Le Lori noir (Chalcopsitta atra) est un perroquet de taille moyenne, jusqu'à 30 cm de long. Ce lori est le moins coloré du genre puisqu'il est presque entièrement noir sauf la queue. La plupart de ses plumes ont des reflets pourpres au soleil.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le Lori noir (Chalcopsitta atra) est un perroquet de taille moyenne, jusqu'à 30 cm de long. Ce lori est le moins coloré du genre puisqu'il est presque entièrement noir sauf la queue. La plupart de ses plumes ont des reflets pourpres au soleil.
  • Il lori nero (Chalcopsitta atra Scopoli, 1786) è un uccello della famiglia degli Psittacidi.
  • A fekete lóri vagy gyászlóri (Chalcopsitta atra) a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, a lórifélék családjának belül a egyik képviselője.
  • Chalcopsitta atra és un ocell de la família dels psitàcids (Psittacidae) que habita zones amb arbres de les illes Raja Ampat, Nova Guinea i altres illes properes.
  • Lora czarna (Chalcopsitta atra) – gatunek średniego ptaka z rodziny papug wschodnich (Psittaculidae). Występuje na zachodnim krańcu Nowej Gwinei oraz na kilku okolicznych wysepkach. Zasięg różni się w zależności od podgatunku, których jest trzy. Charakterystyka Nie występuje dymorfizm płciowy, ale podgatunki różnią się od siebie. Ogólnie jest cała czarna z granatowofioletowym połyskiem. Czarne dziób i nogi. W zależności od podgatunku czerwone plamki na piersi, głowie albo wokół oka lub dzioba.Ogon początkowo czerwony, potem żółty. Tęczówka pomarańczowoczerwona. Młode mają białawą skóre wokół oka i nasady żuchwy (u dorosłych jest czarna) oraz brązowe tęczówki. Wymiarydługość ciała: 32 cmskrzydło: 16,9-19,3 cmogon: 11,4-15,1 cmdziób: 2-2,4 cmskok: 2,2-2,6 cmmasa ciała: 230-260 g Biotop Plantacje palm kokosowych, zadrzewienia na sawannach, brzegi wilgotnych tropikalnych lasów oraz rozproszone skupiska eukaliptusów. Zachowanie Zwykle obserwowana w dużych stadach, często żeruje razem z innymi ptakami odżywiającymi się nektarem. Nie zostało to jeszcze do końca zbadane, ale najprawdopodobniej zjada pyłek kwiatowy, nektar, owoce i kwiaty drzew. Lęgi Zachowania lęgowe są bardzo słabo poznane. W kwietniu i grudniu były obserwowane samce w trakcie lęgów. W niewoli zniesienie liczy dwa białe, okrągłe jaja o wymiarach 31x25,7 mm. Po 25 dniach inkubacji, wykonywanej przez oboje rodziców, wykluwają się pisklęta. Uzysują lotność po 74 dniach. Podgatunki Obecnie wyróżniane są 3 podgatunki: atra, insignis oraz bernsteini. Nominatywny podgatunek zasiedla zachodniej część półwyspu Vogelkop, podgatunek insignis wschodnią część tegoż półwyspu, a podgatunek bernsteini wyspę Misool. Dawniej był wyróżniany podgatunek spectabilis, który był obserwowany tylko raz, na półwyspie Mamberiok. Obecnie uznaje się, że był to mieszaniec podgatunku insignis z nominatywnym podgatunkiem lory zielonej. Podgatunek bernsteini ma czerwonofioletowe kropkowanie na przodzie głowy i nogawkach i ma ciemnoniebieski kuper. Natomiast podgatunek insignis jest tak samo kreskowany, ale czerwonofioletowe kropki występują również na pokrywach podskrzydłowych, a pokrywy podogonowe ma szaroniebieskie. W ogrodach zoologicznych Bardzo rzadko spotykana w ogrodach zoologicznych; przeważnie są to samice. Do lęgów dochodzi rzadko, a często przeżywa tylko jedno młode. Po raz pierwszy trafił do miasteczka Platen (Luksemburg) w roku 1900, był to podgatunek insignis. Po raz pierwszy rozmnożyła się u szkockiego hodowcy w 1909 roku, a w kolejnym roku także otrzymał przychówek. Po raz trzeci zdarzyło się to w Ameryce w 1941 roku w prywatnej hodowli. W ogrodzie zoologicznym w San Diego w 1969 roku rozmożył się podgatunek nominatywny. Kolejny lęg był zanotowany w ZOO w Lipsku. Hodowla Powinny być trzymane w wolierze wewnętrznej, w zimie w temperaturze powyżej 10oC. Z powodu ich wodnistych odchodów trzeba często sprzątać. Dobrze jest dać ptakom kuwetę napełnioną wodą, aby mogły się kąpać. Powinny mieć umieszczone w wolierze grube, nieokorowane gałązki, które mogą dziobać i ścierać o nie pazurki. Nie lubi innych ptaków i jest wobec nich agresywna, zwłaszcza w czasie lęgów. Należy je karmić pyłkiem, nektarem, ugotowanym i łuskanym ryżem oraz kawałkami różnych owoców i warzyw. Można im też dawać gałązki z kwiatami. Należy im także regularnie podawać preparaty witaminowe i sole mineralne. Status, ochrona Nie jest zagrożona. Została wpisana do Konwencji Waszyngtońskiej w Załączniku II. Brakuje szczegółowych informacje na temat ogólnej populacji, ale szacuje się ją na więcej niż 50 000 lor czarnych. === Przypisy ===
  • Chalcopsitta atra Chalcopsitta generoko animalia da. Hegaztien barruko Psittacidae familian sailkatua dago.
  • Kara lori (Chalcopsitta atra), papağangiller familyasından orta büyüklükte bir papağan türüdür.Kara lori, batı Yeni Gine'de ve çevresindeki adalarda yaşar.
  • El lori negro (Chalcopsitta atra) es una especie de ave de la familia Psittaculidae endémica de la provincia indonesia de Nueva Guinea Occidental, pues sólo habita ciertas selvas del oeste de Nueva Guinea.
  • Der Schwarzlori (Chalcopsitta atra) ist eine Art eigentlicher Papageien aus der Gattung der Glanzloris (Chalcopsitta).
  • Чёрный блестящий лори (лат. Chalcopsitta atra) — птица семейства попугаевых.
  • De zwarte lori (Chalcopsitta atra) is een vogel uit de familie van de Psittacidae (papegaaien).
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1218673 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 2207 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 11 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 91181436 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Category:Chalcopsitta atra
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Chalcopsitta atra
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le Lori noir (Chalcopsitta atra) est un perroquet de taille moyenne, jusqu'à 30 cm de long. Ce lori est le moins coloré du genre puisqu'il est presque entièrement noir sauf la queue. La plupart de ses plumes ont des reflets pourpres au soleil.
  • Il lori nero (Chalcopsitta atra Scopoli, 1786) è un uccello della famiglia degli Psittacidi.
  • A fekete lóri vagy gyászlóri (Chalcopsitta atra) a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, a lórifélék családjának belül a egyik képviselője.
  • Chalcopsitta atra és un ocell de la família dels psitàcids (Psittacidae) que habita zones amb arbres de les illes Raja Ampat, Nova Guinea i altres illes properes.
  • Chalcopsitta atra Chalcopsitta generoko animalia da. Hegaztien barruko Psittacidae familian sailkatua dago.
  • Kara lori (Chalcopsitta atra), papağangiller familyasından orta büyüklükte bir papağan türüdür.Kara lori, batı Yeni Gine'de ve çevresindeki adalarda yaşar.
  • El lori negro (Chalcopsitta atra) es una especie de ave de la familia Psittaculidae endémica de la provincia indonesia de Nueva Guinea Occidental, pues sólo habita ciertas selvas del oeste de Nueva Guinea.
  • Der Schwarzlori (Chalcopsitta atra) ist eine Art eigentlicher Papageien aus der Gattung der Glanzloris (Chalcopsitta).
  • Чёрный блестящий лори (лат. Chalcopsitta atra) — птица семейства попугаевых.
  • De zwarte lori (Chalcopsitta atra) is een vogel uit de familie van de Psittacidae (papegaaien).
  • Lora czarna (Chalcopsitta atra) – gatunek średniego ptaka z rodziny papug wschodnich (Psittaculidae). Występuje na zachodnim krańcu Nowej Gwinei oraz na kilku okolicznych wysepkach. Zasięg różni się w zależności od podgatunku, których jest trzy. Charakterystyka Nie występuje dymorfizm płciowy, ale podgatunki różnią się od siebie. Ogólnie jest cała czarna z granatowofioletowym połyskiem. Czarne dziób i nogi.
rdfs:label
  • Lori noir
  • Chalcopsitta atra
  • Chalcopsitta atra
  • Chalcopsitta atra
  • Chalcopsitta atra
  • Fekete lóri
  • Kara lori
  • Lora czarna
  • Schwarzlori
  • Zwarte lori
  • Чёрный блестящий лори
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of