La Mouette relique (Ichthyaetus relictus) est une espèce asiatique d'oiseau de mer de la famille des Laridae.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • La Mouette relique (Ichthyaetus relictus) est une espèce asiatique d'oiseau de mer de la famille des Laridae.
  • De relictmeeuw (Ichthyaetus relictus; synoniem: Larus relictus) is een vogel uit de familie Laridae (meeuwen).
  • Die Reliktmöwe (Ichthyaetus relictus), auch als Lönnberg-Möwe oder Gobi-Schwarzkopfmöwe bezeichnet, ist eine Vogelart aus der Familie der Möwen. Sie kommt in Kasachstan, in Russland, in der Mongolei und in China vor. Überwinterungsgebiete sind aus Südkorea bekannt. Bis 1971 galt sie als Unterart der Schwarzkopfmöwe (Ichthyaetus melanocephalus). Benannt ist die Art nach dem schwedischen Zoologen Einar Lönnberg, der 1931 den im April 1929 von Karl Georg Söderbom gesammelten Holotypus beschrieb. Das Taxon wurde ursprünglich in die Gattung Larus gestellt, nach einer taxonomischen Revision der Möwen im Jahre 2005 (Pons et al. 2005) nahm das International Ornithological Committee eine Reklassifizierung in die Gattung Ichthyaetus vor.
  • Реликтната чайка (Ichthyaetus relictus) е птица от семейство Чайкови. Среща се и в България. До 1971 г. се считаше, че е родственик на малката черноглава чайка и по традиция беше поставена в род Чайки (Larus).
  • Racek reliktní (Larus relictus) je středně velkým středoasijským druhem racka z rodu Ichthyaetus.
  • Mewa reliktowa (Ichthyaetus relictus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mewowatych (Laridae), zamieszkujący Azję począwszy od wschodniego Kazachstanu i Bajkału poprzez Mongolię i północne Chiny po Półwysep Koreański i Mandżurię. Na Dalekim Wschodzie zimuje. Ptak odkryty w 1931 i uznany za podgatunek mewy czarnogłowej (Larus melanocephalus relictus), na przełomie lat pięćdziesiątych uznana za osobny gatunek, jednak nadal trwa dyskusja nad miejscem tej populacji w taksonomii. Cechy gatunku W okresie godowym u obu płci ciało białe, głowa i gardło czarne, wierzch ciała i pokrywy skrzydłowe popielate, na końcach skrzydeł czarne plamy. Dziób i nogi ciemnoczerwone. W upierzeniu spoczynkowym głowa bieleje. Osobniki młodociane podobne do dorosłych w szacie spoczynkowej, z ciemnymi cętkami na ciele oraz z czarnym dziobem i nogami. Wymiary średnie Długość ciała ok. 45 cm Rozpiętość skrzydeł ok. 115-135 cm Masa ok. 200-350 g Biotop W sezonie lęgowym słodkie i słone jeziora o płaskich, piaszczystych brzegach i wysepkach. Zimą płaskie, piaszczyste morskie wybrzeża w strefie pływów. Gniazdo Na piaszczystym brzegu, zazwyczaj na wyspie, zbudowane z wodorostów. Jaja W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w maju 2-3 jaja. Wysiadywanie Jaja wysiadywane są przez okres 24-26 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opanowują zdolność latania w wieku około 40 dni. Pożywienie Ryby i bezkręgowce. Ochrona Gatunek chroniony, zagrożony wyginięciem, wpisany do Czerwonej Księgi Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Zasobów. Szacuje się, że jej liczebność to mniej niż 10 tysięcy osobników (według niektórych mniej niż 2500).=== Przypisy ===
  • ゴビズキンカモメ(戈壁頭巾鷗、学名:Larus relictus )は、チドリ目カモメ科に分類される鳥類の一種である。
  • La gavina relicta (Ichthyaetus relictus) és un ocell de la família dels làrids (Laridae) que habita els llacs d'aigua salada de les estepes d'Àsia Central, al Kazakhstan, Mongòlia i nord de Xina.
  • Ichthyaetus relictus Ichthyaetus generoko animalia da. Hegaztien barruko Laridae familian sailkatua dago.
  • Il gabbiano relitto (Ichthyaetus relictus, Lönnberg 1931) è un uccello della famiglia dei Laridi.
  • Рели́ктовая ча́йка (лат. Ichthyaetus relictus) — птица семейства чайковых, редкий вид, находящийся под угрозой исчезновения. Эта чайка была описана шведским зоологом Эйнар Лённберг как подвид черноголовой чайки (Larus melanocephalus relictus) на основании одного экземпляра, добытого в 1929 году во Внутренней Монголии в нижнем течении реки Эдзин-Гол. Позже предполагалось, что это уклоняющийся по окраске экземпляр буроголовой чайки или гибрид между черноголовым хохотуном и буроголовой чайкой. Окончательно видовой статус этой чайки был установлен Э. М. Ауэзовым в начале 1970-х годов. Первоначально таксон был отнесён к роду Larus, однако в 2005 году после ревизии таксонов чаек Международный орнитологический комитет переклассифицировал его в род Ichthyaetus.
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1464167 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 1304 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 7 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 90247896 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdfs:comment
  • La Mouette relique (Ichthyaetus relictus) est une espèce asiatique d'oiseau de mer de la famille des Laridae.
  • De relictmeeuw (Ichthyaetus relictus; synoniem: Larus relictus) is een vogel uit de familie Laridae (meeuwen).
  • Реликтната чайка (Ichthyaetus relictus) е птица от семейство Чайкови. Среща се и в България. До 1971 г. се считаше, че е родственик на малката черноглава чайка и по традиция беше поставена в род Чайки (Larus).
  • Racek reliktní (Larus relictus) je středně velkým středoasijským druhem racka z rodu Ichthyaetus.
  • ゴビズキンカモメ(戈壁頭巾鷗、学名:Larus relictus )は、チドリ目カモメ科に分類される鳥類の一種である。
  • La gavina relicta (Ichthyaetus relictus) és un ocell de la família dels làrids (Laridae) que habita els llacs d'aigua salada de les estepes d'Àsia Central, al Kazakhstan, Mongòlia i nord de Xina.
  • Ichthyaetus relictus Ichthyaetus generoko animalia da. Hegaztien barruko Laridae familian sailkatua dago.
  • Il gabbiano relitto (Ichthyaetus relictus, Lönnberg 1931) è un uccello della famiglia dei Laridi.
  • Die Reliktmöwe (Ichthyaetus relictus), auch als Lönnberg-Möwe oder Gobi-Schwarzkopfmöwe bezeichnet, ist eine Vogelart aus der Familie der Möwen. Sie kommt in Kasachstan, in Russland, in der Mongolei und in China vor. Überwinterungsgebiete sind aus Südkorea bekannt. Bis 1971 galt sie als Unterart der Schwarzkopfmöwe (Ichthyaetus melanocephalus). Benannt ist die Art nach dem schwedischen Zoologen Einar Lönnberg, der 1931 den im April 1929 von Karl Georg Söderbom gesammelten Holotypus beschrieb.
  • Mewa reliktowa (Ichthyaetus relictus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mewowatych (Laridae), zamieszkujący Azję począwszy od wschodniego Kazachstanu i Bajkału poprzez Mongolię i północne Chiny po Półwysep Koreański i Mandżurię. Na Dalekim Wschodzie zimuje. Ptak odkryty w 1931 i uznany za podgatunek mewy czarnogłowej (Larus melanocephalus relictus), na przełomie lat pięćdziesiątych uznana za osobny gatunek, jednak nadal trwa dyskusja nad miejscem tej populacji w taksonomii.
  • Рели́ктовая ча́йка (лат. Ichthyaetus relictus) — птица семейства чайковых, редкий вид, находящийся под угрозой исчезновения. Эта чайка была описана шведским зоологом Эйнар Лённберг как подвид черноголовой чайки (Larus melanocephalus relictus) на основании одного экземпляра, добытого в 1929 году во Внутренней Монголии в нижнем течении реки Эдзин-Гол. Позже предполагалось, что это уклоняющийся по окраске экземпляр буроголовой чайки или гибрид между черноголовым хохотуном и буроголовой чайкой.
rdfs:label
  • Mouette relique
  • Gavina relicta
  • Ichthyaetus relictus
  • Ichthyaetus relictus
  • Mewa reliktowa
  • Racek reliktní
  • Relict gull
  • Relictmeeuw
  • Reliktmöwe
  • Реликтна чайка
  • Реликтовая чайка
  • ゴビズキンカモメ
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of