Le Cincle plongeur (Cinclus cinclus) est une espèce d'oiseau brun et blanc, de la taille d'un merle qui vit dans les rivières (d'où le nom de merle d'eau qui lui est parfois donné) d'Europe, d'Asie et d'Afrique du nord. Le cincle plongeur est l'oiseau national de la Norvège.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le Cincle plongeur (Cinclus cinclus) est une espèce d'oiseau brun et blanc, de la taille d'un merle qui vit dans les rivières (d'où le nom de merle d'eau qui lui est parfois donné) d'Europe, d'Asie et d'Afrique du nord. Le cincle plongeur est l'oiseau national de la Norvège.
  • El mirlo acuático europeo (Cinclus cinclus) es una especie de ave paseriforme de la familia Cinclidae. Su hábitat incluye entornos acuáticos en América, Europa, y Asia.
  • De (gewone) waterspreeuw (Cinclus cinclus) is een zangvogel uit de familie van waterspreeuwen (Cinclidae). Het zijn geen spreeuwen, maar vogels die voorkomen bij stromend water. Binnen Europa worden verschillende variëteiten (ondersoorten) onderscheiden.
  • Die Wasseramsel oder Eurasische Wasseramsel (Cinclus cinclus) ist die einzige auch in Mitteleuropa vorkommende Vertreterin der Familie der Wasseramseln (Cinclidae). Der etwa starengroße, rundlich wirkende Singvogel ist eng an das Leben entlang schnellfließender, klarer Gewässer gebunden. Dort ernährt sich die Art vornehmlich von Wasserinsekten, die sie vor allem tauchend erbeutet. Die Wasseramsel ist mit 13 Unterarten von Westeuropa und Nordwestafrika ostwärts bis in die Region um den Baikalsee und in die Hochlagen Westchinas verbreitet.
  • Оляпка, или обыкновенная оляпка (лат. Cinclus cinclus) — птица отряда воробьиных. Её также называют водяной дрозд, или водяной воробей.Птица размером со скворца. Оперение имеет темно-бурое, густое, несмачивающееся.Распространена на Кольском полуострове, Урале, Кавказе, в Карпатах и Южной Сибири. Обитает по берегам быстрых прозрачных рек и ручьев.Питается водными насекомыми и рачками, которых оляпка собирает на мелководье, между камней и под водой. Главной особенностью являются способность хорошо плавать и нырять. Приподнимая крылья и ловко маневрируя в потоке воды, птица как бы «бежит» по дну. Под водой оляпка может оставаться до 50 с, пробегая за это время до 20 м.Гнездо оляпка устраивает всегда близ воды, между береговыми камнями или в норах, построены из мха и стебельков трав. Насиживает кладку только самка, но выкармливают птенцов в течение 20—25 дней оба родителя. За год успевает вырастить два выводка.Зимует на незамерзающих участках рек и речушек в предгорьях. Живет, как правило, оседло, но иногда встречаются и кочующие особи.
  • Pluszcz zwyczajny, pluszcz (Cinclus cinclus) – gatunek małego ptaka z rodziny pluszczy (Cinclidae).
  • Dere kuşu (Cinclus cinclus), Su karatavuğugiller familyasına ait bir kuş türüdür.
  • Ur-zozoa (Cinclus cinclus) cinclidae familiako hegazti paseriformea da. Bere habitata, Europa, Asia eta Amerikako ur guneak dira.
  • Skorec vodní (Cinclus cinclus) je středně velký zpěvný pták z čeledi skorcovitých (Cinclidae) žijící zpravidla v blízkosti vodních toků.
  • A vízirigó vagy fehértorkú vízirigó (Cinclus cinclus) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a vízirigófélék (Cinclidae) családjába tartozó faj.Norvégia nemzeti madara.
  • O melro-d'água (Cinclus cinclus) é uma ave da família Cinclidae. Caracteriza-se pela plumagem castanha com o peito branco e pela cauda curta.Esta espécie ocorre junto a torrentes de água límpida. Em Portugal é residente e ocorre nas terras altas do norte e do centro.
  • Il merlo acquaiolo (Cinclus cinclus, Linnaeus 1758), è un uccello della famiglia dei Cinclidae.
  • Водният кос (Cinclus cinclus) е птица от разред Врабчоподобни с големина колкото скорец. Има шоколадовокафяво оперение. Коремът е по-светъл, а подбедрието, гърдите и гърлото са бели. Няма полов диморфизъм. Младите екземпляри са по-светли. По гръбната страна има пъстри шарки. Долната страна на тялото им е белезникава, напетнена с по-тъмни неправилни петна и вълнообразни ивици. Бялото петно по гърлото и гърдите е слабо изразено.Водният кос е постоянна птица. Среща се в планините до алпийската зона. В Рила е наблюдаван и на 2800 m н.в.През зимата слиза ниско в предпланинските склонове. Обитава крайбрежия на бързотечащи, пенливи планински потоци и планински езера.Гнездовият период започва през април. Гнездото се прави в дупки между камъни, под туфи по стръмни брегове, в цепнатини по зидове и мостове. То е изградено от клончета, трева, сухи листа, мъх и лишеи, а вътре е застлано с листа. Снася 4 - 7 чисто бели яйца. Женската мъти яйцата сама от 15 до 18 дни. Малките остават в гнездото 19 - 24 дни и се изхранват от двамата родители. След напускане на гнездото те дълго време се движат на ято. Отглежда по две поколения годишно. През август семействата се разпадат и през зимните месеци се срещат отделни птици.Водният кос се храни с животинска храна, която лови във водата. Той е отличен плувец и ловко се гмурка под вода. По дъното може да ходи като се закрепя с острите си нокътчета по камъните. Любимата му храна са водни насекоми и техните ларви, ракообразни, охлювчета и попови лъжички. По-рядко лови малки рибки.
  • La merla d'aigua o aigüerola (Cinclus cinclus) és una espècie d'ocell que es troba a Europa, el nord d'Àfrica i parts d'Àsia. És l'única espècie de la família dels cínclids (Cinclidae) que es troba a Europa.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 456762 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 6500 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 19 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 110146347 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Cinclus cinclus
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Cinclus cinclus
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le Cincle plongeur (Cinclus cinclus) est une espèce d'oiseau brun et blanc, de la taille d'un merle qui vit dans les rivières (d'où le nom de merle d'eau qui lui est parfois donné) d'Europe, d'Asie et d'Afrique du nord. Le cincle plongeur est l'oiseau national de la Norvège.
  • El mirlo acuático europeo (Cinclus cinclus) es una especie de ave paseriforme de la familia Cinclidae. Su hábitat incluye entornos acuáticos en América, Europa, y Asia.
  • De (gewone) waterspreeuw (Cinclus cinclus) is een zangvogel uit de familie van waterspreeuwen (Cinclidae). Het zijn geen spreeuwen, maar vogels die voorkomen bij stromend water. Binnen Europa worden verschillende variëteiten (ondersoorten) onderscheiden.
  • Pluszcz zwyczajny, pluszcz (Cinclus cinclus) – gatunek małego ptaka z rodziny pluszczy (Cinclidae).
  • Dere kuşu (Cinclus cinclus), Su karatavuğugiller familyasına ait bir kuş türüdür.
  • Ur-zozoa (Cinclus cinclus) cinclidae familiako hegazti paseriformea da. Bere habitata, Europa, Asia eta Amerikako ur guneak dira.
  • Skorec vodní (Cinclus cinclus) je středně velký zpěvný pták z čeledi skorcovitých (Cinclidae) žijící zpravidla v blízkosti vodních toků.
  • A vízirigó vagy fehértorkú vízirigó (Cinclus cinclus) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a vízirigófélék (Cinclidae) családjába tartozó faj.Norvégia nemzeti madara.
  • O melro-d'água (Cinclus cinclus) é uma ave da família Cinclidae. Caracteriza-se pela plumagem castanha com o peito branco e pela cauda curta.Esta espécie ocorre junto a torrentes de água límpida. Em Portugal é residente e ocorre nas terras altas do norte e do centro.
  • Il merlo acquaiolo (Cinclus cinclus, Linnaeus 1758), è un uccello della famiglia dei Cinclidae.
  • La merla d'aigua o aigüerola (Cinclus cinclus) és una espècie d'ocell que es troba a Europa, el nord d'Àfrica i parts d'Àsia. És l'única espècie de la família dels cínclids (Cinclidae) que es troba a Europa.
  • Водният кос (Cinclus cinclus) е птица от разред Врабчоподобни с големина колкото скорец. Има шоколадовокафяво оперение. Коремът е по-светъл, а подбедрието, гърдите и гърлото са бели. Няма полов диморфизъм. Младите екземпляри са по-светли. По гръбната страна има пъстри шарки. Долната страна на тялото им е белезникава, напетнена с по-тъмни неправилни петна и вълнообразни ивици. Бялото петно по гърлото и гърдите е слабо изразено.Водният кос е постоянна птица.
  • Оляпка, или обыкновенная оляпка (лат. Cinclus cinclus) — птица отряда воробьиных. Её также называют водяной дрозд, или водяной воробей.Птица размером со скворца. Оперение имеет темно-бурое, густое, несмачивающееся.Распространена на Кольском полуострове, Урале, Кавказе, в Карпатах и Южной Сибири. Обитает по берегам быстрых прозрачных рек и ручьев.Питается водными насекомыми и рачками, которых оляпка собирает на мелководье, между камней и под водой.
  • Die Wasseramsel oder Eurasische Wasseramsel (Cinclus cinclus) ist die einzige auch in Mitteleuropa vorkommende Vertreterin der Familie der Wasseramseln (Cinclidae). Der etwa starengroße, rundlich wirkende Singvogel ist eng an das Leben entlang schnellfließender, klarer Gewässer gebunden. Dort ernährt sich die Art vornehmlich von Wasserinsekten, die sie vor allem tauchend erbeutet.
rdfs:label
  • Cincle plongeur
  • Cinclus cinclus
  • Cinclus cinclus
  • Dere kuşu
  • Melro-d'água
  • Merla d'aigua
  • Pluszcz zwyczajny
  • Skorec vodní
  • Ur-zozo
  • Vízirigó
  • Wasseramsel (Art)
  • Waterspreeuw
  • White-throated dipper
  • Воден кос
  • Оляпка
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of