Les delphinidés (Delphinidae) forment une famille de mammifères odontocètes, comprenant entre autres les dauphins, les sténelles, les globicéphales et les orques. Carnivores, ils mangent divers poissons, céphalopodes, crustacés et même d'autres mammifères marins ainsi que le fait l'épaulard ou orque.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Les delphinidés (Delphinidae) forment une famille de mammifères odontocètes, comprenant entre autres les dauphins, les sténelles, les globicéphales et les orques. Carnivores, ils mangent divers poissons, céphalopodes, crustacés et même d'autres mammifères marins ainsi que le fait l'épaulard ou orque.
  • Делфините (Delphinidae) са семейство морски бозайници от разред Китоподобни. Думата делфин идва от гръцкото δελφίς, което ще рече с утроба, т.е те не са риби, а бозайници, чието самостоятелно развитие е започнало преди около 10 милиона години, през периода на Миоцена.
  • Die Delfine oder Delphine (Delphinidae) gehören zu den Zahnwalen (Odontoceti) und sind somit Säugetiere (Mammalia), die im Wasser leben (Meeressäuger).Delfine sind die vielfältigste und mit rund 40 Arten größte Familie der Wale (Cetacea). Sie sind in allen Meeren verbreitet.
  • A delfinfélék (Delphinidae) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül a fogascetek (Odontoceti) alrendjébe tartozó család.A delfinfélék családját 17 nem és 38 élő faj alkotja.Mivel a cetek rendjéhez tartoznak, a delfinfélék rokonságban állnak a bálnákkal és a disznódelfinekkel. A Föld összes tengerében megtalálhatóak, de legtöbb fajuk, inkább a partközeli, sekély vizeket választják élőhelyül. Közülük néhány faj a nagyobb folyók lakója, ilyen a kúposfejű delfin (Orcaella brevirostris) is.
  • Oceanic dolphins are members of the cetacean family Delphinidae. These marine mammals are related to whales and porpoises. They are found worldwide, mostly in the shallower seas of the continental shelves. As the name implies, these dolphins tend to be found in the open seas, unlike the river dolphins, although a few species such as the Irrawaddy dolphin are coastal or riverine.Six of the larger species in the Delphinidae, the killer whale (orca), pilot (long-finned and short-finned), melon-headed, pygmy killer and false killer whales, are commonly called whales, rather than dolphins; they are also sometimes collectively known as "blackfish".
  • Дельфи́ны, или дельфи́новые (лат. Delphinidae) — семейство млекопитающих отряда китообразных, подотряда зубатых китов (Odontoceti).
  • I Delfinidi (Delphinidae, Gray, 1821) sono la più numerosa e varia famiglia dei Cetacei e costituiscono un gruppo relativamente moderno, evolutosi nel corso del Miocene superiore (circa 10 milioni di anni fa).
  • Los delfínidos (Delphinidae), llamados normalmente delfines oceánicos para distinguilos de los platanistoideos o delfines de río, son una familia de cetáceos odontocetos bastante heterogénea, que abarca unas 34 especies.Miden entre 2 y 9 metros de largo, con el cuerpo fusiforme y la cabeza grande, el hocico alargado y un solo espiráculo en la parte superior de la cabeza (orificio respiratorio que muchos animales marinos tienen como contacto del aire o agua con su sistema respiratorio interno). Son carnívoros estrictos.Están entre las especies más inteligentes que habitan el planeta. Se encuentran relativamente cerca de las costas y a menudo interactúan con el ser humano.Como otros cetáceos, los delfines utilizan los sonidos, la danza y el salto para comunicarse, orientarse y alcanzar sus presas; además utilizan la ecolocalización. Hoy en día, las principales amenazas a las que están expuestos son de naturaleza antrópica.
  • Yunusgiller (Delphinidae), balinalar (Cetacea) takımına dahil olan dişli balinalar (Odontoceti) alt takımının bütün okyanus yunusları üyelerini içeren bir familyasıdır.Yukarıdaki tanımdan anlaşılacağı üzere, yunusgiller familyasının üyeleri esasen açık denizlerde yaşar ve böylece, "yunus" adı ile anılan başka bir dişli balina grubu olan nehir yunusları (Platanistoidea) üst familyasının türlerinden ayrılırlar. Irrawaddy yunusu (Orcaella brevirostris) gibi bazı türler ise daha çok kıyı şeritlerinde ve nehir kıyılarında bulunan istisna yunusgillerdir.Bu familya, memeliler (Mammalia) sınıfına dahil olmasına ve dolayısıyla da kendisini oluşturan türlerin balık olmamasına rağmen, Türkçede yunusbalığıgiller olarak da anılabilir[1][2].Yunusgiller familyası içindeki görece büyük altı tür, bu familya içinde sınıflandıkları için aslında yunus olsalar da daha çok "balina" adı ile anılır. Bu canlılar şunlardır: Cüce katil balina (Feresa attenuata) Kısa yüzgeçli kara balina (Globicephala macrorhynchus) Uzun yüzgeçli kara balina (Globicephala melas) Katil balina (Orcinus orca) Elektra balinası (Peponocephala electra) Yalancı katil balina (Pseudorca crassidens)Yunusgiller familyasındaki türler, haliç yunusundaki gibi 1,2 m uzunluk ve 40 kg ağırlıktan katil balinadaki gibi 7 m ve 4,5 tona kadar değişen büyüklüklere sahiptir. Çoğu türün ağırlığı ise 50 - 200 kg aralığındadır. Dünyanın tüm denizlerinde bulunan bu canlılar, daha çok kıta levhaları üzerindeki görece sığ denizlerde yaşarlar. Hepsi etçildir ve sıklıkla balık ve mürekkep balığı ile beslenirler.
  • 참돌고래과(표준어: 참돌고랫과)는 이빨고래아목의 하위 분류이다. 일부 종을 제외하면 바다에서만 산다.
  • Dolfijnen (Delphinidae) zijn een familie van in zee levende walvisachtigen. Ze worden ook wel dolfijnachtigen, zeedolfijnen of echte dolfijnen (in tegenstelling tot de grondeldolfijnen) genoemd. Ze vormen een familie uit de onderorde der tandwalvissen (Odontoceti) en komen voor in alle wereldzeeën.Er bestaan ongeveer 36 soorten dolfijnen verdeeld over 16 geslachten. De kleinste dolfijn is de Havisidedolfijn, met een lengte van 1,2 meter en een gewicht van 40 kilogram. De grootste dolfijn is de zwart-witte orka, waarbij mannetjes tot 9,8 meter lang kunnen worden en 5,5 ton kunnen wegen.Dolfijnen leven vooral in de ondiepere gebieden van de zee. Ze eten vooral vis en inktvis. Tussen de diverse soorten zitten behoorlijke verschillen: orka's pakken bijvoorbeeld veel grotere prooien (onder andere zeeroofdieren) dan de gewone dolfijn, die hoofdzakelijk van vis leeft.
  • マイルカ科 (Delphinidae) は、鯨偶蹄目ハクジラ亜目に属する科の一つ。いわゆる典型的なイルカ類はこのマイルカ科に属する。また、ゴンドウクジラやシャチなどの通俗的にはクジラとされるものも含まれる。
  • Els delfínids (Delphinidae) són una família de cetacis odontocets. Aquests mamífers aquàtics estan relacionats amb les balenes i marsopes. Viuen arreu del món, majoritàriament als mars soms de la plataforma continental. Solen viure en mar obert, a diferència dels dofins de riu, tot i que algunes espècies com ara el cap d'olla de l'Irauadi viuen en zones costaneres o en rius.
  • Delfínovití (Delphinidae) jsou čeleď řádu kytovců, třídy savců. Jsou příbuzní s velrybami a sviňuchovitými. Většina druhů této čeledi se vyskytuje na otevřeném moři, na rozdíl od delfínovcovitých. I když několik druhů, například orcela tuponosá, se zdržuje u pobřeží či v říčních tocích.Jednotlivé druhy měří od 1.2 metrů k 7 metrům a váží od 40 kg po 4.5 tuny. Většina druhů však váží 50 až 200 kg. Vyskytují se celosvětově, nejčastěji v mělkých mořích. Všechny druhy se řadí mezi masožravce. Delfíni plavou rychlostí asi 26 km/h, ale byla už naměřena i rychlost 64 km/h.
  • Delfinowate, delfiny oceaniczne (Delphinidae) – rodzina ssaków wodnych z podrzędu zębowców w rzędzie waleni. Należą do niej delfiny oceaniczne i przybrzeżne, których naturalnym środowiskiem życia jest woda słona.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 53173 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 17275 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 130 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 109612659 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Category:Delphinidae
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Delphinidae
dcterms:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • Les delphinidés (Delphinidae) forment une famille de mammifères odontocètes, comprenant entre autres les dauphins, les sténelles, les globicéphales et les orques. Carnivores, ils mangent divers poissons, céphalopodes, crustacés et même d'autres mammifères marins ainsi que le fait l'épaulard ou orque.
  • Делфините (Delphinidae) са семейство морски бозайници от разред Китоподобни. Думата делфин идва от гръцкото δελφίς, което ще рече с утроба, т.е те не са риби, а бозайници, чието самостоятелно развитие е започнало преди около 10 милиона години, през периода на Миоцена.
  • Die Delfine oder Delphine (Delphinidae) gehören zu den Zahnwalen (Odontoceti) und sind somit Säugetiere (Mammalia), die im Wasser leben (Meeressäuger).Delfine sind die vielfältigste und mit rund 40 Arten größte Familie der Wale (Cetacea). Sie sind in allen Meeren verbreitet.
  • Дельфи́ны, или дельфи́новые (лат. Delphinidae) — семейство млекопитающих отряда китообразных, подотряда зубатых китов (Odontoceti).
  • I Delfinidi (Delphinidae, Gray, 1821) sono la più numerosa e varia famiglia dei Cetacei e costituiscono un gruppo relativamente moderno, evolutosi nel corso del Miocene superiore (circa 10 milioni di anni fa).
  • 참돌고래과(표준어: 참돌고랫과)는 이빨고래아목의 하위 분류이다. 일부 종을 제외하면 바다에서만 산다.
  • マイルカ科 (Delphinidae) は、鯨偶蹄目ハクジラ亜目に属する科の一つ。いわゆる典型的なイルカ類はこのマイルカ科に属する。また、ゴンドウクジラやシャチなどの通俗的にはクジラとされるものも含まれる。
  • Els delfínids (Delphinidae) són una família de cetacis odontocets. Aquests mamífers aquàtics estan relacionats amb les balenes i marsopes. Viuen arreu del món, majoritàriament als mars soms de la plataforma continental. Solen viure en mar obert, a diferència dels dofins de riu, tot i que algunes espècies com ara el cap d'olla de l'Irauadi viuen en zones costaneres o en rius.
  • Delfinowate, delfiny oceaniczne (Delphinidae) – rodzina ssaków wodnych z podrzędu zębowców w rzędzie waleni. Należą do niej delfiny oceaniczne i przybrzeżne, których naturalnym środowiskiem życia jest woda słona.
  • Oceanic dolphins are members of the cetacean family Delphinidae. These marine mammals are related to whales and porpoises. They are found worldwide, mostly in the shallower seas of the continental shelves.
  • Yunusgiller (Delphinidae), balinalar (Cetacea) takımına dahil olan dişli balinalar (Odontoceti) alt takımının bütün okyanus yunusları üyelerini içeren bir familyasıdır.Yukarıdaki tanımdan anlaşılacağı üzere, yunusgiller familyasının üyeleri esasen açık denizlerde yaşar ve böylece, "yunus" adı ile anılan başka bir dişli balina grubu olan nehir yunusları (Platanistoidea) üst familyasının türlerinden ayrılırlar.
  • Dolfijnen (Delphinidae) zijn een familie van in zee levende walvisachtigen. Ze worden ook wel dolfijnachtigen, zeedolfijnen of echte dolfijnen (in tegenstelling tot de grondeldolfijnen) genoemd. Ze vormen een familie uit de onderorde der tandwalvissen (Odontoceti) en komen voor in alle wereldzeeën.Er bestaan ongeveer 36 soorten dolfijnen verdeeld over 16 geslachten. De kleinste dolfijn is de Havisidedolfijn, met een lengte van 1,2 meter en een gewicht van 40 kilogram.
  • A delfinfélék (Delphinidae) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül a fogascetek (Odontoceti) alrendjébe tartozó család.A delfinfélék családját 17 nem és 38 élő faj alkotja.Mivel a cetek rendjéhez tartoznak, a delfinfélék rokonságban állnak a bálnákkal és a disznódelfinekkel. A Föld összes tengerében megtalálhatóak, de legtöbb fajuk, inkább a partközeli, sekély vizeket választják élőhelyül.
  • Los delfínidos (Delphinidae), llamados normalmente delfines oceánicos para distinguilos de los platanistoideos o delfines de río, son una familia de cetáceos odontocetos bastante heterogénea, que abarca unas 34 especies.Miden entre 2 y 9 metros de largo, con el cuerpo fusiforme y la cabeza grande, el hocico alargado y un solo espiráculo en la parte superior de la cabeza (orificio respiratorio que muchos animales marinos tienen como contacto del aire o agua con su sistema respiratorio interno).
  • Delfínovití (Delphinidae) jsou čeleď řádu kytovců, třídy savců. Jsou příbuzní s velrybami a sviňuchovitými. Většina druhů této čeledi se vyskytuje na otevřeném moři, na rozdíl od delfínovcovitých. I když několik druhů, například orcela tuponosá, se zdržuje u pobřeží či v říčních tocích.Jednotlivé druhy měří od 1.2 metrů k 7 metrům a váží od 40 kg po 4.5 tuny. Většina druhů však váží 50 až 200 kg. Vyskytují se celosvětově, nejčastěji v mělkých mořích. Všechny druhy se řadí mezi masožravce.
rdfs:label
  • Delphinidae
  • Delfine
  • Delfinfélék
  • Delfinowate
  • Delfínid
  • Delfínovití
  • Delphinidae
  • Delphinidae
  • Dolfijnen
  • Oceanic dolphin
  • Yunusgiller
  • Делфинови
  • Дельфиновые
  • マイルカ科
  • 참돌고래과
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is skos:subject of
is foaf:primaryTopic of