Macaque à queue de cochon des îles de la SondeLe macaque à queue de cochon des îles de la Sonde (Macaca nemestrina) est une espèce de macaque vivant dans les forêts tropicales humides de l'Asie du Sud-Est.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Macaque à queue de cochon des îles de la SondeLe macaque à queue de cochon des îles de la Sonde (Macaca nemestrina) est une espèce de macaque vivant dans les forêts tropicales humides de l'Asie du Sud-Est.
  • El macaco cola de cerdo sureño (Macaca nemestrina) es una especie de primate catarrino de la familia Cercopithecidae. Habita en la península Malaya, Borneo, Sumatra e isla Bangka. Es un macaco de mediano tamaño omnívoro que habita principalmente en los bosques, pero que con el avance de los humanos también se le encuentra en plantaciones y jardines. Anteriormente se consideran subespecies de este taxón a las ahora especies macaco cola de cerdo norteño (Macaca leonina), el macaco de Pagai (Macaca pagensis) y el macaco de Siberut (Macaca siberu).
  • Macaca nemestrina Macaca generoko primate Cercopithecidae espezie bat da.
  • Der Südliche Schweinsaffe (Macaca nemestrina) ist eine Primatenart aus der Gattung der Makaken innerhalb der Familie der Meerkatzenverwandten (Cercopithecidae). Früher wurde er mit dem Nördlichen Schweinsaffen zu einer Art zusammengefasst.
  • The southern pig-tailed macaque (Macaca nemestrina) is a medium-sized Old World monkey.
  • Il Macaco nemestrino (Macaca nemestrina) è un mammifero primate appartenente alla famiglia dei Cercopithecidae.
  • Az emsemakákó (Macaca nemestrina) az emlősök (Mammalia) osztályának a főemlősök (Primates) rendjébe, ezen belül a cerkóffélék (Cercopithecidae) családjába és a cerkófmajomformák (Cercopithecinae) alcsaládjába tartozó faj.Közeli rokona az oroszlánmakákó (Macaca leonina). Korábban a két fajt egy faj alfajainak vélték csupán. Az oroszlánmakákó az emsemakákótól északra, India északkeleti részén és Mianmárban él.A Mentawai-szigeteken élő Mentawai-szigeteki makákó (Macaca pagensis) szintén közeli rokona, korábban azt is csak az emsemakákó alfajának tartották.
  • Свинохвостый макак, или свинообразный макак, или лапундер (лат. Macaca nemestrina) — вид приматов семейства мартышковых. Он находится в близком родстве с Macaca leonina.
  • Macaca nemestrina é um Macaco do Velho Mundo da subfamília Cercopithecidae.
  • De lampongaap of laponderaap (Macaca nemestrina) is een soort van het geslacht makaken (Macaca). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Linnaeus in 1766.
  • Свинеопашат макак (Macaca nemestrina, наричан още Лапундер) е примат от Стария свят разпространен в Югоизточна Азия. До 2001 г. към вида като отделен подвид е причисляван и Северния свинеопашат макак (Macaca leonina). Таксономично представителите му са отделени като нов вид, поради което понякога свинеопашатия макак за да бъде отдиференциран географски се нарича Южен свинеопашат макак.
  • El macaco de cua de porc meridional (Macaca nemestrina) és un mico del Vell Món de mida mitjana que viu a la meitat sud de la Península de Malacca (el seu àmbit de distribució amb prou feines arriba a l'extrem sud de Tailàndia), Borneo, Sumatra i l'illa de Bangka. Aquest macaco omnívor viu principalment al bosc, però també entra a plantacions i jardins. Anteriorment es considerava que el macaco de cua de porc septentrional, el macaco de l'illa Pagai i el macaco de Siberut eren subespècies d'aquesta espècie.
  • Güney domuz kuyruklu şebeği (Macaca nemestrina), Malay Yarımadasının güney yarısı, Sumatra, Borneo ve Bangka adalarında bulunan, orta boy Eski Dünya primat türüdür. Bu Hepçil şebek türü, çoğunlukla ormanlarda yaşar, fakat tarla ve bahçelere de girdiği görülür. Önceleri Kuzey domuz kuyruklu şebeği, Siberut Adası şebeği ve Pagui Adası şebeği bu türün alt türü olarak kabul ediliyordu.
  • Lapunder, makak lapunder (Macaca nemestrina) – gatunek małpy wąskonosej z rodziny makakowatych.Opis: Duża, krępa małpa: długość ciała: 47–58 cm. masa ciała: samce 10–14 kg, samice 5–11 kg. długość ogona: 14–23 cm.Ogon cienki i zawsze zakręcony; krótkie bokobrody i mała bródka. Występowanie: Lasy i obszary uprawne w Asam, Mjanmie, Tajlandii, Indochinach, Malezji jak również na Sumatrze i na Borneo. Zachowanie: Tworzą grupy od 15 do 40 osobników. Prowadzą nadrzewny tryb życia, na ziemie schodzą w przypadku niebezpieczeństwa. Wykonują charakterystyczny powitalny grymas twarzy. Status: Populacja w 1975 roku liczyła 45 000 osobników; na Borneo gatunek prawie zaniknął. Udomowiany i używany do zrywania orzechów kokosowych w niektórych okolicach. Podgatunek z wyspy Mentawai (Indochiny) chroniony w rezerwacie. == Przypisy ==
  • 남부돼지꼬리마카크(Macaca nemestrina) 또는 남부돼지꼬리원숭이는 구세계원숭이의 일종으로, 크기가 작고 타이-말라이 반도 남부와 보르네오, 수마트라 그리고 방카 섬에서 발견된다. 잡식성의 마카크원숭이로, 대부분 숲에서 발견되지만, 농장이나 유원지 등에 들어가기도 한다. 이전에는 북부돼지꼬리마카크, 파가이섬원숭이, 시베루트원숭이를 남부돼지꼬리원숭이의 아종으로 분류하고, 돼지꼬리원숭이 또는 돼지꼬리마카크로 총칭했다.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 266801 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 4261 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 27 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 107860177 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Macaque à queue de cochon des îles de la SondeLe macaque à queue de cochon des îles de la Sonde (Macaca nemestrina) est une espèce de macaque vivant dans les forêts tropicales humides de l'Asie du Sud-Est.
  • Macaca nemestrina Macaca generoko primate Cercopithecidae espezie bat da.
  • Der Südliche Schweinsaffe (Macaca nemestrina) ist eine Primatenart aus der Gattung der Makaken innerhalb der Familie der Meerkatzenverwandten (Cercopithecidae). Früher wurde er mit dem Nördlichen Schweinsaffen zu einer Art zusammengefasst.
  • The southern pig-tailed macaque (Macaca nemestrina) is a medium-sized Old World monkey.
  • Il Macaco nemestrino (Macaca nemestrina) è un mammifero primate appartenente alla famiglia dei Cercopithecidae.
  • Свинохвостый макак, или свинообразный макак, или лапундер (лат. Macaca nemestrina) — вид приматов семейства мартышковых. Он находится в близком родстве с Macaca leonina.
  • Macaca nemestrina é um Macaco do Velho Mundo da subfamília Cercopithecidae.
  • De lampongaap of laponderaap (Macaca nemestrina) is een soort van het geslacht makaken (Macaca). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Linnaeus in 1766.
  • Свинеопашат макак (Macaca nemestrina, наричан още Лапундер) е примат от Стария свят разпространен в Югоизточна Азия. До 2001 г. към вида като отделен подвид е причисляван и Северния свинеопашат макак (Macaca leonina). Таксономично представителите му са отделени като нов вид, поради което понякога свинеопашатия макак за да бъде отдиференциран географски се нарича Южен свинеопашат макак.
  • Güney domuz kuyruklu şebeği (Macaca nemestrina), Malay Yarımadasının güney yarısı, Sumatra, Borneo ve Bangka adalarında bulunan, orta boy Eski Dünya primat türüdür. Bu Hepçil şebek türü, çoğunlukla ormanlarda yaşar, fakat tarla ve bahçelere de girdiği görülür. Önceleri Kuzey domuz kuyruklu şebeği, Siberut Adası şebeği ve Pagui Adası şebeği bu türün alt türü olarak kabul ediliyordu.
  • 남부돼지꼬리마카크(Macaca nemestrina) 또는 남부돼지꼬리원숭이는 구세계원숭이의 일종으로, 크기가 작고 타이-말라이 반도 남부와 보르네오, 수마트라 그리고 방카 섬에서 발견된다. 잡식성의 마카크원숭이로, 대부분 숲에서 발견되지만, 농장이나 유원지 등에 들어가기도 한다. 이전에는 북부돼지꼬리마카크, 파가이섬원숭이, 시베루트원숭이를 남부돼지꼬리원숭이의 아종으로 분류하고, 돼지꼬리원숭이 또는 돼지꼬리마카크로 총칭했다.
  • El macaco de cua de porc meridional (Macaca nemestrina) és un mico del Vell Món de mida mitjana que viu a la meitat sud de la Península de Malacca (el seu àmbit de distribució amb prou feines arriba a l'extrem sud de Tailàndia), Borneo, Sumatra i l'illa de Bangka. Aquest macaco omnívor viu principalment al bosc, però també entra a plantacions i jardins.
  • Lapunder, makak lapunder (Macaca nemestrina) – gatunek małpy wąskonosej z rodziny makakowatych.Opis: Duża, krępa małpa: długość ciała: 47–58 cm. masa ciała: samce 10–14 kg, samice 5–11 kg. długość ogona: 14–23 cm.Ogon cienki i zawsze zakręcony; krótkie bokobrody i mała bródka. Występowanie: Lasy i obszary uprawne w Asam, Mjanmie, Tajlandii, Indochinach, Malezji jak również na Sumatrze i na Borneo. Zachowanie: Tworzą grupy od 15 do 40 osobników.
  • Az emsemakákó (Macaca nemestrina) az emlősök (Mammalia) osztályának a főemlősök (Primates) rendjébe, ezen belül a cerkóffélék (Cercopithecidae) családjába és a cerkófmajomformák (Cercopithecinae) alcsaládjába tartozó faj.Közeli rokona az oroszlánmakákó (Macaca leonina). Korábban a két fajt egy faj alfajainak vélték csupán.
  • El macaco cola de cerdo sureño (Macaca nemestrina) es una especie de primate catarrino de la familia Cercopithecidae. Habita en la península Malaya, Borneo, Sumatra e isla Bangka. Es un macaco de mediano tamaño omnívoro que habita principalmente en los bosques, pero que con el avance de los humanos también se le encuentra en plantaciones y jardines.
rdfs:label
  • Macaca nemestrina
  • Emsemakákó
  • Güney domuz kuyruklu şebeği
  • Lampongaap
  • Lapunder
  • Macaca nemestrina
  • Macaca nemestrina
  • Macaca nemestrina
  • Macaca nemestrina
  • Macaco de cua de porc meridional
  • Southern pig-tailed macaque
  • Südlicher Schweinsaffe
  • Свинеопашат макак
  • Свинохвостый макак
  • 남부돼지꼬리마카크
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of