Le Guillemot à cou blanc (Synthliboramphus antiquus) est une espèce d'oiseau marin appartenant à la famille des Alcidae.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le Guillemot à cou blanc (Synthliboramphus antiquus) est une espèce d'oiseau marin appartenant à la famille des Alcidae.
  • El mérgulo antiguo (Synthliboramphus antiquus) es una especie de ave caradriforme de la familia Alcidae que se distribuye por los mares y costas de América y Asia. No está amenazada a nivel global, y su población se estima en torno al millón de ejemplares.Sus pollos dejan el nido la noche después de salir del cascarón, siguen a sus padres al mar donde se desarrollan a salvo de los depredadores terrestres.
  • De zilveralk (Synthliboramphus antiquus) is een vogel uit de familie Alcidae (alken).
  • Der Silberalk (Synthliboramphus antiquus) ist eine recht kleine Art aus der Familie der Alkenvögel. Er brütet überwiegend auf den Aleuten und anderen Inseln vor der Küste Alaskas. Er weist ein schwarzes Gefieder mit auffälligen weißen und grauen Partien auf, ohne dass es einen ausgeprägten jahreszeitlich bedingten Unterschied im Federkleid gibt. Es werden zwei Unterarten beschrieben. Innerhalb der Gattung Synthliboramphus ist er die einzige Art, die von der IUCN nicht als gefährdet eingestuft wird. In Kanada wird die Art jedoch als potentiell bedroht geführt, da die sich auf Inseln befindlichen Brutkolonien sehr stark unter eingeführten Säugern leiden.
  • Обыкновенный ста́рик (лат. Synthliboramphus antiquus) — небольшая птица семейства чистиковых (Alcidae).
  • ウミスズメ(海雀、学名:Synthliboramphus antiquus)とはチドリ目・ウミスズメ科に分類される海鳥の1種である。広義にはウミスズメ属、さらに広義にはウミスズメの名を冠する数属の総称。ただし、以下では特に断らない限りS. antiquusについて述べる。
  • Morzyk sędziwy, nurniczek sędziwy (Synthliboramphus antiquus) – gatunek ptaka morskiego z rodziny alk (Alcidae). Występuje na terenie od Morza Żółtego przez pacyficzne wybrzeża Rosji i Archipelag Aleutów po Wyspy Królowej Charlotty u wybrzeży Kolumbii Brytyjskiej (Kanada), gdzie połowa globalnej populacji tego gatunku odbywa lęgi. Gatunek odbywa lęgi w koloniach. Składa przeważnie 2 (niekiedy jedno) jaja w jamach wydrążonych w glebie leśnej pośród korzeni drzew, pod kłodami lub pośród traw, sporadycznie w otworach skalnych. Morzyki opuszczają swoje gniazda w nocy i powracają o świcie, przypuszczalnie w celu zmniejszenia narażenia młodych na drapieżniki i być może z tych samych powodów młode nigdy nie są karmione w gnieździe, tylko zabierane po 1-3 dniach od wyklucia. Po opuszczeniu gniazda młode biegną do morza, lokalizują rodziców po odgłosach i pełna już rodzina niezwłocznie płynie na głębokie morze, przez co najmniej 12 godzin. Potem młode są karmione przez rodziców wyłącznie na otwartym morzu przez ponad miesiąc.Ten mały ptak ma czarną głowę, gardło i kark, szary lub ciemnoszary grzbiet i biały spód ciała. Żółty dziób jest krótki i masywny. ogon jest krótki i zaokrąglony. Osobniki dorosłe w letniej szacie mają białe smugi na głowie.W locie morzyki przechylają się z jednej strony na drugą, w większym stopniu, niż inne małe alki. Latają szybko uderzając skrzydłami, odpowiednio do ich niewielkiej długości. Tak jak inne alki, morzyk sędziwy poluje nurkując pod wodą. Jego dieta jest słabo poznana. W zimie żywią się skorupiakami, a w lecie małymi rybami i także skorupiakami.Morzyk sędziwy jest uznany za gatunek wymagający "specjalnej opieki" (ang.: Special Concern) przez Komitet ds. Statusu Zagrożenia Dzikiej Przyrody w Kanadzie, ponieważ populacja została znacząco zmniejszona w XX w. głównie przez drapieżne ssaki introdukowane na wyspy, na których ptaki te odbywają lęgi. Niektóre podejmowane w ostatnich latach działania ochronne pomagają odwrócić ten malejący trend.Część populacji migruje w czasie zimy na południe, aż do Kalifornii i Meksyku. Pojedyncze osobniki są spotykane w głębi Ameryki Północnej, lecz jest to przypuszczalnie rezultat zboczenia z kursu w czasie jesiennych burz. Najodleglejszym przypadkiem spotkania tego stosunkowo krótkodystansowego ptaka pacyficznego był osobnik odnotowany na wyspie Lundy (Devon, Wielka Brytania) wiosną 1990 r. Ten sam ptak powrócił na wyspę jeszcze raz podczas następnej wiosny.Gatunek dzieli się na dwa podgatunki: Synthliboramphus antiquus antiquus (Gmelin, 1789) - podgatunek nominatywny; Synthliboramphus antiquus microrhynchos Stepanyan, 1972; występuje tylko u wybrzeży Czukotki i Kamczatki (Rosja).== Przypisy ==
  • L'urietta antica (Synthliboramphus antiquus, Gmelin 1789) è un uccello marino della famiglia degli alcidi.
  • El gavotí antic (Synthliboramphus antiquus) és un ocell marí de la família dels àlcids (Alcidae) que cria a zones més septentrionals que la resta d'ocells del seu gènere.
  • Synthliboramphus antiquus Synthliboramphus generoko animalia da. Hegaztien barruko Alcidae familian sailkatua dago.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1376031 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 1484 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 8 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 106334853 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Category:Synthliboramphus antiquus
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Synthliboramphus antiquus
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le Guillemot à cou blanc (Synthliboramphus antiquus) est une espèce d'oiseau marin appartenant à la famille des Alcidae.
  • El mérgulo antiguo (Synthliboramphus antiquus) es una especie de ave caradriforme de la familia Alcidae que se distribuye por los mares y costas de América y Asia. No está amenazada a nivel global, y su población se estima en torno al millón de ejemplares.Sus pollos dejan el nido la noche después de salir del cascarón, siguen a sus padres al mar donde se desarrollan a salvo de los depredadores terrestres.
  • De zilveralk (Synthliboramphus antiquus) is een vogel uit de familie Alcidae (alken).
  • Обыкновенный ста́рик (лат. Synthliboramphus antiquus) — небольшая птица семейства чистиковых (Alcidae).
  • ウミスズメ(海雀、学名:Synthliboramphus antiquus)とはチドリ目・ウミスズメ科に分類される海鳥の1種である。広義にはウミスズメ属、さらに広義にはウミスズメの名を冠する数属の総称。ただし、以下では特に断らない限りS. antiquusについて述べる。
  • L'urietta antica (Synthliboramphus antiquus, Gmelin 1789) è un uccello marino della famiglia degli alcidi.
  • El gavotí antic (Synthliboramphus antiquus) és un ocell marí de la família dels àlcids (Alcidae) que cria a zones més septentrionals que la resta d'ocells del seu gènere.
  • Synthliboramphus antiquus Synthliboramphus generoko animalia da. Hegaztien barruko Alcidae familian sailkatua dago.
  • Morzyk sędziwy, nurniczek sędziwy (Synthliboramphus antiquus) – gatunek ptaka morskiego z rodziny alk (Alcidae). Występuje na terenie od Morza Żółtego przez pacyficzne wybrzeża Rosji i Archipelag Aleutów po Wyspy Królowej Charlotty u wybrzeży Kolumbii Brytyjskiej (Kanada), gdzie połowa globalnej populacji tego gatunku odbywa lęgi. Gatunek odbywa lęgi w koloniach.
  • Der Silberalk (Synthliboramphus antiquus) ist eine recht kleine Art aus der Familie der Alkenvögel. Er brütet überwiegend auf den Aleuten und anderen Inseln vor der Küste Alaskas. Er weist ein schwarzes Gefieder mit auffälligen weißen und grauen Partien auf, ohne dass es einen ausgeprägten jahreszeitlich bedingten Unterschied im Federkleid gibt. Es werden zwei Unterarten beschrieben.
rdfs:label
  • Guillemot à cou blanc
  • Ancient murrelet
  • Gavotí antic
  • Morzyk sędziwy
  • Silberalk
  • Synthliboramphus antiquus
  • Synthliboramphus antiquus
  • Synthliboramphus antiquus
  • Zilveralk
  • Обыкновенный старик
  • ウミスズメ
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of