La Starique minuscule (Aethia pusilla (Pallas, 1811)) est une espèce d'oiseaux marins appartenant à la famille des alcidés.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • La Starique minuscule (Aethia pusilla (Pallas, 1811)) est une espèce d'oiseaux marins appartenant à la famille des alcidés.
  • Nurniczek malutki (Aethia pusilla) — gatunek małego ptaka z rodziny alek. Występuje na wyspach północnego Oceanu Spokojnego, także u wybrzeży północno-wschodniej Rosji i na wyspach Alaski.WystępowanieZasięg występowania na wyspach wynosi około 65 200 km2. Gniazduje wzdłuż wybrzeży na wyspach północnego Oceanu Spokojnego; w okolicach Zatoki Szelichowa i w zachodniej części Morza Ochockiego; na wyspach w rejonie karagińskim kraju Kamczackiego, na wyspach północnego Morza Beringa (Wyspy Diomedesa, Wyspa Świętego Wawrzyńca, oraz Wyspach Pribilof) oraz na terenach należących do Alaski: na końcu półwyspu Lisburne, Aleutach, niekiedy na Point Barrow. Poza okresem lęgowym spotykany także w innych lokacjach. MorfologiaNajmniejszy spośród nurniczków. Długość ciała wynosi 14-16 cm, rozpiętość skrzydeł 33-36 cm, masa ciała około 85 gram. Długość dzioba wynosi 1,482 cm a skoku 1,9 cm. Występuje nieznaczna zmienność ubarwienia. Dziób krótki, czerwony; tęczówki białe. Czoło pokryte nieregularnymi, białymi pasami. Za okiem biały bas (niekiedy niewyraźny). Gardło brudnobiałe. Wierzch głowy i ciała, broda, skrzydła z wyjątkiem początków lotek oraz sterówki ciemnoszare. Pierś upierzona różnorodnie, od niemal całej szarej w nieregularne, białe plamy po białawą w nieregularne szare pasy lub plamy. Stopy jasnoszare.PożywienieŻywi się małymi skorupiakami (jak np. przedstawiciele rodzaju Neocalanus oraz Calanus marshallae z rodziny Calanidae), które łapie w trakcie nurkowania. Podobny pokarm (głównie widłonogi) otrzymują pisklęta.LęgiPrzed sezonem lęgowym nurniczki malutkie badane w latach 1988 i 1989 traciły odpowiednio 7% i 4% masy ciała. Badania przeprowadzane były na Saint Paul Island. Masa ciała powróciła do normy po wykluciu się piskląt. Przypuszczalnie służy to zmniejszeniu kosztów energetycznych lotu. Gatunek monogamiczny, tworzy kolonie lęgowe mogące liczyć ponad 100 000 par. Okres składania jaj przypada na maj i czerwiec. Gniazdo stanowi zagłębienie w ziemi. Składa jedno białe jajo o wymiarach około 39x28 mm. Inkubacja trwa 28-36 dni; wysiadują oba ptaki z pary. Pisklęta są w pełni opierzone po 26-31 dni. Dojrzałość płciową nurniczki malutkie uzyskują w wieku 3 lat. Długość życia wynosi około 4,5 roku.=== Przypisy ===
  • Aethia pusilla Aethia generoko animalia da. Hegaztien barruko Alcidae familian sailkatua dago.
  • コウミスズメ(小海雀、学名:Aethia pusilla)は、チドリ目ウミスズメ科に分類される海鳥の一種。
  • De dwergalk (Aethia pusilla) is een vogel uit de familie van alken (Alcidae).
  • El mérgulo mínimo o alcita pequeña (Aethia pusilla) es una especie de ave caradriforme de la familia Alcidae. Es el ave marina más abundante en América del Norte, y una de las más abundantes en el mundo, con una población de alrededor de nueve millones de aves. Se reproducen en las islas de Alaska y Siberia, invernando cerca del borde de la capa de hielo. Sus colonias más grandes se encuentran en la islas Aleutianas, isla St. Lawrence y la isla Little Diomede.
  • Der Zwergalk (Aethia pusilla) ist die kleinste Art aus der Familie der Alkenvögel. In großen Teilen seines Verbreitungsgebietes ist der Zwergalk der kleinste Seevogel, nach dem Aleutenalk zählt er zu den am besten untersuchten Alkenvögeln.Mit einer Population von 9 Millionen Individuen ist er der häufigste Meeresvogel an der nordamerikanischen Pazifikküste. Es werden keine Unterarten für diese Art unterschieden, allerdings unterscheidet sich die Gefiederfärbung in einzelnen Regionen des Verbreitungsgebietes. So haben Zwergalke, die auf den Pribilof Islands brüten eine hellere Körperunterseite als Brutvögel auf Buldir Island.
  • Конюга-крошка (лат. Aethia pusilla) — самый малый вид из семейства чистиковых (Alcidae). С численностью более чем 9 миллионов особей он является наиболее распространённой морской птицей на тихоокеанском побережье Северной Америки. Ареалами гнездования конюги-крошки служат островах у побережья Сибири и Северной Америки. Зиму они проводят у рубежей арктической зоны льдов.
  • L'alca minima (Aethia pusilla, Pallas 1811) è un uccello marino della famiglia degli alcidi.
  • Aethia pusilla és un ocell de la família dels àlcids (Alcidae) que rep en diverses llengües el nom de "gavotí diminut" (Anglès: Least Auklet. Francès: Starique minuscule). D'hàbits pelàgics, cria sobre vessants rocoses, penya-segats costaners i platges de la costa de la Península de Txukotka, illes Pribilof, Aleutianes i altres del Pacífic boreal. Més tard es dispersa més cap al sud, entre les costes del sud d'Alaska i el nord del Japó.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1360872 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 1076 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 9 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 108958119 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Category:Aethia pusilla
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Aethia pusilla
dcterms:subject
rdfs:comment
  • La Starique minuscule (Aethia pusilla (Pallas, 1811)) est une espèce d'oiseaux marins appartenant à la famille des alcidés.
  • Aethia pusilla Aethia generoko animalia da. Hegaztien barruko Alcidae familian sailkatua dago.
  • コウミスズメ(小海雀、学名:Aethia pusilla)は、チドリ目ウミスズメ科に分類される海鳥の一種。
  • De dwergalk (Aethia pusilla) is een vogel uit de familie van alken (Alcidae).
  • El mérgulo mínimo o alcita pequeña (Aethia pusilla) es una especie de ave caradriforme de la familia Alcidae. Es el ave marina más abundante en América del Norte, y una de las más abundantes en el mundo, con una población de alrededor de nueve millones de aves. Se reproducen en las islas de Alaska y Siberia, invernando cerca del borde de la capa de hielo. Sus colonias más grandes se encuentran en la islas Aleutianas, isla St. Lawrence y la isla Little Diomede.
  • Конюга-крошка (лат. Aethia pusilla) — самый малый вид из семейства чистиковых (Alcidae). С численностью более чем 9 миллионов особей он является наиболее распространённой морской птицей на тихоокеанском побережье Северной Америки. Ареалами гнездования конюги-крошки служат островах у побережья Сибири и Северной Америки. Зиму они проводят у рубежей арктической зоны льдов.
  • L'alca minima (Aethia pusilla, Pallas 1811) è un uccello marino della famiglia degli alcidi.
  • Aethia pusilla és un ocell de la família dels àlcids (Alcidae) que rep en diverses llengües el nom de "gavotí diminut" (Anglès: Least Auklet. Francès: Starique minuscule). D'hàbits pelàgics, cria sobre vessants rocoses, penya-segats costaners i platges de la costa de la Península de Txukotka, illes Pribilof, Aleutianes i altres del Pacífic boreal. Més tard es dispersa més cap al sud, entre les costes del sud d'Alaska i el nord del Japó.
  • Der Zwergalk (Aethia pusilla) ist die kleinste Art aus der Familie der Alkenvögel. In großen Teilen seines Verbreitungsgebietes ist der Zwergalk der kleinste Seevogel, nach dem Aleutenalk zählt er zu den am besten untersuchten Alkenvögeln.Mit einer Population von 9 Millionen Individuen ist er der häufigste Meeresvogel an der nordamerikanischen Pazifikküste.
  • Nurniczek malutki (Aethia pusilla) — gatunek małego ptaka z rodziny alek. Występuje na wyspach północnego Oceanu Spokojnego, także u wybrzeży północno-wschodniej Rosji i na wyspach Alaski.WystępowanieZasięg występowania na wyspach wynosi około 65 200 km2.
rdfs:label
  • Starique minuscule
  • Aethia pusilla
  • Aethia pusilla
  • Aethia pusilla
  • Aethia pusilla
  • Dwergalk
  • Nurniczek malutki
  • Zwergalk
  • Конюга-крошка
  • コウミスズメ
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of