Le Grèbe castagneux (Tachybaptus ruficollis) est une espèce d'oiseaux de la famille des Podicipedidae. Cet oiseau est le plus petit des membres de la famille des grèbes, d'où son nom (qui le compare à la taille ou la couleur d'une châtaigne,) et son synonyme vernaculaire de Petit Grèbe. C'est aussi le seul grèbe d’Europe à pondre régulièrement deux fois par an.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le Grèbe castagneux (Tachybaptus ruficollis) est une espèce d'oiseaux de la famille des Podicipedidae. Cet oiseau est le plus petit des membres de la famille des grèbes, d'où son nom (qui le compare à la taille ou la couleur d'une châtaigne,) et son synonyme vernaculaire de Petit Grèbe. C'est aussi le seul grèbe d’Europe à pondre régulièrement deux fois par an. Oiseaux discrets, ils s’installent sur n’importe quel lac, étang, mare ou marais possédant une végétation assez dense sur ses rives.
  • Der Zwergtaucher (Tachybaptus ruficollis) ist eine Art aus der Familie der Lappentaucher. In Europa ist diese in Eurasien und Afrika verbreitete Art der kleinste Vertreter dieser Familie. Zwergtaucher sind in Europa durchaus häufig. Sie werden jedoch wegen ihres unauffälligen Gefieders und ihrer insbesondere während der Brutzeit sehr versteckten Lebensweise meist übersehen. Es werden insgesamt neun Unterarten unterschieden.
  • Малкият гмурец (Tachybaptus ruficollis) е птица от семейство Гмурецови (Podicipedidae). Среща се и в България.
  • Txilinporta txikia (Tachybaptus ruficollis) podicipedidae familiako ur-hegaztia da, aintziratan bizi dena.
  • El cabusset (Tachybaptus ruficollis), anomenat cabussonet a les illes i setmesó al País Valencià, malgrat els seus hàbits aquàtics i la convergència adaptativa que això comporta en els ocells d'aquest medi, cal distingir-lo dels ànecs, amb els quals no l'uneix cap vincle sistemàtic.
  • Potápka malá (Tachybaptus ruficollis) je nejmenším druhem potápky v Evropě.
  • 논병아리는 논병아리목 논병아리과의 새이다.연못, 호수, 강가 등지에서 서식한다. 몸길이는 23 ~ 72㎝이고, 몸의 위쪽은 어두운 갈색 또는 회갈색이며 아래쪽은 흰색이다. 몸털은 부드럽고 많으며 꼬리털은 없다. 다리는 몸의 뒤쪽에 있으며 발가락은 넓적하다.물 속으로 잠수해서 작은 물고기, 수생곤충, 다슬기, 새우 약간의 수초 등을 먹고 산다. 논병아리는 자기 몸 아래의 비단 모양의 털을 뽑아 먹는 습관이 있는데, 먹은 털은 소화되지 않는 물질을 토해 내는 데 도움이 된다.암수는 같은 색이며 서로 마주보거나 또는 나란히 여러 가지 구애 동작을 한다. 또한 번식기에는 머리에 장식깃이 발달한다.보통 암수로 짝을 지어 세력권을 가지며, 줄풀·갈대·연잎·검정말 등의 줄기로 만든 둥지는 물가의 수면에 떠 있으며, 둥지 아래는 수초 등으로 고정한다. 알은 한번에 3 ~ 8개 낳으며, 처음은 흰색이지만 집재료의 잿물 때문에 점점 갈색으로 변한다. 알은 태양열과 집재료의 발효열로 뜨거워지기 때문에 어미가 날개를 흔들어 식힌다. 암수가 교대로 알을 품는데 그 기간은 20 ~ 25일 정도이다.새끼의 머리에는 희고 검은 세로줄무늬가 있으며, 어미가 자신의 등에 태우고 다닌다. 어미는 잠수하여 작은 먹이를 잡아 자기의 부리에서 직접 새끼가 쪼아 먹게 한다. 새끼가 잠수하여 먹이를 잡으려면 많은 훈련을 해야 하므로 1.5 ~ 3개월간 양육되어야 독립할 수 있다.
  • Il tuffetto comune (Tachybaptus ruficollis Pallas, 1764) è un uccello della famiglia dei Podicipedidi.
  • De dodaars (Tachybaptus ruficollis) is een watervogel uit de familie van de futen (Podicipedidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1764 door Pallas. Met zijn 23 tot 29 cm is het de kleinste fuut van Europa en een van de kleinste futen ter wereld. Ondanks dat het een vrij algemene soort is, wordt hij door zijn schuwe levensstijl zelden gezien.
  • A kis vöcsök (Tachybaptus ruficollis) a vöcsökalakúak (Podicipediformes) rendjébe, ezen belül a vöcsökfélék (Podicipedidae) családjába tartozó faj.
  • O mergulhão-pequeno (Tachybaptus ruficollis ou Podiceps ruficollis) é uma ave aquática da família dos Podicipedidae, dentro da ordem Podicipediformes. O mesmo nome comum é dado à espécie Tachybaptus dominicus, mais pequena e que ocorre apenas nas Américas.Se trata de uma ave de tamanho pequeno, de bico curto e plumagem escura. Seus sons são muito agudos e fortes, especialmente os sons no verão. Ele se encontra por toda a costa, no alto-mar. O mergulhão-pequeno gosta de pôr seus ovos em ervas húmidas, podendo pôr até 4 a 6 ovos em uma ninhada, de abril a junho. Se alimenta de pequenos peixes. Ele se distribui em toda a Europa, menos no norte, no verão. No outono se dispersa às zonas do oeste europeu.
  • Perkozek zwyczajny, perkozek (Tachybaptus ruficollis) – gatunek niewielkiego wędrownego ptaka wodnego z rodziny perkozów, zamieszkującego Europę poza jej północno-wschodnim skrajem oraz południową i środkową Afrykę i południową Azję. Ptaki z populacji środkowoeuropejskiej zimują w Europie Zachodniej i basenie Morza Śródziemnego. Przeloty: marzec i listopad. Cechy gatunku Ubarwienie godowe wiosną – przód brązowy ze srebrzystobiałym połyskiem, policzki i gardło kasztanowe, kąt dzioba żółty. Ubarwienie spoczynkowe jesienią i zimą – wierzch brązowy, boki i spód brudnobiałe, biaława pierś, jasnożółta szyja. To płochliwy ptak, dlatego nie widuje się go raczej na wodach otwartych. Jako jedyny perkoz gniazduje dwa razy w roku i jest zarazem najmniejszym przedstawicielem rzędu. Zwykle jego obecność zdradza tylko głos – krótkie "bi, bi, bi" (w czasie gniazdowania zmieniające modulacje podnosząc się i opadając) lub pojedyncze "nit". W czasie toków słychać zarówno samca jak i samicę. Prawdopodobnie oboje wiążą się na stałe. Samiec w czasie zalotów stroszy pióra, bije dziobem po wodzie, rozpryskuje ją i nurkuje. Staje się bardzo wojowniczy, odganiając ze swojego terytorium intruzów. Wymiary średnie długość ciała ok. 25–27 cmrozpiętość skrzydeł 40 cmmasa ok. 120–300 g Biotop Małe, śródlądowe, gęsto zarośnięte zbiorniki wodne. Gniazdo W płytkiej wodzie między trzcinami budowane przez oboje rodziców z roślin wodnych. Za każdym razem, gdy wracają do gniazda nurkują i przynoszą trochę roślin. Jaja Wyprowadza dwa lęgi w roku, składając w marcu i czerwcu zazwyczaj 5 do 6 jaj, które wraz z gniciem roślin budujących gniazdo stają się brunatne. Rodzice wysiadują je na przemian. Wysiadywanie i młode Jaja są wysiadywane przez okres 20 do 21 dni. Zagniazdowniki, pisklęta osiągają samodzielność po około 45 dniach. Po wykluciu gniazdo nie traci znaczenia. Małe ptaki korzystają z niego dla wypoczynku i rozgrzania się, choć w tym celu wchodzą też na grzbiety rodziców. Upierzenie piskląt jest podobne do szaty spoczynkowej, pokryte czarnym puchem z rudymi podłużnymi pasami na grzbiecie, a na głowie mała srebrzysta plamka koło ucha. W razie niebezpieczeństwa ojciec i matka nurkując gwałtownie rozpryskują gejzery wody. Pożywienie Drobne zwierzęta wodne, owady i ich larwy. Ochrona Objęty ochroną gatunkową ścisłą. Występowanie w Polsce Spotykany w całym kraju, częściej na nizinach.== Przypisy ==
  • El zampullín común o zampullín chico (Tachybaptus ruficollis) es una especie de ave podicipediforme de la familia Podicipedidae.
  • カイツブリ(鳰、鸊鷉〈へきてい〉、Tachybaptus ruficollis)は、カイツブリ目カイツブリ科カイツブリ属に分類される鳥類。全長約26cmと、日本のカイツブリ科のなかではいちばん小さい。
  • Küçük batağan (Tachybaptus ruficollis), batağangiller familyasından küçük bir batağan türü.23-29 cm büyüklüğündedirler. Bu küçük su kuşunun sivri uçlu bir gagası vardır. Erişkin yazın yanlış anlaşılmazdır, pas rengi bir boynu vardır. Yavru kuşların, küçük siyah bir uçlu sarı bir gagası vardır. Küçük batağan, mükemmel bir yüzücü ve dalgıçtır, balığı ve suya ait omurgasız avını suyun altında takip edebilir. Saklanmak için beceriklice bitkileri kullanırlar. Suyun kenarında yuva yaparlar.
  • Малая поганка (лат. Podiceps ruficollis, Tachybaptus ruficollis) — водоплавающая птица семейства поганковых, распространённая в Старом Свете. Самая мелкая поганка в Палеарктике.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 367991 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 25773 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 128 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 109629725 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:année
  • 1989 (xsd:integer)
prop-fr:commons
  • Tachybaptus ruficollis
prop-fr:date
  • 2007-02-25 (xsd:date)
prop-fr:espèce
  • le Grèbe castagneux
prop-fr:isbn
  • 2 (xsd:integer)
prop-fr:langue
  • fr
prop-fr:lienÉditeur
  • Gründ
prop-fr:lieu
  • Paris
prop-fr:mois
  • octobre
prop-fr:nom
  • Šťastný
  • Grèbe castagneux
prop-fr:numéro
  • 9001 (xsd:integer)
prop-fr:oldid
  • 12727712 (xsd:integer)
prop-fr:pagesTotales
  • 494 (xsd:integer)
prop-fr:passage
  • 31 (xsd:integer)
prop-fr:prénom
  • Karel
prop-fr:titre
  • La grande encyclopédie des oiseaux
prop-fr:traducteur
  • Dagmar Doppia
prop-fr:url
  • http://www.xeno-canto.org/europe/browse.php?query=Tachybaptus+ruficollis
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Tachybaptus ruficollis
prop-fr:éditeur
  • Gründ
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le Grèbe castagneux (Tachybaptus ruficollis) est une espèce d'oiseaux de la famille des Podicipedidae. Cet oiseau est le plus petit des membres de la famille des grèbes, d'où son nom (qui le compare à la taille ou la couleur d'une châtaigne,) et son synonyme vernaculaire de Petit Grèbe. C'est aussi le seul grèbe d’Europe à pondre régulièrement deux fois par an.
  • Der Zwergtaucher (Tachybaptus ruficollis) ist eine Art aus der Familie der Lappentaucher. In Europa ist diese in Eurasien und Afrika verbreitete Art der kleinste Vertreter dieser Familie. Zwergtaucher sind in Europa durchaus häufig. Sie werden jedoch wegen ihres unauffälligen Gefieders und ihrer insbesondere während der Brutzeit sehr versteckten Lebensweise meist übersehen. Es werden insgesamt neun Unterarten unterschieden.
  • Малкият гмурец (Tachybaptus ruficollis) е птица от семейство Гмурецови (Podicipedidae). Среща се и в България.
  • Txilinporta txikia (Tachybaptus ruficollis) podicipedidae familiako ur-hegaztia da, aintziratan bizi dena.
  • El cabusset (Tachybaptus ruficollis), anomenat cabussonet a les illes i setmesó al País Valencià, malgrat els seus hàbits aquàtics i la convergència adaptativa que això comporta en els ocells d'aquest medi, cal distingir-lo dels ànecs, amb els quals no l'uneix cap vincle sistemàtic.
  • Potápka malá (Tachybaptus ruficollis) je nejmenším druhem potápky v Evropě.
  • Il tuffetto comune (Tachybaptus ruficollis Pallas, 1764) è un uccello della famiglia dei Podicipedidi.
  • De dodaars (Tachybaptus ruficollis) is een watervogel uit de familie van de futen (Podicipedidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1764 door Pallas. Met zijn 23 tot 29 cm is het de kleinste fuut van Europa en een van de kleinste futen ter wereld. Ondanks dat het een vrij algemene soort is, wordt hij door zijn schuwe levensstijl zelden gezien.
  • A kis vöcsök (Tachybaptus ruficollis) a vöcsökalakúak (Podicipediformes) rendjébe, ezen belül a vöcsökfélék (Podicipedidae) családjába tartozó faj.
  • El zampullín común o zampullín chico (Tachybaptus ruficollis) es una especie de ave podicipediforme de la familia Podicipedidae.
  • カイツブリ(鳰、鸊鷉〈へきてい〉、Tachybaptus ruficollis)は、カイツブリ目カイツブリ科カイツブリ属に分類される鳥類。全長約26cmと、日本のカイツブリ科のなかではいちばん小さい。
  • Küçük batağan (Tachybaptus ruficollis), batağangiller familyasından küçük bir batağan türü.23-29 cm büyüklüğündedirler. Bu küçük su kuşunun sivri uçlu bir gagası vardır. Erişkin yazın yanlış anlaşılmazdır, pas rengi bir boynu vardır. Yavru kuşların, küçük siyah bir uçlu sarı bir gagası vardır. Küçük batağan, mükemmel bir yüzücü ve dalgıçtır, balığı ve suya ait omurgasız avını suyun altında takip edebilir. Saklanmak için beceriklice bitkileri kullanırlar. Suyun kenarında yuva yaparlar.
  • Малая поганка (лат. Podiceps ruficollis, Tachybaptus ruficollis) — водоплавающая птица семейства поганковых, распространённая в Старом Свете. Самая мелкая поганка в Палеарктике.
  • Perkozek zwyczajny, perkozek (Tachybaptus ruficollis) – gatunek niewielkiego wędrownego ptaka wodnego z rodziny perkozów, zamieszkującego Europę poza jej północno-wschodnim skrajem oraz południową i środkową Afrykę i południową Azję. Ptaki z populacji środkowoeuropejskiej zimują w Europie Zachodniej i basenie Morza Śródziemnego. Przeloty: marzec i listopad. Cechy gatunku Ubarwienie godowe wiosną – przód brązowy ze srebrzystobiałym połyskiem, policzki i gardło kasztanowe, kąt dzioba żółty.
  • O mergulhão-pequeno (Tachybaptus ruficollis ou Podiceps ruficollis) é uma ave aquática da família dos Podicipedidae, dentro da ordem Podicipediformes. O mesmo nome comum é dado à espécie Tachybaptus dominicus, mais pequena e que ocorre apenas nas Américas.Se trata de uma ave de tamanho pequeno, de bico curto e plumagem escura. Seus sons são muito agudos e fortes, especialmente os sons no verão. Ele se encontra por toda a costa, no alto-mar.
  • 논병아리는 논병아리목 논병아리과의 새이다.연못, 호수, 강가 등지에서 서식한다. 몸길이는 23 ~ 72㎝이고, 몸의 위쪽은 어두운 갈색 또는 회갈색이며 아래쪽은 흰색이다. 몸털은 부드럽고 많으며 꼬리털은 없다. 다리는 몸의 뒤쪽에 있으며 발가락은 넓적하다.물 속으로 잠수해서 작은 물고기, 수생곤충, 다슬기, 새우 약간의 수초 등을 먹고 산다. 논병아리는 자기 몸 아래의 비단 모양의 털을 뽑아 먹는 습관이 있는데, 먹은 털은 소화되지 않는 물질을 토해 내는 데 도움이 된다.암수는 같은 색이며 서로 마주보거나 또는 나란히 여러 가지 구애 동작을 한다. 또한 번식기에는 머리에 장식깃이 발달한다.보통 암수로 짝을 지어 세력권을 가지며, 줄풀·갈대·연잎·검정말 등의 줄기로 만든 둥지는 물가의 수면에 떠 있으며, 둥지 아래는 수초 등으로 고정한다. 알은 한번에 3 ~ 8개 낳으며, 처음은 흰색이지만 집재료의 잿물 때문에 점점 갈색으로 변한다.
rdfs:label
  • Grèbe castagneux
  • Cabusset
  • Dodaars
  • Kis vöcsök
  • Küçük batağan
  • Little grebe
  • Perkozek zwyczajny
  • Potápka malá
  • Tachybaptus ruficollis
  • Tachybaptus ruficollis
  • Tachybaptus ruficollis
  • Txilinporta txiki
  • Zwergtaucher
  • Малая поганка
  • Малък гмурец
  • カイツブリ
  • 논병아리
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:bird of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is prop-fr:oiseau of
is foaf:primaryTopic of