Le Bihoreau gris (Nycticorax nycticorax), ou Héron bihoreau, est une espèce d'échassiers de la famille des Ardeidés que l'on retrouve dans de nombreuses parties du monde.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le Bihoreau gris (Nycticorax nycticorax), ou Héron bihoreau, est une espèce d'échassiers de la famille des Ardeidés que l'on retrouve dans de nombreuses parties du monde.
  • Amiltxori arrunta (Nycticorax nycticorax) ardeidae familiako hegaztia da. Familiako beste kideak bezala hanka luze, lepo luze eta moko luze ditu.
  • Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax) je středně velká volavka.
  • De kwak (Nycticorax nycticorax) is een van de kleinere leden van de reigerfamilie.
  • Gece balıkçılı (Nycticorax nycticorax), balıkçılgiller (Ardeidae) familyasına ait orta boyutlarda bir balıkçıl türü.Erişkin 64 cm büyüklüğünde ve 800 gr ağırlığındadır. Siyah bir tacı ve arkası vardır, vücudun geri kalanı beyaz veya gridir. Gözleri kırmızı ve kısa bacakları sarı renklidir. Genç kuşlar kahverengi olup beyaz ve gri beneklerler kaplıdır. Bunların kısa boyunlu ve güçlü balıkçıllardır.Bu kuşlar çoğunlukla geceleyin suyun kenarında avını pusuya düşürmek için beklerler. Gün esnasında ağaçlar veya çalılıklarda dinlenirler. Öncelikle, küçük balıklar, kabuklular, kurbağalar, suya ait böcekler ve küçük memelileri yerler.
  • Обыкновенная кваква, или ночная цапля (лат. Nycticorax nycticorax) — птица семейства цаплевых.
  • Kowak-malam Abu atau Kowak-malam Kelabu adalah sejenis burung cangak malam dari keluarga Ardeidae. Dinamai kowak karena burung ini kerap mengeluarkan suara serak dan keras wak.. ... kwak..! berulang-ulang sambil terbang di malam hari. Burung ini juga disebut sebagai Kowak Maling di kalangan nelayan karena kegemarannya mencuri ikan di tambak.Nama ilmiahnya Nycticorax nycticorax (L.), yang berarti 'gagak malam', karena suara seraknya mirip dengan panggilan gagak (Gr.: nyctus malam, corax gagak). Sementara dalam bahasa Inggris burung ini disebut Black-crowned Night-heron.
  • El martinete común (Nycticorax nycticorax) es una especie de ave pelecaniforme de la familia Ardeidae ampliamente distribuida por Eurasia, África y América.
  • Нощната чапла (Nycticorax nycticorax) е мигрираща птица от семейство Чаплови (Ardeidae). Среща се и в България.
  • O savacu, goraz ou socó-dorminhoco (Nycticorax nycticorax) é uma ave ciconiiforme da família dos ardeídeos, bastante comum em quase todo o continente americano e em parte da Europa. Tais aves medem cerca de 60 cm de comprimento, possuindo tanto o alto da cabeça quanto o dorso negros, asas cinzentas, fronte, partes inferiores e longas penas nucais brancas. Também são conhecidas pelos nomes de arapapá-de-bico-comprido, dorme-dorme, dorminhoco, garça-cinzenta, garça-dorminhoca, guacuru, sabacu, savacu-de-coroa, socó, taiaçu, tajacu, taquari e taquiri.
  • A bakcsó (Nycticorax nycticorax) a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gémfélék (Ardeidae) családjába tartozó faj. Népies neve vakvarjú, kvakvarjú, oláhpap, kakcsó, vasfejû vakkánya.
  • La Nitticora (Nycticorax nycticorax, Linnaeus 1758) è un uccello appartenente alla famiglia degli Ardeidi (Pelecaniformes).
  • Ślepowron zwyczajny, ślepowron (Nycticorax nycticorax) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkującego wszystkie kontynenty prócz Australii i Antarktydy, w zależności od podgatunku: ślepowron zwyczajny (Nycticorax nycticorax nycticorax) – środkowa i południowa Europa, Azja południowa i centralna, Afryka z Madagaskarem. ślepowron czapeczkowy (Nycticorax nycticorax hoactli) – Ameryka od Kanady po północną Argentynę. ślepowron ciemnoszyi (Nycticorax nycticorax obscurus) – Chile i Argentyna po Ziemię Ognistą. ślepowron falklandzki (Nycticorax nycticorax falklandicus) – Falklandy. Cechy gatunku Krępa sylwetka. Głowa, szyja i spód białe, na głowie czarna czapeczka. Czarny również grzbiet, a skrzydła, pokrywa nadogonowa i ogon szare. W okresie godowym z głowy wyrastają dwa długie białe pióra ozdobne. Pełną gracji sylwetkę uzupełnia czerwona tęczówka. Samica i samiec wyglądają podobnie, ich upierzenie spoczynkowe różni się brakiem piór ozdobnych. U N. n. hoactli czapka dochodzi niemal do oka, a nogi w okresie godowym mają kolor łososiowy. N. n. falklandicus występuje w dwóch odmianach barwnych - jaśniejszej, która jest podobna do N. n. nycticorax, i ciemniejszej. N. n. obscurus jest najciemniejszy i największy, o czarnobrązowym spodzie ciała. To ptak nadrzewny. Do Afryki równikowej wraca pod koniec lata, w sierpniu i wrześniu. Wielkości wrony. W locie widać jego zaokrąglone, szerokie skrzydła oraz skurczoną szyję. Lata cicho podobnie jak sowa. Zarówno w powietrzu, jak i w spoczynku często wydaje dźwięk "kuak". Wymiary średnie dł. ciała ok. 60-65 cmrozpiętość skrzydeł ok. 105-110 cmwaga ok. 400-800 g Biotop Zabagnione brzegi zbiorników wody, zarówno słodkiej jak i słonej. Powrót na lęgowiska i toki Na lęgowiska wracają falami w marcu i kwietniu, a gniazdowanie trwa od kwietnia do lipca. Najpierw przylatuje pierwsza grupa ptaków - straż przednia, zawsze nocą. Toki zaczynają się po tygodniu wypoczynku. Ptaki te stroszą wtedy pióra, klaskają dziobami i jako podarki (tylko symboliczne) składają gałązki. Po skojarzeniu się w pary samica zaczyna budowę gniazda. Gniazdo Konstrukcja o średnicy 30-40 cm, na krzewie, w zaroślach lub na drzewie z gałązek przynoszonych przez samca (buduje samica). Tworzy kolonie, nawet z innymi ptakami, nad stawami, rzekami o wolnym prądzie, na bagnach. Jaja W ciągu roku wyprowadza jeden, rzadziej dwa lęgi, składając w różnych porach roku 3 do 6 zielonkawych jaj. Wysiadywanie Jaja wysiadywane są przez okres 21 do 23 dni przez obydwoje rodziców, którzy regularnie zmieniają się co 2-3 godziny. Pisklęta opuszczają gniazdo po 3-4 tygodniach, kiedy zaczynają już wspinać się po pobliskich gałęziach. Na początku nie potrafią zachować stałej temperatury ciała, więc rodzice ogrzewają je przez 10-12 dni. Mają długi, jasnobrązowy puch, gdy podrosną pióra są tej samej barwy, ale z jasnymi plamami.Samodzielne stają się po 7 tygodniach. Dojrzałość osiągają po 2-3 latach. Pożywienie Zwierzęta wodne - ryby, płazy i różne owady; prowadzi nocny tryb życia - poluje głównie rano i wieczorem. Odlatują wtedy na żerowiska oddalone o parę kilometrów od gniazda, na płytkich stawach i rzekach. Ochrona Gatunek objęty ochroną ścisłą. Jest symbolem Ziemi Oświęcimskiej, gdzie gniazduje. Ślepowron w wierzeniach i jego nazwa gatunkowa W słowiańskich wierzeniach ślepowron odgrywał rolę psychopomposa, przewodnika dusz, który towarzyszył zmarłym w drodze przez rzekę oddzielającą świat żywych od umarłych. Łacińska nazwa oznacza "nocnego kruka" (gr. nyktos - noc) i tak też pojmowano go w wielu kulturach, jako nocny odpowiednik kruka. Polska nazwa wywodzi się od nocnego trybu życia. Uznawano go za ślepego, bo w dzień ukrywał się w zaroślach, a wydawał podobny głos do krakania wrony. == Przypisy ==
  • ゴイサギ(五位鷺、学名:Nycticorax nycticorax)は、コウノトリ目サギ科ゴイサギ属に分類される鳥類。
  • El martinet de nit, martinet o orval (Nycticorax nycticorax) és una ardeida rabassuda que rep aquest nom pels seus costums crepusculars. El nom comú d'aquest ocell (martinet de nit) es fa extensiu a l'altra espècie del seu gènere, i als propers gèneres Nyctanassa i Gorsachius.
  • 해오라기는 황새목 왜가리과에 속하는 새이다. 몸길이 약 56-61㎝, 날개길이 26-31㎝, 꼬리길이 9.4-12㎝이다. 머리와 등은 녹청색 금속 광택이 나는 검은색이며, 뒷머리에 여러 가닥의 길고 얇은 흰색 댕기가 있다. 날개·가슴·꼬리는 흰색이다. 새끼는 온몸이 갈색이며, 흐린 세로무늬와 작은 얼룩점이 있다. 논·개울·하천·습지 등에서 서식한다. 야행성으로 낮에는 침침한 숲에 있다가 저녁 때 논이나 개울에서 물고기·개구리·뱀·곤충·가재를 잡아먹는다. 산란기는 4-8월이고 한배에 3-6개의 알을 낳는다. 둥지는 소나무·삼나무·잡목 숲에 작은 나뭇가지를 엮어 만들며, 종종 백로·왜가리와 함께 집단 번식을 하기도 한다. 오세아니아와 극지를 제외한 전 세계에 분포한다.
  • Der Nachtreiher (Nycticorax nycticorax) ist eine Art aus der Familie der Reiher (Ardeidae) und gehört somit in die Ordnung der Stelz- und Schreitvögel (Ciconiiformes).Der Nachtreiher ist nahezu weltweit vertreten, er fehlt lediglich in Australasien. Er war ursprünglich auch in Mitteleuropa weit verbreitet, er ist mittlerweile jedoch nur noch im Osten und Südosten Mitteleuropas ein verhältnismäßig häufiger Brut- und Sommervogel.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 351009 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 9842 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 23 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 110249427 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:année
  • 1989 (xsd:integer)
prop-fr:commons
  • Category:Nycticorax nycticorax
prop-fr:commonsTitre
  • Le bihoreau gris
prop-fr:isbn
  • 2 (xsd:integer)
prop-fr:langue
  • fr
prop-fr:lienÉditeur
  • Gründ
prop-fr:lieu
  • Paris
prop-fr:légendeSon
  • Cri
prop-fr:mois
  • octobre
prop-fr:nom
  • Šťastný
prop-fr:pagesTotales
  • 494 (xsd:integer)
prop-fr:passage
  • 56 (xsd:integer)
prop-fr:prénom
  • Karel
prop-fr:son
  • Nycticorax nycticorax - Black-crowned Night Heron - XC99573.ogg
prop-fr:titre
  • La grande encyclopédie des oiseaux
prop-fr:titreChapitre
  • Héron bihoreau
prop-fr:traducteur
  • Dagmar Doppia
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Nycticorax nycticorax
prop-fr:éditeur
  • Gründ
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le Bihoreau gris (Nycticorax nycticorax), ou Héron bihoreau, est une espèce d'échassiers de la famille des Ardeidés que l'on retrouve dans de nombreuses parties du monde.
  • Amiltxori arrunta (Nycticorax nycticorax) ardeidae familiako hegaztia da. Familiako beste kideak bezala hanka luze, lepo luze eta moko luze ditu.
  • Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax) je středně velká volavka.
  • De kwak (Nycticorax nycticorax) is een van de kleinere leden van de reigerfamilie.
  • Обыкновенная кваква, или ночная цапля (лат. Nycticorax nycticorax) — птица семейства цаплевых.
  • El martinete común (Nycticorax nycticorax) es una especie de ave pelecaniforme de la familia Ardeidae ampliamente distribuida por Eurasia, África y América.
  • Нощната чапла (Nycticorax nycticorax) е мигрираща птица от семейство Чаплови (Ardeidae). Среща се и в България.
  • A bakcsó (Nycticorax nycticorax) a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gémfélék (Ardeidae) családjába tartozó faj. Népies neve vakvarjú, kvakvarjú, oláhpap, kakcsó, vasfejû vakkánya.
  • La Nitticora (Nycticorax nycticorax, Linnaeus 1758) è un uccello appartenente alla famiglia degli Ardeidi (Pelecaniformes).
  • ゴイサギ(五位鷺、学名:Nycticorax nycticorax)は、コウノトリ目サギ科ゴイサギ属に分類される鳥類。
  • El martinet de nit, martinet o orval (Nycticorax nycticorax) és una ardeida rabassuda que rep aquest nom pels seus costums crepusculars. El nom comú d'aquest ocell (martinet de nit) es fa extensiu a l'altra espècie del seu gènere, i als propers gèneres Nyctanassa i Gorsachius.
  • 해오라기는 황새목 왜가리과에 속하는 새이다. 몸길이 약 56-61㎝, 날개길이 26-31㎝, 꼬리길이 9.4-12㎝이다. 머리와 등은 녹청색 금속 광택이 나는 검은색이며, 뒷머리에 여러 가닥의 길고 얇은 흰색 댕기가 있다. 날개·가슴·꼬리는 흰색이다. 새끼는 온몸이 갈색이며, 흐린 세로무늬와 작은 얼룩점이 있다. 논·개울·하천·습지 등에서 서식한다. 야행성으로 낮에는 침침한 숲에 있다가 저녁 때 논이나 개울에서 물고기·개구리·뱀·곤충·가재를 잡아먹는다. 산란기는 4-8월이고 한배에 3-6개의 알을 낳는다. 둥지는 소나무·삼나무·잡목 숲에 작은 나뭇가지를 엮어 만들며, 종종 백로·왜가리와 함께 집단 번식을 하기도 한다. 오세아니아와 극지를 제외한 전 세계에 분포한다.
  • Der Nachtreiher (Nycticorax nycticorax) ist eine Art aus der Familie der Reiher (Ardeidae) und gehört somit in die Ordnung der Stelz- und Schreitvögel (Ciconiiformes).Der Nachtreiher ist nahezu weltweit vertreten, er fehlt lediglich in Australasien. Er war ursprünglich auch in Mitteleuropa weit verbreitet, er ist mittlerweile jedoch nur noch im Osten und Südosten Mitteleuropas ein verhältnismäßig häufiger Brut- und Sommervogel.
  • Ślepowron zwyczajny, ślepowron (Nycticorax nycticorax) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkującego wszystkie kontynenty prócz Australii i Antarktydy, w zależności od podgatunku: ślepowron zwyczajny (Nycticorax nycticorax nycticorax) – środkowa i południowa Europa, Azja południowa i centralna, Afryka z Madagaskarem. ślepowron czapeczkowy (Nycticorax nycticorax hoactli) – Ameryka od Kanady po północną Argentynę.
  • Gece balıkçılı (Nycticorax nycticorax), balıkçılgiller (Ardeidae) familyasına ait orta boyutlarda bir balıkçıl türü.Erişkin 64 cm büyüklüğünde ve 800 gr ağırlığındadır. Siyah bir tacı ve arkası vardır, vücudun geri kalanı beyaz veya gridir. Gözleri kırmızı ve kısa bacakları sarı renklidir. Genç kuşlar kahverengi olup beyaz ve gri beneklerler kaplıdır. Bunların kısa boyunlu ve güçlü balıkçıllardır.Bu kuşlar çoğunlukla geceleyin suyun kenarında avını pusuya düşürmek için beklerler.
  • O savacu, goraz ou socó-dorminhoco (Nycticorax nycticorax) é uma ave ciconiiforme da família dos ardeídeos, bastante comum em quase todo o continente americano e em parte da Europa. Tais aves medem cerca de 60 cm de comprimento, possuindo tanto o alto da cabeça quanto o dorso negros, asas cinzentas, fronte, partes inferiores e longas penas nucais brancas.
  • Kowak-malam Abu atau Kowak-malam Kelabu adalah sejenis burung cangak malam dari keluarga Ardeidae. Dinamai kowak karena burung ini kerap mengeluarkan suara serak dan keras wak.. ... kwak..! berulang-ulang sambil terbang di malam hari. Burung ini juga disebut sebagai Kowak Maling di kalangan nelayan karena kegemarannya mencuri ikan di tambak.Nama ilmiahnya Nycticorax nycticorax (L.), yang berarti 'gagak malam', karena suara seraknya mirip dengan panggilan gagak (Gr.: nyctus malam, corax gagak).
rdfs:label
  • Bihoreau gris
  • Amiltxori arrunt
  • Bakcsó
  • Black-crowned night heron
  • Gece balıkçılı
  • Kowak-malam abu
  • Kvakoš noční
  • Kwak (vogel)
  • Martinet de nit
  • Nachtreiher
  • Nycticorax nycticorax
  • Nycticorax nycticorax
  • Savacu
  • Ślepowron zwyczajny
  • Нощна чапла
  • Обыкновенная кваква
  • ゴイサギ
  • 해오라기
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of