La Mésange de Gambel (Poecile gambeli) est une espèce de petit oiseau de l'ordre des passereaux de la famille des Paridae. Elle est courante dans les montagnes de l'ouest américain et son habitat s'étend du sud du Yukon (Canada) à la Californie et à l'ouest du Texas.La taille moyenne d'un adulte est de 19 cm, ailes comprises. La mésange de Gambel se nourrit d'insectes pendant l'été et de graines pendant toute l'année.La mésange de Gambel est monogame. Elle effectue une à deux couvées annuelles.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • La Mésange de Gambel (Poecile gambeli) est une espèce de petit oiseau de l'ordre des passereaux de la famille des Paridae. Elle est courante dans les montagnes de l'ouest américain et son habitat s'étend du sud du Yukon (Canada) à la Californie et à l'ouest du Texas.La taille moyenne d'un adulte est de 19 cm, ailes comprises. La mésange de Gambel se nourrit d'insectes pendant l'été et de graines pendant toute l'année.La mésange de Gambel est monogame. Elle effectue une à deux couvées annuelles. L'incubation dure 14 jours. Son nom vient du naturaliste William Gambel.
  • La cincia delle Montagne Rocciose (Poecile gambeli (Ridgway, 1886)) è un uccello appartenente alla famiglia dei Paridi, originario del Nord America.
  • Sikora górska (Poecile gambeli) – gatunek ptaka z rodziny sikor (Paridae) występujący w Ameryce Północnej. Tak jak inne gatunki sikor z rodzaju Poecile czasem jest umieszczana w ogólnym rodzaju Parus, ale wyniki szeroko zakrojonych badań morfologiczno-genetycznych wyraźnie pokazują, że razem z innymi spokrewnionymi gatunkami sikor z północnej półkuli sikora górska tworzy osobny rodzaj Poecile. Sikora górska jest ptakiem osiadłym, który zamieszkuje obszary górskie w pasmie Kordyliery i Gór Kaskadowych oraz mniejsze okoliczne górskie pasma i wyżyny od południowego Jukon, aż do północnej granicy Meksyku. Latem na ogół spotykana jest od 3 500 metrów wzwyż nawet powyżej linii drzew, ale zimą często jest widziana w dolinach. Tak jak wiele innych sikorowatych z rodzaju Poecile gromadzi zapasy żywności, aby przetrwać zimę. Cała populacja oceniana jest na około 12 milionów (2004). Jest gatunkiem monogamicznym tworzącym pary na całe życie albo na kilka lat, ale w zimie często łączy się z innymi małymi ptakami w wielogatunkowe stada. Najczęściej spotykana jest przez cały rok w lasach dominowanych przez sosnę żółtą i sosnę wydmową, latem też wśród topoli osiki, a w zimie wśród jałowców.
  • Die Gambelmeise (Poecile gambeli) ist ein amerikanischer Singvogel, der nach William Gambel benannt ist.
  • A Gambel-cinege (Poecile gambeli) a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a cinegefélék (Paridae) családjába tartozó faj. Magyar neve forrással nincs megerősítve, lehet, hogy a német név tükörfordítása (Gambelmeise).
  • Poecile gambeli Poecile generoko animalia da. Hegaztien barruko Paridae familian sailkatua dago.
  • De Gambels mees (Poecile gambeli; synoniem: Parus gambeli) is een zangvogel uit de familie van de Paridae (mezen).
  • El carbonero montañés (Poecile gambeli), también denominado carbonero ceja blanca o paro cejiblanco, es una especie de ave paseriforme de la familia de los páridos (Paridae), endémica de América del Norte.
  • Гаичка Гамбела (лат. Poecile gambeli) — небольшая птичка из семейства синицевых, обитающая в Северной Америке. Вид назван в честь американского натуралиста Уильяма Гэмбла (1823—1849).
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1379721 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 1630 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 9 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 96919262 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Poecile gambeli
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Poecile gambeli
dcterms:subject
rdfs:comment
  • La Mésange de Gambel (Poecile gambeli) est une espèce de petit oiseau de l'ordre des passereaux de la famille des Paridae. Elle est courante dans les montagnes de l'ouest américain et son habitat s'étend du sud du Yukon (Canada) à la Californie et à l'ouest du Texas.La taille moyenne d'un adulte est de 19 cm, ailes comprises. La mésange de Gambel se nourrit d'insectes pendant l'été et de graines pendant toute l'année.La mésange de Gambel est monogame. Elle effectue une à deux couvées annuelles.
  • La cincia delle Montagne Rocciose (Poecile gambeli (Ridgway, 1886)) è un uccello appartenente alla famiglia dei Paridi, originario del Nord America.
  • Die Gambelmeise (Poecile gambeli) ist ein amerikanischer Singvogel, der nach William Gambel benannt ist.
  • A Gambel-cinege (Poecile gambeli) a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a cinegefélék (Paridae) családjába tartozó faj. Magyar neve forrással nincs megerősítve, lehet, hogy a német név tükörfordítása (Gambelmeise).
  • Poecile gambeli Poecile generoko animalia da. Hegaztien barruko Paridae familian sailkatua dago.
  • De Gambels mees (Poecile gambeli; synoniem: Parus gambeli) is een zangvogel uit de familie van de Paridae (mezen).
  • El carbonero montañés (Poecile gambeli), también denominado carbonero ceja blanca o paro cejiblanco, es una especie de ave paseriforme de la familia de los páridos (Paridae), endémica de América del Norte.
  • Гаичка Гамбела (лат. Poecile gambeli) — небольшая птичка из семейства синицевых, обитающая в Северной Америке. Вид назван в честь американского натуралиста Уильяма Гэмбла (1823—1849).
  • Sikora górska (Poecile gambeli) – gatunek ptaka z rodziny sikor (Paridae) występujący w Ameryce Północnej. Tak jak inne gatunki sikor z rodzaju Poecile czasem jest umieszczana w ogólnym rodzaju Parus, ale wyniki szeroko zakrojonych badań morfologiczno-genetycznych wyraźnie pokazują, że razem z innymi spokrewnionymi gatunkami sikor z północnej półkuli sikora górska tworzy osobny rodzaj Poecile.
rdfs:label
  • Mésange de Gambel
  • Gambel-cinege
  • Gambelmeise
  • Gambels mees
  • Mountain chickadee
  • Poecile gambeli
  • Poecile gambeli
  • Poecile gambeli
  • Sikora górska
  • Гаичка Гамбела
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of