La Sterne inca (Larosterna inca) est une espèce d'oiseau de mer appartenant à la famille des Laridae. Il est monotypique dans son genre.Cet oiseau au plumage original vit sur les côtes du Pérou et du Chili uniquement au niveau du courant de Humboldt. Il est facilement reconnaissable avec son plumage gris foncé, ses moustaches blanches de part et d'autre de la tête et son bec et ses pattes rouge-orangé.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • La Sterne inca (Larosterna inca) est une espèce d'oiseau de mer appartenant à la famille des Laridae. Il est monotypique dans son genre.Cet oiseau au plumage original vit sur les côtes du Pérou et du Chili uniquement au niveau du courant de Humboldt. Il est facilement reconnaissable avec son plumage gris foncé, ses moustaches blanches de part et d'autre de la tête et son bec et ses pattes rouge-orangé.
  • Rybitwa wąsata (Larosterna inca) – gatunek ptaka z rodziny mewowatych (Laridae) występujący na zachodnim wybrzeżu Ameryki Południowej, od Zatoki Guayaquil przy wybrzeżach Ekwadoru, aż po miasto Valdivia w Chile. Gniazduje też na tzw. wyspach guanowych niedaleko wybrzeży. Średnie wymiary Długość ciała - 40 cm. Długość ogona - 15 cm. Długość skrzydła - 28 cm. Tryb życiaRybitwa wąsata jest ptakiem towarzyskim. Żyje w koloniach liczących nawet kilka tysięcy ptaków. Kolonie te często znajdują się blisko gniazdowisk mew. Rybitwa wąsata z pewnością nie jest cichym ptakiem. Zwierzęta porozumiewają się ze sobą głośnym krzykiem, szczególnie jeśli zagraża im niebezpieczeństwo. Ponieważ często dla tak wielkiej liczby ptaków brak miejsca na urwiskach, walki między rybitwami i kormoranami nie są niczym wyjątkowym. W powietrzu rybitwy wąsate wyglądają zwinnie i elegancko, nie pływają jednak zbyt dobrze. Pozwalają, by unosiły je fale, ale rzadko nurkują. PożywienieZimny Prąd Humboldta opływając zachodnie wybrzeża Ameryki Południowej niesie wody bogate w ryby i inne zwierzęta morskie i dostarcza zwierzętom żyjącym w tym regionie bogatego pożywienia. Najliczniejsze są małe rybki i skorupiaki. Rybitwa wąsata łowi je, latając ok. 20 cm. nad powierzchnią morza i jeśli ujrzy zdobycz, rzuca się nagle do wody i z łupem w dziobie natychmiast wynurza. Rybitwy wąsate latają często za wielorybami, żywią się bowiem resztkami ich pożywienia lub kradną łup lwom morskim. Kiedy lew ze swoją zdobyczą wynurzy się z wody, stado rybitw atakuje go z głośnym krzykiem i w razie powodzenia zabiera rybę prosto z jego pyska. RozmnażanieCo roku wiosną rybitwy wąsate opuszczają wybrzeża kontynentu południowo-amerykańskiego i odlatują na tzw. wyspy guanowe, by tam gniazdować i wychować pisklęta. Wyspy te powstały w ciągu tysięcy lat tam, gdzie żyje lub gromadzi się wielka liczba ptaków morskich. Powstała warstwa ich odchodów ma grubość kilkuset metrów i może wystawać nad powierzchnię morza na znaczną wysokość. Podczas toków samiec próbuje zyskać przychylność samicy, wykonując w powietrzu akrobatyczne sztuczki i przynosząc jej ryby jako dar, dopóki samica mu nie ulegnie. Para rybitw wyszukuje sobie miejsce na gniazdo w dziurze między warstwami guano. Niektóre rybitwy zajmują i poszerzają dziuple burzyków lub pingwinów, częściej jednak zadowalają się szczeliną, lub krótką jaskinią. W razie konieczności gniazdują też pod kamieniem lub w innym osłoniętym miejscu, gdzie jaja i pisklęta są przynajmniej częściowo ukryte przed kondorami, które z upodobaniem pustoszą gniazda rybitw. Gniazdowanie w norach wyróżnia te rybitwy, inne gatunki z reguły budują gniazda na ziemi, na otwartym terenie. Rybitwa wąsata jest wierna jednemu gniazdowisku przez kilka lat. Samiczka znosi 1-3 jaj, które wysiadują na zmianę oboje rodzice. Pisklęta wykluwają się po 3-4 tygodniach i są porośnięte delikatnym puchem. Od początku są żwawe, szybko rosną i już po kilku dniach próbują pływania. Czy wiesz, że... W Chile rybitwa wąsata nazywana jest "mona", to znaczy "zakonnica". Nazwę tę zawdzięcza barwie swych piór, przypominających habit zakonnic z białym welonem. Stado rybitw wąsatych hodowane jest w pobliżu Hannoweru, w ogrodzie zoologicznym Walsrode. Na wybiegu w zbiornikach ze sztucznymi falami można obserwować rybitwy łowiące ryby.== Przypisy ==
  • La sterna inca (Larosterna inca Lesson, 1827), è un uccello della sottofamiglia Sterninae nella famiglia Laridae, e unico rappresentente del genere Larosterna.
  • Az inka csér (Larosterna inca) a madarak osztályának a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a csérfélék (Sternidae) családjába tartozó Larosterna nem egyetlen faja.
  • Rybák inka (Larosterna inca) je středně velký jihoamerický druh rybáka, jediný druh rodu Larosterna.
  • Sterna inca (Larosterna inca), em alguns lugares da América do Sul conhecida como zarcillo ou gaviotinha-monja, é uma espécie de ave charadriiforme da família Laridade (antes Sternidae). É uma ave marinha que habita a América do Sul. Se encontra em regiões costeiras do Peru e Chile. É a única espécie de gênero Larosterna.
  • El charrán inca (Larosterna inca), también conocido como zarcillo o gaviotín monja, es una especie de ave Charadriiforme de la familia Sternidae. Es una ave marina que habita en América del Sur. Se encuentra en las costas de Perú y Chile. Es la única especie del género Larosterna.
  • De incastern (Larosterna inca) is een zeevogel uit de familie van de meeuwen (Laridae) en de geslachtengroep sterns (Sternini). Het is de enige soort binnen het geslacht Larosterna.
  • El xatrac inca (Larosterna inca) és un ocell de la família dels làrids (Laridae) i única espècie del gènere Larosterna. Habita costes rocoses i illes de la costa sud-americana del Pacífic a Perú i nord de Xile.
  • インカアジサシ(学名:Larosterna inca)は、チドリ目カモメ科に分類される鳥類の一種である。本種のみでインカアジサシ属を構成する。
  • Die Inkaseeschwalbe (Larosterna inca) ist eine an der südamerikanischen Pazifikküste lebende Vogelart aus der Familie der Seeschwalben. Sie ist die einzige Art der Gattung Larosterna.
  • Larosterna inca Larosterna generoko animalia da. Hegaztien barruko Laridae familian sailkatua dago.
  • Крачка-инка, или крачка инков (лат. Larosterna inca) — птица из семейства крачковых (Sternidae), обитающая на тихоокеанском побережье Южной Америки. Является единственным видом рода Larosterna.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1361028 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 2457 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 14 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 92158687 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Category:Larosterna inca
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Larosterna inca
dcterms:subject
rdfs:comment
  • La Sterne inca (Larosterna inca) est une espèce d'oiseau de mer appartenant à la famille des Laridae. Il est monotypique dans son genre.Cet oiseau au plumage original vit sur les côtes du Pérou et du Chili uniquement au niveau du courant de Humboldt. Il est facilement reconnaissable avec son plumage gris foncé, ses moustaches blanches de part et d'autre de la tête et son bec et ses pattes rouge-orangé.
  • La sterna inca (Larosterna inca Lesson, 1827), è un uccello della sottofamiglia Sterninae nella famiglia Laridae, e unico rappresentente del genere Larosterna.
  • Az inka csér (Larosterna inca) a madarak osztályának a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a csérfélék (Sternidae) családjába tartozó Larosterna nem egyetlen faja.
  • Rybák inka (Larosterna inca) je středně velký jihoamerický druh rybáka, jediný druh rodu Larosterna.
  • Sterna inca (Larosterna inca), em alguns lugares da América do Sul conhecida como zarcillo ou gaviotinha-monja, é uma espécie de ave charadriiforme da família Laridade (antes Sternidae). É uma ave marinha que habita a América do Sul. Se encontra em regiões costeiras do Peru e Chile. É a única espécie de gênero Larosterna.
  • El charrán inca (Larosterna inca), también conocido como zarcillo o gaviotín monja, es una especie de ave Charadriiforme de la familia Sternidae. Es una ave marina que habita en América del Sur. Se encuentra en las costas de Perú y Chile. Es la única especie del género Larosterna.
  • De incastern (Larosterna inca) is een zeevogel uit de familie van de meeuwen (Laridae) en de geslachtengroep sterns (Sternini). Het is de enige soort binnen het geslacht Larosterna.
  • El xatrac inca (Larosterna inca) és un ocell de la família dels làrids (Laridae) i única espècie del gènere Larosterna. Habita costes rocoses i illes de la costa sud-americana del Pacífic a Perú i nord de Xile.
  • インカアジサシ(学名:Larosterna inca)は、チドリ目カモメ科に分類される鳥類の一種である。本種のみでインカアジサシ属を構成する。
  • Die Inkaseeschwalbe (Larosterna inca) ist eine an der südamerikanischen Pazifikküste lebende Vogelart aus der Familie der Seeschwalben. Sie ist die einzige Art der Gattung Larosterna.
  • Larosterna inca Larosterna generoko animalia da. Hegaztien barruko Laridae familian sailkatua dago.
  • Крачка-инка, или крачка инков (лат. Larosterna inca) — птица из семейства крачковых (Sternidae), обитающая на тихоокеанском побережье Южной Америки. Является единственным видом рода Larosterna.
  • Rybitwa wąsata (Larosterna inca) – gatunek ptaka z rodziny mewowatych (Laridae) występujący na zachodnim wybrzeżu Ameryki Południowej, od Zatoki Guayaquil przy wybrzeżach Ekwadoru, aż po miasto Valdivia w Chile. Gniazduje też na tzw. wyspach guanowych niedaleko wybrzeży. Średnie wymiary Długość ciała - 40 cm. Długość ogona - 15 cm. Długość skrzydła - 28 cm. Tryb życiaRybitwa wąsata jest ptakiem towarzyskim. Żyje w koloniach liczących nawet kilka tysięcy ptaków.
rdfs:label
  • Sterne inca
  • Inca tern
  • Incastern
  • Inka csér
  • Inkaseeschwalbe
  • Larosterna inca
  • Larosterna inca
  • Larosterna inca
  • Larosterna inca
  • Rybitwa wąsata
  • Rybák inka
  • Xatrac inca
  • Крачка-инка
  • インカアジサシ
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of