Egmond-Binnen is een dorp in de gemeente Bergen in de Nederlandse provincie Noord-Holland.Egmond-Binnen, waartoe ook het dorp Egmond aan den Hoef behoorde, was tot 1 juli 1978 een zelfstandige gemeente, en is op die datum met de gemeente Egmond aan Zee samengevoegd tot Egmond. Sinds 1 januari 2001 is de gemeente Egmond gefuseerd met de gemeenten Schoorl en Bergen tot de gemeente Bergen.Het dorp is ontstaan in de vroege middeleeuwen uit het dorp Hallem (of Hallum).

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
 • Egmond-Binnen is een dorp in de gemeente Bergen in de Nederlandse provincie Noord-Holland.Egmond-Binnen, waartoe ook het dorp Egmond aan den Hoef behoorde, was tot 1 juli 1978 een zelfstandige gemeente, en is op die datum met de gemeente Egmond aan Zee samengevoegd tot Egmond. Sinds 1 januari 2001 is de gemeente Egmond gefuseerd met de gemeenten Schoorl en Bergen tot de gemeente Bergen.Het dorp is ontstaan in de vroege middeleeuwen uit het dorp Hallem (of Hallum). In de 10e en 11e eeuw komt de plaats voor als Ecmunde en Ekmunde, in 1199 als Egmunde, in 1350 als Egmonde en in 1639 als Egmont Binne.De oorsprong van de benaming Egmond is niet duidelijk. Het zou verwijzen naar het water Egg of Egge dat hier ooit de zee in stroomde. Mogelijk was dit een zijtak van de Rekere of zelfs van het IJ. Maar ook zou het mogelijk verwijzen naar het geslacht Egmont van het Huis van Egmont. Ook een combinatie is mogelijk. Minder waarschijnlijk wordt geacht dat het verwijst naar persoonsnamen Egge of Egmund.Egmond-Binnen is vooral bekend van het klooster en de abdij van Egmond, de Sint-Adelbertabdij. Dit is de oudste abdij van Nederland, opgericht in de tiende eeuw. Het klooster speelde een belangrijke rol in de oorlog tussen de Hollanders en de West-Friezen, en later over een groot gebied van West-Friesland. Het bezat veel land en startte een aantal inpolderingen in het gebied door het leggen van dammen, zoals de Zanddijk naar Limmen. De abdij had ook een belangrijke bibliotheek. Alle Graven van Holland tussen de 10e en 13e eeuw gestorven, zijn hier begraven.Verder staat in Egmond-Binnen het protestantse kerkje, dat dateert van 1915. In de kerk kan men nog de grafsteen vinden van Isaäc le Maire uit 1624, afkomstig uit de afgebroken Buurkerk. Le Maire was een van de oprichters en bewindhebber van de V.O.C. en de West-Indische Compagnie. Een bekende tijdelijke inwoner van Egmond-Binnen was de Franse filosoof René Descartes.
 • Egmond-Binnen is a village in the Dutch province of North Holland. It is a part of the municipality of Bergen, and lies about 8 kilometres (5.0 mi) southwest of Alkmaar.Egmond-Binnen was a separate municipality until 1978, when it merged with Egmond aan Zee and Egmond aan den Hoef to form the new municipality Egmond. In turn, Egmond was amalgamated into Bergen on 1 January 2001.Egmond-Binnen is built around the famous Egmond Abbey.In 2001, the town of Egmond-Binnen had 2371 inhabitants. The built-up area of the town was 0.39 km², and contained 880 residences. The wider statistical area of Egmond-Binnen has a population of around 2800.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
 • 1087068 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
 • 1393 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
 • 12 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
 • 92531239 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:annéePop
 • 2001 (xsd:integer)
prop-fr:division
prop-fr:imageloc
 • Dutch Municipality Bergen 2006.png
prop-fr:légende
 • Position de la ville et du district statistique de Egmond-Binnen dans la commune de Bergen.
prop-fr:nom
 • Egmond-Binnen
prop-fr:nomDeDivision
prop-fr:population
 • 2800 (xsd:integer)
prop-fr:statut
 • 4 (xsd:integer)
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdfs:comment
 • Egmond-Binnen is een dorp in de gemeente Bergen in de Nederlandse provincie Noord-Holland.Egmond-Binnen, waartoe ook het dorp Egmond aan den Hoef behoorde, was tot 1 juli 1978 een zelfstandige gemeente, en is op die datum met de gemeente Egmond aan Zee samengevoegd tot Egmond. Sinds 1 januari 2001 is de gemeente Egmond gefuseerd met de gemeenten Schoorl en Bergen tot de gemeente Bergen.Het dorp is ontstaan in de vroege middeleeuwen uit het dorp Hallem (of Hallum).
 • Egmond-Binnen is a village in the Dutch province of North Holland. It is a part of the municipality of Bergen, and lies about 8 kilometres (5.0 mi) southwest of Alkmaar.Egmond-Binnen was a separate municipality until 1978, when it merged with Egmond aan Zee and Egmond aan den Hoef to form the new municipality Egmond. In turn, Egmond was amalgamated into Bergen on 1 January 2001.Egmond-Binnen is built around the famous Egmond Abbey.In 2001, the town of Egmond-Binnen had 2371 inhabitants.
rdfs:label
 • Egmond-Binnen
 • Egmond-Binnen
 • Egmond-Binnen
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageDisambiguates of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of