La Pie-grièche isabelle (Lanius isabellinus) est une espèce de passereau appartenant à la famille des Laniidae.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • La Pie-grièche isabelle (Lanius isabellinus) est une espèce de passereau appartenant à la famille des Laniidae.
  • De Daurische klauwier (ook wel: izabelklauwier, Lanius isabellinus) is een vogel uit de familie der klauwieren (Laniidae). De vogel broedt in Azië.
  • Kızıl kuyruklu örümcek kuşu (Lanius isabellinus), örümcek kuşugiller familyasına ait bir kuş türü.Büyük böcekler, küçük kuşlar, tarla fareleri ve kertenkeleler gibi canlılarla beslenirler. Kuyrukları kırmızı renklidir.
  • El capsigrany pàl·lid (Lanius isabellinus) és un ocell de la família dels lànids (Laniidae) que habita boscos clars, matolls, sabanes, estepes i terres de conreu des d'Iran i la vora oriental del Mar Caspi, cap a l'est, fins a Mongòlia i zones properes de Rússia i Xina.
  • Der Isabellwürger (Lanius isabellinus) ist eine asiatische Art aus der Familie der Würger. Es werden drei Unterarten unterschieden. In Europa ist die Art ein seltener Irrgast; die meisten Nachweise stammen aus Großbritannien. Isabellwürger sind jedoch in größeren Abständen auch schon mehrfach in Mitteleuropa beobachtet worden.
  • El alcaudón Isabel (Lanius isabellinus) es una especie de ave paseriforme perteneciente a la familia de los alcaudones (Laniidae). Se distribuye por Arabia, Rusia, Afganistán, noreste y este de África, Pakistán e India.
  • Antzandobi buztangorria (Lanius isabellinus) Lanius generoko animalia da. Hegaztien barruko Laniidae familian sailkatua dago.
  • Dzierzba pustynna (Lanius isabellinus) – gatunek niewielkiego ptaka wędrownego z rodziny dzierzby (Laniidae). Dawniej uważany za podgatunek gąsiorka (Lanius collurio) – jako Lanius collurio isabellinus. Poszczególne podgatunki zamieszkują: dzierzba rdzawosterna (L. isabellinus isabellinus) – zachodni Tybet. Zimuje w pasie od Indii do Nilu. dzierzba blada (L. isabellinus arenarius) – Mongolia i północne-środkowe Chiny. Zimuje w pasie od Birmy do Nilu. L. isabellinus tsaidamensis – wschodni Tybet.Do Polski zalatuje tylko wyjątkowo. Cechy gatunku Upierzenie jasne – u samca grzbiet brązowoszary, ogon rdzawy, pierś blada z beżowym nakrapianiem, na skrzydle białe lusterko. Na policzkach ciemna maska. U samic upierzenie bardziej matowe, maska na policzkach jaśniejsza, a na skrzydłach najczęściej brak rysunku, spód ciała lekko kreskowany. U obu płci ciemny dziób i ciemnobrązowe nogi. Wymiary średnie długość ciała ok. 17-18 cmrozpiętość skrzydeł 26-27 cm Biotop Stepy ze skupiskami krzewów. Pożywienie Głównie owady, ale nie stroni również od małych kręgowców – małych ptaków, gadów i ssaków. Często robi zapasy nabijając zdobycz na ciernie lub ostre gałązki. Ochrona Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.=== Przypisy ===
  • A pusztai gébics vagy Izabella gébics (Lanius isabellinus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe a gébicsfélék (Laniidaee) családjába tartozó faj.
  • Рыжехвостый жулан (лат. Lanius isabellinus) — маленькая птица из семейства сорокопутовых.
  • アカオモズ(赤尾百舌、学名:Lanius isabellinus)は、スズメ目モズ科に分類される鳥類の一種。
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1033354 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 2450 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 17 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 93794375 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:année
  • 2007 (xsd:integer)
prop-fr:commons
  • Category:Lanius isabellinus
prop-fr:issn
  • 1254 (xsd:integer)
prop-fr:langue
  • fr
prop-fr:lieuÉdition
  • Rochefort
prop-fr:mois
  • juillet
prop-fr:nom
  • Lefranc
prop-fr:pages
  • 201 (xsd:integer)
prop-fr:prénom
  • Norbert
prop-fr:périodique
  • Ornithos
prop-fr:titre
  • La Pie-grièche isabelle Lanius isabellinus : taxonomie, identification, statut en France
prop-fr:volume
  • 14 (xsd:integer)
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Lanius isabellinus
prop-fr:éditeur
  • Ligue pour la protection des oiseaux
dcterms:subject
rdfs:comment
  • La Pie-grièche isabelle (Lanius isabellinus) est une espèce de passereau appartenant à la famille des Laniidae.
  • De Daurische klauwier (ook wel: izabelklauwier, Lanius isabellinus) is een vogel uit de familie der klauwieren (Laniidae). De vogel broedt in Azië.
  • Kızıl kuyruklu örümcek kuşu (Lanius isabellinus), örümcek kuşugiller familyasına ait bir kuş türü.Büyük böcekler, küçük kuşlar, tarla fareleri ve kertenkeleler gibi canlılarla beslenirler. Kuyrukları kırmızı renklidir.
  • El capsigrany pàl·lid (Lanius isabellinus) és un ocell de la família dels lànids (Laniidae) que habita boscos clars, matolls, sabanes, estepes i terres de conreu des d'Iran i la vora oriental del Mar Caspi, cap a l'est, fins a Mongòlia i zones properes de Rússia i Xina.
  • Der Isabellwürger (Lanius isabellinus) ist eine asiatische Art aus der Familie der Würger. Es werden drei Unterarten unterschieden. In Europa ist die Art ein seltener Irrgast; die meisten Nachweise stammen aus Großbritannien. Isabellwürger sind jedoch in größeren Abständen auch schon mehrfach in Mitteleuropa beobachtet worden.
  • El alcaudón Isabel (Lanius isabellinus) es una especie de ave paseriforme perteneciente a la familia de los alcaudones (Laniidae). Se distribuye por Arabia, Rusia, Afganistán, noreste y este de África, Pakistán e India.
  • Antzandobi buztangorria (Lanius isabellinus) Lanius generoko animalia da. Hegaztien barruko Laniidae familian sailkatua dago.
  • A pusztai gébics vagy Izabella gébics (Lanius isabellinus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe a gébicsfélék (Laniidaee) családjába tartozó faj.
  • Рыжехвостый жулан (лат. Lanius isabellinus) — маленькая птица из семейства сорокопутовых.
  • アカオモズ(赤尾百舌、学名:Lanius isabellinus)は、スズメ目モズ科に分類される鳥類の一種。
  • Dzierzba pustynna (Lanius isabellinus) – gatunek niewielkiego ptaka wędrownego z rodziny dzierzby (Laniidae). Dawniej uważany za podgatunek gąsiorka (Lanius collurio) – jako Lanius collurio isabellinus. Poszczególne podgatunki zamieszkują: dzierzba rdzawosterna (L. isabellinus isabellinus) – zachodni Tybet. Zimuje w pasie od Indii do Nilu. dzierzba blada (L. isabellinus arenarius) – Mongolia i północne-środkowe Chiny. Zimuje w pasie od Birmy do Nilu. L.
rdfs:label
  • Pie-grièche isabelle
  • Antzandobi buztangorri
  • Capsigrany pàl·lid
  • Daurische klauwier
  • Dzierzba pustynna
  • Isabelline shrike
  • Isabellwürger
  • Kızıl kuyruklu örümcek kuşu
  • Lanius isabellinus
  • Pusztai gébics
  • Рыжехвостый жулан
  • アカオモズ
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of