".The red fox originated from smaller-sized ancestors from Eurasia during the Middle Villafranchian period, and colonised North America shortly after the Wisconsin glaciation. Among the true foxes, the red fox represents a more progressive form in the direction of carnivory. Apart from its large size, the red fox is distinguished from other fox species by its ability to adapt quickly to new environments. Despite its name, the species often produces individuals with other colourings, including albinos and melanists. Forty-five subspecies are currently recognised, which are divided into two categories: the large northern foxes, and the small, basal southern foxes of Asia and the Middle East.Red foxes are usually together in pairs or small groups consisting of families, such as a mated pair and their young, or a male with several females having kinship ties. The young of the mated pair remain with their parents to assist in caring for new kits. The species primarily feeds on small rodents, though it may also target leporids, game birds, reptiles, invertebrates and young ungulates. Fruit and vegetable matter is also eaten sometimes. Although the red fox tends to kill smaller predators, it is vulnerable to attack from larger predators, such as wolves, coyotes, golden jackals and medium- and large-sized felines.The species has a long history of association with humans, having been extensively hunted as a pest and furbearer for centuries, as well as being represented in human folklore and mythology. Because of its widespread distribution and large population, the red fox is one of the most important furbearing animals harvested for the fur trade.
  • Lis, lis pospolity, lis rudy (Vulpes vulpes) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych (Canidae). Występuje na półkuli północnej, w części Azji, w Europie, Ameryce Północnej i północnej Afryce. W XIX wieku został wprowadzony do Australii, gdzie jest obecnie jednym z największych szkodników (gatunek inwazyjny).Lis rudy jest największym z przedstawicieli rodzaju Vulpes, jak i najbardziej rozprzestrzenionym przedstawicielem drapieżnych (Carnivora). Rozprzestrzeniony na całej półkuli północnej, od koła podbiegunowego poprzez Amerykę Północną, Europę i Azję. Zasięg jego występowania wzrasta wraz z ekspansją człowieka, dzięki któremu dotarł m.in. na Australię, gdzie jest uważany za szkodnika zagrażającego życiu przedstawicieli tamtejszych ssaków i ptaków. Między innymi z tych przyczyn został wpisany na listę gatunków chronionych IUCN jako gatunek mniejszego ryzyka. Został również umieszczony na liście 100 najbardziej inwazyjnych gatunków.Lis rudy wywodzi się z Eurazji, gdzie wyewoluował z mniejszych przodków. Ekspansja gatunku objęła najpierw Amerykę Północną, do której gatunek ów dostał się zaraz po zlodowaceniu Wisconsin. Wśród lisów, lis rudy cechuje się najbardziej progresywnymi dla drapieżnych cechami. Należą do nich rozmiar (jest największym przedstawicielem lisów) oraz duża zdolność adaptacyjna do nowych środowisk. Pomimo nazwy gatunkowej, często zdarzają się inne niż rude umaszczenia co jest skutkiem częstych zmian w materiale genetycznym, łącznie z albinizmem i melanizmem. Obecnie wyróżnia się 45 podgatunków lisa rudego, które można podzielić na dwie grupy – rasy duże, zamieszkujące tereny północne, i małe, rezydujące głównie w Azji, przeważnie w jej środkowo-wschodniej części. Lisy rude są zwierzętami społecznymi, których stada przewodzone są przez parę alfa mającą jako jedyna prawo do rozmnażania. Pozostałymi członkami stada są zwykle potomkowie pary alfa, które zostają z rodzicami, by pomóc w opiece nad szczeniętami.Lis rudy poluje głównie na małe gryzonie, lecz żywi się również zającowatymi, kurowatymi, małymi gadami, bezkręgowcami oraz małymi kopytnymi. Sporadycznie spożywają również owoce i warzywa. Chociaż lis rudy wykazuje tendencję do zabijania mniejszych drapieżników, to jednak jest narażony na atak ze strony wilków, kojotów, szakali oraz średnich i dużych kotowatych. Gatunek ma długą historią związków z człowiekiem – był tępiony przez wieki jako szkodnik i surowiec do produkcji futer. Często lis rudy zajmuje ważne miejsce w kulturze lub mitologii różnych ludów. Z powodu swojego rozprzestrzenienia jest jednym z głównych gatunków hodowanych na futra.
  • Лисицата (Vulpes vulpes), наричана още и червена лисица е най-често срещаният вид лисици. Тя има най-широк ареал от всички сухоземни хищници. Те са най-големият вид в рода Лисици (Vulpes) и обитават Северна Америка и Евразия, както и части от Северна Африка.През 19 век лисицата е пренесена в Австралия, но резултатите са отрицателни. Смята се, че тя нанася повече щети в сравнение с щетите, причинени от диви котки и зайцевидни.Лисиците имат положително и отрицателно име сред хората. Лисиците са преносители на болести и бедствие за овчари и фермери, но също така са важни за кожарската индустрия. В съзнанието на българина лисицата е символ на хитрост и лукавост (виж Хитрец (архетип)).Японската лисица (Vulpes vulpes japonica) е подвид, който мигрирал от Индия в Китай и после в Япония.
  • Обыкнове́нная, или ры́жая лиси́ца (лат. Vulpes vulpes) — хищное млекопитающее семейства псовых, наиболее распространённый и самый крупный вид рода лисиц. Длина тела 60—90 см, хвоста — 40—60 см, масса — 6—10 кг.
  • Liška obecná (Vulpes vulpes) je nejrozšířenější divoce žijící zástupce šelem. Oblast jejího přirozeného výskytu zahrnuje Eurasii, Severní Ameriku a severní Afriku.Jako extrémně nebezpečný invazní druh je vedena v Austrálii, kam byla zavlečena v 19. století, a na ostrově Vancouver.Liška je nejrozšířenější středně velká šelma České republiky a vlastně i celé severní polokoule. Je lovena pro kožešinu, případně jako sport (obzvláště ve Velké Británii a jí kulturně ovlivněných zemích), na kožešinu se i chová. Lišky mohou být přenašeči různých nemocí, zejména pak zvláště nebezpečné vztekliny. Kromě toho se mohou někteří jedinci (zejména v období, kdy krmí mláďata) specializovat na vykrádání kurníků či králíkáren.Liška je oblíbenou postavou různých bajek a bájí, kde často vystupuje v roli chytrých a lstivých vítězících nad hloupějšími siláky. Ve zvířecí symbolice evropských národů ztělesňuje lstivost a vychytralost, jedná se ale o antropomorfismus (polidšťování).
  • Der Rotfuchs (Vulpes vulpes) ist der einzige mitteleuropäische Vertreter der Füchse und wird daher meistens als „der Fuchs“ bezeichnet. Er ist in Europa der häufigste Wildhund.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1510528 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 114225 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 430 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 110881461 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:année
  • 1900 (xsd:integer)
  • 1906 (xsd:integer)
  • 1912 (xsd:integer)
  • 1938 (xsd:integer)
  • 1941 (xsd:integer)
  • 1953 (xsd:integer)
  • 1968 (xsd:integer)
  • 1980 (xsd:integer)
  • 1981 (xsd:integer)
  • 1987 (xsd:integer)
  • 1988 (xsd:integer)
  • 1996 (xsd:integer)
  • 1998 (xsd:integer)
  • 1999 (xsd:integer)
  • 2002 (xsd:integer)
  • 2003 (xsd:integer)
  • 2004 (xsd:integer)
  • 2005 (xsd:integer)
  • 2008 (xsd:integer)
prop-fr:auteur
  • Denis-Richard Blackbourn
  • Thomas Francis Dale
prop-fr:canine
  • 1 (xsd:integer)
prop-fr:canineinf
  • 1 (xsd:integer)
prop-fr:collection
  • Approche »
  • Faune sauvage
prop-fr:commons
  • Category:Vulpes vulpes
prop-fr:date
  • septembre 2012
prop-fr:description
  • 1.262304E8
  • oui
  • Dentition d'un animal
prop-fr:id
  • Artois
  • Blackbourn
  • Jost
  • CRAAQ
  • Dale1906
prop-fr:incisive
  • 3 (xsd:integer)
prop-fr:incisiveinf
  • 3 (xsd:integer)
prop-fr:isbn
  • 0 (xsd:integer)
  • 978 (xsd:integer)
  • 231037333 (xsd:integer)
  • 801874165 (xsd:integer)
  • 816018863 (xsd:integer)
  • 906282659 (xsd:integer)
  • 1886106819 (xsd:integer)
  • 2831707862 (xsd:double)
prop-fr:issn
  • 1592 (xsd:integer)
prop-fr:jour
  • 27 (xsd:integer)
prop-fr:langue
  • en
  • it
prop-fr:lieu
prop-fr:lireEnLigne
  • http://www.minambiente.it/opencms/export/sites/default/archivio/biblioteca/protezione_natura/qcn_14.pdf
  • http://www.archive.org/details/contemporaryland05osbo
  • http://www.canids.org/species/Red_fox.pdf
prop-fr:légende
  • oui
prop-fr:mois
  • décembre
prop-fr:molaire
  • 2 (xsd:integer)
prop-fr:molaireinf
  • 3 (xsd:integer)
prop-fr:nom
  • Artois
  • Allen
  • Chapman
  • Duhamel
  • Harris
  • Hoffman
  • Larivière
  • Léonard
  • Potts
  • Thompson
  • al.
  • Le Gall
  • Pocock
  • Bachrach
  • Macdonald
  • MacDonald
  • Jost
  • Osborn
  • Gaudreau
  • Merriam
  • Sillero-Zubiri
  • De Marina Marinis
  • Feldhamer
  • Helmy
  • Heptner
  • Karen Ann Smyers
  • Kurtén
  • Naumov
  • Pasitschniak-Arts
  • Spagnesi
  • Yalden
  • Yan-Chim.
prop-fr:ns
  • Vulpes vulpes
prop-fr:numéro
  • 537 (xsd:integer)
prop-fr:numéroD'édition
  • 3 (xsd:integer)
prop-fr:nv
  • Renard commun
  • Renard rouge
prop-fr:oclc
  • 231775156 (xsd:integer)
prop-fr:oldid
  • 82403250 (xsd:integer)
prop-fr:pages
  • 1 (xsd:integer)
  • 23 (xsd:integer)
  • 84 (xsd:integer)
  • 156 (xsd:integer)
  • 202 (xsd:integer)
prop-fr:prémolaire
  • 4 (xsd:integer)
prop-fr:prémolaireinf
  • 4 (xsd:integer)
prop-fr:prénom
  • Mario
  • A.
  • Allen
  • André
  • David
  • David W.
  • Gaston
  • Jean-Pierre
  • L.
  • Marc
  • Maria
  • Max
  • Michael
  • Serge
  • Stephen
  • Claudio
  • Derek
  • Björn
  • Ibrahim
  • Jost
  • Joseph A.
  • George A.
  • N. P.
  • Bruce Carlyle
  • Clinton Hart
  • Dale. J.
  • Glover Morrill
  • R. I.
  • V. G.
prop-fr:pténom
  • Maria
prop-fr:périodique
  • Forêt Conservation
  • Mamallian Species
prop-fr:title
  • Fauna of British India: Mammals
prop-fr:titre
  • oui
  • Le Renard
  • Fin et rusé comme un renard roux
  • Fox hunting in America
  • Fur: a practical treatise
  • L'élevage du renard
  • Le Renard roux
  • Le Renard: Aspect, comportement, urbanisation
  • Mammals of the British Isles
  • Mammiferi d'Italia
  • Wild mammals of North America: biology, management, and conservation
  • Pleistocene mammals of Europe
  • Pleistocene mammals of North America
  • Running with the Fox
  • The contemporary land mammals of Egypt
  • The fox
  • The mammals of China and Mongolia
  • Vulpes vulpes
  • Preliminary revision of the North American red foxes
  • Mammals of the Soviet Union Vol.II Part 1a, SIRENIA AND CARNIVORA
  • The Fox and the Jewel: Shared and Private Meanings in Contemporary Japanese Inari Worship
  • Canids: Foxes, Wolves, Jackals and Dogs – 2004 Status Survey and Conservation Action Plan
prop-fr:total
  • 42 (xsd:integer)
prop-fr:url
prop-fr:volume
  • 1 (xsd:integer)
  • 2 (xsd:integer)
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikidata
  • Q8332
prop-fr:wikispecies
  • Vulpes vulpes
prop-fr:wiktionary
  • renard roux
prop-fr:éditeur
  • dbpedia-fr:Éveil_éditeur
  • dbpedia-fr:Association_forestière_québécoise
  • Hatier
  • Taylor and Francis
  • University of Hawaii Press
  • JHU Press
  • Weidenfeld and Nicolson
  • Longmans, Green, and Co.
  • Cabedita
  • Field Museum of Natural History
  • Columbia University press
  • Guild Publishing, Londres
  • IUCN/SSC Canid Specialist Group
  • Mammal Society; 4th Revised edition edition
  • New York : American Museum of Natural History
  • New York : Prentice-Hall
  • Quaderni di Conservazione della Natura
  • Science Publishers, Inc. USA.
  • The American Society of Mammologists
  • Washington : The Carnahan Press
  • Washington Academy of Sciences
  • Centre de référence en Agriculture et Agroalimentaire du Québec
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Vulpes vulpes • Renard commun, Renard rougeLe Renard roux (Vulpes vulpes), appelé aussi Renard commun, Renard rouge ou, rarement encore, Goupil, est une espèce de Canidés de taille moyenne. Il s'agit du renard le plus répandu en Eurasie, en Amérique du Nord, en Afrique du Nord et en Australie. C'est un mammifère au pelage roux marqué de blanc sous le ventre et la gorge, au museau pointu, aux oreilles droites et à la queue touffue.
  • La volpe rossa o semplicemente volpe (Vulpes vulpes Linnaeus, 1758) è un mammifero onnivoro appartenente alla famiglia Canidae.
  • アカギツネ(赤狐、Vulpes vulpes )は、ネコ目イヌ科キツネ属に属する哺乳動物の1種。全北区を中心に世界中に広く分布し、特にユーラシア大陸北部と北米大陸の住民にとって、最も身近なキツネである。その名のとおり、毛皮は赤みを帯びた褐色を基調とするが、天然の灰色の遺伝的多型(ギンギツネ)が見られる。さらに、ギンギツネの家畜化によって、人に慣れた品種も生み出されている。日本には、他のキツネ属の動物は自然分布しないため、日本語で単に「キツネ」というときは、通常アカギツネを指す。英語でもイギリスとアイルランドでは、他の野生のイヌ科動物が棲息しないため、アカギツネが単にFox と呼ばれる。
  • Kızıl tilki (Vulpes vulpes), bayağı tilki olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının en yaygın tilkisidir. Avrupa'nın büyük bir farkla en sık rastlanılan köpekgildir. Bu yüzden Avrupa'da "tilki" (Fox, Fuchs vs.) denildiğinde neredeyse hep bu tür kast edilir.
  • Azeri arrunta (Vulpes vulpes) Canidae familiako haragijale txikia da. Otsoa eta txakurra bezala, mutur zorrotza, belarri handi eta hirukiak eta buztan luzea dauzka.
  • De vos (Vulpes vulpes) (ook wel gewone of rode vos genoemd) is een lid van de hondachtigen. De vos is een van de grootste roofdieren die nog vrij in de Benelux voorkomen.
  • Rubah merah (Vulpes vulpes) adalah mamalia pada ordo karnivora. Di Britania Raya dan Irlandia, tempat tidak ada lagi canid liar asli, rubah merah disebut "rubah". Rubah ini habitatnya terletak di Kanada, Alaska, Amerika Serikat, Eropa, Afrika Utara dan Asia, termasuk Jepang. Rubah merah diperkenalkan di Australia pada abad ke-19. Seperti namanya, bulu rubah ini berwarna merah kecoklatan.
  • Обыкнове́нная, или ры́жая лиси́ца (лат. Vulpes vulpes) — хищное млекопитающее семейства псовых, наиболее распространённый и самый крупный вид рода лисиц. Длина тела 60—90 см, хвоста — 40—60 см, масса — 6—10 кг.
  • Der Rotfuchs (Vulpes vulpes) ist der einzige mitteleuropäische Vertreter der Füchse und wird daher meistens als „der Fuchs“ bezeichnet. Er ist in Europa der häufigste Wildhund.
  • Liška obecná (Vulpes vulpes) je nejrozšířenější divoce žijící zástupce šelem. Oblast jejího přirozeného výskytu zahrnuje Eurasii, Severní Ameriku a severní Afriku.Jako extrémně nebezpečný invazní druh je vedena v Austrálii, kam byla zavlečena v 19. století, a na ostrově Vancouver.Liška je nejrozšířenější středně velká šelma České republiky a vlastně i celé severní polokoule.
  • 붉은여우(Vulpes vulpes)는 여우속 중에서 가장 개체 수가 많은 종으로 일반적으로 여우라 하면 이 종을 지칭하는 경우가 많다. 붉은여우의 몸집은 지역적, 계절적으로 편차가 심하다. 몸무게는 수컷의 경우 평균적으로 5.5kg에서 7.5kg, 암컷의 경우 평균적으로 5kg에서 6.5kg 사이이다. 이보다 더 무거운 개체(14.5kg까지 발견되었다)는 드물다. 몸길이(꼬리제외)는 수컷의 경우 65cm에서 75cm, 암컷의 경우 62cm에서 68cm까지 이른다. 꼬리길이는 각각 35cm~45cm, 30cm~42cm이다.(모든 수치는 유럽지역 붉은여우의 평균값이다.)대체로 몸빛은 붉은 색이며 배는 하얗고 귓등과 다리는 검은색이다. 붉은 색 기운은 진홍색에서 노란색까지, 배쪽 털의 기운은 새하얀색에서 푸르스름한 회색까지 확산지역과 개체에 따라 다르다. 색에 따라 두가지 변이종이 있는데, 25%의 십자여우는 검은색 줄무늬가 두드러지며, 10%의 은빛여우는 은색이나 검은색을 하고 있다.
  • A vörös róka (Vulpes vulpes) a rókák legismertebb és egyúttal a Vulpes nem legnagyobb termetű faja. A valódi kutyaformáktól külsőleg a napvilágon tojásdad alakú pupillája, lapos szembolti íve és aránylag kicsiny felső tépőfogai különböztetik meg; életmódja többnyire magányos, míg a kutyáké inkább csapatos.Az emberek általában irtják. Mint a többi vadállatot, betegségek terjesztőjének, emellett a házi szárnyasok tolvajának tekintik. Sokan mégis kedvelik, mert pusztítják a termény kártevőit.
  • El zorro común o zorro rojo (Vulpes vulpes) es una especie de mamífero muy conocida, de la familia de los cánidos, de distribución holártica, aunque también fue introducido en Australia en el siglo XIX. Es un animal silencioso y muy cauteloso, que caza sobre todo por la noche.
  • A raposa-vermelha (Vulpes vulpes) é um mamífero, onívoro, de médio porte, com os pelos geralmente castanho-avermelhados (nos filhotes essa pelagem é castanho-escura, e só depois dos primeiros 6 meses de vida sua coloração se torna igual a dos adultos). É também um dos carnívoros com maior distribuição no mundo. Tem hábitos noturnos e crepusculares (exceto em lugares de pouca movimentação, onde pode ser vista durante o dia), come diariamente, em média, 500g de comida.
  • Лисицата (Vulpes vulpes), наричана още и червена лисица е най-често срещаният вид лисици. Тя има най-широк ареал от всички сухоземни хищници. Те са най-големият вид в рода Лисици (Vulpes) и обитават Северна Америка и Евразия, както и части от Северна Африка.През 19 век лисицата е пренесена в Австралия, но резултатите са отрицателни. Смята се, че тя нанася повече щети в сравнение с щетите, причинени от диви котки и зайцевидни.Лисиците имат положително и отрицателно име сред хората.
  • Lis, lis pospolity, lis rudy (Vulpes vulpes) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych (Canidae). Występuje na półkuli północnej, w części Azji, w Europie, Ameryce Północnej i północnej Afryce. W XIX wieku został wprowadzony do Australii, gdzie jest obecnie jednym z największych szkodników (gatunek inwazyjny).Lis rudy jest największym z przedstawicieli rodzaju Vulpes, jak i najbardziej rozprzestrzenionym przedstawicielem drapieżnych (Carnivora).
  • The red fox (Vulpes vulpes) is the largest of the true foxes and the most abundant member of the Carnivora, being distributed across the entire Northern Hemisphere from the Arctic Circle to North Africa, Central America and Asia. Its range has increased alongside human expansion, having been introduced to Australia, where it is considered harmful to native mammals and bird populations. Because of these factors, it is listed as Least Concern by the IUCN.
  • La guineu, guilla, rabosa, guineu comuna o guineu roja (Vulpes vulpes) és un mamífer de l'ordre dels cànids. Té la distribució geogràfica més gran que qualsevol altre carnívor terrestre, habitant al Canadà, Alaska, en una gran part dels Estats Units, d'Europa, d'Àfrica del Nord i gairebé tota l'Àsia (incloent-hi el Japó). Fou introduïda a Austràlia durant el segle XIX.
rdfs:label
  • Renard roux
  • Azeri arrunt
  • Guineu roja
  • Kızıl tilki
  • Lis rudy
  • Liška obecná (šelma)
  • Raposa-vermelha
  • Red fox
  • Rotfuchs
  • Rubah merah
  • Vos (dier)
  • Vulpes vulpes
  • Vulpes vulpes
  • Vörös róka
  • Лисица
  • Обыкновенная лисица
  • アカギツネ
  • 붉은여우
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:species of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is prop-fr:espèce of
is foaf:primaryTopic of