L'Aigle de Verreaux ou Aigle noir (d'Afrique) (Aquila verreauxii) est une espèce de rapaces diurnes appartenant à la famille des Accipitridae. Il peuple les massifs montagneux d'Afrique subsaharienne.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • L'Aigle de Verreaux ou Aigle noir (d'Afrique) (Aquila verreauxii) est une espèce de rapaces diurnes appartenant à la famille des Accipitridae. Il peuple les massifs montagneux d'Afrique subsaharienne.
  • Кафрский орёл (лат. Aquila verreauxii) — один из видов орлов, обитающих в Африке. Латинский таксон назван в честь французского ботаника и орнитолога Жюля-Пьера Верро.
  • Der Kaffernadler (Aquila verreauxii) ist ein sehr großer Vertreter der Gattung Echte Adler (Aquila). Das Hauptverbreitungsgebiet der nirgendwo häufigen Art liegt im südlichen Afrika. Der trotz seiner Größe und seines beträchtlichen Gewichtes agile und gewandte Adler ist in seinem Verbreitungsgebiet unverwechselbar. Adulte Vögel wirken fast einheitlich schwarz.
  • A Águia-negra-africana (Aquila verreauxii) é uma grande ave de rapina. Esta águia vive em regiões acidentadas ou montanhosas da África Austral e Oriental (que se estende ligeiramente para o Chade), e muito localmente na Ásia Ocidental. O nome recorda o naturalista francês Jules Verreaux, que visitou a África do Sul no início do século XVIII.Apesar do nome, a Águia Negra Africana não é totalmente negra: tem tons de cinza, branco e amarelo pelo corpo. Alimenta-se de pequenos animais, como roedores e pássaros; usando suas garras para matar as presas. É rápida e veloz.== Referências == 'Gordon Lindsay Maclean; 1993; Robert's Birds of Southern Africa; Sixth Edition; John Voelcker Bird Book Fund, p. 112-113 'Alan and Meg Kemp; 2001; Birds of Prey of Africa and its Islands; SASOL, p. 78 'Wonderboom Urban Verreaux's Eagle Project' http://www.blackeagleswb.com
  • Aquila verreauxii Aquila generoko animalia da. Hegaztien barruko Accipitridae familian sailkatua dago.
  • Orel damaní (též orel kaferský nebo orel Verreauxův; Aquila verreauxii) je velký druh dravce z čeledi jestřábovitých (Accipitridae).
  • L'àguila de Verreaux (Aquila verreauxii) és un gran ocell rapinyaire de la família dels accipítrids (Accipitridae) que habita zones obertes i de muntanya de gran part de l'Àfrica Oriental i del sud. També està pressent al sud de la Península Aràbiga, la Península del Sinaí i Palestina. Aquesta àguila és de proporcions similars a les de l'àguila daurada, es diferencia pel seu color negre amb un dibuix clar en forma de V al dors.
  • L'aquila di Verraux (Aquila verreauxii Lesson, 1831), conosciuta anche come aquila nera o aquila africana, è un uccello rapace appartenente alla famiglia Accipitridae, diffuso nell'Africa centro-meridionale ed in alcune zone del Medio Oriente.
  • Afrika siyah kartalı (Aquila verreauxii), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir kartal türü. Verreaux kartalı olarak da bilinir, büyük bir kartaldır. Boyu 75 - 95 cm arasında değişir. Ortalama erkek ağırlığı 3,7 kg'dır. Dişiler için bu 4,5 kg civarındadır. Kanat açıklıkları 2 m'yi geçer. Altın kartala oldukça benzer. Ana besini kır sıçanıdır. Bununla birlikte kemiriciler gibi küçük memeliler Gine tavukları ve maymunlar besinlerinin önemli bir bölümünü oluşturur.Afrika'daki Sahra Çölü'nün tropik iklime sahip bölgelerinde yaşar. Dişiler çiftleşmeden 45 gün sonra bir seferde 2 beyaz yumurta bırakır.
  • Orzeł czarny (Aquila verreauxii) – gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych, występujący w górskich rejonach Afryki, przede wszystkim na południe od Sahary. Cechy gatunku Upierzenie czarne, dziób jasnożółty, nogi żółte. Na grzbiecie białe plamy ułożone w literę V. Młode rdzawe na plecach, karku i ciemieniu, czarniejsze na piersi i masce. Z wyglądu podobny do orła przedniego zamieszkującego północną półkulę oraz orła australijskiego z Australii. Wymiary Długość ciała - 75-95 cm, rozpiętość skrzydeł do 2,5 m. Waga samica ok. 4,45 kg, samiec ok. 3,7 kg Gniazdo Gniazdo zakłada na niedostępnych skałach. Jest ptakiem bardzo terytorialnym. Często może być obserwowany w parach. Jaja Samica składa zwykle dwa kremowobiałe jaja, wysiadywane przez ok. 45 dni. Starsze pisklę po wykluciu często zabija młodsze. Pożywienie Specjalizuje się w polowaniu na góralki. Poza tym żywi się też ptakami, takimi jak perlice, lub ssakami wielkości góralków, np. dużymi gryzoniami. Poluje, wykorzystując prądy powietrza wznoszące się nad zboczami gór i spadając znienacka na ofiarę.=== Przypisy ===
  • コシジロイヌワシ(腰白狗鷲、学名:Aquila verreauxii)は、タカ目タカ科に分類される鳥。
  • El águila cafre (Aquila verreauxii), también conocida como águila negra africana o águila de Verreaux, en honor al naturista francés Edouard Verreaux, es una especie de ave accipitriforme de la familia Accipitridae. Se trata de un ave de presa extendida por el África subsahariana y el sur de la península arábiga; no se conocen subespecies. Suele anidar en zonas montañosas, donde se alimenta principalmente de damanes.
  • A kaffersas, más néven Verreaux-sas (Aquila verreauxii) a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.Tudományos és angol nevét Édouard Verreaux természettudósról kapta.
  • De Zwarte arend (Aquila verreauxii) is een donkere zeer grote arend en behorende tot de familie Accipitridae.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1345473 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 2931 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 12 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 102874527 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
prop-fr:commons
  • Category:Aquila verreauxii
prop-fr:wikiPageUsesTemplate
prop-fr:wikispecies
  • Aquila verreauxii
dcterms:subject
rdfs:comment
  • L'Aigle de Verreaux ou Aigle noir (d'Afrique) (Aquila verreauxii) est une espèce de rapaces diurnes appartenant à la famille des Accipitridae. Il peuple les massifs montagneux d'Afrique subsaharienne.
  • Кафрский орёл (лат. Aquila verreauxii) — один из видов орлов, обитающих в Африке. Латинский таксон назван в честь французского ботаника и орнитолога Жюля-Пьера Верро.
  • Der Kaffernadler (Aquila verreauxii) ist ein sehr großer Vertreter der Gattung Echte Adler (Aquila). Das Hauptverbreitungsgebiet der nirgendwo häufigen Art liegt im südlichen Afrika. Der trotz seiner Größe und seines beträchtlichen Gewichtes agile und gewandte Adler ist in seinem Verbreitungsgebiet unverwechselbar. Adulte Vögel wirken fast einheitlich schwarz.
  • Aquila verreauxii Aquila generoko animalia da. Hegaztien barruko Accipitridae familian sailkatua dago.
  • Orel damaní (též orel kaferský nebo orel Verreauxův; Aquila verreauxii) je velký druh dravce z čeledi jestřábovitých (Accipitridae).
  • L'àguila de Verreaux (Aquila verreauxii) és un gran ocell rapinyaire de la família dels accipítrids (Accipitridae) que habita zones obertes i de muntanya de gran part de l'Àfrica Oriental i del sud. També està pressent al sud de la Península Aràbiga, la Península del Sinaí i Palestina. Aquesta àguila és de proporcions similars a les de l'àguila daurada, es diferencia pel seu color negre amb un dibuix clar en forma de V al dors.
  • L'aquila di Verraux (Aquila verreauxii Lesson, 1831), conosciuta anche come aquila nera o aquila africana, è un uccello rapace appartenente alla famiglia Accipitridae, diffuso nell'Africa centro-meridionale ed in alcune zone del Medio Oriente.
  • コシジロイヌワシ(腰白狗鷲、学名:Aquila verreauxii)は、タカ目タカ科に分類される鳥。
  • El águila cafre (Aquila verreauxii), también conocida como águila negra africana o águila de Verreaux, en honor al naturista francés Edouard Verreaux, es una especie de ave accipitriforme de la familia Accipitridae. Se trata de un ave de presa extendida por el África subsahariana y el sur de la península arábiga; no se conocen subespecies. Suele anidar en zonas montañosas, donde se alimenta principalmente de damanes.
  • A kaffersas, más néven Verreaux-sas (Aquila verreauxii) a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.Tudományos és angol nevét Édouard Verreaux természettudósról kapta.
  • De Zwarte arend (Aquila verreauxii) is een donkere zeer grote arend en behorende tot de familie Accipitridae.
  • Orzeł czarny (Aquila verreauxii) – gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych, występujący w górskich rejonach Afryki, przede wszystkim na południe od Sahary. Cechy gatunku Upierzenie czarne, dziób jasnożółty, nogi żółte. Na grzbiecie białe plamy ułożone w literę V. Młode rdzawe na plecach, karku i ciemieniu, czarniejsze na piersi i masce. Z wyglądu podobny do orła przedniego zamieszkującego północną półkulę oraz orła australijskiego z Australii.
  • Afrika siyah kartalı (Aquila verreauxii), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir kartal türü. Verreaux kartalı olarak da bilinir, büyük bir kartaldır. Boyu 75 - 95 cm arasında değişir. Ortalama erkek ağırlığı 3,7 kg'dır. Dişiler için bu 4,5 kg civarındadır. Kanat açıklıkları 2 m'yi geçer. Altın kartala oldukça benzer. Ana besini kır sıçanıdır.
  • A Águia-negra-africana (Aquila verreauxii) é uma grande ave de rapina. Esta águia vive em regiões acidentadas ou montanhosas da África Austral e Oriental (que se estende ligeiramente para o Chade), e muito localmente na Ásia Ocidental. O nome recorda o naturalista francês Jules Verreaux, que visitou a África do Sul no início do século XVIII.Apesar do nome, a Águia Negra Africana não é totalmente negra: tem tons de cinza, branco e amarelo pelo corpo.
rdfs:label
  • Aigle de Verreaux
  • Afrika siyah kartalı
  • Aquila verreauxii
  • Aquila verreauxii
  • Aquila verreauxii
  • Kaffernadler
  • Kaffersas
  • Orel damaní
  • Orzeł czarny
  • Verreaux's eagle
  • Zwarte arend
  • Àguila de Verreaux
  • Águia-negra-africana
  • Кафрский орёл
  • コシジロイヌワシ
owl:sameAs
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of