Les pélicans forment le genre d'oiseaux Pelecanus, unique représentant de la famille des Pelecanidae (ou pélécanidés) qui compte huit espèces.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Les pélicans forment le genre d'oiseaux Pelecanus, unique représentant de la famille des Pelecanidae (ou pélécanidés) qui compte huit espèces.
  • Pelikany, pelikanowate (Pelecanidae) – monotypowa rodzina ptaków z rzędu pelikanowych (Pelecaniformes).
  • ペリカン属(ペリカンぞく、Pelecanus)は、鳥綱ペリカン目に含まれる属。本属のみでペリカン科を構成する。ペリカン属の模式種はモモイロペリカン。
  • Pelikan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasını oluşturan iri su kuşu türlerinin ortak adı. Familya üyelerinin hepsi Pelecanus cinsinde sınıflandırılır ve 8 türü bulunur.
  • 사다새과(표준어: 사다샛과)는 사다새목의 한 과로 부리 밑의 큰 주머니가 특징이다. 펠리컨(Pelican)이라고도 불린다. 전 세계에 8종이 분포한다.먹이를 먹은 후 새끼에게 주려고 입에 토하면 새끼들이 이것을 먹는다고 한다.
  • Pelikano Pelecanus generoko animalien izen arrunta da. Hegaztien barruko Pelecanidae familian dagoen genero bakarra osatzen dute.Hegazti igeri-oinduna, uretakoa, behe barailan umeak elikatzeko janaria gordetzen duen poltsa gisako bat duena. Hegan egin dezaketeen hegaztietan handienetakoak dira. Motaren arabera 1,20, 1,40 edo 1,80 m luzeak izan daitezke, eta 14 kg har dezakete. Moko luzea eta zabala dute, behe-barailan umeak elikatzeko janaria gordetzen duen poltsa gisako bat duena. Lepoa eta hegoak ere luzeak dituzte; hankak berriz motzak eta igerirako egokituak. Isatsa ere motza dute. Hegalari onak dira, baina bizitzaren parterik handiena ibaietan, aintziretan edo itsasertzetan ematen dute. Oso hegazti taldezaleak dira bestalde. Arraina jaten dute batez ere, baina oskoldunak ere bai tarteka. Arrantza egin behar dutenean 15-20 pelikano elkartu eta arrain sardoa inguratzen dute harrapatzen hasi baino lehen.
  • Pelikanen (Pelecanidae) zijn een familie van watervogels die bekend zijn door hun opvallende uiterlijk, hun grootte en hun gedrag. De familie telt acht soorten.Pelikanen kunnen tot 14 kilo zwaar worden. Ze worden tot 1,80 meter lang en kunnen een spanwijdte van 3 meter hebben en een leeftijd van 35 jaar bereiken. De beide Euraziatische soorten (de roze pelikaan en de kroeskoppelikaan) behoren tot de grootste vliegende vogels.Pelikanen zijn piscivoor; hun voedsel bestaat uit vis, al zijn er in tijden van voedselgebrek ook gevallen bekend waarbij pelikanen de kuikens van de jan-van-gent opeten. Een groep pelikanen jaagt gezamenlijk. Door uitbundig vleugelgeklapper wordt een school vissen naar ondiep water gedreven. Pelikanen hebben een grote snavel en een grote keelzak (tussen de onderkant van de snavel en de keel). Als een pelikaan een prooi ziet schept hij de vissen uit het water. Als hij zijn hoofd optilt gaat het water weg en blijf de vis achter.Ook naast de gezamenlijke jacht zijn pelikanen sociale vogels. Ze broeden in kolonies, waar ze dicht op elkaar zitten. In gevangenschap komen ze pas tot broeden als ze minstens met z'n achten zijn.Pelikanen golden in het vroege christendom als symbool van opofferende moederliefde. "Moederpelikanen" werden afgebeeld met een door henzelf opengepikte borst, waardoor de jongen met bloed gevoed konden worden. Zie ook 'Symboliek'.
  • A gödényfélék (Pelecanidae), hétköznapi nevükön pelikánok a madarak osztályának gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe tartozó család.
  • Pelikán (Pelecanus) je jediným rodem velkých vodních ptáků z čeledě pelikánovití, nápadných svým velkým vakem na spodní čelisti dlouhého zobáku.
  • Burung undan atau pelikan adalah burung air yang memiliki kantung di bawah paruhnya, dan merupakan bagian dari keluarga burung Pelecanidae. Bersama burung pecuk, pecuk ular, gannet, angsa batu, dan cikalang, mereka membentuk ordo Pelecaniformes. Pelikan modern ditemukan di semua benua kecuali Antartika. Mereka hidup umumnya di wilayah hangat, dan mereka tidak dijumpai di wilayah kutub, laut dalam, kepulauan samudra, dan benua Amerika Selatan. Undan terkecil adalah undan cokelat (Pelecanus occidentalis) dengan massa hanya 2,75 kg, panjang tubuh 106 cm dan lebar bentangan sayap maksimum 1,83 m. Pelikan terbesar saat ini adalah undan dalmasia (Pelecanus crispus) dengan massa 15 kg dan panjang 183 cm, dengan lebar bentangan sayap hingga 3,5 m. Undan australia memiliki paruh terpanjang di antara burung lainnya. Pelikan adalah perenang yang baik, dengan kaki mereka yang pendek dan kuat serta berselaput.
  • Pelicans are a genus of large water birds comprising the family Pelecanidae. They are characterised by a long beak and large throat pouch used for catching prey and draining water from the scooped up contents before swallowing. They have predominantly pale plumage, the exceptions being the Brown and Peruvian Pelicans. The bills, pouches and bare facial skin of all species become brightly coloured before the breeding season. The eight living pelican species have a patchy global distribution, ranging latitudinally from the tropics to the temperate zone, though they are absent from interior South America as well as from polar regions and the open ocean. Fossil evidence of pelicans dates back at least 30 million years, to the remains of a beak very similar to that of modern species recovered from Oligocene strata in France.Long thought to be related to frigatebirds, cormorants, tropicbirds, gannets and boobies, pelicans are now known instead to be most closely related to the Shoebill and Hamerkop, and are placed in the order Pelecaniformes. Ibises, spoonbills and herons are more distant relatives, and have been classified in the same order. Pelicans frequent inland and coastal waters where they feed principally on fish, catching them at or near the water surface. Gregarious birds, they often hunt cooperatively and breed colonially. Four white-plumaged species tend to nest on the ground, and four brown or grey-plumaged species nest mainly in trees.The relationship between pelicans and people has often been contentious. The birds have been persecuted because of their perceived competition with commercial and recreational fishers. They have suffered from habitat destruction, disturbance and environmental pollution, and three species are of conservation concern. They also have a long history of cultural significance in mythology, and in Christian and heraldic iconography.
  • O pelicano é uma ave da ordem dos pelecaniformes, família Pelecanidae. A sua principal característica é o longo pescoço que contém uma bolsa na qual armazena o alimento. Assim como a maioria das aves aquáticas, possui os dedos unidos por membranas. Os pelicanos são encontrados em todos os continentes, excepto na Antártida.Eles podem chegar a medir 3 metros de uma asa a outra e pesar 13 quilogramas, sendo que os machos são normalmente maiores e possuem o bico mais longo do que as fêmeas. Pratica uma dieta restrita aos peixes e também outros animais aquáticos, como estrelas-do-mar e crustáceos, que captura com o seu bico, que serve como uma "rede de pesca".
  • Die Pelikane (Pelecanidae, Pelecanus) sind eine Familie und Gattung von Wasservögeln aus der Ordnung der Ruderfüßer. Sie sind bis auf Antarktika auf allen Erdteilen vertreten. Ihre Gestalt und vor allem ihr sehr dehnbarer Hautsack am Unterschnabel machen sie unverwechselbar.
  • Пелика́ны (лат. Pelecanus) — род птиц, единственный в семействе Пеликановые (Pelecanidae Rafinesque, 1815) отряда пеликанообразных. Включает 8 видов. Распространены пеликаны спорадично, в умеренном и тропическом поясах всех континентов, кроме Антарктиды. В России встречаются 2 вида: розовый (Pelecanus onocrotalus) и кудрявый пеликан (Pelecanus crispus). Виды умеренных широт перелётные.
  • Pelecanus es un género de aves marinas llamadas vulgarmente pelícanos, y pertenecientes a la familia Pelecanidae.Los pelícanos son famosos por sus enormes picos, pero poseen otro rasgo distintivo: a diferencia de otras aves acuáticas, tienen los cuatro dedos palmeados, al igual que los cormoranes y alcatraces . Se alimentan de peces, y la mayoría vive en el mar. El pelícano es el único animal que traga agua salada y en su garganta la convierte en agua dulce para su consumo.Pueden volar durante mucho tiempo, pero se les hace difícil moverse en tierra.
  • Pelecanus Linnaeus, 1758 è un genere di uccelli acquatici, unico genere vivente della famiglia Pelecanidae.
  • Els pelicans (Pelecanidae) són una família d'ocells pelicaniformes formada per un sol gènere, Pelecanus, que comprèn 8 espècies. Tenen una bossa característica sota el bec, on recullen i emmagatzemen els peixos mentre cacen. Com els altres membres dels pelicaniformes, els quatre dits dels peus estan membranats.Els pelicans són gregaris i niuen en colònies: el mascle porta el material i la femella forma una estructura simple. Les parelles són monògames durant cada estació d'aparellament, però només a la vora de la zona de nidificació.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 136543 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 16411 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 85 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 107366636 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:année
  • 1992 (xsd:integer)
prop-fr:commons
  • Category:Pelecanidae
  • Category:Pelecanus
prop-fr:consultéLe
  • 2014-08-28 (xsd:date)
prop-fr:date
  • 2014-08-28 (xsd:date)
prop-fr:directeur
  • del Hoyo J., Elliott A. & Sargatal J.
prop-fr:lang
  • en
prop-fr:langue
  • français
prop-fr:lieu
  • Barcelona
prop-fr:pages
  • 696 (xsd:integer)
prop-fr:site
  • oiseaux.net
prop-fr:titre
prop-fr:titreVo
  • Ostrich to Ducks
prop-fr:url
  • www.oiseaux.net/oiseaux/pelecanides.html
prop-fr:vol
  • 1 (xsd:integer)
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Pelecanidae
  • Pelecanus
prop-fr:wiktionary
  • pélican
prop-fr:éditeur
  • Lynx Edicions
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Les pélicans forment le genre d'oiseaux Pelecanus, unique représentant de la famille des Pelecanidae (ou pélécanidés) qui compte huit espèces.
  • Pelikany, pelikanowate (Pelecanidae) – monotypowa rodzina ptaków z rzędu pelikanowych (Pelecaniformes).
  • ペリカン属(ペリカンぞく、Pelecanus)は、鳥綱ペリカン目に含まれる属。本属のみでペリカン科を構成する。ペリカン属の模式種はモモイロペリカン。
  • Pelikan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasını oluşturan iri su kuşu türlerinin ortak adı. Familya üyelerinin hepsi Pelecanus cinsinde sınıflandırılır ve 8 türü bulunur.
  • 사다새과(표준어: 사다샛과)는 사다새목의 한 과로 부리 밑의 큰 주머니가 특징이다. 펠리컨(Pelican)이라고도 불린다. 전 세계에 8종이 분포한다.먹이를 먹은 후 새끼에게 주려고 입에 토하면 새끼들이 이것을 먹는다고 한다.
  • A gödényfélék (Pelecanidae), hétköznapi nevükön pelikánok a madarak osztályának gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe tartozó család.
  • Pelikán (Pelecanus) je jediným rodem velkých vodních ptáků z čeledě pelikánovití, nápadných svým velkým vakem na spodní čelisti dlouhého zobáku.
  • Die Pelikane (Pelecanidae, Pelecanus) sind eine Familie und Gattung von Wasservögeln aus der Ordnung der Ruderfüßer. Sie sind bis auf Antarktika auf allen Erdteilen vertreten. Ihre Gestalt und vor allem ihr sehr dehnbarer Hautsack am Unterschnabel machen sie unverwechselbar.
  • Пелика́ны (лат. Pelecanus) — род птиц, единственный в семействе Пеликановые (Pelecanidae Rafinesque, 1815) отряда пеликанообразных. Включает 8 видов. Распространены пеликаны спорадично, в умеренном и тропическом поясах всех континентов, кроме Антарктиды. В России встречаются 2 вида: розовый (Pelecanus onocrotalus) и кудрявый пеликан (Pelecanus crispus). Виды умеренных широт перелётные.
  • Pelecanus Linnaeus, 1758 è un genere di uccelli acquatici, unico genere vivente della famiglia Pelecanidae.
  • Pelecanus es un género de aves marinas llamadas vulgarmente pelícanos, y pertenecientes a la familia Pelecanidae.Los pelícanos son famosos por sus enormes picos, pero poseen otro rasgo distintivo: a diferencia de otras aves acuáticas, tienen los cuatro dedos palmeados, al igual que los cormoranes y alcatraces . Se alimentan de peces, y la mayoría vive en el mar.
  • Pelicans are a genus of large water birds comprising the family Pelecanidae. They are characterised by a long beak and large throat pouch used for catching prey and draining water from the scooped up contents before swallowing. They have predominantly pale plumage, the exceptions being the Brown and Peruvian Pelicans. The bills, pouches and bare facial skin of all species become brightly coloured before the breeding season.
  • O pelicano é uma ave da ordem dos pelecaniformes, família Pelecanidae. A sua principal característica é o longo pescoço que contém uma bolsa na qual armazena o alimento. Assim como a maioria das aves aquáticas, possui os dedos unidos por membranas. Os pelicanos são encontrados em todos os continentes, excepto na Antártida.Eles podem chegar a medir 3 metros de uma asa a outra e pesar 13 quilogramas, sendo que os machos são normalmente maiores e possuem o bico mais longo do que as fêmeas.
  • Els pelicans (Pelecanidae) són una família d'ocells pelicaniformes formada per un sol gènere, Pelecanus, que comprèn 8 espècies. Tenen una bossa característica sota el bec, on recullen i emmagatzemen els peixos mentre cacen. Com els altres membres dels pelicaniformes, els quatre dits dels peus estan membranats.Els pelicans són gregaris i niuen en colònies: el mascle porta el material i la femella forma una estructura simple.
  • Pelikanen (Pelecanidae) zijn een familie van watervogels die bekend zijn door hun opvallende uiterlijk, hun grootte en hun gedrag. De familie telt acht soorten.Pelikanen kunnen tot 14 kilo zwaar worden. Ze worden tot 1,80 meter lang en kunnen een spanwijdte van 3 meter hebben en een leeftijd van 35 jaar bereiken.
  • Pelikano Pelecanus generoko animalien izen arrunta da. Hegaztien barruko Pelecanidae familian dagoen genero bakarra osatzen dute.Hegazti igeri-oinduna, uretakoa, behe barailan umeak elikatzeko janaria gordetzen duen poltsa gisako bat duena. Hegan egin dezaketeen hegaztietan handienetakoak dira. Motaren arabera 1,20, 1,40 edo 1,80 m luzeak izan daitezke, eta 14 kg har dezakete. Moko luzea eta zabala dute, behe-barailan umeak elikatzeko janaria gordetzen duen poltsa gisako bat duena.
  • Burung undan atau pelikan adalah burung air yang memiliki kantung di bawah paruhnya, dan merupakan bagian dari keluarga burung Pelecanidae. Bersama burung pecuk, pecuk ular, gannet, angsa batu, dan cikalang, mereka membentuk ordo Pelecaniformes. Pelikan modern ditemukan di semua benua kecuali Antartika. Mereka hidup umumnya di wilayah hangat, dan mereka tidak dijumpai di wilayah kutub, laut dalam, kepulauan samudra, dan benua Amerika Selatan.
rdfs:label
  • Pélican
  • Gödényfélék
  • Pelecanus
  • Pelecanus
  • Pelican
  • Pelicano
  • Pelicà
  • Pelikan
  • Pelikane
  • Pelikanen
  • Pelikano
  • Pelikany
  • Pelikán (rod)
  • Undan
  • Пеликаны
  • ペリカン属
  • 사다새과
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:homepage
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:species of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is prop-fr:espèce of
is prop-fr:mascotte of
is foaf:primaryTopic of