L’ours brun (Ursus arctos) est une espèce d’ours qui peut atteindre des masses de 130 à 700 kg.Le grizzly, l’ours kodiak et l’ours brun mexicain sont des sous-espèces nord-américaines de l’ours brun, l'ours brun eurasien la principale sous-espèce eurasienne avec de multiple autres sous-espèces comme l'Ours Isabelle.Cette espèce, qui fait localement l’objet de programmes de protection ou réintroductions, notamment en France, a été totalement exterminée au Liban, en Suisse, et dans divers pays européens, notamment de plaine (Luxembourg, Belgique, Pays-Bas…), parfois depuis de nombreux siècles.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • L’ours brun (Ursus arctos) est une espèce d’ours qui peut atteindre des masses de 130 à 700 kg.Le grizzly, l’ours kodiak et l’ours brun mexicain sont des sous-espèces nord-américaines de l’ours brun, l'ours brun eurasien la principale sous-espèce eurasienne avec de multiple autres sous-espèces comme l'Ours Isabelle.Cette espèce, qui fait localement l’objet de programmes de protection ou réintroductions, notamment en France, a été totalement exterminée au Liban, en Suisse, et dans divers pays européens, notamment de plaine (Luxembourg, Belgique, Pays-Bas…), parfois depuis de nombreux siècles. L'espèce était originellement présente dans toute l'Europe et même en Afrique du nord (ours de l'Atlas).
  • El oso pardo (Ursus arctos) es una especie de mamífero omnívoro de la familia Ursidae propio de Eurasia y Norteamérica.
  • Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych. Zamieszkuje Azję, Europę Północną i Amerykę Północną. Niezagrożony wyginięciem.Sierść niedźwiedzia brunatnego ma barwę ciemnobrązową, choć niektóre jego podgatunki mogą mieć futro jaśniejsze. W pozycji wyprostowanej Ursus arctos mierzy – w zależności od płci – od 1,8 m do 3 m. Masa ciała poszczególnych osobników waha się między 200 a 780 kg. Niedźwiedzica wydaje na świat co dwa lata dwoje-troje młodych. Ciąża trwa około 8 miesięcy. Poród następuje zwykle między grudniem a lutym. Niedźwiedź brunatny żyje średnio 20-25 lat, w niewoli do 40. Jest wszystkożerny; żywi się nasionami, grzybami, dżdżownicami, ślimakami, jajami ptaków, miodem, poluje także na zwierzynę leśną, łowi też ryby. Środowisko życia stanowią puszcze, tajga oraz zalesione rejony górzyste.
  • ヒグマ(羆、緋熊、樋熊、学名:Ursus arctos)は、ネコ目(食肉目)クマ科に属する哺乳類である。ホッキョクグマと並びクマ科では最大の体長を誇る。また、日本に生息する陸棲哺乳類(草食獣を含む)でも最大の種である。学名はUrsus arctos(ウルスス・アルクトス)。Ursusはラテン語でクマ、arctosはギリシャ語でクマを意味するἄρκτοςをラテン化したものである。
  • 큰곰(또는 불곰, Ursus arctos)은 곰의 일종으로, 유라시아와 북미에 서식한다. 곰 종류 중에서 가장 크고 무거운 종이다. 곰 중에서 가장 크기 때문에 몸무게는 약 780kg이다. 아시아에 서식하는 불곰은 주로 검은색 계통이고 북미 지방에 서식하는 불곰은 주로 갈색 계통이며 코디악불곰은 주로 연어를 잡아먹기 때문에 주둥이가 다른 곰보다 검은 것이 특징이다. 큰곰의 분포범위는 줄어들었고, 몇몇 아종은 멸종하거나 극감하였지만, 국제자연보호연맹은 이들을 낮은위기/관심필요 로 분류하고있다. 총 개체수는 200,000마리이며, 주요 서식국은 러시아, 미국 (특히 알래스카), 캐나다, 핀란드 (이 나라의 국가상징)이다.큰곰은 잡식성이지만 뿌리, 균류같은 것을 주로 먹는 초식 위주동물이다. 고기를 얻기 위해서는 물고기를 잡으며, 작은 동물을 잡아 먹기도 한다. 이보다 더 큰 사슴과 같은 동물은 간혹가다 잡아먹을 뿐이다. 다 자란 큰곰은 늑대무리, 큰 고양이 같은 다른 포식자와의 경쟁에서 견뎌낼수 있다. 턱의 힘은 약했을것으로 본다.한반도에서 서식하는 포유동물중 가장 크며 백두산등 북부지역에 분포한다. 조선민주주의인민공화국에서는 천연기념물로 지정되어 있다.
  • L'ós bru (Ursus arctos) o óssa (al Pallars) és una espècie de mamífer que pertany a la família dels úrsids pròpia d'Euràsia i d'Amèrica del Nord.
  • Medvěd hnědý (Ursus arctos) je známá medvědovitá šelma a jediný zástupce své čeledi, který se vyskytoval a vzácně i vyskytuje na území České republiky. Jde o největší evropskou šelmu a spolu s medvědem ledním o vůbec největšího zemního masožravce. Žije v Evropě, Asii a Severní Americe.
  • De bruine beer (Ursus arctos) is een beer uit de familie Ursidae.
  • Ursus arctos Linnaeus, 1758, detto semplicemente orso, è un mammifero appartenente alla famiglia Ursidae, diffuso in gran parte dell'Eurasia settentrionale e del Nordamerica.Pesa dai 100 ai 700 kg e i suoi membri più grossi contendono all'orso polare il titolo di carnivoro terrestre più grande del mondo. Nonostante l'areale dell'orso bruno si sia ristretto e in alcuni luoghi si sia addirittura estinto, con una popolazione totale di circa 200.000 esemplari continua ad essere valutato come una specie a basso rischio. I Paesi che comprendono la maggior parte del suo areale sono la Russia, gli Stati Uniti (specialmente l'Alaska) e il Canada.Questa specie si nutre principalmente di materiale vegetale, tra cui radici e funghi. I pesci costituiscono la loro fonte primaria di carne, anche se sulla terraferma possono uccidere piccoli mammiferi. Catturano occasionalmente anche mammiferi più grandi, come i cervi. Gli orsi bruni adulti non hanno timore di scontrarsi con altri predatori, dal momento che possono competere da soli con branchi di lupi e grandi felini, scacciandoli spesso dalle prede che questi ultimi hanno ucciso.
  • The brown bear (Ursus arctos) is a large bear distributed across much of northern Eurasia and North America. Adult bears generally weigh between 100 and 635 kg (220 and 1,400 lb). Its largest subspecies, the Kodiak bear, rivals the polar bear as the largest member of the bear family and as the largest land-based predator.There are several recognized subspecies within the brown bear species. In North America, two types of the subspecies Ursus arctos horribilis are generally recognized—the coastal brown bear and the inland grizzly bear; these two types broadly define the range of sizes of all brown bear subspecies. An adult grizzly living inland in Yukon may weigh as little as 80 kg (180 lb), while an adult coastal brown bear in nearby coastal Alaska living on a steady, nutritious diet of spawning salmon may weigh as much as 680 kg (1,500 lb). The exact number of overall brown subspecies remains in debate.While the brown bear's range has shrunk and it has faced local extinctions, it remains listed as a least concern species by the IUCN with a total population of approximately 200,000. As of 2012, this and the American black bear are the only bear species not classified as threatened by the IUCN. However, the Californian, North African (Atlas bear), and Mexican subspecies were hunted to extinction in the nineteenth and twentieth centuries, and many of the southern Asian subspecies are highly endangered. The smallest subspecies, the Himalayan brown bear, is critically endangered, occupying only 2% of its former range and threatened by uncontrolled poaching for its parts. The Marsican brown bear in central Italy is believed to have a population of just 30 to 40 bears.The brown bear's principal range includes parts of Russia, India, China, Canada, the United States (mostly Alaska), and the Carpathian region (especially Romania), The brown bear is recognized as a national and state animal in several European countries. It is the most widely distributed of all bears.
  • Бу́рый медведь, или обыкновенный медведь (лат. Ursus arctos) — хищное млекопитающее семейства медвежьих; один из самых крупных и опасных наземных хищников.
  • A barna medve (Ursus arctos) a medvefélék (Ursidae) családjának legsikeresebb faja, az egyik legnagyobb termetű szárazföldi ragadozó.
  • O urso-pardo (Ursus arctos) é um mamífero carnívoro da família dos ursídeos.
  • Hartz arrea (Ursus arctos) ugaztun handia da, gaur egun munduko hainbat tokitan desagertzeko arriskuan dagoena, historikoki garrantzi handia izan badu ere.Hartz arrea munduko hainbat tokitan desagertzeko zorian dago. Gaur egun, Europako, Asia epeleko eta Ipar Amerikako baso trinkoak ugaztun handi honen azken gordeleku bilakatu dira. Eremu zabal honetan tamaina eta kolorearen arabera 8 azpiespezie bereiz ditzakegu. Hauen artean, euren tamaina handiagatik ezagunak diren Grizzly hartzak (Ursus arctos horribilis) eta Kodiak hartzak (Ursus arctos middendorffi). Iberiar penintsulan, Asturiasen daude azken hartzak, Somiedo eta Narceako natur parkeetan. Historikoki, Pirinioetan animalia hauek bizi izan baziren ere, gaur egun oso gutxi gelditzen dira.
  • Der Braunbär (Ursus arctos) ist eine Säugetierart aus der Familie der Bären (Ursidae). Er kommt in mehreren Unterarten – darunter Europäischer Braunbär (U. a. arctos), Grizzlybär (U. a. horribilis) und Kodiakbär (U. a. middendorffi) – in Eurasien und Nordamerika vor.Als eines der größten an Land lebenden Raubtiere der Erde spielt er in zahlreichen Mythen und Sagen eine wichtige Rolle, gleichzeitig wurde er als (zumindest vermeintlicher) Nahrungskonkurrent und potenzieller Gefährder des Menschen vielerorts dezimiert oder ausgerottet. So gibt es in West- und Mitteleuropa nur mehr Reliktpopulationen. Innerhalb des deutschen Sprachraums lebt nur in Österreich dauerhaft eine kleine Gruppe, in anderen Regionen des Alpenraums wandern gelegentlich Exemplare umher.
  • Кафявата мечка (Ursus arctos) е животно от семейство Мечки. Тя е най-едрият хищник в България.
  • Boz ayı (Ursus arctos), ayıgiller (Ursidae) familyasından Türkiye, Kıbrıs, Balkanlar, Sibirya, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’da yaşayan bir ayı türü. Batı Avrupa’da çok avlanıldığından şimdi ancak Pirene Dağlarında ve İskandinav ülkeleri'nde rastlanır.
  • Beruang cokelat (Ursus arctos) adalah salah satu jenis beruang. Hidup di wilayah timur Eurasia dan Amerika Utara. Beruang cokelat bisa berbobot 130–700 kg (300–1500 pon). Beruang kodiak termasuk jenis beruang cokelat yang terbesar, yang seukuran dengan beruang kutub yang memiliki anggota terbanyak dalam kerluarga beruangyang merupakan hewan pemangsa darat terbesar.Ada beberapa subspesies beruang cokelat, antara lain: beruang cokelat suriah, beruang cokelat kodiak, beruang cokelat alaska, beruang cokelat amerika (grizzly) dan beruang cokelat meksiko.Populasi beruang cokelat ada di sebagian wilayah Rusia, Amerika Serikat (kebanyakan Alaska), Kanada, wilayah Karpathia (terutama Rumania ), juga di Ukraina, Slowakia, Polandia dan sebagainya). Bahkan Balkan, Swedia dan Finlandia, menetapkan beruang sebagai hewan nasional. Jadi, Beruang cokelat memiliki habitat yang paling luas dari semua beruang.
  • Niedźwiedź brunatny zwyczajny, niedźwiedź europejski (Ursus arctos arctos) – podgatunek niedźwiedzia brunatnego należącego do rodziny niedźwiedziowatych. Występuje w całej północnej Eurazji.Posiada gęste brązowe futro, które może być jaśniejsze lub ciemniejsze i dorasta do 10 cm długości. Ma czterdzieści dwa zęby, duże łapy i wielkie pazury. Samce ważą zazwyczaj 135 - 205 kg, samice 90 - 150 kg. Największy zarejestrowany niedźwiedź miał 2,5 m długości i aż 481 kg wagi. Niedźwiedzie występujące na terenie Azji są jaśniejsze, bardziej agresywne od tych w Europie. Jego pożywienie stanowi mięso i pokarm roślinny.Naukowcy twierdzą, że niedźwiedź europejski został oddzielony jako podgatunek od niedźwiedzia brunatnego około 850 tysięcy lat temu. Największe populacje występują w Chorwacji, Bośni, Słowenii, Bułgarii, Słowacji i Rumunii. Ma on swoje siedliska także w Polsce.
  • De Europese bruine beer (Ursus arctos arctos) is een ondersoort van de bruine beer. In onder andere Turkije leeft de verwante Syrische bruine beer. De Italiaanse populatie wordt soms beschouwd als een aparte ondersoort, de Marsicaanse bruine beer of Abruzzenbeer (Ursus arctos marsicanus).
  • Europar hartz arrea, Ursus arctos arctos da bere izen zientifikoa, Europako hartz arrearen azpiespeziea da. Hartz arre mota hau da historikoki Euskal Herrian zabaldu dena. Bere banaketa eremuak Eurasia hartzen du, baina bere populazio asko elkarrengandik isolatuta daude.
  • L'orso bruno eurasiatico (Ursus arctos arctos) è una sottospecie di orso bruno (Ursus arctos) diffusa in tutta l'Eurasia settentrionale. Questa sottospecie è nota anche come «orso bruno comune» e con molti altri nomi colloquiali.
  • El oso pardo europeo (Ursus arctos arctos) es una subespecie del oso pardo (Ursus arctos) propia de Europa, desde la península ibérica a Escandinavia y Rusia.
  • O urso-europeu, Ursus arctos arctos, é uma subespécie do urso pardo, Ursus arctos, e é encontrado em algumas partes da Europa.O urso-europeu está ameaçado de extinção por causa do desmatamento, caça e avanços urbanos, porém, na atualidade, as ameaças são apenas caças, incêndios e atropelamentos, pois o desmatamento e avanço urbano não são atividades ainda muito praticadas já que a Europa é um continente desenvolvido. Antigamente, habitava a maior parte da Europa, mas foi muito caçado e capturado para serem utilizados no Coliseu romano e em circos. Sua preservação varia muito de região para região, pois as populações estão muito fragmentadas. No centro da Europa, estão vulneráveis à extinção. Já nos Pirenéus e nos Alpes, estão em perigo crítico de extinção. Hoje, é encontrado apenas nos Alpes, nos Pirenéus, no Norte da Europa (Finlândia, Rússia, Suécia), nos Balcãs (uma pequena cordilheira situada em alguns países balcânicos como Grécia, Bulgária, Romênia e Eslovênia), e alguns poucos nos Montes Cárpatos. Além da caça, outra atividade que já contribui para diminuir a população selvagem de ursos na Europa foi sua utilização em espetáculos de circos e encenações pelas ruas. Após serem capturados enquanto filhotes, os ursos aprendiam, por exemplo, a andar de pé, segurar bengalas e acenar com a pata. Nos Pirenéus, localizados entre França e Espanha, existem aproximadamente 100 exemplares (20 na França e 80 na Espanha). O governo francês vem tentando evitar o desaparecimento desses animais nos Pirenéus introduzindo ursos-europeus da Eslovênia.
  • Der Europäische Braunbär (Ursus arctos arctos) ist eine Unterart des Braunbären (Ursus arctos) aus der Familie der Bären (Ursidae). Die Unterart war einst in ganz Europa verbreitet.
  • The Eurasian brown bear (Ursus arctos arctos) is a subspecies of brown bear, found across northern Eurasia. The Eurasian brown bear is also known as the common brown bear, European brown bear, European bear and colloquially by many other names.
  • Az európai barna medve (Ursus arctos arctos) az emlősök (Mammalia) osztályának a ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a medvefélék (Ursidae) családjába tartozó barna medve (Ursus arctos) egyik alfaja.
  • Евроазиатска кафява мечка (Ursus arctos arctos) е подвид на кафявата мечка разпространен в северните части на Евразия. Представителите на подвида обитават и България.
  • Ursus arctos arctos és una subespècie de l'ós bru (Ursus arctos).
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 45046 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 16879 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 135 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 110840114 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdfs:comment
  • L’ours brun (Ursus arctos) est une espèce d’ours qui peut atteindre des masses de 130 à 700 kg.Le grizzly, l’ours kodiak et l’ours brun mexicain sont des sous-espèces nord-américaines de l’ours brun, l'ours brun eurasien la principale sous-espèce eurasienne avec de multiple autres sous-espèces comme l'Ours Isabelle.Cette espèce, qui fait localement l’objet de programmes de protection ou réintroductions, notamment en France, a été totalement exterminée au Liban, en Suisse, et dans divers pays européens, notamment de plaine (Luxembourg, Belgique, Pays-Bas…), parfois depuis de nombreux siècles.
  • El oso pardo (Ursus arctos) es una especie de mamífero omnívoro de la familia Ursidae propio de Eurasia y Norteamérica.
  • ヒグマ(羆、緋熊、樋熊、学名:Ursus arctos)は、ネコ目(食肉目)クマ科に属する哺乳類である。ホッキョクグマと並びクマ科では最大の体長を誇る。また、日本に生息する陸棲哺乳類(草食獣を含む)でも最大の種である。学名はUrsus arctos(ウルスス・アルクトス)。Ursusはラテン語でクマ、arctosはギリシャ語でクマを意味するἄρκτοςをラテン化したものである。
  • L'ós bru (Ursus arctos) o óssa (al Pallars) és una espècie de mamífer que pertany a la família dels úrsids pròpia d'Euràsia i d'Amèrica del Nord.
  • Medvěd hnědý (Ursus arctos) je známá medvědovitá šelma a jediný zástupce své čeledi, který se vyskytoval a vzácně i vyskytuje na území České republiky. Jde o největší evropskou šelmu a spolu s medvědem ledním o vůbec největšího zemního masožravce. Žije v Evropě, Asii a Severní Americe.
  • De bruine beer (Ursus arctos) is een beer uit de familie Ursidae.
  • Бу́рый медведь, или обыкновенный медведь (лат. Ursus arctos) — хищное млекопитающее семейства медвежьих; один из самых крупных и опасных наземных хищников.
  • A barna medve (Ursus arctos) a medvefélék (Ursidae) családjának legsikeresebb faja, az egyik legnagyobb termetű szárazföldi ragadozó.
  • O urso-pardo (Ursus arctos) é um mamífero carnívoro da família dos ursídeos.
  • Кафявата мечка (Ursus arctos) е животно от семейство Мечки. Тя е най-едрият хищник в България.
  • Boz ayı (Ursus arctos), ayıgiller (Ursidae) familyasından Türkiye, Kıbrıs, Balkanlar, Sibirya, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’da yaşayan bir ayı türü. Batı Avrupa’da çok avlanıldığından şimdi ancak Pirene Dağlarında ve İskandinav ülkeleri'nde rastlanır.
  • Ursus arctos Linnaeus, 1758, detto semplicemente orso, è un mammifero appartenente alla famiglia Ursidae, diffuso in gran parte dell'Eurasia settentrionale e del Nordamerica.Pesa dai 100 ai 700 kg e i suoi membri più grossi contendono all'orso polare il titolo di carnivoro terrestre più grande del mondo.
  • Hartz arrea (Ursus arctos) ugaztun handia da, gaur egun munduko hainbat tokitan desagertzeko arriskuan dagoena, historikoki garrantzi handia izan badu ere.Hartz arrea munduko hainbat tokitan desagertzeko zorian dago. Gaur egun, Europako, Asia epeleko eta Ipar Amerikako baso trinkoak ugaztun handi honen azken gordeleku bilakatu dira. Eremu zabal honetan tamaina eta kolorearen arabera 8 azpiespezie bereiz ditzakegu.
  • Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych. Zamieszkuje Azję, Europę Północną i Amerykę Północną. Niezagrożony wyginięciem.Sierść niedźwiedzia brunatnego ma barwę ciemnobrązową, choć niektóre jego podgatunki mogą mieć futro jaśniejsze. W pozycji wyprostowanej Ursus arctos mierzy – w zależności od płci – od 1,8 m do 3 m. Masa ciała poszczególnych osobników waha się między 200 a 780 kg. Niedźwiedzica wydaje na świat co dwa lata dwoje-troje młodych.
  • Beruang cokelat (Ursus arctos) adalah salah satu jenis beruang. Hidup di wilayah timur Eurasia dan Amerika Utara. Beruang cokelat bisa berbobot 130–700 kg (300–1500 pon).
  • 큰곰(또는 불곰, Ursus arctos)은 곰의 일종으로, 유라시아와 북미에 서식한다. 곰 종류 중에서 가장 크고 무거운 종이다. 곰 중에서 가장 크기 때문에 몸무게는 약 780kg이다. 아시아에 서식하는 불곰은 주로 검은색 계통이고 북미 지방에 서식하는 불곰은 주로 갈색 계통이며 코디악불곰은 주로 연어를 잡아먹기 때문에 주둥이가 다른 곰보다 검은 것이 특징이다. 큰곰의 분포범위는 줄어들었고, 몇몇 아종은 멸종하거나 극감하였지만, 국제자연보호연맹은 이들을 낮은위기/관심필요 로 분류하고있다. 총 개체수는 200,000마리이며, 주요 서식국은 러시아, 미국 (특히 알래스카), 캐나다, 핀란드 (이 나라의 국가상징)이다.큰곰은 잡식성이지만 뿌리, 균류같은 것을 주로 먹는 초식 위주동물이다. 고기를 얻기 위해서는 물고기를 잡으며, 작은 동물을 잡아 먹기도 한다. 이보다 더 큰 사슴과 같은 동물은 간혹가다 잡아먹을 뿐이다.
  • The brown bear (Ursus arctos) is a large bear distributed across much of northern Eurasia and North America. Adult bears generally weigh between 100 and 635 kg (220 and 1,400 lb). Its largest subspecies, the Kodiak bear, rivals the polar bear as the largest member of the bear family and as the largest land-based predator.There are several recognized subspecies within the brown bear species.
  • Der Braunbär (Ursus arctos) ist eine Säugetierart aus der Familie der Bären (Ursidae). Er kommt in mehreren Unterarten – darunter Europäischer Braunbär (U. a. arctos), Grizzlybär (U. a. horribilis) und Kodiakbär (U. a.
  • De Europese bruine beer (Ursus arctos arctos) is een ondersoort van de bruine beer. In onder andere Turkije leeft de verwante Syrische bruine beer. De Italiaanse populatie wordt soms beschouwd als een aparte ondersoort, de Marsicaanse bruine beer of Abruzzenbeer (Ursus arctos marsicanus).
  • Europar hartz arrea, Ursus arctos arctos da bere izen zientifikoa, Europako hartz arrearen azpiespeziea da. Hartz arre mota hau da historikoki Euskal Herrian zabaldu dena. Bere banaketa eremuak Eurasia hartzen du, baina bere populazio asko elkarrengandik isolatuta daude.
  • L'orso bruno eurasiatico (Ursus arctos arctos) è una sottospecie di orso bruno (Ursus arctos) diffusa in tutta l'Eurasia settentrionale. Questa sottospecie è nota anche come «orso bruno comune» e con molti altri nomi colloquiali.
  • El oso pardo europeo (Ursus arctos arctos) es una subespecie del oso pardo (Ursus arctos) propia de Europa, desde la península ibérica a Escandinavia y Rusia.
  • Der Europäische Braunbär (Ursus arctos arctos) ist eine Unterart des Braunbären (Ursus arctos) aus der Familie der Bären (Ursidae). Die Unterart war einst in ganz Europa verbreitet.
  • The Eurasian brown bear (Ursus arctos arctos) is a subspecies of brown bear, found across northern Eurasia. The Eurasian brown bear is also known as the common brown bear, European brown bear, European bear and colloquially by many other names.
  • Az európai barna medve (Ursus arctos arctos) az emlősök (Mammalia) osztályának a ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a medvefélék (Ursidae) családjába tartozó barna medve (Ursus arctos) egyik alfaja.
  • Евроазиатска кафява мечка (Ursus arctos arctos) е подвид на кафявата мечка разпространен в северните части на Евразия. Представителите на подвида обитават и България.
  • Ursus arctos arctos és una subespècie de l'ós bru (Ursus arctos).
  • Niedźwiedź brunatny zwyczajny, niedźwiedź europejski (Ursus arctos arctos) – podgatunek niedźwiedzia brunatnego należącego do rodziny niedźwiedziowatych. Występuje w całej północnej Eurazji.Posiada gęste brązowe futro, które może być jaśniejsze lub ciemniejsze i dorasta do 10 cm długości. Ma czterdzieści dwa zęby, duże łapy i wielkie pazury. Samce ważą zazwyczaj 135 - 205 kg, samice 90 - 150 kg. Największy zarejestrowany niedźwiedź miał 2,5 m długości i aż 481 kg wagi.
  • O urso-europeu, Ursus arctos arctos, é uma subespécie do urso pardo, Ursus arctos, e é encontrado em algumas partes da Europa.O urso-europeu está ameaçado de extinção por causa do desmatamento, caça e avanços urbanos, porém, na atualidade, as ameaças são apenas caças, incêndios e atropelamentos, pois o desmatamento e avanço urbano não são atividades ainda muito praticadas já que a Europa é um continente desenvolvido.
rdfs:label
  • Ours brun
  • Barna medve
  • Beruang cokelat
  • Boz ayı
  • Braunbär
  • Brown bear
  • Bruine beer
  • Hartz arre
  • Medvěd hnědý
  • Niedźwiedź brunatny
  • Ursus arctos
  • Ursus arctos
  • Ursus arctos
  • Ós bru
  • Бурый медведь
  • Кафява мечка
  • ヒグマ
  • 큰곰
  • Eurasian brown bear
  • Europar hartz arre
  • Europese bruine beer
  • Europäischer Braunbär
  • Európai barna medve
  • Niedźwiedź brunatny zwyczajny
  • Urso-europeu
  • Ursus arctos arctos
  • Ursus arctos arctos
  • Ursus arctos arctos
  • Евроазиатска кафява мечка
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageDisambiguates of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is prop-fr:aVoir of
is prop-fr:animal of
is foaf:primaryTopic of