PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (dit Scipion l'Asiatique) fut un général et homme d'État romain. Il était le fils de Publius Cornelius Scipio et frère de Scipion l'Africain. Il fut élu consul en 190 av. J.-C., et mena les armées romaines (avec son frère) à la victoire lors de la bataille de Magnésie du Sipyle cette année-là.Il accompagna son frère durant ses campagnes en Espagne et en Afrique. C’est souvent à lui que revint la charge de se rendre auprès du sénat pour y annoncer les victoires de son frère. En 191 av. J.-C., il accompagna Manius Acilius Glabrio. Lorsqu’il fut élu consul en 190, il fut choisi pour succéder à Glabrio en Grèce. Il mena les armées romaines, avec son frère comme lieutenant, à la victoire contre Antiochos III lors de la bataille de Magnésie du Sipyle. À son retour à Rome, il fut accusé d’avoir détourné de l’argent. Il ne dut d’éviter un emprisonnement qu’à l’intervention de Tibérius Gracchus.
 • ルキウス・コルネリウス・スキピオ・アシアティクス(ラテン語: Lucius Cornelius Scipio Asiaticus、紀元前2世紀、生没年不詳)とは、第二次ポエニ戦争後期およびシリア戦争で活躍した共和政ローマの軍司令官、政治家。父はプブリウス・コルネリウス・スキピオ、弟には父と同名のプブリウス−後のスキピオ・アフリカヌス−がおり、一般にスキピオ・アシアティクスと称される。以下、混乱を避けるため彼を「アシアティクス」、弟を「アフリカヌス」と呼ぶ。
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (2nd century BC-aft. 183 BC) was a Roman general and statesman. He was the son of Publius Cornelius Scipio and the older brother of Publius Cornelius Scipio Africanus. He was elected consul in 190 BC, and later that year led (with his brother) the Roman forces to victory at the Battle of Magnesia.While his career may be eclipsed by the shadow of his younger brother, Lucius' life is noteworthy in several respects.
 • Luci Corneli Escipió Asiàtic el Vell (Lucius Cornelius Scipio Asiaticus) fou un magistrat romà fill de Publius Cornelius Scipio i germà de Publius Cornelius Scipio Africanus Major. És l'únic membre de la família del que es conserven algunes monedes.Va servir com a llegat del seu germà a Hispània i va conquerir la ciutat d'Oringis el 208 aC; al final de la guerra fou enviat pel seu germà a Roma per portar la notícia. El 193 aC fou pretor i va obtenir la província de Sicília.Fou cònsol el 190 aC amb Gai Leli; el senat no tenia gaire confiança en les seves habilitats i dubtava de donar-li el govern de Grècia i la direcció de la guerra contra Antíoc III el Gran, però el seu germà Publi Corneli Escipió Africà Major es va oferir a servir com a llegat seu el que li va garantir el nomenament. Antíoc fou derrotat decisivament a Magnèsia del Sipilos i llavors va recórrer a Publi Escipió, que li devia un favor, i aquest va aconseguir del seu germà termes de pau menys severs (tot i que ho foren força), però el senat va imposar condicions més dures.El 189 aC Publi i el seu germà Luci van tornar a Roma. Luci va rebre el sobrenom d'Asiàtic, però aviat els dos germans foren acusats d'haver estat subornats per Antíoc i de quedar-se part dels diners pagats pel rei al tresor romà. Va dirigir l'acusació Marc Porci Cató i no es pot establir si hi ha alguna cosa de veritat a la història.El 187 aC els tribuns coneguts com els Petil·lis van obligar a Publi i Luci Escipió a rendir comptes dels diners rebuts d'Antíoc III. Luci va presentar les comptes però Publi s'hi va negar per orgull; aquesta conducta va produir una impressió desfavorable; Luci fou declarat culpable i va haver de pagar una forta multa i el tribú Gai Minuci va exigir l'empresonament fins al pagament. Publi va obligar al tribú a alliberar al seu germà, i la cosa podia haver acabat malament sinó hagués estat que Tiberi Semproni Grac III, pare del famós tribú, que exercia també com a tribú de la plebs i va alliberar a Luci encara que li va confiscar la seva propietat i com que no va cobrir la multa va haver de fer una col·lecta entre amics i clients (es van recaptar prou diners per pagar i encara per restaurar el seu patrimoni, però només va acceptar el necessari per pagar).El 185 aC va celebrar uns jocs que havia promès si guanyava a Antíoc i Valeri d'Antium diu que va obtenir els diners en una ambaixada en la que se li va encarregar arranjar un conflicte entre Antíoc III i Èumenes I de Pèrgam. El 184 aC fou candidat a censor, però no fou elegit i el càrrec va ser pel seu vell enemic Marc Porci Cató; aquest va privar a Luci del seu cavall en la revista dels cavallers.
 • Lucio Cornelio Scipione Asiatico (238 a.C. – post 184 a.C.) è stato un militare romano.Fratello di Publio Cornelio Scipione, del quale fu legato in Spagna nel 207 a.C. - 206 a.C., Sicilia (205 a.C.) e Africa (204 a.C. - 202 a.C.), fu pretore nel 193 a.C. e console nel 190 a.C.
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (Kr. e. 3. század – Kr. e. 2. század) római politikus, hadvezér, a patrícius származású Cornelia gens tagja volt. Atyja, Publius, Kr. e. 218-ban volt consul, és Kr. e. 211-ben esett el a punok elleni harcban, melyet Lucius fivére, a híres Publius Africanus fejezett be.Kr. e. 210-ben proconsuli rangú fivére legatusaként menesztették Hispaniába, és a háború befejezéséig alatta szolgált. Kr. e. 208-ban bevette Oringis városát. A győzelem senatus előtti bejelentésének feladata is rá hárult. Kr. e. 193-ban praetorként Szicíliát irányította, majd Kr. e. 190-ben consullá választották Caius Laelius kollégájaként. Mindkét főmagistratus magának akarta learatni a III. Antiokhosz ellen kezdődő háborúban a győztest megillető babérokat, és Publius Africanus ajánlkozásának köszönhetően a senatus Luciust bízta meg a keleti hadjárat vezetésével. A punokat legyőző fivére legatusként szolgált öccse seregében.Fivére segítségével a Szipülosz-hegyi csatában legyőzte a Szeleukida hadseregét, és Kr. e. 189-ben triumphusszal térhetett haza, felvéve az Asiaticus (másképp Asiagenes vagy Asiagenus) nevet. Az ezt követő években a Scipiók idősebb Cato nevével fémjelzett ellenzéke komoly támadást indított a fivérek ellen. Kr. e. 187-ben megvádolták, miszerint Antiokhosz megvesztegette őt és bátyját, ezért túl enyhe feltételeket szabtak ki birodalmára a fegyverszünet idején. Mivel elszámolást nem tudott bemutatni – állítólag a vérig sértett Publius semmisítette meg őket –, először börtönbüntetésre ítélték, amit később vagyonának elkobzásává enyhítettek.Scipio kiterjedt cliensi és elvbaráti köre bőségesen adakozott a politikus anyagi helyzetének rendezésére, így az Kr. e. 185-ben már dús játékokat rendezhetett, teljesítve győzelmi fogadalmát. Kr. e. 184-ben még a censori méltóságra is jelentkezett, azonban ellenfele, Cato kiütötte a nyeregből, és megalázásképpen még a lovát is elvette az lovagok szemléjén.Ő családjának egyetlen tagja, akinek pénzérméje maradt az utókorra. Fia, Lucius Kr. e. 167-ben quaestor volt. Dédunokája, akit szintén Lucius Asiaticusnak neveztek, Kr. e. 83-ban elérte a consulságot.
 • Lucio Cornelio Escipión Asiático (En latín: Lucius Cornelius Scipio Asiaticus) también llamado Asiagenes o Asiagenus, fue un general y político de la República romana. Muerto en 183 a. C.Hijo de Publio Cornelio Escipión y hermano de Publio Cornelio Escipión el Africano. Estuvo al servicio de su hermano en Hispania, donde tomó la ciudad de Oringis en el año 208 a. C., y a la terminación de la guerra fue enviado por su hermano a Roma, con la alegre noticia. Fue pretor en el año 193 a. C., cuando obtuvo la provincia de Sicilia.Alcanzó el consulado en el año 190 a. C. con Cayo Lelio. El Senado no tenía mucha confianza en sus habilidades, y sólo a través de la oferta de su hermano el Africano que lo acompañaría como su legado obtuvo la provincia de Grecia y la conducción de la guerra contra AntíocoFeroz enemigo de la Liga Etolia, aliada de Antíoco III, se opuso a la paz negociada por Publio. A continuación, pasó a Asia, venciendo a Antíoco III el Grande en la Batalla de Magnesia. Tras volver a Roma, recibió un triunfo, y el apodo de Asiático, como reconocimiento a su victoria en Asia Menor.Sin embargo, los hermanos Escipión tenían un formidable enemigo en la persona de Marco Porcio Catón, que odiaba a su familia. En el año 187 a. C., Catón acusó a Lucio de apropiación de parte de la indemnización de guerra pagada por Antíoco III. Escipión Africano se sintió ultrajado, y desafiando al senado, destruyó los documentos financieros de la campaña, entre los aplausos de la multitud. Pero esta altiva conducta parece haber producido una impresión desfavorable, y Lucio fue llevado a juicio en el curso del mismo año, fue declarado culpable y condenado a pagar una fuerte multa.A pesar de la pobreza a la que se dice que se vio reducido, celebró con gran esplendor, en el año 185 a. C. los juegos que había prometido en su guerra contra Antíoco. Valerio de Ancio relata que obtuvo el dinero necesario de una embajada a la que fue enviado después de su condena, para resolver las disputas entre los reyes Antíoco y Eumenes. Fue candidato a la censura en el año 184 a. C., pero fue derrotado por el viejo enemigo de su familia, M. Porcio Catón, que dio una prueba más de su odio a la familia, privando a Asiático de su caballo en la revisión de los equites. Parece, por tanto, que incluso hasta épocas tan tardías como ésta un eques no renunciaba a su caballo público al convertirse en un senador. Desalentado de la vida pública, se retiró a su villa de la Campania, muriendo al año siguiente.
 • Lúcio Cornélio Cipião Asiático (em latim Lucius Cornelius Scipio Asiaticus; morto em 183 a.C.) foi um general e político da República Romana.Filho de Públio Cornélio Cipião [carece de fontes?] e irmão de Públio Cornélio Cipião o Africano. Alcançou o consulado em 190 a.C.,[carece de fontes?] recebendo o comando da campanha asiática, aonde levou o seu irmão como legado; segundo Jerônimo de Estridão, Cipião Africano o acompanhou porque Lúcio era lento e o Senado Romano não queria confiar a ele uma guerra contra um rei poderoso e Públio não queria que seu irmão fosse insultado. Feroz inimigo da Liga Etólia, aliada de Antíoco III, opôs-se à paz negociada por Públio. A seguir, passou para a Ásia, vencendo Antíoco III na Batalha de Magnésia. Antíoco foi obrigado pelos romanos a restringir seu reino ao outro lado das Montanhas Taurus. Após voltar para Roma, recebeu um triunfo, e o cognome de Asiático, como reconhecimento à sua vitória na Ásia Menor.Os irmãos Cipião tinham um formidável inimigo na pessoa de Marco Pórcio Catão, que odiava a sua família. Em 187 a.C., Catão acusou Lúcio de apropriação em nome da indenização de guerra paga por Antíoco III. Cipião Africano sentiu-se ultrajado, e desafiando o senado, destruiu os documentos financeiros da campanha, entre os aplausos da multidão. Catão voltou à carga e em 184 a.C., citou Lucia frente da assembleia da plebe. Públio lembrou ao povo que os salvara do inimigo várias vezes, o que não impediu que o seu irmão fosse condenado a uma forte multa, que recusou pagar. Tão só a intervenção do tribuno Tibério Graco evitou que fora para o cárcere.Desalentado da vida pública, retirou-se à sua vila da Campânia, falecendo ao ano seguinte.
 • Луций Корнелий Сципион Азиатик (лат. Lucius Cornelius Scipio Asiaticus) (около 232 — 183 год до н. э.) — видный римский военный и политический деятель, консул 190 года до н. э.
 • Луций Корнелий Сципион Азиатски (на латински: Lucius Cornelius Scipio Asiaticus; + 183 пр.н.е.) e политик и генерал на Римската република от 3 и 2 век пр.н.е. Луций е син на Публий Корнелий Сципион (консул 218 пр.н.е.) и Помпония и брат на Публий Корнелий Сципион Африкански Старши.Луций участва в походите на брат си в Испания, Африка и Сицилия. През 214 или 213 пр.н.е. е едил; 208 пр.н.е. служи като легат при брат си в Испания през втората пуническа война. През 193 пр.н.е. като претор управлява Сицилия. От 191 пр.н.е. се бие в Гърция против Антиох III.През 190 пр.н.е. е избран за консул заедно с приятеля на брат му Гай Лелий и е главнокомандващ в решителната битка при Магнезия (дн. Маниса). След сключването на мир в Апамея 188 пр.н.е. му се разрешава триумф в Рим и заради военните си победи на Изток той получава почетното име Азиатски. През 187 пр.н.е. има политически процес срещу него за подкупи от Антиох и присвояване на държавни пари, което прекратява неговата политическа кариера.Той е баща на Луций Корнелий Сципион (квестор 167 пр.н.е.).
 • Lucjusz Scypion Azjatycki (łac. Lucius Cornelius Scipio Asiaticus) – konsul rzymski 190 p.n.e., brat Scypiona Afrykańskiego Starszego. Dowodził armią rzymską w wojnie z Seleukidami, uzyskując przydomek Azjatycki. Dowodził wojskami rzymskimi w bitwie pod Magnezją w 190 r. p.n.e.. Brał udział w wyprawie wojennej przeciw Ilirii, wytracając niemal w całości jeden z ludów, Skordysków.== Przypisy ==
 • Luzio Kornelio Eszipion Asiarra (latinez Lucius Cornelius Scipio Asiaticus), Asiagenes edo Asiagenus ere deitua, Erromako Errepublikaren jeneral eta politikari bat izan zen. K. a. 183. urtean hil zen.
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (auch Asiagenes oder Asiagenus) war ein römischer Politiker und Feldherr des 3./2. Jahrhunderts v. Chr. Er war der Bruder des wichtigsten Vertreters der Familie der Cornelii Scipiones, des älteren Publius Cornelius Scipio Africanus.Lucius Cornelius Scipio begann seine öffentliche Karriere als Legat bei den Feldzügen seines Bruders in Spanien, Afrika und Sizilien während des Zweiten Punischen Kriegs. Als Prätor verwaltete er im Jahr 193 v. Chr. Sizilien und kämpfte ab 191 v. Chr. in Griechenland gegen den Seleukiden Antiochos III., wobei er von seinem Bruder Publius Cornelius Scipio Africanus als Militärberater unterstützt wurde.Als Konsul des Jahres 190 v. Chr. hatte er den Oberbefehl in der entscheidenden Schlacht bei Magnesia. Nach Abschluss des Friedens von Apameia 188 v. Chr. wurde ihm ein Triumph in Rom gestattet; aufgrund seiner militärischen Erfolge im Osten führte er den Ehrentitel Asiaticus. Der politische Prozess, der 187 v. Chr. gegen ihn wegen Bestechung durch Antiochos und Unterschlagung von Staatsgeldern geführt wurde, beendete seine politische Karriere.
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (2e eeuw v.Chr.) was een Romeinse veldheer en staatsman. Hij was de zoon van Publius Cornelius Scipio I en de broer van Publius Cornelius Scipio Africanus maior. Hij werd in 190 v.Chr. tot consul gekozen en leidde de Romeinse troepen later dat jaar (samen met zijn broer) naar de zege in de slag bij Magnesia.
dbpedia-owl:father
dbpedia-owl:feat
 • -190:Bataille de Magnésie du Sipyle
dbpedia-owl:nationality
dbpedia-owl:rank
 • Général
dbpedia-owl:title
 • Consulen-190
dbpedia-owl:wikiPageID
 • 730051 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
 • 2964 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
 • 30 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
 • 102250397 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:actuel
 • L. Cornelius Scipio avec C. Laelius
prop-fr:après
 • Cn. Manlius Vulso et M. Fulvius Nobilior
prop-fr:avant
 • P. Cornelius Scipio et M' Acilius Glabrio
prop-fr:dynastie
 • Cornelii Scipiones
prop-fr:faitsD'armes
 • -190 (xsd:integer)
prop-fr:fonction
 • Consul de la République romaine
prop-fr:gradeMilitaire
 • Général
prop-fr:liste
 • Liste des consuls de la République romaine
prop-fr:nom
 • Scipion l'Asiatique
prop-fr:origine
prop-fr:père
prop-fr:titre
 • Consul en -190
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:étatboîte
 • uncollapsed
dcterms:subject
rdf:type
rdfs:comment
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (dit Scipion l'Asiatique) fut un général et homme d'État romain. Il était le fils de Publius Cornelius Scipio et frère de Scipion l'Africain. Il fut élu consul en 190 av. J.-C., et mena les armées romaines (avec son frère) à la victoire lors de la bataille de Magnésie du Sipyle cette année-là.Il accompagna son frère durant ses campagnes en Espagne et en Afrique.
 • ルキウス・コルネリウス・スキピオ・アシアティクス(ラテン語: Lucius Cornelius Scipio Asiaticus、紀元前2世紀、生没年不詳)とは、第二次ポエニ戦争後期およびシリア戦争で活躍した共和政ローマの軍司令官、政治家。父はプブリウス・コルネリウス・スキピオ、弟には父と同名のプブリウス−後のスキピオ・アフリカヌス−がおり、一般にスキピオ・アシアティクスと称される。以下、混乱を避けるため彼を「アシアティクス」、弟を「アフリカヌス」と呼ぶ。
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (2nd century BC-aft. 183 BC) was a Roman general and statesman. He was the son of Publius Cornelius Scipio and the older brother of Publius Cornelius Scipio Africanus. He was elected consul in 190 BC, and later that year led (with his brother) the Roman forces to victory at the Battle of Magnesia.While his career may be eclipsed by the shadow of his younger brother, Lucius' life is noteworthy in several respects.
 • Lucio Cornelio Scipione Asiatico (238 a.C. – post 184 a.C.) è stato un militare romano.Fratello di Publio Cornelio Scipione, del quale fu legato in Spagna nel 207 a.C. - 206 a.C., Sicilia (205 a.C.) e Africa (204 a.C. - 202 a.C.), fu pretore nel 193 a.C. e console nel 190 a.C.
 • Луций Корнелий Сципион Азиатик (лат. Lucius Cornelius Scipio Asiaticus) (около 232 — 183 год до н. э.) — видный римский военный и политический деятель, консул 190 года до н. э.
 • Lucjusz Scypion Azjatycki (łac. Lucius Cornelius Scipio Asiaticus) – konsul rzymski 190 p.n.e., brat Scypiona Afrykańskiego Starszego. Dowodził armią rzymską w wojnie z Seleukidami, uzyskując przydomek Azjatycki. Dowodził wojskami rzymskimi w bitwie pod Magnezją w 190 r. p.n.e.. Brał udział w wyprawie wojennej przeciw Ilirii, wytracając niemal w całości jeden z ludów, Skordysków.== Przypisy ==
 • Luzio Kornelio Eszipion Asiarra (latinez Lucius Cornelius Scipio Asiaticus), Asiagenes edo Asiagenus ere deitua, Erromako Errepublikaren jeneral eta politikari bat izan zen. K. a. 183. urtean hil zen.
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (2e eeuw v.Chr.) was een Romeinse veldheer en staatsman. Hij was de zoon van Publius Cornelius Scipio I en de broer van Publius Cornelius Scipio Africanus maior. Hij werd in 190 v.Chr. tot consul gekozen en leidde de Romeinse troepen later dat jaar (samen met zijn broer) naar de zege in de slag bij Magnesia.
 • Lucio Cornelio Escipión Asiático (En latín: Lucius Cornelius Scipio Asiaticus) también llamado Asiagenes o Asiagenus, fue un general y político de la República romana. Muerto en 183 a. C.Hijo de Publio Cornelio Escipión y hermano de Publio Cornelio Escipión el Africano. Estuvo al servicio de su hermano en Hispania, donde tomó la ciudad de Oringis en el año 208 a. C., y a la terminación de la guerra fue enviado por su hermano a Roma, con la alegre noticia. Fue pretor en el año 193 a.
 • Luci Corneli Escipió Asiàtic el Vell (Lucius Cornelius Scipio Asiaticus) fou un magistrat romà fill de Publius Cornelius Scipio i germà de Publius Cornelius Scipio Africanus Major. És l'únic membre de la família del que es conserven algunes monedes.Va servir com a llegat del seu germà a Hispània i va conquerir la ciutat d'Oringis el 208 aC; al final de la guerra fou enviat pel seu germà a Roma per portar la notícia.
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (Kr. e. 3. század – Kr. e. 2. század) római politikus, hadvezér, a patrícius származású Cornelia gens tagja volt. Atyja, Publius, Kr. e. 218-ban volt consul, és Kr. e. 211-ben esett el a punok elleni harcban, melyet Lucius fivére, a híres Publius Africanus fejezett be.Kr. e. 210-ben proconsuli rangú fivére legatusaként menesztették Hispaniába, és a háború befejezéséig alatta szolgált. Kr. e. 208-ban bevette Oringis városát.
 • Lúcio Cornélio Cipião Asiático (em latim Lucius Cornelius Scipio Asiaticus; morto em 183 a.C.) foi um general e político da República Romana.Filho de Públio Cornélio Cipião [carece de fontes?] e irmão de Públio Cornélio Cipião o Africano.
 • Луций Корнелий Сципион Азиатски (на латински: Lucius Cornelius Scipio Asiaticus; + 183 пр.н.е.) e политик и генерал на Римската република от 3 и 2 век пр.н.е. Луций е син на Публий Корнелий Сципион (консул 218 пр.н.е.) и Помпония и брат на Публий Корнелий Сципион Африкански Старши.Луций участва в походите на брат си в Испания, Африка и Сицилия. През 214 или 213 пр.н.е. е едил; 208 пр.н.е. служи като легат при брат си в Испания през втората пуническа война. През 193 пр.н.е.
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (auch Asiagenes oder Asiagenus) war ein römischer Politiker und Feldherr des 3./2. Jahrhunderts v. Chr. Er war der Bruder des wichtigsten Vertreters der Familie der Cornelii Scipiones, des älteren Publius Cornelius Scipio Africanus.Lucius Cornelius Scipio begann seine öffentliche Karriere als Legat bei den Feldzügen seines Bruders in Spanien, Afrika und Sizilien während des Zweiten Punischen Kriegs. Als Prätor verwaltete er im Jahr 193 v. Chr.
rdfs:label
 • Scipion l'Asiatique
 • Луций Корнелий Сципион Азиатски (консул 190 пр.н.е.)
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (Konsul 190 v. Chr.)
 • Luci Corneli Escipió Asiàtic el Vell
 • Lucio Cornelio Escipión Asiático
 • Lucio Cornelio Scipione Asiatico
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (Kr. e. 190)
 • Lucjusz Scypion Azjatycki
 • Luzio Kornelio Eszipion Asiarra
 • Lúcio Cornélio Cipião Asiático
 • Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (consul in 190 v.Chr.)
 • Луций Корнелий Сципион Азиатик (консул 190 года до н. э.)
 • スキピオ・アシアティクス
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
 • Scipion l'Asiatique
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is prop-fr:commandant of
is foaf:primaryTopic of