Le Chocard à bec jaune (Pyrrhocorax graculus, Linnaeus, 1766) est une espèce de passereau de la famille des Corvidae beaucoup plus proche du Crave à bec rouge (Pyrrhocorax pyrrhocorax) que du Choucas des tours (Corvus monedula). Son aire s'étend en Europe (arc alpin, Pyrénées, Corse, Alpes dinariques, monts Cantabriques) et en Afrique du Nord (Rif et Atlas). En montagne, il est souvent appelé à tort Choucas.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le Chocard à bec jaune (Pyrrhocorax graculus, Linnaeus, 1766) est une espèce de passereau de la famille des Corvidae beaucoup plus proche du Crave à bec rouge (Pyrrhocorax pyrrhocorax) que du Choucas des tours (Corvus monedula). Son aire s'étend en Europe (arc alpin, Pyrénées, Corse, Alpes dinariques, monts Cantabriques) et en Afrique du Nord (Rif et Atlas). En montagne, il est souvent appelé à tort Choucas.
  • La chova piquigualda (Pyrrhocorax graculus) es una especie de ave paseriforme de la familia Corvidae perteneciente al género Pyrrhocorax, siendo uno de sus dos únicos miembros. Sus dos subespecies crían en las montañas del Paleártico, desde España y Marruecos hasta China. Se encuentra entre las aves que anidan a mayor altitud. Sus huevos tienen adaptaciones para mejorar la captación de oxígeno y reducir la pérdida de agua en atmósferas tan tenues.Este pájaro tiene un plumaje negro brillante, el pico amarillo que le da nombre, las patas rojas y emite llamadas características. También se caracteriza por sus vuelos acrobáticos. Las chovas piquigualdas se emparejan de por vida y suelen anidar año tras año en el mismo lugar, generalmente un hueco o una grieta en lo alto de un acantilado. Allí construyen un nido con palitos trenzados donde ponen de tres a cinco huevos blanquecinos con motas marrones. Suele alimentarse en bandadas en los prados de hierva corta, donde recolecta principalmente invertebrados en verano y frutos en invierno. Puede acercarse a los lugares frecuentados por el hombre para obtener alimento suplementario.Aunque se ve afectado por los cambios causados por las prácticas agrícolas que pueden causar declives en poblaciones locales, es una especie abundante y muy extendida que no se encuentra en peligro de extinción. El cambio climático podría afectarle a largo plazo induciéndola a anidar a mayores.
  • Альпийская галка (лат. Pyrrhocorax graculus) — вид птиц из семейства врановых (Corvidae), близкая родственница клушицы. Обитает в высокогорных районах на высоте от 1500 до 3900 м над уровнем моря.
  • Il gracchio alpino (Pyrrhocorax graculus Linnaeus, 1766) è un uccello della famiglia dei Corvidae.
  • La gralla de bec groc (Pyrrhocorax graculus) és un ocell de la família dels còrvids. Cria en les més altes muntanyes del sud d'Europa, els Alps, i els Pirineus, Àsia Central i Índia. És un ocell resident (no migra). Una subespècie prehistòrica que vivia a Europa durant la darrera glaciació ha estat anomenada com Pyrrhocorax graculus vetus.Fa de 36-39 cm de llarg i de 65-74 cm d'envergadura alar.Sovint és gregari i no té por. Acostuma a residir en zones d'estacions d'esquí.S'alimenta d'insectes a l'estiu i de petits fruits a l'hivern.
  • Die Alpendohle (Pyrrhocorax graculus) ist eine Singvogelart aus der Familie der Rabenvögel (Corvidae). Der 34 bis 38 cm große Vogel ist ein mittelgroßer Vertreter seiner Familie und zeichnet sich durch schwarzes Gefieder, rote Beine und einen gelben Schnabel aus. Im Feld ist die Art daneben auch durch ihren akrobatischen Segelflug und ihre pfeifenden Rufe zu erkennen. Ihr lückenhaftes Verbreitungsgebiet umfasst die Hochgebirge der südlichen Paläarktis, wo sie montane Höhenlagen mit freiliegenden Felsen bewohnt. Die Nahrung der Tiere besteht zum Großteil aus Beeren und Wirbellosen, bei Gelegenheit fressen sie aber auch kleine Wirbeltiere, Vogeleier oder menschliche Abfälle. Alpendohlen leben sehr gesellig, sie bewegen sich in Schwärmen und brüten gelegentlich in Kolonien. Ihr Nest errichten sie zwischen April und Juni in Felsnischen.Die Alpendohle wurde 1766 von Carl von Linné erstbeschrieben und von Marmaduke Tunstall in die Gattung der Bergkrähen (Pyrrhocorax) gestellt. Zusammen mit ihrer Schwesterart, der Alpenkrähe (Pyrrhocorax pyrrhocorax), bildet sie eine frühe Entwicklungslinie der Rabenvögel, die nah mit südasiatischen Elstern verwandt ist. Die Art wird in zwei bis drei Unterarten geteilt, deren Abgrenzung allerdings nicht klar ist. Der weltweite Bestand der Alpendohle gilt mit einer geschätzten sechs- bis siebenstelligen Zahl von Tieren als stabil und nicht gefährdet.
  • Wieszczek (Pyrrhocorax graculus) – gatunek średniego ptaka osiadły z rodziny krukowatych (Corvidae), zamieszkujący w zależności od podgatunku: Pyrrhocorax graculus graculus – Europa Południowa od gór Półwyspu Iberyjskiego przez Pireneje, Alpy, góry Korsyki po góry Bałkanów oraz Atlas. Sporadycznie zalatuje w Tatry, w Polsce obserwowany ok. 5 razy (ale jeszcze w połowie XIX w. widziano niewielkie kolonie lęgowe). Pyrrhocorax graculus digitatus – góry Azji Mniejszej i Lewantu po Zagros i góry południowo-zachodniego Iranu Pyrrhocorax graculus forsythi – góry Azji Środkowej od Afganistanu, przez Himalaje, Tienszan po Sajany i góry środkowych Chin. Cechy gatunku Obie płci ubarwione jednakowo. Upierzenie całkowicie czarne z metalicznym połyskiem, najmocniejszym na skrzydłach. Dziób żółty, nogi czerwone. Młode podobne do dorosłych, ale bez połysku, z ciemnymi nogami i zazwyczaj ciemną końcówką dzioba. Wymiary średnie długość ciała: 37-40 cmrozpiętość skrzydeł: 75-80 cmmasa ciała: ok. 200-300 g Biotop Góry, powyżej 1800 m n.p.m. (do 4000 m n.p.m. w Afryce i 3000 m n.p.m. w Alpach), w piętrze alpejskim. Gniazdo Na niedostępnych ścianach skalnych, rzadziej w szczelinach murów. Często gnieździ się kolonijnie. Jaja Wyprowadza jeden lęg w roku, składając w maju-czerwcu (Europa, Afryka) lub czerwcu-lipcu (Lewant) 3-5 białawych jaj, z różowym (rzadziej zielonkawym) tłem i ciemnobrązowymi lub czerwonawymi cętkami. Wysiadywanie Jaja wysiadywane są przez okres 18 do 21 dni wyłącznie przez samicę. Pożywienie Pokarm zarówno zwierzęcy (owady, mięczaki) jak i roślinny (jagody, nasiona). Ochrona Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.=== Przypisy ===
  • De alpenkauw (Pyrrhocorax graculus) is een grote zangvogel uit de familie van de kraaien.De alpenkauw behoort tot de kraaiachtigen (Corvidae) en is een van de kleinste leden uit deze grote familie van zangvogels. Ze zijn nauw verwant aan alpenkraaien, vogels die ook van dezelfde leefomgeving houden.
  • A havasi csóka vagy sárgacsőrű csóka (Pyrrhocorax graculus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó faj.
  • キバシガラス (黄嘴烏、Pyrrhocorax graculus)は、スズメ目カラス科の鳥類。
  • A gralha-de-bico-amarelo (Pyrrhocorax graculus) é uma ave da família Corvidae (corvos)
  • Sarı gagalı dağ kargası (Pyrrhocorax graculus), kargagiller (Corvidae) familyasından ötücü bir kuş türü.
  • Kavče žlutozobé (Pyrrhocorax graculus) je velký druh pěvce z čeledi krkavcovitých. Je jednobarevně černé s červenými nohami a žlutým zobákem. Vyskytuje se ve vyšších polohách pohoří od severní Afriky přes Evropu po Asii. Celkem čtyřikrát zalétlo kavče žlutozobé také na území České republiky.
  • Жълтоклюната гарга (Pyrrhocorax graculus), наричана още хайдушка гарга, е средноголяма птица от семейство Вранови. Обитава високите части на планините и затова в някои езици е наречена алпийска гарга. Среща се и в България, където е включена в Червената книга защитен вид.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 216060 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 4653 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 52 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 107297750 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Pyrrhocorax_graculus
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Pyrrhocorax graculus
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le Chocard à bec jaune (Pyrrhocorax graculus, Linnaeus, 1766) est une espèce de passereau de la famille des Corvidae beaucoup plus proche du Crave à bec rouge (Pyrrhocorax pyrrhocorax) que du Choucas des tours (Corvus monedula). Son aire s'étend en Europe (arc alpin, Pyrénées, Corse, Alpes dinariques, monts Cantabriques) et en Afrique du Nord (Rif et Atlas). En montagne, il est souvent appelé à tort Choucas.
  • Альпийская галка (лат. Pyrrhocorax graculus) — вид птиц из семейства врановых (Corvidae), близкая родственница клушицы. Обитает в высокогорных районах на высоте от 1500 до 3900 м над уровнем моря.
  • Il gracchio alpino (Pyrrhocorax graculus Linnaeus, 1766) è un uccello della famiglia dei Corvidae.
  • De alpenkauw (Pyrrhocorax graculus) is een grote zangvogel uit de familie van de kraaien.De alpenkauw behoort tot de kraaiachtigen (Corvidae) en is een van de kleinste leden uit deze grote familie van zangvogels. Ze zijn nauw verwant aan alpenkraaien, vogels die ook van dezelfde leefomgeving houden.
  • A havasi csóka vagy sárgacsőrű csóka (Pyrrhocorax graculus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó faj.
  • キバシガラス (黄嘴烏、Pyrrhocorax graculus)は、スズメ目カラス科の鳥類。
  • A gralha-de-bico-amarelo (Pyrrhocorax graculus) é uma ave da família Corvidae (corvos)
  • Sarı gagalı dağ kargası (Pyrrhocorax graculus), kargagiller (Corvidae) familyasından ötücü bir kuş türü.
  • Kavče žlutozobé (Pyrrhocorax graculus) je velký druh pěvce z čeledi krkavcovitých. Je jednobarevně černé s červenými nohami a žlutým zobákem. Vyskytuje se ve vyšších polohách pohoří od severní Afriky přes Evropu po Asii. Celkem čtyřikrát zalétlo kavče žlutozobé také na území České republiky.
  • Жълтоклюната гарга (Pyrrhocorax graculus), наричана още хайдушка гарга, е средноголяма птица от семейство Вранови. Обитава високите части на планините и затова в някои езици е наречена алпийска гарга. Среща се и в България, където е включена в Червената книга защитен вид.
  • La chova piquigualda (Pyrrhocorax graculus) es una especie de ave paseriforme de la familia Corvidae perteneciente al género Pyrrhocorax, siendo uno de sus dos únicos miembros. Sus dos subespecies crían en las montañas del Paleártico, desde España y Marruecos hasta China. Se encuentra entre las aves que anidan a mayor altitud.
  • La gralla de bec groc (Pyrrhocorax graculus) és un ocell de la família dels còrvids. Cria en les més altes muntanyes del sud d'Europa, els Alps, i els Pirineus, Àsia Central i Índia. És un ocell resident (no migra). Una subespècie prehistòrica que vivia a Europa durant la darrera glaciació ha estat anomenada com Pyrrhocorax graculus vetus.Fa de 36-39 cm de llarg i de 65-74 cm d'envergadura alar.Sovint és gregari i no té por.
  • Die Alpendohle (Pyrrhocorax graculus) ist eine Singvogelart aus der Familie der Rabenvögel (Corvidae). Der 34 bis 38 cm große Vogel ist ein mittelgroßer Vertreter seiner Familie und zeichnet sich durch schwarzes Gefieder, rote Beine und einen gelben Schnabel aus. Im Feld ist die Art daneben auch durch ihren akrobatischen Segelflug und ihre pfeifenden Rufe zu erkennen.
  • Wieszczek (Pyrrhocorax graculus) – gatunek średniego ptaka osiadły z rodziny krukowatych (Corvidae), zamieszkujący w zależności od podgatunku: Pyrrhocorax graculus graculus – Europa Południowa od gór Półwyspu Iberyjskiego przez Pireneje, Alpy, góry Korsyki po góry Bałkanów oraz Atlas. Sporadycznie zalatuje w Tatry, w Polsce obserwowany ok. 5 razy (ale jeszcze w połowie XIX w. widziano niewielkie kolonie lęgowe).
  • Belatxinga mokohoria (Pyrrhocorax graculus) corvidae familiako hegaztia da. 36–39 cmko luzera izaten du, 70–85 cmko hego luzera eta 190-240 gramoko pisua. Lumadia beltz-beltza, distira metalkarekin, hanka gorriak eta moko horia ditu. Hegalari ikusgarriak dira, haize lasterrak xarmanki erabiltzen dituztelarik. Hots ohikoenak preep murmurioa eta sweeeooo txistu-hotsa dira.
rdfs:label
  • Chocard à bec jaune
  • Alpendohle
  • Alpenkauw
  • Alpine chough
  • Belatxinga mokohori
  • Gralha-de-bico-amarelo
  • Gralla de bec groc
  • Havasi csóka
  • Kavče žlutozobé
  • Pyrrhocorax graculus
  • Pyrrhocorax graculus
  • Sarı gagalı dağ kargası
  • Wieszczek
  • Альпийская галка
  • Жълтоклюна гарга
  • キバシガラス
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of