Simon Johannes Carmiggelt (La Haye, 7 octobre 1913 – Amsterdam, 30 novembre 1987), écrivain néerlandais, auteur, sous une multitude de pseudonymes différents, de poésies, de sketches, de nombreux récits, et d’un unique roman de grande ampleur (que du reste il renia ensuite).

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
 • Simon Johannes Carmiggelt (La Haye, 7 octobre 1913 – Amsterdam, 30 novembre 1987), écrivain néerlandais, auteur, sous une multitude de pseudonymes différents, de poésies, de sketches, de nombreux récits, et d’un unique roman de grande ampleur (que du reste il renia ensuite). Mais c’est au premier chef à ses billets et à ses chroniques, qu’il écrivit en nombre considérable, qu’il doit sa popularité, en particulier à ceux publiés quotidiennement dans le journal néerlandais Het Parool sous le pseudonyme de Kronkel.
 • Simon Carmiggelt (7 October 1913 – 30 November 1987) was a Dutch writer who became a well known public figure in the Netherlands because of his daily newspaper columns and his television appearances.
 • Simon Johannes Carmiggelt (Den Haag, 7 oktober 1913 – Amsterdam, 30 november 1987) was een Nederlandse schrijver, vooral bekend van zijn dagelijkse cursiefjes (Kronkels) in Het Parool en door zijn televisie-optredens. De bekendste titels onder zijn jaarlijkse selectie Kronkels zijn Kroeglopen (1962) en Kroeglopen 2 (1965). In 1961 werd hem de Constantijn Huygens-prijs toegekend en in 1974 de P.C. Hooft-prijs.Carmiggelt groeide op in zijn geboortestad Den Haag, waar hij zich in de praktijk bekwaamde in het journalistenvak, aanvankelijk onbezoldigd. Eind 1931 werd hij aangenomen als journalist bij de Haagse editie van Het Volk, die de titel Vooruit voerde. Aan deze krant was ook Carmiggelts vier jaar oudere broer Jan verbonden. Carmiggelt schreef niet alleen toneelrecensies en verslagen van kleine rechtszaken, maar vanaf 1936 ook de rubriek Kleinigheden, die als voorloper van de latere Kronkels beschouwd kan worden. Halverwege de jaren dertig kreeg hij opdracht de bijeenkomsten van de NSB te verslaan, omdat de krant de ware aard van deze organisatie wilde tonen. De krant was sterk anti-Duits. Carmiggelt trouwde op 6 september 1939 met de 26-jarige Tiny de Goey, toen al zwanger van dochter Marianne. In 1940, vlak voor het uitbreken van de oorlog, verscheen zijn eerste boek, Vijftig dwaasheden, een selectie van de beste Kleinigheden.Toen de bezetter in juli 1940 de koers van de krant ging bepalen, namen Carmiggelt en zijn broer Jan ontslag. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, schreef Carmiggelt in opdracht van de VVV een wandelgids door Den Haag. Ook werd hij hoofdredacteur van het weekblaadje Deze week in Den Haag. Nog hetzelfde jaar werd hij persagent van het Residentie Tooneel. Toen de bezetter in juli 1941 de niet-jood verklaring eiste van alle medewerkers, weigerde Carmiggelt als enige die te tekenen en moest dus zijn ontslag accepteren. Op verzoek van vrienden die een uitgeverij waren begonnen waar veel joden werkten die elders ontslagen waren, schreef Carmiggelt de detectiveroman John Justus Jacob. Verder hield hij zich met allerlei baantjes in leven.In 1942 werd zoon Frank geboren. In deze tijd begon ook de illegale krant Het Parool te verschijnen, een gevaarlijk initiatief van vrienden van Carmiggelt, die daar vanwege het risico zelf eerst buiten gehouden werd omdat hij een gezin had. Toch werkte Carmiggelt al snel mee. In 1943 werd zijn in het verzet actieve broer Jan Carmiggelt door toedoen van de bevriende economist Friedrich Weinreb verraden en kwam om in kamp Vught, waar hij als dwangarbeider te werk was gesteld. Carmiggelt zelf raakte nu nauw betrokken bij de vervaardiging van de illegale krant Het Parool, waarvoor hij de druktechnische verzorging op zich nam. Toen de grond hem in Den Haag te heet onder de voeten werd, verhuisde hij naar Amsterdam, aanvankelijk aan de Reguliersgracht 109 en later aan de Egelantiersgracht, waar hij de hongerwinter en de bevrijding doorbracht.
 • Simon Johannes Carmiggelt (* 7. Oktober 1913 in Den Haag; † 30. November 1987 in Amsterdam) war ein niederländischer Schriftsteller und Kolumnist. Bekannt war er vor allem durch seine Zeitungskolumnen (Kronkel) in der niederländischen Tageszeitung Het Parool und seine Fernsehauftritte.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
 • 1867006 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
 • 15379 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
 • 111 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
 • 110212746 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdfs:comment
 • Simon Johannes Carmiggelt (La Haye, 7 octobre 1913 – Amsterdam, 30 novembre 1987), écrivain néerlandais, auteur, sous une multitude de pseudonymes différents, de poésies, de sketches, de nombreux récits, et d’un unique roman de grande ampleur (que du reste il renia ensuite).
 • Simon Carmiggelt (7 October 1913 – 30 November 1987) was a Dutch writer who became a well known public figure in the Netherlands because of his daily newspaper columns and his television appearances.
 • Simon Johannes Carmiggelt (* 7. Oktober 1913 in Den Haag; † 30. November 1987 in Amsterdam) war ein niederländischer Schriftsteller und Kolumnist. Bekannt war er vor allem durch seine Zeitungskolumnen (Kronkel) in der niederländischen Tageszeitung Het Parool und seine Fernsehauftritte.
 • Simon Johannes Carmiggelt (Den Haag, 7 oktober 1913 – Amsterdam, 30 november 1987) was een Nederlandse schrijver, vooral bekend van zijn dagelijkse cursiefjes (Kronkels) in Het Parool en door zijn televisie-optredens. De bekendste titels onder zijn jaarlijkse selectie Kronkels zijn Kroeglopen (1962) en Kroeglopen 2 (1965). In 1961 werd hem de Constantijn Huygens-prijs toegekend en in 1974 de P.C.
rdfs:label
 • Simon Carmiggelt
 • Simon Carmiggelt
 • Simon Carmiggelt
 • Simon Carmiggelt
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of