Le genre Andrena rassemble la majorité des abeilles de la famille des Andrenidae. Avec plus de 1300 espèces, il est l'un des plus grands groupes de tous les genres d'abeilles. Il fait partie du groupe des abeilles à langue courte (avec d'autres Andrenidae et Halictidae).

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Le genre Andrena rassemble la majorité des abeilles de la famille des Andrenidae. Avec plus de 1300 espèces, il est l'un des plus grands groupes de tous les genres d'abeilles. Il fait partie du groupe des abeilles à langue courte (avec d'autres Andrenidae et Halictidae).
  • Andrena (лат.) — крупнейший и распространённый почти по всему миру род пчёл, включающий более 1500 видов. Это один из 3—4 крупнейших среди всех животных родовой таксон, наряду с мухами рода Drosophila (Diptera) и жуками родов Atheta и Onthophagus (Coleoptera).
  • Pszczolinka (Andrena) - rodzaj pszczół z rodziny pszczolinkowatych (Andrenidae). W Europie występuje około 200 gatunków o różnej wielkości osobników (od drobnych do większych niż pszczoła miodna).Rodzaj ten ma charakterystyczny kształt puszki głowowej. Od czułków do górnej granicy nadustka schodzą podwójne szwy, a samice między oczami a czułkami mają aksamitnie owłosione doły twarzowe, pełniące prawdopodobnie funkcje zmysłowe. Pyłek przenoszą na tylnych odnóżach zaopatrzonych w specjalne włosy albo na bokach propodeum (tylnej części tułowia). Gniazda zakładają w ziemi. Wiele gatunków zapyla rośliny uprawne, np. lucernę.
  • Andrena es el género más numeroso de la familia Andrenidae y uno de los géneros de abejas más numerosos. Es de distribución casi mundial, con las excepciones de Oceanía y Sudamérica. Cuenta con más de 1.300 especies.En general son abejas marrones a negras con pelos abdominales blanquecinos. Aunque algunas son rojizas y unas pocas hasta tienen colores metálicos verdosos o azulados. El cuerpo mide de 8 a 17 mm, los machos son más chicos y delgados que las hembras. Las hembras se distinguen de otras especies de abejas por unas finas vellosidades en la cabeza entre los ojos compuestos y las antenas. Debajo de esas pilosidades hay una cavidad llamada “fóvea facial”. Las canastas de polen de las patas posteriores suelen ser muy alargadas. Además muchas poseen canastas de polen en los lados del tórax.En las zonas templadas tanto los machos como las hembras emergen de cámaras subterráneas en la primavera. Después de aparearse las hembras buscan lugares donde construir sus nidos subterráneos. En general prefieren suelos arenosos cerca de algún arbusto que proteja el nido de las heladas. Excavan túneles, al final de los cuales construyen cámaras un poco más amplias donde colocan una provisión de una bola de polen mezclado con néctar y su propia saliva; en cada una de estas cámaras depositan un huevo. Luego cierran los túneles. Los huevos se desarrollan y pasan por varios estadios larvarios para pasar el invierno en estado de prepupas. Al final del invierno se convierten en pupas y finalmente en adultos.
  • De zandbijen (Andrena) vormen een geslacht uit de familie van de Andrenidae. Wereldwijd behoren meer dan 1300 soorten tot dit geslacht. Deze soorten komen met name voor in de noordelijke werelddelen, maar kunnen buiten Oceanië en Zuid-Amerika overal ter wereld worden gevonden. In Nederland en België komen meer dan 70 soorten zandbijen voor.Op grond van zijn grote soortenaantal (het is een van de grootste bijengeslachten) wordt het geslacht Andrena onderverdeeld in ongeveer 100 ondergeslachten, maar er is ook een heel aantal soorten waarvan onbekend is tot welk ondergeslacht ze behoren. De meeste soorten leven in droge en warme biotopen. Als nestelplaats gebruiken ze vaak open zandige bodems (vandaar de naam) in de buurt van of onder struiken, waar ze beter zijn beschermd tegen hitte en vorst.Meestal bouwt en verzorgt het vrouwtje het nest alleen. Veel soorten bouwen daarbij zogeheten nestaggregaties, waarbij veel nesten van dezelfde soort nabij elkaar worden gebouwd, maar de individuele nesten worden slechts zelden door meerdere vrouwtjes gezamenlijk gebruikt.De soorten zijn vaak bruin tot zwart van kleur met witachtige haarbanden over de buik. Andere kleuren zijn ook mogelijk, waarbij roodachtige kleuren het meest voorkomen, maar ook metaalachtig blauw of groen.De lichaamslengte varieert meestal tussen de 8 en 17 millimeter, waarbij mannetjes wat kleiner en slanker zijn dan vrouwtjes, die vaak een zwarte driehoek (het zogeheten "pygidiale vlak") hebben aan de rand van de buik. In gematigde gebieden komen zandbijen na de winter bij temperaturen tussen de 20°C tot 30°C uit hun ondergrondse cellen, waar hun poppen overwinterden. Ze paren dan en de vrouwtjes zoeken vervolgens een plek waar ze hun nest kunnen bouwen. In hun nest maken ze kleine cellen, waar een bal stuifmeel gemengd met nectar in wordt gelegd. Op die bal wordt een ei gelegd, waarna de cel wordt afgedicht.De vrouwtjes kunnen makkelijk worden onderscheiden van de meeste andere kleine bijen omdat ze brede fluwelen vlakken hebben tussen de samengestelde ogen en de bases van de antennes. Ze hebben ook vaak erg lange haren op de trochanters (verdikkingen) van de achterpoot. De meeste soorten hebben ook een goed ontwikkelde corbicula of stuifmeelkorf aan de achterpoot. Deze wordt gevormd door een buitengrens van haren en bevat al dan niet daarbinnen ook haren.
  • Andrena is the largest genus in the family Andrenidae, and is nearly worldwide in distribution, with the notable exceptions of Oceania and South America. With over 1,300 species, it is one of the largest of all bee genera. Species are often brown to black with whitish abdominal hair bands, though other colors are possible, most commonly reddish, but also including metallic blue or green.Body length commonly ranges between 8 - 17 mm with males smaller and more slender than females, which often show a black triangle (the "pygidial plate") at the abdominal apex. In temperate areas, Andrena bees (both males and females) emerge from the underground cells where their prepupae spend the winter, when the temperature ranges from about 20°C to 30°C. They mate, and the females then seek sites for their nest burrows, where they construct small cells containing a ball of pollen mixed with nectar, upon which an egg is laid, before each cell is sealed. Andrena usually prefer sandy soils for a nesting substrate, near or under shrubs to be protected from heat and frost.Andrena females can be readily distinguished from most other small bees by the possession of broad velvety areas in between the compound eyes and the antennal bases, called "facial foveae". They also tend to have very long scopal hairs on the trochanters of the hind leg.
  • Andrena erle genero kosmopolita bat da, oso ugaria eta zabala. Ozeania eta Hego Amerikan ezik, munduko beste kontinente guztietan bizi dira. 1.300 espezie inguru ezagutzen dira, gehienak marroi edo beltzak, ile abdominal argiekin. Hala ere beste kolore batzuk ere izan daitezke, gorrixkak batez ere, edo berde eta urdin metalikoak. 8-17 mm arteko tamaina dute, arrak txikiagoak direlarik emeak baino.
  • Die Sandbienen (Andrena) bilden eine Gattung in der Familie der Bienen (Apidae). Weltweit gehören mehr als 1.500 Arten zu der Gattung Andrena. Sie kommen vor allem in den nördlichen Kontinenten vor. Auf Grund der großen Artenzahl wird die Gattung Andrena in etwa 100 Untergattungen aufgeteilt, aber es gibt eine Reihe von Arten, von denen man nicht weiß, zu welcher Untergattung sie gehören. In Mitteleuropa kommen etwa 150 Sandbienenarten vor. Die meisten Arten lieben trockene und warme Biotope, als Nistplatz benötigen sie oft freien Boden mit sandigen Stellen, deswegen haben sie auch ihren deutschen Namen. In der Regel baut und versorgt ein Weibchen sein Nest alleine. Manche Arten bilden dabei sogenannte Nestaggregationen, bei denen viele Nester derselben Art nahe nebeneinander errichtet werden, aber die einzelnen Nester nur in Ausnahmen von mehreren Weibchen gemeinsam benutzt werden.
  • Andrena és el gènere mès nombrós dins la família d'insectes Andrenidae i un dels gèneres d'abelles més nombrosos. És de distribució gairebé mundial, exceptuant Oceania i Amèrica del Sud. Compta amb més de 1.300 espècies.En general són abelles marrons o negres amb pèls abdominals blanquinosos. Malgrat això algunes són vermellenques i unes poques tenen colors metàl·lics verdosos o blavencs. El cos mesura de 8 a 17 mm, els mascles són més petits i prims que les femelles. En zones de clima temperat mascles i femelles emergeixen de cambres subterrànies a la primavera. Després d'aparellar-se les femelles cerquen llocs on construir els seus nius subterranis. En general prefereixen els sòls sorrencs prop d'algun arbust que protegeixi el niu de les glaçades. Els ous que hi ponen es desenvolupen i passen per diversos estadis larvaris per passar l'hivern en estadi de prepupes.
  • Andrena Fabricius, 1775 è un genere di insetti apoidei della famiglia Andrenidae, a distribuzione cosmopolita, comprendente oltre 1300 specie.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 680227 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 21599 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 428 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 103878590 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:année
  • 2012 (xsd:integer)
prop-fr:isbn
  • 978 (xsd:integer)
prop-fr:langue
  • fr
prop-fr:lienAuteur
  • Michael Chinery
prop-fr:lieu
  • Paris
prop-fr:mois
  • 8 (xsd:integer)
prop-fr:nom
  • Chinery
prop-fr:pagesTotales
  • 320 (xsd:integer)
prop-fr:passage
  • 244 (xsd:integer)
prop-fr:prénom
  • Michael
prop-fr:titre
  • Insectes de France et d'Europe occidentale
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:éditeur
  • Flammarion
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Le genre Andrena rassemble la majorité des abeilles de la famille des Andrenidae. Avec plus de 1300 espèces, il est l'un des plus grands groupes de tous les genres d'abeilles. Il fait partie du groupe des abeilles à langue courte (avec d'autres Andrenidae et Halictidae).
  • Andrena (лат.) — крупнейший и распространённый почти по всему миру род пчёл, включающий более 1500 видов. Это один из 3—4 крупнейших среди всех животных родовой таксон, наряду с мухами рода Drosophila (Diptera) и жуками родов Atheta и Onthophagus (Coleoptera).
  • Andrena erle genero kosmopolita bat da, oso ugaria eta zabala. Ozeania eta Hego Amerikan ezik, munduko beste kontinente guztietan bizi dira. 1.300 espezie inguru ezagutzen dira, gehienak marroi edo beltzak, ile abdominal argiekin. Hala ere beste kolore batzuk ere izan daitezke, gorrixkak batez ere, edo berde eta urdin metalikoak. 8-17 mm arteko tamaina dute, arrak txikiagoak direlarik emeak baino.
  • Andrena Fabricius, 1775 è un genere di insetti apoidei della famiglia Andrenidae, a distribuzione cosmopolita, comprendente oltre 1300 specie.
  • De zandbijen (Andrena) vormen een geslacht uit de familie van de Andrenidae. Wereldwijd behoren meer dan 1300 soorten tot dit geslacht. Deze soorten komen met name voor in de noordelijke werelddelen, maar kunnen buiten Oceanië en Zuid-Amerika overal ter wereld worden gevonden.
  • Die Sandbienen (Andrena) bilden eine Gattung in der Familie der Bienen (Apidae). Weltweit gehören mehr als 1.500 Arten zu der Gattung Andrena. Sie kommen vor allem in den nördlichen Kontinenten vor. Auf Grund der großen Artenzahl wird die Gattung Andrena in etwa 100 Untergattungen aufgeteilt, aber es gibt eine Reihe von Arten, von denen man nicht weiß, zu welcher Untergattung sie gehören. In Mitteleuropa kommen etwa 150 Sandbienenarten vor.
  • Andrena is the largest genus in the family Andrenidae, and is nearly worldwide in distribution, with the notable exceptions of Oceania and South America. With over 1,300 species, it is one of the largest of all bee genera.
  • Andrena es el género más numeroso de la familia Andrenidae y uno de los géneros de abejas más numerosos. Es de distribución casi mundial, con las excepciones de Oceanía y Sudamérica. Cuenta con más de 1.300 especies.En general son abejas marrones a negras con pelos abdominales blanquecinos. Aunque algunas son rojizas y unas pocas hasta tienen colores metálicos verdosos o azulados. El cuerpo mide de 8 a 17 mm, los machos son más chicos y delgados que las hembras.
  • Pszczolinka (Andrena) - rodzaj pszczół z rodziny pszczolinkowatych (Andrenidae). W Europie występuje około 200 gatunków o różnej wielkości osobników (od drobnych do większych niż pszczoła miodna).Rodzaj ten ma charakterystyczny kształt puszki głowowej. Od czułków do górnej granicy nadustka schodzą podwójne szwy, a samice między oczami a czułkami mają aksamitnie owłosione doły twarzowe, pełniące prawdopodobnie funkcje zmysłowe.
  • Andrena és el gènere mès nombrós dins la família d'insectes Andrenidae i un dels gèneres d'abelles més nombrosos. És de distribució gairebé mundial, exceptuant Oceania i Amèrica del Sud. Compta amb més de 1.300 espècies.En general són abelles marrons o negres amb pèls abdominals blanquinosos. Malgrat això algunes són vermellenques i unes poques tenen colors metàl·lics verdosos o blavencs. El cos mesura de 8 a 17 mm, els mascles són més petits i prims que les femelles.
rdfs:label
  • Andrena
  • Andrena
  • Andrena
  • Andrena
  • Andrena
  • Andrena
  • Andrena
  • Pszczolinka
  • Sandbienen
  • Zandbijen
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of