Le Casoar à casque (Casuarius casuarius) est une grande espèce d'oiseaux de la famille des Casuariidaes. Son nom vient de son nom indonésien « casuari ».

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le Casoar à casque (Casuarius casuarius) est une grande espèce d'oiseaux de la famille des Casuariidaes. Son nom vient de son nom indonésien « casuari ».
  • El casuario común o austral (Casuarius casuarius) es una especie de ave estrutioniforme de la familia Casuariidae endémica del norte de Australia y el sur de Nueva Guinea. Alcanza 1,80m de altura. No se conocen subespecies.
  • Kasuari gelambir-ganda atau dalam nama ilmiahnya Casuarius casuarius adalah salah satu burung dari tiga spesies Kasuari. Burung dewasa berukuran besar, dengan ketinggian mencapai 170cm, dan memiliki bulu berwarna hitam yang keras dan kaku. Kulit lehernya berwarna biru dan terdapat dua buah gelambir berwarna merah pada lehernya. Di atas kepalanya terdapat tanduk yang tinggi berwarna kecoklatan. Burung betina serupa dengan burung jantan, dan biasanya berukuran lebih besar dan lebih dominan.Burung Kasuari mempunyai kaki yang besar dan kuat dengan tiga buah jari pada masing-masing kakinya. Jari-jari kaki burung ini sangat berbahaya karena diperlengkapi dengan cakar yang sangat tajam. Seperti umumnya spesies burung-burung yang berukuran besar, burung Kasuari Gelambir-ganda tidak dapat terbang.Populasi Kasuari Gelambir-ganda tersebar di hutan dataran rendah di Australia, pulau Irian dan pulau Seram di provinsi Maluku. Spesies ini merupakan satu-satunya burung di marga Casuarius yang terdapat di benua Australia. Pakan burung Kasuari Gelambir-ganda terdiri dari aneka buah-buahan yang terjatuh di dasar hutan.Burung Kasuari biasanya hidup sendiri, berpasangan hanya pada waktu musim berbiak. Anak burung dierami dan dibesarkan oleh burung jantan.Penangkapan liar dan hilangnya habitat hutan mengancam keberadaan spesies ini. Kasuari Gelambir-ganda dievaluasikan sebagai rentan di dalam IUCN Red List.
  • Kasuár přilbový či kasuár jižní (Casuarius casuarius) je velký pták a typický představitel rodu Casuarius, který obývá tropické deštné lesy v severovýchodní Austrálii, východní Indonésii na Nové Guinee a na ostrovech Aru a Seram. Patří také k mnoha ptákům, které popsal v 18. století zoolog Carl Linné ve své práci Systema Naturae.
  • El casuari (Casuarius casuarius) és un gran ocell no volador de la família dels casuàrids (Casuariidae) que habita zones de selva del nord-est d'Austràlia, Nova Guinea i alguna illa propera. S'anomenen també casuaris a la resta d'espècies de la seva família.
  • Kazuar hełmiasty (Casuarius casuarius) – gatunek ptaka z rodziny kazuarów (Casuariidae) zamieszkujący tereny północno-wschodniej Australii i Nowej Gwinei.WymiaryWysokość do 1,8 m, masa ciała: 70–85 kg.BiotopZamieszkuje tereny Queensland, które porośnięte są dżunglą, w której występują zbiorniki słodkiej wody, gdzie cały rok panują podobne warunki klimatyczne i okres wegetacyjny roślin trwa cały rok.ZachowanieKazuar jest samotnikiem. Często można usłyszeć jego głos, lecz jest bardzo płochliwy. Jego terytorium znajduje się w pobliżu zbiornika wodnego. Ptak ten jest doskonałym pływakiem. Ma on doskonały słuch. Potrafi wyskoczyć na wysokość 1,5 m. Zmuszony do walki jest bardzo agresywny.PożywienieOpadłe z drzew orzechy i owoce, sporadycznie ryby, jaszczurki i żaby.RozmnażanieW czasie godów samiec wydaje dźwięki wabiące partnerkę. Samica po złożeniu 2-8 jaj oddala się od gniazda, którym jest zagłębienie w ziemi. Za ich wysiadywanie odpowiedzialny jest samiec. Inkubacja jaj trwa 52 dni. Pisklęta zaraz po wykluciu podążają za ojcem, który opiekuje się nimi do uzyskania samodzielności.Kazuary hełmiaste i ludzieKazuary hełmiaste są zagrożone wyginięciem. Rdzenni mieszkańcy Nowej Gwinei łapią młode kazuary i hodują je dla mięsa, które stanowi dla nich przysmak. Z ich kości wyrabiają sztylety i ostrza do strzał. Kazuary trzymane w klatkach są bardzo niebezpieczne dla człowieka.=== Przypisy ===
  • Il casuario australiano (Casuarius casuarius (Linnaeus 1758)) è un uccello della famiglia dei Casuaridi.
  • O Casuar-do-sul (Casuarius casuarius), é um grande pássaro preto. É uma ave ratita, portanto, relacionados com o emu, avestruz, e o gênero Rhea.
  • Der Helmkasuar (Casuarius casuarius) ist eine große flugunfähige Vogelart aus der Familie der Kasuare (Casuariidae), die zu den Laufvögeln (Struthioniformes) gehört.
  • A sisakos kazuár vagy déli kazuár (Casuarius casuarius) a madarak osztályába, a struccalakúak (Struthioniformes) rendjébe és a kazuárfélék (Casuariidae) családjába tartozó faj.
  • Шлемоно́сный казуа́р (лат. Casuarius casuarius) — наиболее распространённый вид из семейства казуаровых.
  • Casuarius casuarius Casuarius generoko animalia da. Hegaztien barruko Casuariidae familian sailkatua dago.
  • De helmkasuaris (Casuarius casuarius) is een vogel uit de familie van de Kasuarissen.
  • ヒクイドリ(火食い鳥、食火鶏、学名:Casuarius casuarius)は、ダチョウ目ヒクイドリ科の飛べない鳥の一種。
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 972479 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 5055 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 26 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 107148855 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le Casoar à casque (Casuarius casuarius) est une grande espèce d'oiseaux de la famille des Casuariidaes. Son nom vient de son nom indonésien « casuari ».
  • El casuario común o austral (Casuarius casuarius) es una especie de ave estrutioniforme de la familia Casuariidae endémica del norte de Australia y el sur de Nueva Guinea. Alcanza 1,80m de altura. No se conocen subespecies.
  • Kasuár přilbový či kasuár jižní (Casuarius casuarius) je velký pták a typický představitel rodu Casuarius, který obývá tropické deštné lesy v severovýchodní Austrálii, východní Indonésii na Nové Guinee a na ostrovech Aru a Seram. Patří také k mnoha ptákům, které popsal v 18. století zoolog Carl Linné ve své práci Systema Naturae.
  • El casuari (Casuarius casuarius) és un gran ocell no volador de la família dels casuàrids (Casuariidae) que habita zones de selva del nord-est d'Austràlia, Nova Guinea i alguna illa propera. S'anomenen també casuaris a la resta d'espècies de la seva família.
  • Il casuario australiano (Casuarius casuarius (Linnaeus 1758)) è un uccello della famiglia dei Casuaridi.
  • O Casuar-do-sul (Casuarius casuarius), é um grande pássaro preto. É uma ave ratita, portanto, relacionados com o emu, avestruz, e o gênero Rhea.
  • Der Helmkasuar (Casuarius casuarius) ist eine große flugunfähige Vogelart aus der Familie der Kasuare (Casuariidae), die zu den Laufvögeln (Struthioniformes) gehört.
  • A sisakos kazuár vagy déli kazuár (Casuarius casuarius) a madarak osztályába, a struccalakúak (Struthioniformes) rendjébe és a kazuárfélék (Casuariidae) családjába tartozó faj.
  • Шлемоно́сный казуа́р (лат. Casuarius casuarius) — наиболее распространённый вид из семейства казуаровых.
  • Casuarius casuarius Casuarius generoko animalia da. Hegaztien barruko Casuariidae familian sailkatua dago.
  • De helmkasuaris (Casuarius casuarius) is een vogel uit de familie van de Kasuarissen.
  • ヒクイドリ(火食い鳥、食火鶏、学名:Casuarius casuarius)は、ダチョウ目ヒクイドリ科の飛べない鳥の一種。
  • Kasuari gelambir-ganda atau dalam nama ilmiahnya Casuarius casuarius adalah salah satu burung dari tiga spesies Kasuari. Burung dewasa berukuran besar, dengan ketinggian mencapai 170cm, dan memiliki bulu berwarna hitam yang keras dan kaku. Kulit lehernya berwarna biru dan terdapat dua buah gelambir berwarna merah pada lehernya. Di atas kepalanya terdapat tanduk yang tinggi berwarna kecoklatan.
  • Kazuar hełmiasty (Casuarius casuarius) – gatunek ptaka z rodziny kazuarów (Casuariidae) zamieszkujący tereny północno-wschodniej Australii i Nowej Gwinei.WymiaryWysokość do 1,8 m, masa ciała: 70–85 kg.BiotopZamieszkuje tereny Queensland, które porośnięte są dżunglą, w której występują zbiorniki słodkiej wody, gdzie cały rok panują podobne warunki klimatyczne i okres wegetacyjny roślin trwa cały rok.ZachowanieKazuar jest samotnikiem. Często można usłyszeć jego głos, lecz jest bardzo płochliwy.
rdfs:label
  • Casoar à casque
  • Casuar-do-sul
  • Casuari
  • Casuarius casuarius
  • Casuarius casuarius
  • Casuarius casuarius
  • Helmkasuar
  • Helmkasuaris
  • Kasuari gelambir-ganda
  • Kasuár přílbový
  • Kazuar hełmiasty
  • Sisakos kazuár
  • Southern cassowary
  • Шлемоносный казуар
  • ヒクイドリ
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of