PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Rallus aquaticusLe Râle d'eau (Rallus aquaticus) est une espèce d'oiseaux de la famille des rallidés. L'adulte mesure de 23 à 28 cm de long et a, comme les autres râles, un corps aplati latéralement lui permettant de se frayer plus facilement un chemin dans les roselières, son habitat préférentiel. Ses parties supérieures sont brunes et ses parties inférieures gris-bleu. Il a des rayures noires sur les flancs, de longs orteils, une courte queue et un long bec rougeâtre. Les jeunes sont similaires aux adultes, mais la partie gris-bleu du plumage de l'adulte est chamoisée chez les jeunes. Les nouveau-nés sont couverts d'un duvet noir, comme chez tous les autres râles.Le Râle d'eau est omnivore, mais se nourrit principalement de petits animaux. Il se reproduit dans les roselières et autres zones marécageuses disposant d'une végétation haute et dense. Il y construit son nid, juste au-dessus du niveau de l'eau, avec diverses plantes collectées à proximité. Les œufs, de couleur écrue, sont principalement couvés par la femelle et éclosent après 19 à 22 jours d'incubation. La femelle défend ses œufs en chassant les intrus ou même parfois en déplaçant le nid. Mâles et femelles sont des oiseaux territoriaux, qui peuvent se montrer agressifs tout au long de l'année. Les jeunes oiseaux sont matures à un an, et les femelles peuvent dès lors pondre deux fois par saison.L'espèce vit dans les zones humides d'Europe, d'Asie et d'Afrique du Nord. C'est un oiseau migrateur dans le nord et l'est de son aire de répartition, mais on le rencontre toute l'année dans les zones à climat plus tempéré. Le Râle d'eau compte trois sous-espèces reconnues, dont une est aujourd'hui éteinte. Le Râle à joues brunes a longtemps été considéré comme une sous-espèce du Râle d'eau, mais a désormais le statut d'espèce à part entière. Le Râle d'eau est victime des inondations et du gel, de la perte de son habitat et de la prédation des mammifères et des grands oiseaux. Le Vison d'Amérique, introduit en Europe, l'a exterminé sur certaines îles, mais l'espèce a une aire de répartition suffisamment vaste et une population assez nombreuse pour ne pas être considérée en danger.
  • Крещалецът, още Воден дърдавец (Rallus aquaticus), е птица от семейство Дърдавцови (Rallidae). Среща се и в България.
  • Chřástal vodní (Rallus aquaticus) je větší druh chřástala z řádu krátkokřídlých.
  • Die Wasserralle (Rallus aquaticus) ist eine Vogelart aus der Familie der Rallenvögel (Rallidae). Sie ist in ganz Mitteleuropa ein Brut- und Sommervogel und teilweise sogar ein Jahresvogel.Es werden insgesamt vier Unterarten beschrieben.
  • Su kılavuzu (Rallus aquaticus), yelvegiller (Rallidae) familyasından bir kuş türü.Üreme habitatı, Avrupa ve Asya'nın bataklık ve sazlıklarıdır. Bataklık ya da sazlık ortamlarda, kuru bir yerde yuva yaparlar. Üreme döneminde dişi yuvaya bir düzine kadar yumurta bırakabilir. Erişkinler, 23-26 cm büyüklüğünde olur. Çoğunlukla üst kısımları kahverengi, alt kısımları mavi-gri tüylerle kaplıdır. Uzun ayak parmakları, kısa bir kuyruğu ve ince kırmızımsı uzun bir (3-4.5 santimetre) gagası vardır. Bacaklar, sarımsıdır. Çamur veya sığ suda buldukları sucul bitkiler, böcek, küçük balıklar, salyangoz ve başka küçük canlılarla beslenirler.
  • O frango-d'água (Rallus aquaticus) é uma ave da família Rallidae. Caracteriza-se pela plumagem azul e castanha e pelo longo bico vermelho.Frequenta habitats aquáticos com vegetação emergente bem desenvolvida, nomeadamente caniçais e tabuais. Em Portugal distribui-se um pouco por todo o território, sendo mais comum no litoral, onde encontra maior disponibilidade de habitat. É uma espécie residente.
  • Il porciglione eurasiatico (Rallus aquaticus Linnaeus, 1758), detto anche porciglione occidentale, è un uccello della famiglia dei Rallidi originario delle regioni comprese tra l'Europa occidentale e l'Asia centrale.
  • Uroilanada handia (Rallus aquaticus) rallidae familiako hegaztia da, Eurasiako eskualde hezeetan bizi dena.
  • De waterral (Rallus aquaticus) is een vogel uit de familie van rallen (Rallidae).
  • Wodnik zwyczajny, wodnik (Rallus aquaticus) – gatunek średniego ptaka wodnego z rodziny chruścieli (Rallidae), zamieszkujący Europę, Azję i północną Afrykę.Rozmieszczenie w zależności od podgatunku: Rallus aquaticus aquaticus – Europa, Afryka Północna oraz zachodnia Azja. Zimuje w południowej Europie, Afryce i Turkmenistanie. W Polsce nieliczny (lokalnie średnio liczny) gatunek lęgowy na całym niżu. Rallus aquaticus hibernans – osiadła populacja na Islandii Rallus aquaticus korejeqi – od wybrzeży Morza Aralskiego i Bałchaszu po Iran, Kaszmir i środkowe Chiny. Zimuje w Azji Południowej od Iraku po Chiny.Podgatunek R. aquaticus indicus został niedawno wyodrębniony do rangi odrębnego gatunku. Cechy gatunku Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego, oprócz tego, że podgardle samicy jest jaśniejsze, a pierś brunatnawa. Wierzch ciała oliwkowobrązowy z czarnymi plamami, spód, boki głowy i szyja bez karku szare, boki w poprzeczne biało-czarne pasy. Dziób długi, cienki, czerwony i lekko zagięty w dół. Młodociane i ptaki w upierzeniu spoczynkowym mają kolory bardziej stonowane z brązowawym odcieniem. Pisklęta czarne z czerwoną plamką na potylicy. Południowo- i zachodnioeuropejskie populacje są osiadłe, ale również zdarza się, że w Europie Środkowej zimują nad niezamarzniętymi rzekami i jeziorami (wtedy najłatwiej je dostrzec, bo są mniej ukryte). Wędrowne populacje odlatują we wrześniu i październiku w strefę nadatlantycką i nad Morze Śródziemne. Wodnik prowadzi bardzo skryty tryb życia – częściej można go usłyszeć, niż zobaczyć. Wynika to też z tego, że aktywny jest wieczorami. Odzywa się melodyjnym "guik" lub "pit", a na wiosnę i jesienią jego głos jest piskliwy, powtarzane przez kilka ptaków naraz "kruif" podobne do kwiku świni (zadziwia donośność dźwięku przy tak małych rozmiarach ptaka). Samce śpiewają nocami i o zmierzchu, a samice z kończącym długim trelem. Odgłosem ostrzegawczym jest nagłe i powtarzane "cik".Zręcznie przeciska się między gęstwinami roślin unikając terenów odkrytych. Chodząc i żerując ma zadarty krótki ogon do góry. Mniej znanym faktem jest to, że doskonale pływa, a w razie niebezpieczeństwa nawet nurkuje. Lata natomiast niechętnie. W locie widać jego krótkie zaokrąglone skrzydła i zwisające nogi. Jest mniejszy od kokoszki, a większy od zielonki. Wymiary średnie Długość ciała ok. 20-30 cm Rozpiętość skrzydeł ok. 40-45 cm Masa ciała ok. 70-190 g Biotop Różnorodne zbiorniki wodne od dużych jezior i bagien po brzegi stawów i starorzeczy, rowy melioracyjne i glinianki. Wymaga środowisk w których płytką wodę porasta gęsta roślinność, głównie trzciny. Zasadniczo na nizinach, lecz spotykany również na wysokościach do 2000 m n.p.m. Toki Pierwsze pieśni godowe można usłyszeć już pod koniec lutego, ale lęgowiska zajmowane są w marcu i kwietniu. Obie płci odnajdują się za pomocą słuchu, co wynika z tego, że ich pieśni się różnią. Gdy się dobiorą w pary następuje trzytygodniowy okres toków, kiedy często kopulują i przejawiają specyficzne zachowania służące podtrzymaniu więzi. Są to m.in. biegania tokowe, gdzie samiec głośno gdacząc biegnie za samicą, drapanie w tym samym miejscu z dziobami obojga partnerów złożonymi obok siebie lub wzajemne drapanie się po karku i szyi. Toki wieńczy spuszczona głowa samca z nastroszonymi piórami wskazująca samicy miejsce na założenie gniazda. Gniazdo Para wodników od razu gdy przyleci na tereny gniazdowe obejmuje swój rewir w posiadanie i energicznie broni go przed intruzami. Gniazdo starannie ułożone zazwyczaj na ziemi, ukryte w trzcinach, mannie lub trawie, lecz także na platformie między trzcinami, lub wystających z wody przedmiotach. Nad gniazdem często buduje daszek z sąsiednich roślin. Solidne gniazdo składa się z suchych, świeżych liści roślin wodnych. Jaja W ciągu roku wyprowadza jeden lub dwa lęgi, składając w marcu – sierpniu 4 do 12 kremowożółtych centkowanych jaj. Okres lęgowy Jaja wysiadywane przez okres 18 do 22 dni przez obydwoje rodziców. Często się zdarza, że samiec karmi wysiadującą samicę. Pisklęta wodzone są przez oboje rodziców, którzy początkowo podają im pokarm w dziobach. Przez pierwsze dni pisklęta zostają bowiem w gnieździe i jeden z rodziców wyrusza na zmianę na żer. Mają czarny puch o granatowym połysku i mały białawy dziób. Usamodzielniają się po 7-8 tygodniach, a nawet po 20-30 dniach gdy rodzice zakładają drugi lęg. Pisklęta z pierwszego lęgu towarzyszą rodzicom przy wychowywaniu potomstwa z drugiego lęgu. Pożywienie Głównie bezkręgowce (owady i ich gąsiennice oraz mięczaki), kijanki i drobne ryby (wyjątkowo małe ptaki) uzupełnione jesienią przez zielone części roślin i ich nasiona. Żeruje brodząc w szlamie lub chodząc po pływającej roślinności, rzadziej pływa lub nurkuje. Przed połknięciem często myje ofiarę w pobliskim zbiorniku wodnym. Ochrona Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową. Ze względu na nocne wędrówki zagrażają im linie energetyczne. Ubytki w populacji wynikłe ze srogich mrozów danej zimy, spadku poziomu wód i obniżonym sukcesie rozrodczym w okresie lęgowym są wyrównywane w ciągu paru lat.=== Przypisy ===
  • El rascón común o europeo (Rallus aquaticus) es una especie de ave gruiforme de la familia Rallidae habitual en los carrizales y cañaverales europeos. Con 27 cm de longitud, estas aves alcanzan una envergadura de 37 a 42 cm.
  • A guvat (Rallus aquaticus) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, és a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó faj
  • クイナ(水鶏、秧鶏、水雉、Rallus aquaticus)は、ツル目 クイナ科 クイナ属に分類される鳥類。なお、日本の古典文学にたびたび登場する「くひな」「水鶏」は、別属のヒクイナを指していることが多い。(→ ヒクイナを参照)
  • El rascló (Rallus aquaticus) és un ocell prim de l'ordre dels gruïformes comú als Països Catalans.
  • Водяно́й пастушо́к (лат. Rallus aquaticus) — небольшая водная птица семейства пастушковых, гнездящаяся на болотах и в тростниковых зарослях в Европе и Азии. Скрытная птица, ведущая преимущественно ночной образ жизни. Занесён в Красные книги Саратовской области и Татарстана.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 36240 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 66137 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 190 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 109627505 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:année
  • 1930 (xsd:integer)
  • 1991 (xsd:integer)
  • 2000 (xsd:integer)
  • 2007 (xsd:integer)
prop-fr:colonnes
  • 3 (xsd:integer)
prop-fr:commons
  • Category:Rallus aquaticus
prop-fr:commonsTitre
  • Râle d'eau
prop-fr:date
  • 2013-03-10 (xsd:date)
prop-fr:espèce
  • le Râle d'eau
prop-fr:id
  • Vallance2007
prop-fr:isbn
  • 0 (xsd:integer)
  • 1 (xsd:integer)
  • 2351910303 (xsd:double)
  • 9782351910306 (xsd:double)
prop-fr:langue
  • en
prop-fr:lieu
  • Londres
  • Édimbourg
  • Robertsbridge, Sussex
prop-fr:nom
  • Edwards
  • Taylor
  • Bouchier
  • Coward
  • Vallance
  • van Perlo
prop-fr:numéroD'édition
  • 16 (xsd:integer)
prop-fr:oldid
  • 89535938 (xsd:integer)
prop-fr:pages
  • 415 (xsd:integer)
prop-fr:prénom
  • Barry
  • Michel
  • Berl
  • Christopher R.W.
  • Ian A.D.
  • Thomas Alfred
prop-fr:titre
  • Davidson's Principles and Practice of Medicine
  • Rails
  • The Birds of the British Isles and their eggs
  • Faune sauvage de France: Biologie, habitats et gestion
prop-fr:url
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Rallus aquaticus
prop-fr:wikispeciesTitre
  • Râle d'eau
prop-fr:wiktionary
  • râle d’eau
prop-fr:wiktionaryTitre
  • Râle d'eau
prop-fr:éditeur
  • Churchill Livingstone
  • Frederick Warne
  • Le gerfaut
  • Pica
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Rallus aquaticusLe Râle d'eau (Rallus aquaticus) est une espèce d'oiseaux de la famille des rallidés. L'adulte mesure de 23 à 28 cm de long et a, comme les autres râles, un corps aplati latéralement lui permettant de se frayer plus facilement un chemin dans les roselières, son habitat préférentiel. Ses parties supérieures sont brunes et ses parties inférieures gris-bleu. Il a des rayures noires sur les flancs, de longs orteils, une courte queue et un long bec rougeâtre.
  • Крещалецът, още Воден дърдавец (Rallus aquaticus), е птица от семейство Дърдавцови (Rallidae). Среща се и в България.
  • Chřástal vodní (Rallus aquaticus) je větší druh chřástala z řádu krátkokřídlých.
  • Die Wasserralle (Rallus aquaticus) ist eine Vogelart aus der Familie der Rallenvögel (Rallidae). Sie ist in ganz Mitteleuropa ein Brut- und Sommervogel und teilweise sogar ein Jahresvogel.Es werden insgesamt vier Unterarten beschrieben.
  • O frango-d'água (Rallus aquaticus) é uma ave da família Rallidae. Caracteriza-se pela plumagem azul e castanha e pelo longo bico vermelho.Frequenta habitats aquáticos com vegetação emergente bem desenvolvida, nomeadamente caniçais e tabuais. Em Portugal distribui-se um pouco por todo o território, sendo mais comum no litoral, onde encontra maior disponibilidade de habitat. É uma espécie residente.
  • Il porciglione eurasiatico (Rallus aquaticus Linnaeus, 1758), detto anche porciglione occidentale, è un uccello della famiglia dei Rallidi originario delle regioni comprese tra l'Europa occidentale e l'Asia centrale.
  • Uroilanada handia (Rallus aquaticus) rallidae familiako hegaztia da, Eurasiako eskualde hezeetan bizi dena.
  • De waterral (Rallus aquaticus) is een vogel uit de familie van rallen (Rallidae).
  • El rascón común o europeo (Rallus aquaticus) es una especie de ave gruiforme de la familia Rallidae habitual en los carrizales y cañaverales europeos. Con 27 cm de longitud, estas aves alcanzan una envergadura de 37 a 42 cm.
  • A guvat (Rallus aquaticus) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, és a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó faj
  • クイナ(水鶏、秧鶏、水雉、Rallus aquaticus)は、ツル目 クイナ科 クイナ属に分類される鳥類。なお、日本の古典文学にたびたび登場する「くひな」「水鶏」は、別属のヒクイナを指していることが多い。(→ ヒクイナを参照)
  • El rascló (Rallus aquaticus) és un ocell prim de l'ordre dels gruïformes comú als Països Catalans.
  • Водяно́й пастушо́к (лат. Rallus aquaticus) — небольшая водная птица семейства пастушковых, гнездящаяся на болотах и в тростниковых зарослях в Европе и Азии. Скрытная птица, ведущая преимущественно ночной образ жизни. Занесён в Красные книги Саратовской области и Татарстана.
  • Wodnik zwyczajny, wodnik (Rallus aquaticus) – gatunek średniego ptaka wodnego z rodziny chruścieli (Rallidae), zamieszkujący Europę, Azję i północną Afrykę.Rozmieszczenie w zależności od podgatunku: Rallus aquaticus aquaticus – Europa, Afryka Północna oraz zachodnia Azja. Zimuje w południowej Europie, Afryce i Turkmenistanie. W Polsce nieliczny (lokalnie średnio liczny) gatunek lęgowy na całym niżu.
  • Su kılavuzu (Rallus aquaticus), yelvegiller (Rallidae) familyasından bir kuş türü.Üreme habitatı, Avrupa ve Asya'nın bataklık ve sazlıklarıdır. Bataklık ya da sazlık ortamlarda, kuru bir yerde yuva yaparlar. Üreme döneminde dişi yuvaya bir düzine kadar yumurta bırakabilir. Erişkinler, 23-26 cm büyüklüğünde olur. Çoğunlukla üst kısımları kahverengi, alt kısımları mavi-gri tüylerle kaplıdır. Uzun ayak parmakları, kısa bir kuyruğu ve ince kırmızımsı uzun bir (3-4.5 santimetre) gagası vardır.
rdfs:label
  • Râle d'eau
  • Chřástal vodní
  • Frango-d'água-europeu
  • Guvat
  • Rallus aquaticus
  • Rallus aquaticus
  • Rascló
  • Su kılavuzu
  • Uroilanada handi
  • Wasserralle
  • Water rail
  • Waterral
  • Wodnik zwyczajny
  • Водяной пастушок
  • Крещалец
  • クイナ
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of