Le Gnou bleu ou Gnou à queue noire (Connochaetes taurinus) est une espèce de bovidés de la famille des bovidés qui se rencontre en Afrique de l'Est (Kenya, Tanzanie), en Afrique Australe (Botswana, Angola) et en Afrique du Sud. Il s'agit d'un ruminant, herbivore de grande taille (1,30 m au garrot pour 200 kg en moyenne), proche des antilopes, vivant en vastes troupeaux dans les savanes herbeuses et arborés où ils effectuent de grandes migrations spectaculaires.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le Gnou bleu ou Gnou à queue noire (Connochaetes taurinus) est une espèce de bovidés de la famille des bovidés qui se rencontre en Afrique de l'Est (Kenya, Tanzanie), en Afrique Australe (Botswana, Angola) et en Afrique du Sud. Il s'agit d'un ruminant, herbivore de grande taille (1,30 m au garrot pour 200 kg en moyenne), proche des antilopes, vivant en vastes troupeaux dans les savanes herbeuses et arborés où ils effectuent de grandes migrations spectaculaires.
  • Das Streifengnu (Connochaetes taurinus) ist eine Antilope aus der Gattung der Gnus, die als Grasfresser in offenen Steppen oder Baumsavannen Afrikas zu Hause ist. Es wird auch als Blaues Gnu bezeichnet.
  • Pakůň žíhaný (Connochaetes taurinus) je velký savec z čeledi turovitých (Bovidae), který obývá jižní Keňu až po sever Jižní Afriky (viz mapa).Pakůň žíhaný je velké zvíře měřící 1,7 - 2,4 m, ocas: 60 až 100 cm a jeho hmotnost může přesáhnout i 270 kg. V jeho domovině obývá převážně otevřené travnaté krajiny, buše a savany. Srst na těle má nejčastěji šedou, občas světle hnědou barvu a mají úzkou černou hřívu. Na hlavě mají černý tlustý pruh táhnoucí se od rohů až po čenich; jen boční strany hlavy jsou obvykle světlejší. Díky černému obličeji a bílé dlouhé bradce poněkud přihlouplý výraz. Působí sice neohrabaným dojmem, ale jde o celkem rychlého savce, který se pohybuje jakoby koňským cvalem a vydává bručivé zvuky.Dosahují v běhu rychlosti až 70 km/h.Pakoni jsou velice pospolní a ve východní Africe lze v období sucha spatřit stáda čítající i několik desítek tisíc jedinců, která podnikají migrace za vodou a pastvou až 1600 km dlouhé. Stáda v období rozmnožování nemívají více než 150 samic s mláďaty a 1 až 3 samce. Samci hlídkují na okrajích stáda, které udržují pohromadě a brání pásmo kolem něj, a to dokonce i během migrace. Pakoně se téměř výhradně živí trávou a potřebují často pít, proto se zdržují často blízko vody a není výjimkou, když se zdržují ve stádech spolu se zebrami nebo s pštrosy, jelikož využívají vzájemné ostražitosti a upozorní ostatní včas náhlým útěkem. Mezi přirozené a největší nepřátele pakoně patří hlavně lvi, gepardi, psi hyenovití, hyeny a u vody nejčastěji krokodýli.Rohy mají jak samec, tak samice a obě pohlaví se od sebe liší pouze velikostí (samice je menší). Březost trvá zhruba 8,5 měsíců a samice rodí jedno mládě, které se dokáže během 3 až 5 minut postavit.U pakoně žíhaného rozeznáváme celkem pět poddruhů, které obývají území od Keni až po Jižní Afriku. Mezi ně patří: Pakůň žíhaný bělobradý (Connochaetes taurinus albojubatus); Connochaetes taurinus cooksoni; Connochaetes taurinus johnstoni; Connochaetes taurinus mearusi; a Pakůň žíhaný modrý (Connochaetes taurinus taurinus)V současné době nehrozí pakoni žíhanému žádná akutní hrozba vyhubení, ale je závislý na ochraně.
  • Голубо́й гну, или полоса́тый гну (лат. Connochaetes taurinus) — вид млекопитающих из семейства полорогих (Bovidae). Это одна из немногих африканских антилоп, сохранившихся в значительных количествах за пределами охраняемых территорий.
  • El nyu blau (Connochaetes taurinus) és un gran mamífer ungulat de la família dels bòvids, una de les dues espècies de nyus. Mesura 170 centímetres d'alçada a l'espatlla i assoleix una massa corporal de fins a 380 quilograms. Viu a les planes obertes, sabanes arbrades i boscos secs del sud i l'est d'Àfrica i té una longevitat de més de vint anys. Aquest herbívor és un animal pasturador que sovint és observat en herbassars oberts o clarianes en una sabana. El mascle és molt territorial i utilitza marcatges odorífers i altres mètodes per protegir el seu domini. La població més gran es troba al Serengueti, amb més d'un milió d'exemplars.
  • Ивичестото гну (Connochaetes taurinus), наричано още синьо, или белобрадо гну обитава саваните на Източна Африка, където живее на многохилядни стада, често смесени с газели на Томсън и зебри. Мигрира ежегодно в търсене на по-добри пасища и пресичането на реки (rivercrossing) от стадата гну е наистина внушителна гледка. През размножителния период, преди стадото да се събере за миграция, мъжките се бият помежду си отстоявайки една малка площ и своят харем от женски в нея. В битка те се нахвърлят с ярост един срещу друг, рогата им чаткат силно и воюващите често падат на колене.След 8-9 месечна бременност женските раждат по едно малко, обикновено по едно и също време, но при някои това се случва в продължение на три-четири месеца след първата вълна от раждания. Малките гну се изправят на крака 10-15 минути след раждането си.Продължителност на живота 20 години (при мъжките), 11 години (при женските).
  • A csíkos gnú (Connochaetes taurinus) az emlősök (Mammalia) osztályának a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a tehénantilop-formák (Alcelaphinae) alcsaládjába tartozó faj.
  • El ñu azul, listado o gorgón (Connochaetes taurinus) es una especie de mamífero artiodáctilo de la familia Bovidae. Es la especie más común y a su vez, más conocida de ñu. Es propio de África oriental y austral.Mide entre 1,85 y 2,15 m de longitud, más de 40 a 55 cm de la cola; su altura en la cruz es de entre 1,15 y 1,22 m y su peso oscila entre los 150 y 200 kg.Es un animal gregario que suele vivir en grandes rebaños de varias docenas e incluso millares de ejemplares.
  • The blue wildebeest (Connochaetes taurinus), also called the common wildebeest, white-bearded wildebeest or brindled gnu, is a large antelope and one of the two species of wildebeest. It is placed in the genus Connochaetes and family Bovidae. It was first described by William John Burchell in 1823. It has a close taxonomic relationship with the black wildebeest. The blue wildebeest is known to have five subspecies. The blue wildebeest is typically between 170–240 cm (67–94 in) in head-and-body length. The average height is 115–145 cm (45–57 in). While males weigh up to 290 kg (640 lb), females weigh up to 260 kg (570 lb). This broad-shouldered antelope has a muscular, front-heavy appearance, with a distinctive robust muzzle. Young blue wildebeest are born tawny brown, and begin to take on their adult colouration at the age of two months. The adults' hues range from a deep slate or bluish gray to light gray or even grayish-brown. Both sexes possess a pair of large horns which are shaped like parentheses. These extend outward to the side, and then curve upward and inward. In the males, the horns can be 83 cm (33 in) long, while the horns of the females are 30–40 cm (12–16 in) long.The blue wildebeest is a herbivore, feeding primarily on the short grasses which commonly grow on light, alkaline soils that are found in savanna grasslands and on plains. The blue wildebeest feeds both during the day and night, and its broad mouth is adapted for eating large quantities of short grass. Water is an essential requirement. The blue wildebeest is most active during the morning and late afternoon, and spends the hot hours of the day resting. The wildebeest form herds when sedentary and move about in loose aggregations. They are fast runners and extremely wary. The mating season begins with the end of the rainy season, leading to favourable conditions for breeding. A single calf is usually born after a gestational period of about eight and a half months. The calf remains with its mother till eight months, after which it joins juvenile herds. Blue wildebeest are found in short grass plains bordering bush-covered acacia savannas in southern and eastern Africa, thriving in areas that are neither too wet nor too arid. Blue wildebeest can tolerate arid regions as long as a potable water supply is available, normally within about 15–25 km (9.3–15.5 mi) distance. Each year, some East African populations of blue wildebeest take part in a long-distance migration, seemingly timed to coincide with the annual pattern of rainfall and grass growth.The blue wildebeest is native to Angola, Botswana, Kenya, Mozambique, South Africa, Swaziland, Tanzania, Zambia and Zimbabwe. Today it is extinct in Malawi, but has been successfully reintroduced in Namibia. The southern limit of the blue wildebeest stops at the Orange River, while the western limit is bounded by Lake Victoria and Mt Kenya. The blue wildebeest is widespread and is being introduced into private game farms, reserves and conservancies. Therefore, the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) rates the blue wildebeest as of Least Concern. Their population has been estimated to be around 1,550,000, and the population trend is stable.
  • Gnu pręgowane, gnu pasiaste (Connochaetes taurinus) – gatunek kopytnego ssaka z rodziny krętorogich. Żyje w dużych stadach, najczęściej wraz z zebrami, gazelami i żyrafami zamieszkują południową i wschodnią Afrykę. W poszukiwaniu pokarmu odbywają długie wędrówki, w czasie których pokonują wiele przeszkód, np. głębokie rzeki.
  • Lo gnu o gnu striato (Connochaetes taurinus) è un ungulato di grossa taglia diffuso in Africa meridionale e orientale. Abita nelle grandi pianure e si nutre di erba. La popolazione di gnu più vasta si trova nella regione del Serengeti, in cui si contano oltre un milione di esemplari.Il termine "gnu" viene usato comunemente per indicare il C. taurinus, ma può anche riferirsi al genere Connochaetes, che include anche lo gnu dalla coda bianca. In inglese, il C. taurinus viene chiamato blue wildebeest ("gnu azzurro"), mentre il C. gnu viene distinto col nome di black wildebeest ("gnu nero"). In swahili, il C. taurinus si chiama nyumbu.
  • O Connochaetes taurinus é uma das duas espécies de gnu, encontrada no Leste e Sul da África e contando com pelagem cinzenta, mas face e a cauda negras.
  • オグロヌー(Connochaetes taurinus)は、動物界脊索動物門哺乳綱ウシ目(偶蹄目)ウシ科ヌー属に分類される偶蹄類。
  • Connochaetes taurinus Connochaetes generoko animalia da. Artiodaktiloen barruko Alcelaphinae azpifamilia eta Bovidae familian sailkatuta dago
  • De blauwe gnoe, gestreepte gnoe of gewone gnoe (Connochaetes taurinus) is een antilope uit de familie der holhoornigen (Bovidae). Hij komt algemeen in grote groepen voor op de savannen van oostelijk en zuidelijk Afrika. Beroemd zijn de grote trektochten die deze soort doet. De blauwe gnoe is een van de twee nog levende soorten gnoes (Connochaetes). De andere soort is de witstaartgnoe (Connochaetes gnou).
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 315787 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 6192 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 19 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 107380451 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Category:Connochaetes taurinus
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Connochaetes taurinus
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le Gnou bleu ou Gnou à queue noire (Connochaetes taurinus) est une espèce de bovidés de la famille des bovidés qui se rencontre en Afrique de l'Est (Kenya, Tanzanie), en Afrique Australe (Botswana, Angola) et en Afrique du Sud. Il s'agit d'un ruminant, herbivore de grande taille (1,30 m au garrot pour 200 kg en moyenne), proche des antilopes, vivant en vastes troupeaux dans les savanes herbeuses et arborés où ils effectuent de grandes migrations spectaculaires.
  • Das Streifengnu (Connochaetes taurinus) ist eine Antilope aus der Gattung der Gnus, die als Grasfresser in offenen Steppen oder Baumsavannen Afrikas zu Hause ist. Es wird auch als Blaues Gnu bezeichnet.
  • Голубо́й гну, или полоса́тый гну (лат. Connochaetes taurinus) — вид млекопитающих из семейства полорогих (Bovidae). Это одна из немногих африканских антилоп, сохранившихся в значительных количествах за пределами охраняемых территорий.
  • A csíkos gnú (Connochaetes taurinus) az emlősök (Mammalia) osztályának a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a tehénantilop-formák (Alcelaphinae) alcsaládjába tartozó faj.
  • El ñu azul, listado o gorgón (Connochaetes taurinus) es una especie de mamífero artiodáctilo de la familia Bovidae. Es la especie más común y a su vez, más conocida de ñu. Es propio de África oriental y austral.Mide entre 1,85 y 2,15 m de longitud, más de 40 a 55 cm de la cola; su altura en la cruz es de entre 1,15 y 1,22 m y su peso oscila entre los 150 y 200 kg.Es un animal gregario que suele vivir en grandes rebaños de varias docenas e incluso millares de ejemplares.
  • Gnu pręgowane, gnu pasiaste (Connochaetes taurinus) – gatunek kopytnego ssaka z rodziny krętorogich. Żyje w dużych stadach, najczęściej wraz z zebrami, gazelami i żyrafami zamieszkują południową i wschodnią Afrykę. W poszukiwaniu pokarmu odbywają długie wędrówki, w czasie których pokonują wiele przeszkód, np. głębokie rzeki.
  • O Connochaetes taurinus é uma das duas espécies de gnu, encontrada no Leste e Sul da África e contando com pelagem cinzenta, mas face e a cauda negras.
  • オグロヌー(Connochaetes taurinus)は、動物界脊索動物門哺乳綱ウシ目(偶蹄目)ウシ科ヌー属に分類される偶蹄類。
  • Connochaetes taurinus Connochaetes generoko animalia da. Artiodaktiloen barruko Alcelaphinae azpifamilia eta Bovidae familian sailkatuta dago
  • De blauwe gnoe, gestreepte gnoe of gewone gnoe (Connochaetes taurinus) is een antilope uit de familie der holhoornigen (Bovidae). Hij komt algemeen in grote groepen voor op de savannen van oostelijk en zuidelijk Afrika. Beroemd zijn de grote trektochten die deze soort doet. De blauwe gnoe is een van de twee nog levende soorten gnoes (Connochaetes). De andere soort is de witstaartgnoe (Connochaetes gnou).
  • Pakůň žíhaný (Connochaetes taurinus) je velký savec z čeledi turovitých (Bovidae), který obývá jižní Keňu až po sever Jižní Afriky (viz mapa).Pakůň žíhaný je velké zvíře měřící 1,7 - 2,4 m, ocas: 60 až 100 cm a jeho hmotnost může přesáhnout i 270 kg. V jeho domovině obývá převážně otevřené travnaté krajiny, buše a savany. Srst na těle má nejčastěji šedou, občas světle hnědou barvu a mají úzkou černou hřívu.
  • The blue wildebeest (Connochaetes taurinus), also called the common wildebeest, white-bearded wildebeest or brindled gnu, is a large antelope and one of the two species of wildebeest. It is placed in the genus Connochaetes and family Bovidae. It was first described by William John Burchell in 1823. It has a close taxonomic relationship with the black wildebeest. The blue wildebeest is known to have five subspecies.
  • Ивичестото гну (Connochaetes taurinus), наричано още синьо, или белобрадо гну обитава саваните на Източна Африка, където живее на многохилядни стада, често смесени с газели на Томсън и зебри. Мигрира ежегодно в търсене на по-добри пасища и пресичането на реки (rivercrossing) от стадата гну е наистина внушителна гледка. През размножителния период, преди стадото да се събере за миграция, мъжките се бият помежду си отстоявайки една малка площ и своят харем от женски в нея.
  • El nyu blau (Connochaetes taurinus) és un gran mamífer ungulat de la família dels bòvids, una de les dues espècies de nyus. Mesura 170 centímetres d'alçada a l'espatlla i assoleix una massa corporal de fins a 380 quilograms. Viu a les planes obertes, sabanes arbrades i boscos secs del sud i l'est d'Àfrica i té una longevitat de més de vint anys. Aquest herbívor és un animal pasturador que sovint és observat en herbassars oberts o clarianes en una sabana.
  • Lo gnu o gnu striato (Connochaetes taurinus) è un ungulato di grossa taglia diffuso in Africa meridionale e orientale. Abita nelle grandi pianure e si nutre di erba. La popolazione di gnu più vasta si trova nella regione del Serengeti, in cui si contano oltre un milione di esemplari.Il termine "gnu" viene usato comunemente per indicare il C. taurinus, ma può anche riferirsi al genere Connochaetes, che include anche lo gnu dalla coda bianca. In inglese, il C.
rdfs:label
  • Gnou bleu
  • Blauwe gnoe
  • Blue wildebeest
  • Connochaetes taurinus
  • Connochaetes taurinus
  • Connochaetes taurinus
  • Connochaetes taurinus
  • Csíkos gnú
  • Gnu pręgowane
  • Nyu blau
  • Pakůň žíhaný
  • Streifengnu
  • Голубой гну
  • Ивичесто гну
  • オグロヌー
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of