Le goéland ichthyaète (Ichthyaetus ichthyaetus) est une espèce d'oiseau de la famille des laridés. Contrairement à la plupart des représentants de sa famille, ce n'est pas à proprement parler un oiseau de mer puisqu'il se reproduit en Russie et en Asie centrale et ne devient maritime que pendant l'hiver.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le goéland ichthyaète (Ichthyaetus ichthyaetus) est une espèce d'oiseau de la famille des laridés. Contrairement à la plupart des représentants de sa famille, ce n'est pas à proprement parler un oiseau de mer puisqu'il se reproduit en Russie et en Asie centrale et ne devient maritime que pendant l'hiver.
  • Ichthyaetus ichthyaetus Ichthyaetus generoko animalia da. Hegaztien barruko Laridae familian sailkatua dago.
  • Черноголовый хохотун (лат. Larus ichthyaetus) — крупный вид чаек, живущий главным образом по берегам Каспийского моря и в восточной части Средиземного, также встречается на островах оз. Чаны. Туловище белого цвета, голова блестяще-чёрная, спина и крылья пепельные. Маховые крылья белые, с чёрной полосой перед вершиной. Клюв оранжевый с чёрной перевязью возле конца.
  • El gavión cabecinegro o gaviota de cabeza negra (Ichthyaetus ichthyaetus) es una especie de ave charadriforme de la familia Laridae. La especie cría en marismas e islas desde el sur de Rusia a Mongolia. Es migratoria, inverna en el Mediterráneo oriental, Arabia y la India. Se puede encontrar en Europa occidental sólo como vagabundo raro. Se alimenta de peces, crustáceos, insectos e incluso pequeños mamíferos.El gavión cabecinegro es una de las especies a las que se aplica el Acuerdo sobre la conservación de aves acuáticas migratorias (AEWA).
  • Голямата черноглава чайка (Ichthyaetus ichthyaetus) е птица от семейство Чайкови (Laridae). Среща се и в България. Голямата черноглава чайка — една от най-големите чайки, живеща в колонии сред блата и острови от южната част на Русия до Монголия. Тя е прелетна птица и зимува главно по бреговете на Каспийско море и по източните части на Средиземно море, Арабия и Индия, среща се и на островите на езерото Чани. Тялото и е бяло, главата блестящо черна, гърба и крилата са пепелно сиви. Крилете завършват с черна ивица при самия край. Клюнът е оранжев с черна ивица малко преди края му. Гнезди на земята, като снася от 2 до 4 яйца.
  • A halászsirály (Ichthyaetus ichthyaetus) a madarak (Aves) osztályába a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a sirályfélék (Laridae) családjába tartozó faj.A régebbi rendszerbesorolások a Larus nembe sorolják Larus ichthyaetus néven.
  • De reuzenzwartkopmeeuw (Ichthyaetus ichthyaetus synoniem: Larus ichthyaetus) is een zeer grote vogel uit de familie van de meeuwen (Laridae). Tot voor kort werd de soort bij het geslacht Larus ingedeeld, maar aan de hand van onderzoek aan mitochondriaal DNA is gebleken dat dit niet correct is.
  • Büyük karabaş martı (Larus ichthyaetus), martıgiller (Laridae) familyasından bir martı türü.
  • Racek velký (Larus ichthyaetus) je jedním z největších druhů racků. Dospělí ptáci ve svatebním šatu mají černou hlavu a nápadně zbarvený žlutý zobák s černou a červenou páskou na špičce. Mladí ptáci se na první pohled podobají mladým rackům stříbřitým a podobným druhům, mají však bílý ocas s černou páskou na konci. Racek velký hnízdí ve vnitrozemí od severního Černého moře přes Kaspické moře po jezera střední Asie. Zimuje na jižním pobřeží Asie od Izraele a Rudého moře na východ po Barmu. Velmi vzácně zaletuje na západ do střední Evropy, pravidelně se objevuje v Polsku a Maďarsku. Výjimečně zalétl také do České republiky, kde byl dosud zjištěn dvakrát.
  • Mewa orlica, orlica (Ichthyaetus ichthyaetus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mewowatych (Laridae), zamieszkujący wyspowo w pasie od Morza Czarnego po Bałchasz i Mongolię. Być może gnieździ się również w Chinach. Zimuje na wybrzeżach od wschodniej części Morza Śródziemnego poprzez Morze Czerwone, południową część Morza Kaspijskiego po północną część Oceanu Indyjskiego między Somalią a Mjanmą. Do Polski zalatuje wyjątkowo. Cechy gatunku Wierzch ciała i skrzydeł popielaty, końcówki czarne z białymi "oczami". Dziób z charakterystycznym czarnym paskiem w 3/4 długości. Końcówka pomarańczowa, nasada żółta. Nogi żółte, reszta ciała biała. W szacie godowej głowa czarna, z białą obwódką wokół czerwonego oka. W szacie spoczynkowej głowa brudnopopielata. Osobniki młodociane wierzch ciała mają w brązowy deseń, na końcu białego ogona szeroki czarny pas. Dziób szary z czarnym końcem, nogi szarocieliste. Wymiary średnie Długość ciała ok. 60-70 cm Rozpiętość skrzydeł ok. 145-170 cm Masa ok. 0,9-2,0 kg Biotop Nagie wysepki i wybrzeża na brzegach słodkich i słonawych zbiorników śródlądowych (również wielkich jezior Azji Centralnej). Poza okresem lęgowym wybrzeża, głównie w ujściach wielkich rzek, porty oraz wysypiska śmieci. Gniazdo Często na gołej skale, czasem w niskiej roślinności. Tworzy kolonie liczące do 3 tysięcy par. Czasem lokalizuje je w pobliżu kolonii mew srebrzystych, lecz nigdy nie są to kolonie mieszane. Jaja W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w kwietniu-czerwcu 2-3 jaja. Wysiadywanie Jaja wysiadywane są przez okres około 25 dni, głównie przez samicę. Pożywienie Wszystkożerna. W diecie przeważają kręgowce i bezkręgowce, zarówno wodne jak i lądowe. Czasem odbiera zdobycz innym ptakom. W okresie chłodniejszej pogody dietę uzupełnia nasionami roślin. Nie gardzi odpadkami i padliną. Ochrona Gatunek chroniony.=== Przypisy ===
  • Il gabbiano del Pallas (Ichthyaetus ichthyaetus, Pallas 1773) è un uccello della famiglia dei Laridi.
  • オオズグロカモメ(大頭黒鴎、学名:Larus ichthyaetus)は、チドリ目カモメ科に分類される鳥類の一種である。
  • El gavinot capnegre (Ichthyaetus ichthyaetus) és un ocell de la família dels làrids (Laridae) que habita, en estiu, les vores dels mars interiors i llacs salats d'Àsia Central, a Crimea, costa dels Mars Caspi i d'Aral, nord del Kazakhstan, sud-est del Massís de l'Altai, Muntanyes del Pamir i Mongòlia. Passa l'hivern a les costes d'Àsia Meridional i Àfrica nord-oriental, des del Mar Roig cap a l'est fins a Birmània i Tailàndia.
  • Die Fischmöwe (Ichthyaetus ichthyaetus, Synonym Larus ichthyaetus) ist eine Vogelart aus der Familie der Möwen. Diese sehr große Art brütet in den Halbwüsten und Steppen Mittelasiens und überwintert überwiegend im südlichen Asien und auf der Arabischen Halbinsel. In Mitteleuropa ist die Fischmöwe eine extrem seltene Ausnahmeerscheinung.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 657833 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 1586 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 10 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 96893790 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le goéland ichthyaète (Ichthyaetus ichthyaetus) est une espèce d'oiseau de la famille des laridés. Contrairement à la plupart des représentants de sa famille, ce n'est pas à proprement parler un oiseau de mer puisqu'il se reproduit en Russie et en Asie centrale et ne devient maritime que pendant l'hiver.
  • Ichthyaetus ichthyaetus Ichthyaetus generoko animalia da. Hegaztien barruko Laridae familian sailkatua dago.
  • Черноголовый хохотун (лат. Larus ichthyaetus) — крупный вид чаек, живущий главным образом по берегам Каспийского моря и в восточной части Средиземного, также встречается на островах оз. Чаны. Туловище белого цвета, голова блестяще-чёрная, спина и крылья пепельные. Маховые крылья белые, с чёрной полосой перед вершиной. Клюв оранжевый с чёрной перевязью возле конца.
  • A halászsirály (Ichthyaetus ichthyaetus) a madarak (Aves) osztályába a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a sirályfélék (Laridae) családjába tartozó faj.A régebbi rendszerbesorolások a Larus nembe sorolják Larus ichthyaetus néven.
  • De reuzenzwartkopmeeuw (Ichthyaetus ichthyaetus synoniem: Larus ichthyaetus) is een zeer grote vogel uit de familie van de meeuwen (Laridae). Tot voor kort werd de soort bij het geslacht Larus ingedeeld, maar aan de hand van onderzoek aan mitochondriaal DNA is gebleken dat dit niet correct is.
  • Büyük karabaş martı (Larus ichthyaetus), martıgiller (Laridae) familyasından bir martı türü.
  • Il gabbiano del Pallas (Ichthyaetus ichthyaetus, Pallas 1773) è un uccello della famiglia dei Laridi.
  • オオズグロカモメ(大頭黒鴎、学名:Larus ichthyaetus)は、チドリ目カモメ科に分類される鳥類の一種である。
  • El gavinot capnegre (Ichthyaetus ichthyaetus) és un ocell de la família dels làrids (Laridae) que habita, en estiu, les vores dels mars interiors i llacs salats d'Àsia Central, a Crimea, costa dels Mars Caspi i d'Aral, nord del Kazakhstan, sud-est del Massís de l'Altai, Muntanyes del Pamir i Mongòlia. Passa l'hivern a les costes d'Àsia Meridional i Àfrica nord-oriental, des del Mar Roig cap a l'est fins a Birmània i Tailàndia.
  • Die Fischmöwe (Ichthyaetus ichthyaetus, Synonym Larus ichthyaetus) ist eine Vogelart aus der Familie der Möwen. Diese sehr große Art brütet in den Halbwüsten und Steppen Mittelasiens und überwintert überwiegend im südlichen Asien und auf der Arabischen Halbinsel. In Mitteleuropa ist die Fischmöwe eine extrem seltene Ausnahmeerscheinung.
  • Racek velký (Larus ichthyaetus) je jedním z největších druhů racků. Dospělí ptáci ve svatebním šatu mají černou hlavu a nápadně zbarvený žlutý zobák s černou a červenou páskou na špičce. Mladí ptáci se na první pohled podobají mladým rackům stříbřitým a podobným druhům, mají však bílý ocas s černou páskou na konci. Racek velký hnízdí ve vnitrozemí od severního Černého moře přes Kaspické moře po jezera střední Asie. Zimuje na jižním pobřeží Asie od Izraele a Rudého moře na východ po Barmu.
  • Mewa orlica, orlica (Ichthyaetus ichthyaetus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mewowatych (Laridae), zamieszkujący wyspowo w pasie od Morza Czarnego po Bałchasz i Mongolię. Być może gnieździ się również w Chinach. Zimuje na wybrzeżach od wschodniej części Morza Śródziemnego poprzez Morze Czerwone, południową część Morza Kaspijskiego po północną część Oceanu Indyjskiego między Somalią a Mjanmą. Do Polski zalatuje wyjątkowo.
  • Голямата черноглава чайка (Ichthyaetus ichthyaetus) е птица от семейство Чайкови (Laridae). Среща се и в България. Голямата черноглава чайка — една от най-големите чайки, живеща в колонии сред блата и острови от южната част на Русия до Монголия. Тя е прелетна птица и зимува главно по бреговете на Каспийско море и по източните части на Средиземно море, Арабия и Индия, среща се и на островите на езерото Чани. Тялото и е бяло, главата блестящо черна, гърба и крилата са пепелно сиви.
  • El gavión cabecinegro o gaviota de cabeza negra (Ichthyaetus ichthyaetus) es una especie de ave charadriforme de la familia Laridae. La especie cría en marismas e islas desde el sur de Rusia a Mongolia. Es migratoria, inverna en el Mediterráneo oriental, Arabia y la India. Se puede encontrar en Europa occidental sólo como vagabundo raro.
rdfs:label
  • Goéland ichthyaète
  • Büyük karabaş martı
  • Fischmöwe
  • Gavinot capnegre
  • Halászsirály
  • Ichthyaetus ichthyaetus
  • Ichthyaetus ichthyaetus
  • Ichthyaetus ichthyaetus
  • Mewa orlica
  • Pallas's gull
  • Racek velký
  • Reuzenzwartkopmeeuw
  • Голяма черноглава чайка
  • Черноголовый хохотун
  • オオズグロカモメ
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of