L'Hoazin huppé ou hoazin, aussi appelé hoatzin ou sassa (en créole) (Opisthocomus hoazin), est une espèce d’oiseaux tropicaux que l’on rencontre en Amérique du Sud, dans les marais des bassins de l’Amazone et de l’Orénoque.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • L'Hoazin huppé ou hoazin, aussi appelé hoatzin ou sassa (en créole) (Opisthocomus hoazin), est une espèce d’oiseaux tropicaux que l’on rencontre en Amérique du Sud, dans les marais des bassins de l’Amazone et de l’Orénoque.
  • Hoacin je pták žijící v povodí Amazonky a Orinoka. Vyskytuje se v pralesech a mangrovových porostech a je dokonale specializován pro život na stromech. Dorůstá délky 60-70 cm, váží 700-900 gramů. Má hnědá křídla a ocas, sytě zelenou hruď, dlouhý krk je zakončen malou hlavou, tváře jsou bez peří a kobaltově modře zbarvené. Nezvyklý vzhled dotváří chocholka z dlouhých per v zátylku. Hoacinové jsou těžkopádní letci; třetinu jejich těla zaujímá vole, v němž zpracovávají rostlinnou potravu podobným způsobem jako přežvýkavci. Listí a ovoce, kterým se živí, se při trávení rozkládá, což vyneslo hoacinovi přezdívku stinkbird (smradlavý pták).Mláďata hoacinů se rodí neopeřená, ale hned po narození vidí a opouštějí hnízdo dříve, než začnou létat. Mají na křídlech prsty zakončené drápky, které jim umožňují šplhat po stromech. Tyto prsty ztrácejí zhruba ve věku třech měsíců. Jsou také dobří plavci; když spadnou do vody, dokáží doplavat ke břehu a dostat se zpátky na větev.Systematika hoacinů je dosud předmětem sporů. Někteří je řadí ke kurovitým ptákům, jiní ke kukačkám. Obvykle se přijímá názor, že tvoří samostatný, velmi archaický řád. Jediným žijícím druhem je hoacin chocholatý.
  • L'hoatzin (Opisthocomus hoazin Muller, 1776) è una specie di uccello tropicale diffuso in un'area geografica che copre i bacini del Rio delle Amazzoni e del fiume Orinoco nel Sud America.
  • Der Hoatzin (Opisthocomus hoazin), auch Schopfhuhn, Zigeunerhuhn oder Stinkvogel genannt, ist eine Vogelart, die im nördlichen Südamerika lebt. Weil seine Verwandtschaft völlig ungeklärt ist, wird er meistens einer eigenen Familie und Ordnung zugeordnet. Von allen anderen Vögeln unterscheidet sich der Hoatzin durch sein an Wiederkäuer erinnerndes Verdauungssystem und die krallenbewehrten Flügel der Jungvögel.
  • ツメバケイ(爪羽鶏、学名:Opisthocomus hoazin)は、ツメバケイ目ツメバケイ科に分類される鳥類の一種である。本種のみでツメバケイ目ツメバケイ科ツメバケイ属を形成する。英名からホーアチンとも呼ばれる。英名は、本種がヨーロッパに紹介された時に、メキシコのアステカ族の伝承で「ホーアチン」と鳴く鳥と誤って名づけられたものである。種小名も同様の由来である。ガイアナの国鳥。
  • A hoacin vagy búbostyúk (Opisthocomus hoazin) a madarak osztályán és a kakukkalakúak (Cuculiformes) rendjén belül a hoacinfélék (Opisthocomidae) családjának és az Opisthocomus nemnek az egyetlen képviselője.Guyana nemzeti madara.
  • 호아친(Ophisthocomus hoazin)은 남아메리카의 아마존 강과 오리노코 강 인근 늪에 사는 새이다.호아친의 분류에 대해서는 여러 학설이 있다. 예전에는 닭목이나 두루미목으로 분류하기도 했다. 단백질 분석 결과를 바탕으로 뻐꾸기목으로 분류하고 있으나, 뻐꾸기과의 다른 새들이 네 발가락 중 두 발가락은 앞, 두 발가락은 뒤를 향하고 있는 데 반해, 호아친은 세 발가락은 앞, 한 발가락은 뒤를 향하고 있다.분기학의 연구 결과는 호아친이 뻐꾸기과나 부채머리과보다는 (두루미목의) 느시사촌과에 더 가깝다는 의견을 지지하고 있다.
  • The Hoatzin (Opisthocomus hoazin), also known as the Stinkbird, or Canje Pheasant, is a species of tropical bird found in swamps, riparian forest and mangrove of the Amazon and the Orinoco delta in South America. It is notable for having chicks that possess claws on two of their wing digits.It is the only member of the genus Opisthocomus (Ancient Greek: "wearing long hair behind", referring to its large crest), which in turn is the only extant genus in the family Opisthocomidae. The taxonomic position of this family has been greatly debated, and is still far from clear.
  • O jacu-cigano ou cigana (Opisthocomus hoazin) é uma ave nativa da zona Norte da América do Sul. O seu habitat são as zonas pantanosas e alagadas das bacias hidrográficas do Amazonas e Orinoco. A cigana é a única espécie da família Opisthocomidae, género Opisthocomus.
  • Hoatzin (Opisthocomus hoazin) Cuculiformes ordenako opistokomidoen familiako hegaztia, bere generoko eta familiako bakarra, 60 cm inguru luzea, buruan zutik jar dezakeen lumazko mototsa duena. Tamainaz eta itxuraz eperraren antzekoa bada ere, lepoa eta isatsa hark baino luzeagoak ditu. Arrea da, baina baditu luma beltzezko, gorrixkazko, horizko eta zurizko orban eta zerrendak ere. Zuhaitzen hostoak eta fruituak janez elikatzen da. Brasilen, Kolonbian, Perun, Bolivian eta Guyanan bizi da, ura oparo den inguruetako zuhaitzetan batez ere. Hegazti kirastun ere esaten diote, arriskuan aurkitzen denean botatzen duen usainarengatik.
  • El hoacín (Opisthocomus hoazin), también conocido como hoatzín, chenchena, serere y shansho (en el Perú), como guacharaca de agua (en Venezuela) o como pava hedionda (en Colombia), es una especie de ave cuculiforme, la única del género Opisthocomus y de la familia Opisthocomidae. No se conocen subespecies.Es un ave tropical peculiar que habita en las zonas pantanosas que envuelven el río Amazonas y el río Orinoco, en América del Sur.
  • Hoacyn (kośnik czubaty) (Opisthocomus hoazin) – gatunek średniej wielkości tropikalnego ptaka, zamieszkującego bagna w dorzeczu Amazonki i Orinoko w Ameryce Południowej. Hoacyn jest jedynym żyjącym przedstawicielem rodziny hoacynów (Opisthocomidae) oraz rzędu hoacynów (Opisthocomiformes) z podgromady ptaków nowoczesnych Neornithes. Systematyka Na skutek dużej odmienności hoacynów od innych ptaków, ich miejsce w systematyce jest trudne do jednoznacznego sklasyfikowania – rodzina Opisthocomidae bywała umieszczana w rzędzie żurawiowych (Gruiformes) lub kukułkowych (Cuculiformes). Cechy gatunku Długość ciała 61-66 cm, masa ciała 700-900 g. Ptak wielkości bażanta, o smukłej sylwetce i długiej szyi. Ogon długi. Mała głowa, z nieopierzoną, niebieskawą skórą z przodu oraz sterczącym rudym pióropuszem na czubku. Oczy czerwone. Wierzch ciała czarny, na karku i szyi długie białe kreski. Lotki Rudobrązowe z szarymi zakończeniami. Pokrywy skrzydłowe I rzędu posiadają białe obrzeżenie. Broda i gardło rudawe, spód ciała białawy. Niezbyt dobrze lata. Bardzo hałaśliwy, o chrapliwym głosie. Pisklęta mają na skrzydłach pazury, podobnie jak Archaeopteryx – wymarły praptak i podobnie jak jemu, służą hoacynom do wspinania się po drzewach, z racji tego, że słabo latają. Wraz z wiekiem pazury zanikają. Biotop Zarośnięte brzegi rzek, obrzeża jezior oraz bagien. Pożywienie Liście i owoce. Hoacyn posiada wyjątkowy w świecie ptaków układ trawienny – pokarm roślinny jest rozkładany w wolu dzięki fermentacji bakteryjnej, podobnie jak u przeżuwaczy. Pisklęta są karmione przez rodziców przeżutą treścią żołądka. Lęgi Gniazdo na zwisających nad wodą gałęziach drzew. Towarzyski, gniazduje w niewielkich koloniach do 28 ptaków jak i w grupach rodzinnych. W budowie gniazda może współpracować 2-6 dorosłych osobników. Składa 2–3 jaj. Inkubacja trwa ok. 28–32 dni, wysiadują oba ptaki z pary. Pisklęta wykluwają się nagie, lecz ich puch rośnie szybko. W razie zagrożenia młode zeskakują z drzewa do wody i pływają. Pazury pomagają im w powrocie do gniazda. Dorosłe tego nie potrafią. Przy dogodnych warunkach młode opuszczają gniazdo po 2-3 tygodniach, jednakże są karmione przez rodziców póki nie ukończą 2 miesięcy. Umiejętność lotu na krótki dystans hoacyny zyskują w 55-65 dni od wyklucia. W ciągu sezonu jeden lęg (rzadko dwa), lecz jeżeli zostanie zniszczony para wyprowadzi nowy. Długość życia wynosi 8 lat, jednak możliwe, że jest dłuższa.=== Przypisy ===
  • L'hoatzín (Opisthocomus hoazin) és una espècie particular d'ocell tropical que habita les zones pantanoses que envolten el riu Amazones i Orinoco a Sud-amèrica.Té les dimensions d'un faisà, però és molt més esvelt, té el coll i la cua més llargs i té un cap petit. Té una cara blava sense plomes i amb els ulls vermells, i al seu cap hi ha una cresta serrada. Té una capacitat limitada de volar.S'ha debatut molt sobre la seva relació amb altres espècies d'aus. Se li ha donat una família pròpia, Opisthocomidae, i ha estat prèviament inclòs dins la família dels Galliformes o la dels Gruiformes, a causa de la semblança amb els agamins. Sibley els considerava més semblants als cucuts, cosa que porta més controvèrsia perquè els cucuts tenen potes zigodàctiles (dos dits cap endavant, dos cap enrere), mentre que l'hoatzin té un esquema més típic de tres dits endavant, dos cap enrere.Les anàlisis cladístiques fan pensar en una relació de l'hoatzin amb la família dels seriemes, i més distantment, amb els Musophagidae i cucuts.L'hoatzín es menja les fulles i els fruits de les plantes que creixen en els pantans en què viu. Una de les moltes peculiaritats d'aquesta espècie és que té un sistema digestiu únic entre les aus. Els hoatzins usen fermentació bacteriana a la part davantera de l'estómac per a descompondre el material vegetal que consumeixen, tal com les vaques i altres remugants. A causa d'això, aquest ocell fa una pudor semblant a la dels fems, i només se'l caça com a aliment en temps d'extrema necessitat.Els hoatzins són una espècie gregària i fan nius en petites colònies, ponent entre 2 i 3 ous en un niu de bastons construït en un arbre que pengi sobre l'aigua. El pollet, que és alimentat a base de pasta vegetal regurgitada pels pares, té un altre tret estrany; té dues urpes a cada ala, que l'ajuden a agafar-se a les branques a mesura que grimpa pels arbres. Això ha portat inevitablement a comparacions amb l'ocell fòssil Archaeopteryx.Es tracta d'una espècie molt sorollosa, que té una varietat de sons de crida, un dels quals se sol descriure com similar als esbufecs d'un fumador empedreït.
  • Hoatzin (Opisthocomus hoazin) adalah burung yang sebagian berasal dari famili Opisthocomidae, lainnya famili dari ordo Cuculiformes. Dahulu, hewan ini dimasukkan dalam ordo Galliformes, dan sekarang masuk ke ordo yang terpisah, Opisthocomiformes. Keluarga burung ini yang sebenarnya tak diketahui dengan pasti. Hoatzin berasal dari Lembah Amazon dan sering ditemukan di pohon. Hoatzin biasa berwarna cokelat/hitam menyerupai Cracidae. Hoatzin muda memiliki cakar di sayapnya, yang dengan organ itu ia bisa memanjat. Cakar itu tak menandakan kedekatan kekeluargaan dengan Archaeopteryx atau bentuk cakar yang lebih tua: kembali ke keadaan lama. Dengan ini hoatzin menjadi contoh bagi macam binatang yang mematahkan Hukum Dollo. Hoatzin lebih mirip ayam daripada sejenis burung kukuk yang merupakan kerabatnya.
  • De hoatzin (Opisthocomus hoazin) of, in Suriname, stinkvogel is een vogel die de enige soort is uit de familie Opisthocomidae, één van de families van de orde koekoeksvogels. Vroeger werd hij tot de hoendervogels gerekend, en nu vaak tot een aparte orde, Opisthocomiformes. De precieze verwantschap is zeer omstreden.
  • Гоаци́н (Opisthocomus hoazin) — тропическая птица, единственный вид рода (Opisthocomus) из семейства гоаци́новых (Opisthocomidae), отряда кукушкообразных.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 2837795 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 7727 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 42 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 107367125 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Category:Opisthocomus hoazin
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Opisthocomus hoazin
dcterms:subject
rdfs:comment
  • L'Hoazin huppé ou hoazin, aussi appelé hoatzin ou sassa (en créole) (Opisthocomus hoazin), est une espèce d’oiseaux tropicaux que l’on rencontre en Amérique du Sud, dans les marais des bassins de l’Amazone et de l’Orénoque.
  • L'hoatzin (Opisthocomus hoazin Muller, 1776) è una specie di uccello tropicale diffuso in un'area geografica che copre i bacini del Rio delle Amazzoni e del fiume Orinoco nel Sud America.
  • Der Hoatzin (Opisthocomus hoazin), auch Schopfhuhn, Zigeunerhuhn oder Stinkvogel genannt, ist eine Vogelart, die im nördlichen Südamerika lebt. Weil seine Verwandtschaft völlig ungeklärt ist, wird er meistens einer eigenen Familie und Ordnung zugeordnet. Von allen anderen Vögeln unterscheidet sich der Hoatzin durch sein an Wiederkäuer erinnerndes Verdauungssystem und die krallenbewehrten Flügel der Jungvögel.
  • ツメバケイ(爪羽鶏、学名:Opisthocomus hoazin)は、ツメバケイ目ツメバケイ科に分類される鳥類の一種である。本種のみでツメバケイ目ツメバケイ科ツメバケイ属を形成する。英名からホーアチンとも呼ばれる。英名は、本種がヨーロッパに紹介された時に、メキシコのアステカ族の伝承で「ホーアチン」と鳴く鳥と誤って名づけられたものである。種小名も同様の由来である。ガイアナの国鳥。
  • A hoacin vagy búbostyúk (Opisthocomus hoazin) a madarak osztályán és a kakukkalakúak (Cuculiformes) rendjén belül a hoacinfélék (Opisthocomidae) családjának és az Opisthocomus nemnek az egyetlen képviselője.Guyana nemzeti madara.
  • 호아친(Ophisthocomus hoazin)은 남아메리카의 아마존 강과 오리노코 강 인근 늪에 사는 새이다.호아친의 분류에 대해서는 여러 학설이 있다. 예전에는 닭목이나 두루미목으로 분류하기도 했다. 단백질 분석 결과를 바탕으로 뻐꾸기목으로 분류하고 있으나, 뻐꾸기과의 다른 새들이 네 발가락 중 두 발가락은 앞, 두 발가락은 뒤를 향하고 있는 데 반해, 호아친은 세 발가락은 앞, 한 발가락은 뒤를 향하고 있다.분기학의 연구 결과는 호아친이 뻐꾸기과나 부채머리과보다는 (두루미목의) 느시사촌과에 더 가깝다는 의견을 지지하고 있다.
  • O jacu-cigano ou cigana (Opisthocomus hoazin) é uma ave nativa da zona Norte da América do Sul. O seu habitat são as zonas pantanosas e alagadas das bacias hidrográficas do Amazonas e Orinoco. A cigana é a única espécie da família Opisthocomidae, género Opisthocomus.
  • El hoacín (Opisthocomus hoazin), también conocido como hoatzín, chenchena, serere y shansho (en el Perú), como guacharaca de agua (en Venezuela) o como pava hedionda (en Colombia), es una especie de ave cuculiforme, la única del género Opisthocomus y de la familia Opisthocomidae. No se conocen subespecies.Es un ave tropical peculiar que habita en las zonas pantanosas que envuelven el río Amazonas y el río Orinoco, en América del Sur.
  • De hoatzin (Opisthocomus hoazin) of, in Suriname, stinkvogel is een vogel die de enige soort is uit de familie Opisthocomidae, één van de families van de orde koekoeksvogels. Vroeger werd hij tot de hoendervogels gerekend, en nu vaak tot een aparte orde, Opisthocomiformes. De precieze verwantschap is zeer omstreden.
  • Гоаци́н (Opisthocomus hoazin) — тропическая птица, единственный вид рода (Opisthocomus) из семейства гоаци́новых (Opisthocomidae), отряда кукушкообразных.
  • The Hoatzin (Opisthocomus hoazin), also known as the Stinkbird, or Canje Pheasant, is a species of tropical bird found in swamps, riparian forest and mangrove of the Amazon and the Orinoco delta in South America. It is notable for having chicks that possess claws on two of their wing digits.It is the only member of the genus Opisthocomus (Ancient Greek: "wearing long hair behind", referring to its large crest), which in turn is the only extant genus in the family Opisthocomidae.
  • Hoatzin (Opisthocomus hoazin) Cuculiformes ordenako opistokomidoen familiako hegaztia, bere generoko eta familiako bakarra, 60 cm inguru luzea, buruan zutik jar dezakeen lumazko mototsa duena. Tamainaz eta itxuraz eperraren antzekoa bada ere, lepoa eta isatsa hark baino luzeagoak ditu. Arrea da, baina baditu luma beltzezko, gorrixkazko, horizko eta zurizko orban eta zerrendak ere. Zuhaitzen hostoak eta fruituak janez elikatzen da.
  • Hoacin je pták žijící v povodí Amazonky a Orinoka. Vyskytuje se v pralesech a mangrovových porostech a je dokonale specializován pro život na stromech. Dorůstá délky 60-70 cm, váží 700-900 gramů. Má hnědá křídla a ocas, sytě zelenou hruď, dlouhý krk je zakončen malou hlavou, tváře jsou bez peří a kobaltově modře zbarvené. Nezvyklý vzhled dotváří chocholka z dlouhých per v zátylku.
  • Hoatzin (Opisthocomus hoazin) adalah burung yang sebagian berasal dari famili Opisthocomidae, lainnya famili dari ordo Cuculiformes. Dahulu, hewan ini dimasukkan dalam ordo Galliformes, dan sekarang masuk ke ordo yang terpisah, Opisthocomiformes. Keluarga burung ini yang sebenarnya tak diketahui dengan pasti. Hoatzin berasal dari Lembah Amazon dan sering ditemukan di pohon. Hoatzin biasa berwarna cokelat/hitam menyerupai Cracidae.
  • Hoacyn (kośnik czubaty) (Opisthocomus hoazin) – gatunek średniej wielkości tropikalnego ptaka, zamieszkującego bagna w dorzeczu Amazonki i Orinoko w Ameryce Południowej. Hoacyn jest jedynym żyjącym przedstawicielem rodziny hoacynów (Opisthocomidae) oraz rzędu hoacynów (Opisthocomiformes) z podgromady ptaków nowoczesnych Neornithes.
  • L'hoatzín (Opisthocomus hoazin) és una espècie particular d'ocell tropical que habita les zones pantanoses que envolten el riu Amazones i Orinoco a Sud-amèrica.Té les dimensions d'un faisà, però és molt més esvelt, té el coll i la cua més llargs i té un cap petit. Té una cara blava sense plomes i amb els ulls vermells, i al seu cap hi ha una cresta serrada. Té una capacitat limitada de volar.S'ha debatut molt sobre la seva relació amb altres espècies d'aus.
rdfs:label
  • Hoazin huppé
  • Hoacin
  • Hoacin
  • Hoacyn
  • Hoatzin
  • Hoatzin
  • Hoatzin
  • Hoatzin
  • Hoatzin (soort)
  • Hoatzín
  • Jacu-cigano
  • Opisthocomus hoazin
  • Opisthocomus hoazin
  • Гоацин
  • ツメバケイ
  • 호아친
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of