Les Tinamiformes sont un ordre d'oiseaux terrestres dodus d'Amérique du Sud, d'Amérique centrale et du Mexique, nommés tinamous. Cet ordre n'est constitué que de la seule famille des Tinamidae et de 47 espèces.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Les Tinamiformes sont un ordre d'oiseaux terrestres dodus d'Amérique du Sud, d'Amérique centrale et du Mexique, nommés tinamous. Cet ordre n'est constitué que de la seule famille des Tinamidae et de 47 espèces.
  • Tinamular (Tinamiformes), kuşlar (Aves) sınıfının, karinalılar (Carinatae) bölümüne ait bir takım. Kuyruk ve kanatları olup tavuklara benzerler. Karinaları vardır ancak bazı karakterleri ile karinasız kuşlara benzerler. Güney Amerikada yaşarlar. İyi bilinen türleri arasında gizli kuyruklu tinamu (Crypturus cinereus), inambu (Rhynchotus rufescens), tao (Tinamus tao) yer alır.
  • Тинамуподобните, наричани още и Скритоопашати са една от най-древните видове птици. Най-близкият им друг разред са Щраусоподобните с които образуват групата Paleognathae (всички останали актуално съществуващи видове птици се включват в групата Neognathae).
  • I Tinamidi (Tinamidae Gray, 1840) sono una famiglia di uccelli alla quale appartengono 47 specie suddivise in nove generi. È l'unica famiglia dell'ordine Tinamiformes Huxley, 1872.
  • A ordem Tinamiformes é representada por uma única família, a Tinamidae. São aves de aparência galinácea, endêmicas do neotrópico, ocorrendo do México à Patagônia, e ocupando inclusive os Andes até 4 800 metros de altitude. Representam um dos mais antigos grupos de aves do continente americano, com registros fósseis procedendo do Mioceno da Argentina.Alimentam-se predominantemente de sementes. Diferentemente da maioria das aves, a incubação e o trato dos filhotes são tarefas exclusivas dos machos. Outra constante é a dominância do sexo feminino e a monogamia. Cabe às fêmeas definir territórios, mantê-los, atrair e competir pelos machos que as fecundarão e, feita a postura, chocarão seus ovos e cuidarão de sua descendência. Existem 47 espécies de tinamídeos, divididos em 9 gêneros, a maioria conhecidos, como inhambus ou "codornas"; entretanto, é necessário não confundir este grupo com a verdadeira codorna, explorada comercialmente (Coturnix coturnix) que é um membro da ordem dos Galliformes.
  • Tinamidae edo tinamido Tinamiformeen ordenako izen bereko familiako hegaztiez esaten da. Gorputzez eperraren antzekoak dira, baina lepoa eta mokoa hark baino luzeagoak eta meheagoak izaten dituzte. Lumak lekuan lekuko kolorera aldatzen direnak dituzte. Oso isats laburra dute. Hankak hiru atzaparrekoak dituzte; eta behatz handia besteak baino gorago kokatua. Hego Amerikan bizi dira. Tinamido motarik ezagunenak inanbu edo tinanbu izenekoak dira.
  • Тинаму (лат. Tinamidae) — семейство бескилевых птиц, обитающих в Южной и Центральной Америке.Тинаму — единственное семейство отряда тинамуобразных, или скрытохвостых (Tinamiformes); ранее в качестве русских названий этого отряда использовались также термины «скрытохвосты» и «тинамы».Несмотря на их сходство с курами, наиболее близкими родственниками тинаму являются страусообразные.
  • Los tinámidos son una familia de aves paleognatas, la única del orden Tinamiformes, conocidas vulgarmente como tinamúes en gran parte de Sudamérica, y como perdices en Argentina y Uruguay, dada su similitud muy superficial con la perdiz europea; el nombre preciso de perdices corresponde a una familia de la región holártica que, por convergencia evolutiva tiene un aspecto y conductas muy similares a las tinamidae. Incluye 47 especies, que se distribuyen en América del Sur y del Norte, desde México hasta la Patagonia, ocupando una amplia gama de hábitats.
  • 도요타조 또는 티나무라고 불리는 조류는 중남미에 분포하는 9속 47종의 새들의 총칭이다. 봉흉류(峰胸類)로 불리기도 한다. 제일 작은 종(난쟁이도요타조)은 43g 정도 나가며 큰 것(회색도요타조)은 2.3kg까지 나간다. 위험한 상황에서는 날기보다는 겉거나 뛰거나 굴속에 숨는 것을 주로 한다. 그들은 작은 열매나 씨앗을 주로 먹는다. 그들은 눈, 봉오리, 얇은 잎과 뿌리, 곤충, 지렁이, 연체동물들을 먹기도 한다.
  • Die Steißhühner (Tinamidae) bilden eine zu den Urkiefervögeln (Paleognathae) gehörende verbreitete Familie der Vögel, die die einzige der Ordnung Tinamiformes ist. Steißhühner sind verborgen lebende Vögel der Wälder, Savannen und Grasländer Mittel- und Südamerikas. Ihr Verbreitungsgebiet erstreckt sich von Mexiko bis in den Süden Chiles. In ihrem Habitus sowie ihren Körperproportionen erinnern sie an Perlhühner. Trotz ihrer hühnerartigen Gestalt sind ihre nächsten Verwandten nach heutiger Auffassung die Laufvögel.
  • シギダチョウ科(シギダチョウか、学名 Tinamidae)は、鳥類シギダチョウ目 Tinamiformes の唯一の科である。古くは深胸類 Carinatae とも言った。シギダチョウ(鴫駝鳥)と総称される。
  • A tinamufélék (Tinamidae) a madarak osztályának tinamualakúak (Tinamiformes) rendjébe tartozó egyetlen családja.
  • Een tinamoe of stuithoen (orde Tinamiformes; familie Tinamidae) is een van de oudste vogelsoorten. De Tinamoe hoort tot een Zuid-Amerikaanse vogelfamilie, en kent 47 soorten onderverdeeld in 9 geslachten.
  • Tinamous form an order (Tinamiformes) comprising a single family, with two distinct subfamilies, containing 47 species of birds found in Mexico, Central America, and South America. The word "tinamou" comes from the Galibi term for these birds, tinamu. One of the most ancient living groups of bird, they are most closely related to the flightless ratites and first appear in the fossil record in the Miocene epoch. They are generally sedentary, ground dwelling and, though not flightless, when possible avoid flight in favour of hiding or running away from danger. They are found in a variety of habitats, ranging from semi-arid alpine grasslands to tropical rainforests. The two subfamilies are broadly divided by habitat, with the Nothurinae referred to as steppe or open country tinamous, and the Tinaminae known as forest tinamous.Although some species are quite common, tinamous are shy and secretive birds. They are active during the day, retiring to roosts at night. They generally have cryptic plumage, with males and females similar in appearance, though the females are usually larger. They are opportunistic and omnivorous feeders, consuming a wide variety of plant and animal food from fruits and seeds to worms, insects and small vertebrates. They will dust-bathe as well as washing themselves by standing in heavy rain. They are heard more often than seen, communicating with each other by a variety of frequently given, characteristic calls, especially during the breeding season.With occasional exceptions, a male tinamou maintains a territory and a nesting site during the breeding season which a succession of females will visit, laying their eggs in the same nest. Females will wander through several territories mating with, and laying eggs in the nests of, the resident males. Nests are always on the ground, concealed in vegetation or among rocks. Eggs are relatively large and glossy, often brightly colored when laid, and are incubated by the males for a period of 2–3 weeks. The chicks can run soon after hatching and are largely self-sufficient at three weeks old.Tinamous and their eggs have many natural predators, from falcons and vampire bats to jaguars and giant anteaters. They have also been extensively hunted by humans and sometimes persecuted as agricultural pests. However, the main threat to their populations is from habitat destruction through land clearing and agricultural development. Seven species are listed as vulnerable and another seven as near threatened. They feature in the mythology of the indigenous peoples of their range. Often translocated and easily bred in captivity, they have never been successfully domesticated.
  • Kusacze, kusaki, kusakowate – rząd (Tinamiformes) oraz rodzina (Tinamidae) ptaków z podgromady ptaków nowoczesnych Neornithes. Obejmuje ptaki lądowe, naziemne, przypominające nieco kuraki. Zamieszkują obszar od Patagonii po Meksyk.
  • Els tinamús (Tinamiformes) són un ordre d'ocells paleògnats que només conté una família, la dels tinàmids (Tinamidae). Són ocells d'aparença gallinàcia, endèmiques del neotròpic. La seva distribució s'estén des de Mèxic fins a la Patagònia, i fins i tot viuen als Andes a fins a 4.800 metres d'altitud. Formen un dels grups d'ocells més antics del continent amèrica, amb un registre fòssil que s'origina al Miocè de l'Argentina.S'alimenten principalment de llavors. A diferència de la majoria dels ocells, la incubació i la cria dels nounats és una tasca exclusiva dels mascles. Una altra característica és el domini del sexe femení i la monogàmia. Són les femelles les que defineixen territoris, els conserven, i són elles les que atreuen i competeixen pels mascles que les fecundaran I, un cop fet això, covaran els seus ous i tindran cura de la seva descendència.
  • Tinamy (Tinamiformes) jsou (řádem) ptáků, patřícím do skupiny běžců. Vzhledem se podobají kurovitým ptákům. Mají silné hrabavé nohy se zakrnělým nebo chybějícícm zadním prstem, neobratně létají. Peří na hřbetě je dlouhé a husté, překrývá i krátký ocas. Žijí samotářským životem, živí se hlavně rostlinnou potravou, semeny a spadlými plody, vyhrabanými kořínky. Některé druhy se specializovaly na lov hmyzu, což je obvyklá potrava mláďat všech druhů. Snášejí poměrně velká a pestře zbarvená vejce. Samice jsou větší než samci, vybírají a ochraňují teritorium a také tokají. Na vejcích sedí samci. 49 druhů je rozšířeno v Jižní a Střední Americe.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 222900 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 7053 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 132 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 107276246 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Les Tinamiformes sont un ordre d'oiseaux terrestres dodus d'Amérique du Sud, d'Amérique centrale et du Mexique, nommés tinamous. Cet ordre n'est constitué que de la seule famille des Tinamidae et de 47 espèces.
  • Tinamular (Tinamiformes), kuşlar (Aves) sınıfının, karinalılar (Carinatae) bölümüne ait bir takım. Kuyruk ve kanatları olup tavuklara benzerler. Karinaları vardır ancak bazı karakterleri ile karinasız kuşlara benzerler. Güney Amerikada yaşarlar. İyi bilinen türleri arasında gizli kuyruklu tinamu (Crypturus cinereus), inambu (Rhynchotus rufescens), tao (Tinamus tao) yer alır.
  • Тинамуподобните, наричани още и Скритоопашати са една от най-древните видове птици. Най-близкият им друг разред са Щраусоподобните с които образуват групата Paleognathae (всички останали актуално съществуващи видове птици се включват в групата Neognathae).
  • I Tinamidi (Tinamidae Gray, 1840) sono una famiglia di uccelli alla quale appartengono 47 specie suddivise in nove generi. È l'unica famiglia dell'ordine Tinamiformes Huxley, 1872.
  • Tinamidae edo tinamido Tinamiformeen ordenako izen bereko familiako hegaztiez esaten da. Gorputzez eperraren antzekoak dira, baina lepoa eta mokoa hark baino luzeagoak eta meheagoak izaten dituzte. Lumak lekuan lekuko kolorera aldatzen direnak dituzte. Oso isats laburra dute. Hankak hiru atzaparrekoak dituzte; eta behatz handia besteak baino gorago kokatua. Hego Amerikan bizi dira. Tinamido motarik ezagunenak inanbu edo tinanbu izenekoak dira.
  • Тинаму (лат. Tinamidae) — семейство бескилевых птиц, обитающих в Южной и Центральной Америке.Тинаму — единственное семейство отряда тинамуобразных, или скрытохвостых (Tinamiformes); ранее в качестве русских названий этого отряда использовались также термины «скрытохвосты» и «тинамы».Несмотря на их сходство с курами, наиболее близкими родственниками тинаму являются страусообразные.
  • 도요타조 또는 티나무라고 불리는 조류는 중남미에 분포하는 9속 47종의 새들의 총칭이다. 봉흉류(峰胸類)로 불리기도 한다. 제일 작은 종(난쟁이도요타조)은 43g 정도 나가며 큰 것(회색도요타조)은 2.3kg까지 나간다. 위험한 상황에서는 날기보다는 겉거나 뛰거나 굴속에 숨는 것을 주로 한다. 그들은 작은 열매나 씨앗을 주로 먹는다. 그들은 눈, 봉오리, 얇은 잎과 뿌리, 곤충, 지렁이, 연체동물들을 먹기도 한다.
  • シギダチョウ科(シギダチョウか、学名 Tinamidae)は、鳥類シギダチョウ目 Tinamiformes の唯一の科である。古くは深胸類 Carinatae とも言った。シギダチョウ(鴫駝鳥)と総称される。
  • A tinamufélék (Tinamidae) a madarak osztályának tinamualakúak (Tinamiformes) rendjébe tartozó egyetlen családja.
  • Een tinamoe of stuithoen (orde Tinamiformes; familie Tinamidae) is een van de oudste vogelsoorten. De Tinamoe hoort tot een Zuid-Amerikaanse vogelfamilie, en kent 47 soorten onderverdeeld in 9 geslachten.
  • Kusacze, kusaki, kusakowate – rząd (Tinamiformes) oraz rodzina (Tinamidae) ptaków z podgromady ptaków nowoczesnych Neornithes. Obejmuje ptaki lądowe, naziemne, przypominające nieco kuraki. Zamieszkują obszar od Patagonii po Meksyk.
  • Die Steißhühner (Tinamidae) bilden eine zu den Urkiefervögeln (Paleognathae) gehörende verbreitete Familie der Vögel, die die einzige der Ordnung Tinamiformes ist. Steißhühner sind verborgen lebende Vögel der Wälder, Savannen und Grasländer Mittel- und Südamerikas. Ihr Verbreitungsgebiet erstreckt sich von Mexiko bis in den Süden Chiles. In ihrem Habitus sowie ihren Körperproportionen erinnern sie an Perlhühner.
  • Los tinámidos son una familia de aves paleognatas, la única del orden Tinamiformes, conocidas vulgarmente como tinamúes en gran parte de Sudamérica, y como perdices en Argentina y Uruguay, dada su similitud muy superficial con la perdiz europea; el nombre preciso de perdices corresponde a una familia de la región holártica que, por convergencia evolutiva tiene un aspecto y conductas muy similares a las tinamidae.
  • Tinamous form an order (Tinamiformes) comprising a single family, with two distinct subfamilies, containing 47 species of birds found in Mexico, Central America, and South America. The word "tinamou" comes from the Galibi term for these birds, tinamu. One of the most ancient living groups of bird, they are most closely related to the flightless ratites and first appear in the fossil record in the Miocene epoch.
  • A ordem Tinamiformes é representada por uma única família, a Tinamidae. São aves de aparência galinácea, endêmicas do neotrópico, ocorrendo do México à Patagônia, e ocupando inclusive os Andes até 4 800 metros de altitude. Representam um dos mais antigos grupos de aves do continente americano, com registros fósseis procedendo do Mioceno da Argentina.Alimentam-se predominantemente de sementes.
  • Els tinamús (Tinamiformes) són un ordre d'ocells paleògnats que només conté una família, la dels tinàmids (Tinamidae). Són ocells d'aparença gallinàcia, endèmiques del neotròpic. La seva distribució s'estén des de Mèxic fins a la Patagònia, i fins i tot viuen als Andes a fins a 4.800 metres d'altitud. Formen un dels grups d'ocells més antics del continent amèrica, amb un registre fòssil que s'origina al Miocè de l'Argentina.S'alimenten principalment de llavors.
  • Tinamy (Tinamiformes) jsou (řádem) ptáků, patřícím do skupiny běžců. Vzhledem se podobají kurovitým ptákům. Mají silné hrabavé nohy se zakrnělým nebo chybějícícm zadním prstem, neobratně létají. Peří na hřbetě je dlouhé a husté, překrývá i krátký ocas. Žijí samotářským životem, živí se hlavně rostlinnou potravou, semeny a spadlými plody, vyhrabanými kořínky. Některé druhy se specializovaly na lov hmyzu, což je obvyklá potrava mláďat všech druhů. Snášejí poměrně velká a pestře zbarvená vejce.
rdfs:label
  • Tinamiformes
  • Kusacze
  • Steißhühner
  • Tinamidae
  • Tinamidae
  • Tinamidae
  • Tinamiformes
  • Tinamoes
  • Tinamou
  • Tinamufélék
  • Tinamular
  • Tinamy
  • Tinamú
  • Тинаму
  • Тинамуподобни
  • シギダチョウ科
  • 도요타조
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of