Le Lièvre de Californie, Lepus californicus (Gray, 1837), aussi appelé Jackrabbit de Californie, est un mammifère de la famille des Léporidae. Il vit dans l'ouest des États-Unis.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le Lièvre de Californie, Lepus californicus (Gray, 1837), aussi appelé Jackrabbit de Californie, est un mammifère de la famille des Léporidae. Il vit dans l'ouest des États-Unis.
  • La llebre californiana (Lepus californicus) és una llebre comuna a l'oest dels Estats Units i Mèxic, on viu a elevacions des del nivell del mar fins a 3.000 metres.
  • Zając wielkouchy (Lepus californicus) – gatunek ssaków, należący do rzędu zajęczaków, do rodziny zającowatych.
  • Lepus californicus Lepus generoko animalia da. Lagomorpharen barruko Leporidae familian sailkatuta dago.
  • De zwartstaarthaas of zwartstaartezelhaas (Lepus californicus) is een hazensoort uit het zuidwesten van de Verenigde Staten en Noord-Mexico. Het is de meest algemene soort ezelhaas.
  • Калифорнийският заек (Lepus californicus) е най-разпространеният вид заек в Западните Съединени американски щати и Мексико. Среща се на височина до 3000 м.Калифорнийският заек има дълги уши и мощни дълги задни крака. Достига дължина около 60 cm и тегло 1.5 - 3 kg.Калифорнийският заек (Lepus californicus) е най-разпространеният вид заек в Западен САЩ и Мексико. Среща се на височина до 3000 м. Бял новозеландски заек Зайците от бялата новозеландска порода са тясно специализирани за младо заешко месо. Породата е създадена през 1910г в САЩ. За първи път са весени в България през 1970 г, а втори внос се прави през 1977 г. През последните години масово се отглеждат в страната. Живата маса на възрастните животни е 4,5-5,2 кг. Дължината на тялото е 47-49 см. Зайците имат добре изразени месодайни форми, средно дълго тяло, добре развита задна част, широки лопатки, добре замускулена къса шия и широк гръб. Цветът на космената покривка е бял. Ушите са правостоящи, дълги 10-11 см. Очите са безцветни като при всички албиноси, но изглеждат червени, тъй като прозират кръвоносните съдове в очното дъно, а ноктите на краката леко розовеят.Зайкините много добре понасят така наречените уплътнени озайчвания, т.е. те се заплождат до 10-я ден след раждането. В развитите страни от тях се получават по 7-8 озайчвания за година. Тези уплътнени озайчвания се получават в резултат на целенасочено водената развъдно-подобрителна работа в съчетание с балансирано хранене и добре организирано гледане на зайците.С усъвършенстване на технологията на отглеждане и хранене се ликвидира опасността от аборти, причинени от недоимъчно хранене.Зайкините се отличават с голяма скорозрелост, плодовитост, висока млечност и добри майчини качества. Те се използват за разплод на 4 - 4,5-месечна възраст, когато са достигнали 80% от живата маса на родителите. Раждат 8-10 зайчета, а често пъти и много повече. При отглеждане на зайчетата до 3-месечна възраст и при хранене с целодажбени гранулирани фуражи те достигат жива маса 2,5-2,7 кг, като за един кг прираст изразходват 2,8-3 кръмни единици.Калифорнийски заек Породата е създадена В САЩ по метода на словното бъзпроизводително кръстосване. Първоначално през 1923 г. са кръстосани зайци от породите Чинчила с бели новозеландски зайци. Получените кръстоски отново са кръстосани през 1928 г. с хималайски зайци, след което се преминава към вътрешно развъждане.Калифорнийските зайци, както и новозеландските се характеризират с добре изразени месодайни форми. Те имат малка, лека и слабо гърбоноса глава, къса и добре замускулена шия и дебел слой мускулатура в областта на гърба. Ушите са правостоящи с дължина не по-малка от 10,5-11 см. Тялото е късо, широко и набито. Костната система е здрава и лека, оцветяването е бяло, като ушите, муцунката, лапките и горната част на опашката са черно или тъмнокафяво оцветени.Калифорнийските зайци са едни от най-скорозрелите. Те се използват за разплод на 4,5 - 5-месечна възраст. Млечността на зайкините е висока и те изхранват 7 - 8 и повече зайчета. Живата маса на възрастните животни е 4,5 - 5,2 кг. В млада възраст достигат жива маса 2,5 - 2,7 кг, и не отстъпват по нищо на белите новозеландски зайци Калифорнийският заек има дълги уши и мощни дълги задни крака.
  • Der Eselhase, auch Kalifornischer Eselhase genannt (Lepus californicus) gehört zur Gattung der Echten Hasen aus der Familie der Hasen (Leporidae). Er ist in den westlichen Vereinigten Staaten (im Norden bis Idaho, im Osten bis Kansas) und im nördlichen Mexiko verbreitet.
  • A kaliforniai szamárnyúl (Lepus californicus) az emlősök (Mammalia) osztályának a nyúlalakúak (Lagomorpha) rendjéhez, ezen belül a nyúlfélék (Leporidae) családjához tartozó faj.Egyes rendszertani besorolások, a kaliforniai szamárnyulat a Lepus nemen belül a Proeulagus alnembe sorolja.
  • Чернохвостый заяц, или калифорнийский заяц (лат. Lepus californicus) — наиболее распространённый вид зайцев, обитающий на западе США и в Мексике.
  • La lepre californiana o lepre dalla coda nera (Lepus californicus Gray, 1837) è un mammifero lagomorfo della famiglia dei Leporidi.Come tutte le lepri americane, questi animali vengono chiamati in inglese col nome jackrabbit, che si ritiene una contrazione delle parole jackass, asino e rabbit, coniglio, data a questi animali dai primi coloni californiani in riferimento alle loro lunghe orecchie.
  • A lebre-da-califórnia ou lebre-de-cauda-negra (Lepus californicus) é um leporídeo norte-americano.
  • The black-tailed jackrabbit (Lepus californicus), also known as the American desert hare, is a common hare of the western United States and Mexico, where it is found at elevations from sea level to up to 10,000 feet (3,000 m). Reaching a length of about 2 feet (61 cm), and a weight from 3 to 6 pounds (1.4 to 2.7 kg), the black-tailed jackrabbit is the third largest North American hare, after the antelope jackrabbit and the white-tailed jackrabbit. The black-tailed jackrabbits occupy mixed shrub-grassland terrains. Their breeding depends on the location; it typically peaks in spring, but may continue all year round in warm climates. Young are born fully furred with eyes open; they are well camouflaged and are mobile within minutes of birth, thus females do not protect or even stay with the young except during nursing. The average litter size is around four, but may be as low as two and as high as seven in warm regions.The black-tailed jackrabbit does not migrate or hibernate during winter and uses the same habitat of 0.4 to 1.2 square miles (1–3 km2) year-round. Its diet is composed of various shrubs, small trees, grasses and forbs. Shrubs generally comprise the bulk of fall and winter diets, while grasses and forbs are used in spring and early summer, but the pattern and plant species vary with climate. Black-tailed jackrabbit is an important prey species for raptors and carnivorous mammals, such as eagles, hawks, owls, coyotes, foxes, and wild cats. The rabbits host many ectoparasites including fleas, ticks, lice, and mites; for this reason, hunters often avoid collecting them.
  • La liebre de California (Lepus californicus), o vulgarmente llamada liebre cola negra es una especie de mamífero lagomorfo de la familia Leporidae. Tiene una coloración grisácea con manchas blancas alrededor de los ojos y en la zona posterior de las orejas, orejas que están muy desarrolladas. Las puntas de las orejas y de la cola son de color negro. Su cuerpo mide alrededor de 50 centímetros y su peso es de unos 2,5 kg de media, con un rango entre 1,5 a 4 kg. Se localiza en la zona occidental de Estados Unidos y México. Su hábitat son los altiplanos desérticos. Se alimenta de vegetales.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 3388472 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 7311 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 27 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 107355943 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le Lièvre de Californie, Lepus californicus (Gray, 1837), aussi appelé Jackrabbit de Californie, est un mammifère de la famille des Léporidae. Il vit dans l'ouest des États-Unis.
  • La llebre californiana (Lepus californicus) és una llebre comuna a l'oest dels Estats Units i Mèxic, on viu a elevacions des del nivell del mar fins a 3.000 metres.
  • Zając wielkouchy (Lepus californicus) – gatunek ssaków, należący do rzędu zajęczaków, do rodziny zającowatych.
  • Lepus californicus Lepus generoko animalia da. Lagomorpharen barruko Leporidae familian sailkatuta dago.
  • De zwartstaarthaas of zwartstaartezelhaas (Lepus californicus) is een hazensoort uit het zuidwesten van de Verenigde Staten en Noord-Mexico. Het is de meest algemene soort ezelhaas.
  • Der Eselhase, auch Kalifornischer Eselhase genannt (Lepus californicus) gehört zur Gattung der Echten Hasen aus der Familie der Hasen (Leporidae). Er ist in den westlichen Vereinigten Staaten (im Norden bis Idaho, im Osten bis Kansas) und im nördlichen Mexiko verbreitet.
  • A kaliforniai szamárnyúl (Lepus californicus) az emlősök (Mammalia) osztályának a nyúlalakúak (Lagomorpha) rendjéhez, ezen belül a nyúlfélék (Leporidae) családjához tartozó faj.Egyes rendszertani besorolások, a kaliforniai szamárnyulat a Lepus nemen belül a Proeulagus alnembe sorolja.
  • Чернохвостый заяц, или калифорнийский заяц (лат. Lepus californicus) — наиболее распространённый вид зайцев, обитающий на западе США и в Мексике.
  • La lepre californiana o lepre dalla coda nera (Lepus californicus Gray, 1837) è un mammifero lagomorfo della famiglia dei Leporidi.Come tutte le lepri americane, questi animali vengono chiamati in inglese col nome jackrabbit, che si ritiene una contrazione delle parole jackass, asino e rabbit, coniglio, data a questi animali dai primi coloni californiani in riferimento alle loro lunghe orecchie.
  • A lebre-da-califórnia ou lebre-de-cauda-negra (Lepus californicus) é um leporídeo norte-americano.
  • La liebre de California (Lepus californicus), o vulgarmente llamada liebre cola negra es una especie de mamífero lagomorfo de la familia Leporidae. Tiene una coloración grisácea con manchas blancas alrededor de los ojos y en la zona posterior de las orejas, orejas que están muy desarrolladas. Las puntas de las orejas y de la cola son de color negro. Su cuerpo mide alrededor de 50 centímetros y su peso es de unos 2,5 kg de media, con un rango entre 1,5 a 4 kg.
  • Калифорнийският заек (Lepus californicus) е най-разпространеният вид заек в Западните Съединени американски щати и Мексико. Среща се на височина до 3000 м.Калифорнийският заек има дълги уши и мощни дълги задни крака. Достига дължина около 60 cm и тегло 1.5 - 3 kg.Калифорнийският заек (Lepus californicus) е най-разпространеният вид заек в Западен САЩ и Мексико. Среща се на височина до 3000 м.
  • The black-tailed jackrabbit (Lepus californicus), also known as the American desert hare, is a common hare of the western United States and Mexico, where it is found at elevations from sea level to up to 10,000 feet (3,000 m). Reaching a length of about 2 feet (61 cm), and a weight from 3 to 6 pounds (1.4 to 2.7 kg), the black-tailed jackrabbit is the third largest North American hare, after the antelope jackrabbit and the white-tailed jackrabbit.
rdfs:label
  • Lièvre de Californie
  • Black-tailed jackrabbit
  • Eselhase
  • Kaliforniai szamárnyúl
  • Lebre-da-califórnia
  • Lepus californicus
  • Lepus californicus
  • Lepus californicus
  • Llebre californiana
  • Zając wielkouchy
  • Zwartstaarthaas
  • Калифорнийски заек
  • Чернохвостый заяц
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of