Les dik-diks (du genre Madoqua) sont des antilopes naines, qui mesurent à l'épaule de 30 à 43 cm. Le nom dik-dik vient du bruit qu'ils font lorsqu'ils sont en danger. Les dik-diks pèsent de 3 à 5 kg. Ils ont un museau allongé, et une légère fourrure qui est grise sur le dos, et blanche au niveau du ventre. Sur le haut du crâne, le pelage forme une touffe droite, qui cache parfois partiellement les cornes courtes du mâle.Le Dik-dik de Swayne est le plus petit Dik-dik.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Les dik-diks (du genre Madoqua) sont des antilopes naines, qui mesurent à l'épaule de 30 à 43 cm. Le nom dik-dik vient du bruit qu'ils font lorsqu'ils sont en danger. Les dik-diks pèsent de 3 à 5 kg. Ils ont un museau allongé, et une légère fourrure qui est grise sur le dos, et blanche au niveau du ventre. Sur le haut du crâne, le pelage forme une touffe droite, qui cache parfois partiellement les cornes courtes du mâle.Le Dik-dik de Swayne est le plus petit Dik-dik.
  • 딕딕은 영양 종류에서 가장 작은 영양이다. 아프리카의 건조한 곳에서 산다. 이 종은 아카시아 잎을 먹고 사는데 두발로 일어서서 잎을 따 먹는다.
  • Die Dikdiks (Madoqua; auch Dik-Diks) sind afrikanische Zwergantilopen, die nur wenig größer als ein Hase sind. Man unterscheidet vier Arten.
  • Madoqua es un género de mamíferos artiodáctilos de la familia Bovidae conocidos vulgarmente como dicdics. Son unos antílopes africanos de tamaño muy reducido. Su nombre vulgar procede del sonido que emiten cuando están asustados.
  • Dikdiks, zo genoemd vanwege het geluid dat ze maken als ze gealarmeerd zijn, zijn kleine antilopes van het geslacht Madoqua die in de savannes van zuid- en oost-Afrika leven. Dikdiks staan 30–40 cm hoog op hun poten en wegen 3–5 kg. Ze hebben een spitse snuit en een zachte vacht die van boven grijs of bruin is en van onder wit. Het haar op de kruin vormt een opstaand plukje dat soms gedeeltelijk de korte geringde horens van het mannetje verbergt.
  • A dik-dik is a small antelope in the genus Madoqua that lives in the bushlands of eastern and southern Africa. Dik-diks stand about 30–40 cm (12–16 in) at the shoulder, are 50–70 cm (20–28 in) long, weigh 3–6 kg (7–16 lb) and can live for up to 10 years. Dik-diks are named for the alarm calls of the females. In addition to the females' alarm call, both the male and female make a shrill, whistling sound. These calls may alert other animals to predators.
  • ディクディク属(ディクディクぞく、Madoqua)は、動物界脊索動物門哺乳綱ウシ目(偶蹄目)ウシ科に含まれる属。
  • Дик-дик (Madoqua) са род дребни антилопи, обитаващи райони обрасли със шубраци в Източна и Южна Африка. Височината при холката при дик-дик е едва 30 –40 cm и около 50 –70 cm дължина с тегло 3 –6 kg и продължителност на живота около 10 години. Наречени са така поради предупредителните звуци, които издават женските. Като допълнение на този звук мъжките издават свистящ писклив звук като така алармират за наличието на хищник.
  • Il nome dik-dik o dik dik indica le piccole antilopi del genere Madoqua. Si trovano nelle regioni meridionali e orientali dell'Africa. Il nome "dik-dik" è onomatopeico e richiama il verso che questi animali fanno quando vengono spaventati. In swahili si chiama digidigi.
  • Dikdikové tvoří malou skupinu drobných turovitých sudokopytníků, které řadíme do rodu Madoqua. Obývají buše v jižní a východní Africe.Samice jsou obvykle větší než samci, kteří mají krátké, 3 až 7,5 cm dlouhé rohy. Jsou to štíhlá zvířata s dlouhými a tenkými končetinami a u některých druhů poměrně velkou hlavou v poměru s velikostí těla. Na hlavě mají také typický prodloužený čenich a chocholku vzpřímených chlupů na temeni. Srst je jemná, rudohnědá, na hřbetě a zadku výrazně tmavší, břišní část těla bývá nejčastěji nažloutlá nebo bílá. Žijí obvykle v párech na území větším jak 12 arů. Tyto teritoria se často nacházejí podél skalních útvarů s nepříliš vysokou trávou a keři, které poskytují dikdikům důležitý úkryt. Oblastem s vysokou trávou kde nemají dobrý rozhled do okolí se vyhýbají. Jejich potravu tvoří výhonky, větvičky, ovoce a nejrůznější plody, listy keřů a části různých druhů travin. Díky zvláštnímu tvaru hlavy dokáží konzumovat i části akátových keřů, které mají na větvích ostré trny. Jsou to velice plachá zvířata, která se stávají potravou varanů, orlů, šakalů, psů hyenovitých, hyen, karakalů, lvů, gepardů, leopardů a jiných afrických šelem. Samice rodí jediné mládě, které po narození váží zhruba 1,5 kg. Pohlavní dospělosti dosahuje ve věku šesti až osmi měsíců.
  • Дикдики (лат. Madoqua) — род миниатюрных полорогих, относящийся к подсемейству настоящих антилоп. Дикдики распространены в саваннах и полупустынях центральной и восточной Африки (от Намибии до Сомали). Дикдики достигают 30—40 см в высоту и 50—70 см в длину при весе не более 6 кг.
  • Dik-dikak (Madoqua generoa) animalia ugaztun eta hausnarkari txikia dira. Ekialdeko Afrikan bizi dira.
  • Els dic-dics (Madoqua), anomenats així amb motiu del so que emeten quan estan alarmats, són un gènere de petits antílops que viuen a les sabanes del sud i l'est d'Àfrica. Mesuren 30–40 cm d'alçada i pesen 3–5 kg. Tenen un musell puntat i un pelatge suau que és gris o marró a la part superior i blanc per sota. El pèl de la coroneta forma un floc erecte que a vegades amaga les petites banyes del mascle.
  • Dikdik, Madoqua cinsini oluşturan 60 cm uzunluğu ve 35 cm yüksekliği ile dikdik dünyanın en küçük antilop türlerinin ortak adı. Tedirgin olduğu zaman çıkardığı kısık seslerden ötürü böyle adlandırlmıştır. Ama çok keskin bir ıslık da çalar. Bu ürkek hayvan, en küçük kuşkulu bir gürültü işitince, zıplayarak ve zikzaklar çizerek kaçar.Yanlızca erkek dikdikin boynuzları vardır. Eti insanlar tarafından makbul sayılmadığı için, birçok antilobun tersine avcılardan yana korkusu yoktur. Öte yandan, leşçil (leş yiyen) hayvanlar tarafından kovalandığı zaman da ufak tefek olduğu için rahatça dikenli çalılıkların içine dalıp gizlenir. Peşine düşen yırtıcı hayvanlar da bu çalılıklara girmeyi göze alamazlar. Bu yüzden de dikdik savanananın daha çok çalılık bölgelrinde yaşar. Yine de çok sakınıktır ve yiyeceğini aramak için gece olmasını bekler. Ot ve akasyaları yer; su gereksimini, büyük ölçüde karşılayan meyvelerden sağlar.
  • Madoqua – rodzaj małych antylop żyjących w Afryce Południowej oraz Wschodniej (Etiopia, Somalia, Kenia, Tanzania, Namibia, Angola).Pierwsze ślady pobytu antylopy na Ziemi szacuje się na okres 3,5 mln lat temu, kiedy to w północnej Tanzanii w jednym z wykopalisk w Laetoli natrafiono na ślady zostawiane w popiele wyrzucanym przez wulkan. Znaleziono tam też ich odchody, tzw. koprolity w postaci skamieniałych kulek.Należą do najmniejszych antylop. Osiągają 30-40 cm wysokości w kłębie i 4-6 kg wagi. Są często porównywane wielkością do zająca. Zdarza się, że padają ofiarą drapieżnych ptaków. Sierść ma kolor szaro-brązowy w górnych i prawie biały w dolnych partiach. Samce posiadają krótkie, szpiczaste różki. Nazwa dikdik pochodzi od dźwięku, który wydają, gdy są zaniepokojone.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 183770 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 5111 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 47 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 109539056 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Category:Madoqua
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Madoqua
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Les dik-diks (du genre Madoqua) sont des antilopes naines, qui mesurent à l'épaule de 30 à 43 cm. Le nom dik-dik vient du bruit qu'ils font lorsqu'ils sont en danger. Les dik-diks pèsent de 3 à 5 kg. Ils ont un museau allongé, et une légère fourrure qui est grise sur le dos, et blanche au niveau du ventre. Sur le haut du crâne, le pelage forme une touffe droite, qui cache parfois partiellement les cornes courtes du mâle.Le Dik-dik de Swayne est le plus petit Dik-dik.
  • 딕딕은 영양 종류에서 가장 작은 영양이다. 아프리카의 건조한 곳에서 산다. 이 종은 아카시아 잎을 먹고 사는데 두발로 일어서서 잎을 따 먹는다.
  • Die Dikdiks (Madoqua; auch Dik-Diks) sind afrikanische Zwergantilopen, die nur wenig größer als ein Hase sind. Man unterscheidet vier Arten.
  • Madoqua es un género de mamíferos artiodáctilos de la familia Bovidae conocidos vulgarmente como dicdics. Son unos antílopes africanos de tamaño muy reducido. Su nombre vulgar procede del sonido que emiten cuando están asustados.
  • Dikdiks, zo genoemd vanwege het geluid dat ze maken als ze gealarmeerd zijn, zijn kleine antilopes van het geslacht Madoqua die in de savannes van zuid- en oost-Afrika leven. Dikdiks staan 30–40 cm hoog op hun poten en wegen 3–5 kg. Ze hebben een spitse snuit en een zachte vacht die van boven grijs of bruin is en van onder wit. Het haar op de kruin vormt een opstaand plukje dat soms gedeeltelijk de korte geringde horens van het mannetje verbergt.
  • A dik-dik is a small antelope in the genus Madoqua that lives in the bushlands of eastern and southern Africa. Dik-diks stand about 30–40 cm (12–16 in) at the shoulder, are 50–70 cm (20–28 in) long, weigh 3–6 kg (7–16 lb) and can live for up to 10 years. Dik-diks are named for the alarm calls of the females. In addition to the females' alarm call, both the male and female make a shrill, whistling sound. These calls may alert other animals to predators.
  • ディクディク属(ディクディクぞく、Madoqua)は、動物界脊索動物門哺乳綱ウシ目(偶蹄目)ウシ科に含まれる属。
  • Дик-дик (Madoqua) са род дребни антилопи, обитаващи райони обрасли със шубраци в Източна и Южна Африка. Височината при холката при дик-дик е едва 30 –40 cm и около 50 –70 cm дължина с тегло 3 –6 kg и продължителност на живота около 10 години. Наречени са така поради предупредителните звуци, които издават женските. Като допълнение на този звук мъжките издават свистящ писклив звук като така алармират за наличието на хищник.
  • Il nome dik-dik o dik dik indica le piccole antilopi del genere Madoqua. Si trovano nelle regioni meridionali e orientali dell'Africa. Il nome "dik-dik" è onomatopeico e richiama il verso che questi animali fanno quando vengono spaventati. In swahili si chiama digidigi.
  • Дикдики (лат. Madoqua) — род миниатюрных полорогих, относящийся к подсемейству настоящих антилоп. Дикдики распространены в саваннах и полупустынях центральной и восточной Африки (от Намибии до Сомали). Дикдики достигают 30—40 см в высоту и 50—70 см в длину при весе не более 6 кг.
  • Dik-dikak (Madoqua generoa) animalia ugaztun eta hausnarkari txikia dira. Ekialdeko Afrikan bizi dira.
  • Els dic-dics (Madoqua), anomenats així amb motiu del so que emeten quan estan alarmats, són un gènere de petits antílops que viuen a les sabanes del sud i l'est d'Àfrica. Mesuren 30–40 cm d'alçada i pesen 3–5 kg. Tenen un musell puntat i un pelatge suau que és gris o marró a la part superior i blanc per sota. El pèl de la coroneta forma un floc erecte que a vegades amaga les petites banyes del mascle.
  • Dikdikové tvoří malou skupinu drobných turovitých sudokopytníků, které řadíme do rodu Madoqua. Obývají buše v jižní a východní Africe.Samice jsou obvykle větší než samci, kteří mají krátké, 3 až 7,5 cm dlouhé rohy. Jsou to štíhlá zvířata s dlouhými a tenkými končetinami a u některých druhů poměrně velkou hlavou v poměru s velikostí těla. Na hlavě mají také typický prodloužený čenich a chocholku vzpřímených chlupů na temeni.
  • Madoqua – rodzaj małych antylop żyjących w Afryce Południowej oraz Wschodniej (Etiopia, Somalia, Kenia, Tanzania, Namibia, Angola).Pierwsze ślady pobytu antylopy na Ziemi szacuje się na okres 3,5 mln lat temu, kiedy to w północnej Tanzanii w jednym z wykopalisk w Laetoli natrafiono na ślady zostawiane w popiele wyrzucanym przez wulkan. Znaleziono tam też ich odchody, tzw. koprolity w postaci skamieniałych kulek.Należą do najmniejszych antylop. Osiągają 30-40 cm wysokości w kłębie i 4-6 kg wagi.
  • Dikdik, Madoqua cinsini oluşturan 60 cm uzunluğu ve 35 cm yüksekliği ile dikdik dünyanın en küçük antilop türlerinin ortak adı. Tedirgin olduğu zaman çıkardığı kısık seslerden ötürü böyle adlandırlmıştır. Ama çok keskin bir ıslık da çalar. Bu ürkek hayvan, en küçük kuşkulu bir gürültü işitince, zıplayarak ve zikzaklar çizerek kaçar.Yanlızca erkek dikdikin boynuzları vardır. Eti insanlar tarafından makbul sayılmadığı için, birçok antilobun tersine avcılardan yana korkusu yoktur.
rdfs:label
  • Madoqua
  • Dic-dic
  • Dik-dik
  • Dikdik
  • Dikdik
  • Dikdiks
  • Dikdiks
  • Madoqua
  • Madoqua
  • Madoqua
  • Madoqua
  • Дик-дик
  • Дикдики
  • ディクディク属
  • 딕딕
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of