Le Macareux rhinocéros (Cerorhinca monocerata) est une espèce d'oiseau marin appartenant à la famille des alcidés.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le Macareux rhinocéros (Cerorhinca monocerata) est une espèce d'oiseau marin appartenant à la famille des alcidés.
  • Cerorhinca monocerata és el nom científic d'un ocell marí de la família dels àlcids (Alcidae) conegut com a "gavotí rinoceront" a diverses llengües (Anglès: Rhinoceros Auklet. Francès: Macareux rhinocéros. Espanyol: Mérgulo rinoceronte). És l'única espècie del gènere Cerorhinca.
  • Ту́пик-носоро́г, или длинноклювый тупик, или рогатый тупик (лат. Cerorhinca monocerata) — птица из семейства чистиковых (Alcidae), гнездящаяся вместе с другими видами в крупных колониях. Он является близким родственником знаменитого атлантического тупика (Fratercula arctica), но образует в семействе чистиковых отдельный род.
  • De neushoornalk (Cerorhinca monocerata) is een vogel uit de familie Alcidae (alken).
  • ウトウ(善知鳥) Cerorhinca monocerata は、チドリ目・ウミスズメ科に分類される海鳥の一種。分類上は1種だけでウトウ属 Cerorhinca (Bonaparte, 1828) を形成する。ウ(鵜)とは無関係で、「ウト・ウ」ではなく「ウトー」と発音する。
  • Nurek (Cerorhinca monocerata) – gatunek średniego ptaka z rodziny alk (Alcidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Cerorhinca.Morfologia Długość ciała 38 cm. Ptak o ciemnobrązowym wierzchu ciała, szarowobrązowym gardle, czole, piersi, bokach oraz białym brzuchu. Biała brew i pasek przyżuchwowy. W porównaniu z innymi alkami ma czerwonopomarańczowy, dłuższy, węższy i niższy dziób. W zimie brakuje płowej narośli u nasady dzioba oraz białego rysunku na głowie. Obie płci podobne.Zasięg, środowisko Gniazda buduje w norach na pochylonych zboczach skalnych zwróconych do morza, opuszcza je jedynie w nocy; północno-wschodnie i środkowo-wschodnie Chiny i Japonia oraz północno-zachodnia i środkowo-zachodnia Ameryka Północna. Zimuje na wodach przybrzeżnych w granicach zasięgu lęgowego, od południowej do południowo-zachodniej Ameryki Północnej.=== Przypisy ===
  • Cerorhinca monocerata Cerorhinca generoko animalia da. Hegaztien barruko Alcidae familian sailkatua dago.
  • L'alca minore rinoceronte (Cerorhinca monocerata, Pallas 1811) è un uccello marino della famiglia degli alcidi.
  • Az orrszarvú alka (Cerorhinca monocerata) a madarak osztályának a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe és az alkafélék (Alcidae) családjába tartozó Cerorhinca nem egyetlen faja.
  • Der Nashornalk (Cerorhinca monocerata) ist eine Art aus der Familie der Alkenvögel, die zusammen mit anderen Meeresvögeln in großen Kolonien brütet. Der Name Nashornalk leitet sich von einer hornartigen Wulst auf dem Schnabel ab, die nur während der Brutperiode sichtbar ist. Der Nashornalk ist der einzige rezente Vertreter der Gattung Cerorhinca. Es werden keine Unterarten für diese Art anerkannt. Die IUCN stuft den Nashornalk als ungefährdet (least concern) ein.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 2894092 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 1924 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 16 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 101022237 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le Macareux rhinocéros (Cerorhinca monocerata) est une espèce d'oiseau marin appartenant à la famille des alcidés.
  • Cerorhinca monocerata és el nom científic d'un ocell marí de la família dels àlcids (Alcidae) conegut com a "gavotí rinoceront" a diverses llengües (Anglès: Rhinoceros Auklet. Francès: Macareux rhinocéros. Espanyol: Mérgulo rinoceronte). És l'única espècie del gènere Cerorhinca.
  • Ту́пик-носоро́г, или длинноклювый тупик, или рогатый тупик (лат. Cerorhinca monocerata) — птица из семейства чистиковых (Alcidae), гнездящаяся вместе с другими видами в крупных колониях. Он является близким родственником знаменитого атлантического тупика (Fratercula arctica), но образует в семействе чистиковых отдельный род.
  • De neushoornalk (Cerorhinca monocerata) is een vogel uit de familie Alcidae (alken).
  • ウトウ(善知鳥) Cerorhinca monocerata は、チドリ目・ウミスズメ科に分類される海鳥の一種。分類上は1種だけでウトウ属 Cerorhinca (Bonaparte, 1828) を形成する。ウ(鵜)とは無関係で、「ウト・ウ」ではなく「ウトー」と発音する。
  • Cerorhinca monocerata Cerorhinca generoko animalia da. Hegaztien barruko Alcidae familian sailkatua dago.
  • L'alca minore rinoceronte (Cerorhinca monocerata, Pallas 1811) è un uccello marino della famiglia degli alcidi.
  • Az orrszarvú alka (Cerorhinca monocerata) a madarak osztályának a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe és az alkafélék (Alcidae) családjába tartozó Cerorhinca nem egyetlen faja.
  • Der Nashornalk (Cerorhinca monocerata) ist eine Art aus der Familie der Alkenvögel, die zusammen mit anderen Meeresvögeln in großen Kolonien brütet. Der Name Nashornalk leitet sich von einer hornartigen Wulst auf dem Schnabel ab, die nur während der Brutperiode sichtbar ist. Der Nashornalk ist der einzige rezente Vertreter der Gattung Cerorhinca. Es werden keine Unterarten für diese Art anerkannt. Die IUCN stuft den Nashornalk als ungefährdet (least concern) ein.
  • Nurek (Cerorhinca monocerata) – gatunek średniego ptaka z rodziny alk (Alcidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Cerorhinca.Morfologia Długość ciała 38 cm. Ptak o ciemnobrązowym wierzchu ciała, szarowobrązowym gardle, czole, piersi, bokach oraz białym brzuchu. Biała brew i pasek przyżuchwowy. W porównaniu z innymi alkami ma czerwonopomarańczowy, dłuższy, węższy i niższy dziób. W zimie brakuje płowej narośli u nasady dzioba oraz białego rysunku na głowie.
rdfs:label
  • Macareux rhinocéros
  • Cerorhinca monocerata
  • Cerorhinca monocerata
  • Cerorhinca monocerata
  • Nashornalk
  • Neushoornalk
  • Nurek (ptak)
  • Orrszarvú alka
  • Тупик-носорог
  • ウトウ
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of